Reklama

Reklama

Měsíc Jupitera

  • Maďarsko Jupiter holdja (více)
Trailer 4

VOD (1)

Obsahy(1)

Napínavý thriller z blízké budoucnosti vypráví příběh uprchlíka, který po zásahu policejní kulkou k vlastnímu překvapení zjišťuje, že umí létat. Nepravděpodobný superhrdina v lidech probouzí strach i touhu po penězích, a v podmanivých kulisách Budapešti se začíná schylovat k přestřelkám a automobilovým honičkám. Dynamická kamera i překvapivý způsob vyprávění dodávají univerzálnímu podobenství o dobru, zlu, víře a ztrátě iluzí velmi současný rozměr. Miláček festivalu v Cannes, režisér Kornél Mundruczó, vizuálně působivým opusem potvrzuje svoji vizionářskou pověst. (Aerofilms)

(více)

Recenze (76)

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Odkdy pracuješ s morgošema? Škoda, že se v Měsíci Jupitera nenašla rolička pro Magdu Vašáryovou, byla by ráda - viz věcné konstatování, že "nejsme krestinia, jednoducho nie". Asi nic neděsí současné Maďary / středoevropany víc, než představa létajícího uprchlíka. Jeden si musí škodlibě představovat, jak snědí potomci kočovníků z východu smutně smotávají desítky kilometrů ostnatých drátů a Orbán zavírá krám. Autorka předlohy Kata Wéber tento absurdní symbol entity překračující hranice nejen geografické vyhmátla dokonale, přičemž hru symbolů rozvíjí, kam to až dá. K tomu, aby se vás to dotklo, nemusíte být vítačem, ani se rozvěřit; jen nasloucháte své rozpolcené evropské duši. Stejně jako každý jiný úspěšný náboženský text pojal Mundruczó svůj film jako dramatickou žánrovku, narvanou pamětihodnými momenty, zvraty, násilím a barokními obrazy, z nichž lezou oči z důlků - dovolím si jmenovat automobilovou honičku, na jakou se nezmohli v žádném z Bourneových spektáklů, úprk lesem a samozřejmě výjevy létání, z nichž nejkoukavější je scéna odkazující na Nolanovo Inception v epizodě "nácek v pračce". Nejsem jediný, kdo zaznamenal nenáhodnou formální podobnost s též (krypto-)křestansky laděnými Children Of Men - nekonečné tombraiderovské záběry, rozsáhlé a významné události mimo mizanscénu, cynický hlavní hrdina potýkající se stranscendentnem, zázračné útěky. Kvality Mundruczóa jako režiséra potvrzuje, že i když je jím vyprávěný příběh chaotičtější než ten Cuarónův, filmu to neubírá na poutavosti. Třešničkou na dortu je soundtrack Jeda Kurzela, který by mohl třeba Hanzu Zimmerovi ukázat, že úderný zvuk nemusí postrádat melodický rozměr. (A pro pozorného posluchače Hot Chip jako bonus.) Měsíc Jupitera dokládá, že politický sračky filmu svědčí. To by mohlo znamenat, že se navýšení kvality brzy dočkáme i u nás. Hurá. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Ani se nedivím, že kameraman Rév po tomhle už zakotvil v Hollywoodu, vizuálně je to totiž fakt lahůdka. S dějově jednoduchým, bohužel časem až kolovrátkově nezáživným příběhem, je to už o dost horší. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavý projekt artového stylu v podání maďarsko-německé koprodukce. Mladý běženec získá neuvěřitelnou schopnost popírat zemskou gravitaci a rozpoutá tím rozporuplné reakce všech, co ho chtějí chránit jako anděla a nebo těch, kteří ho chtějí zlikvidovat jako nelegálního imigranta a hříčku přírody. Chválím složité aktuální téma, vizuální triky a čekám, kdy se něco podobně zvláštního objeví v naší české produkci. 75% ()

Carodej_pes 

všechny recenze uživatele

Moderní ztvárnění estetiky biblického vyprávění; zařazení do škatulky sci-fi je hodně velký fail (i když anoncovat to jako příběh o božím zázraku by byl zase fail reklamní) a ani se pak nelze divit, že film s touto nálepkou působí trochu plytce. Bezobsažný však není, má nejprve jasně dané sdělení (svatého bychom „ukamenovali“ děj se co děj), ze kterého v závěru nádherně plynule přechází na pole volné interpretace. Tohle a celkový vizuál za málo peněz dělá z filmu hodně neobvyklé dílo: prďácké, které je třeba velebit. Osobně mě jen tolik nezajímala přemíra akce v závěru a klasický twist ve vyprávění, čímž se film narativně přiblížil klasické konzumní produkci. Naštěstí se k ní nepřiblížil moc. ()

Maximilianus 

všechny recenze uživatele

Zvláštny a zaujímavý film, ktorého posolstvo som však nejako nepochytili. Asi má výpovednú hodnotu a minimálne téma utečencov naznačuje, že sa jedná o aktuálne problémy. Námet zaujímavý, pútavosť deja tak jemne nad priemerom, ale kamera, najmä pri levitačných scénach a automobilovej naháňačke, pútavá. 7/10. ()

gemi 

všechny recenze uživatele

Maďarská sci-fi (!), v níž hlavní roli hraje syrský uprchlík (!!), který umí létat (!!!). Ano, je to tak divné jak to zní. Všechno se to točí okolo létajícího uprchlíka a chybí nějaký zásadnější děj. Popis filmu tady vzbuzuje dojem, že snad půjde o nějaký sthující sci-fi thriller, ale je to nuda, kterou jsem se protrpěl až do konce. ()

dkas 

všechny recenze uživatele

Vizuálně i zvukově úchvatné. Příběhově mě to totálně minulo. Vlastně jsem nepochopil to hlavní, o co tu šlo :-) Ale jinak jsem si to užil. Některé scény byly fakt výborné, stejně jako hojně zmiňovaná honička. Je to ale bohužel takové pozlátko, protože motivy dvou hlavních hrdinů mi opravdu unikly. Škoda. ()

pushover 

všechny recenze uživatele

Na Bílýho Boha to nemá ani náhodou. Přesto se tomu nedá vytknout originalita a skvělé zpracování. Smysl mi ale uniká. ()

elimS 

všechny recenze uživatele

35% - komentář 20ti slovy: Kamerové záběry parádní, ikdyž mě ze začátku hrozně iritovaly a auto-honička dokonalá. Tím to ale končí. "Artové" pseudointelektuální sci-fi bez pořádné pointy. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Palčivé otázky kolem současné uprchlické krize předložené prostřednictvím magického realismu, což činí tuto problematiku mnohem stravitelnější než třeba i hlubší, ale drásavě podané sondy do tohoto neutěšeného světa. Navíc je zde sofistikovaně také připomenuta aktuální duchovní a etická vyprázdněnost naší západní civilizace, především všudypřítomná korupce, která silně relativizuje tzv. "evropské hodnoty", jichž mají zejména politici a všelijací režimní propagandisté neustále plnou hubu. Možná by člověk nečekal takto podané tohle téma právě od maďarských umělců, ale i to je nejspíš důsledkem pokřivené optiky současné bruselské byrokracie a mainstreamu. A navíc parádně natočené - po filmařské stránce nelze  tomuto snímku vůbec nic vytknout, je zcela na úrovni doby. Po shlédnutí tohoto filmu jsem si s o to větší hořkostí uvědomil, jak moc současná česká kinematografie zaostává za těmi, které v Evropě i ve světě něco skutečně znamenají. ()

SAINTS 

všechny recenze uživatele

Film obsahuje kritiku sučastneho prevažne protiutečenecky naladeneho madarska.Hlavnym hrdinom je syrčan s nadprirodzenymi schopnostami,akymi su napriklad lietanie,znie to blbo ale film ani zdaleka tak blby nie je.Mesiac Jupitera obsahuje viacero žanrov a da sa povedat že forma prevyšuje obsah.Obsah v sebe skryva viacero tematickych rovin.Film ma aj umelecke ambicie.Pochvalit treba aj skvelu kameru a hudbu.Ludia ktory si z temy akou je ta utečenecka nedokažu spojit sci-fi prudy zrejme tento film nebude priliš vonat.Ostatny môžu film hodnotit ovela kladnejšie. ()

x_ander 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl zajímavý zážitek. Měsíc Jupitera se tváří jako náročné a přízemní artové drama (a ve své podstatě jím i je), ale stačí určitý prvek nadpřirozena a už jsme někde jinde. A zaujali mě Merab Ninidze a György Cserhalmi - tyhle dva si bez problému umím představit v nějaké drsné noirové detektivce. ()

jokino 

všechny recenze uživatele

Nech som sa snažil pozerať na film akokoľvek, zamyslieť sa nad ním, čo tým chcel autor asi tak povedať (?), tak mimo fakt dobre spravených pár efektov a soundtracku, mi samotný film nepriniesol vôbec nič.. Viac-menej 2 hodky čistej nudy. Dej totálne nezáživný, jednoduchý, v čom by nebol až taký problém, niekedy je menej-viac, ale aj postavy mi boli totálne nesympatické, film ma nemal čím upútať. A tých pár scén, kde sa chalanisko vznáša vo vzduchu a rotuje v ňom, film tiež extra nezachráni. 2* sú za toto "čudo", pre mňa tak akurát. Nebolo to najhoršie, ale tj asi tak všetko.. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Tento ozaj netypický snímok s prvkami sci-fi popisuje ťažkú prisťahovaleckú tému a dáva jej nový rozmer. Na jednej strane síce zaujímavo spracovaný snímok so zaujímavou zápletkou, na strane druhej to malo dosť veľa hluchých miest. Každopádne ale na maďarskú produkciu celkom slušné. 60 % ()

jjjerry 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem daleko víc. Trailer vypadal nadějně. Hlavní zápletka nevysvělena, smiřme se, že jde o zázrak. Upřímně mě moc nesedlo to přehánění. Zasazení do lékařského prostředí budiž,. Ale nějak jsem nevěřil opilé doktory a pařící sestry v Maďarsku. Líbí se mě ten nejednostranný pohled na uprchlickou krizi. Žádné růžové brýle. Ale uplatky, prospěchářství, zapojení všech. Doma playstation a přesto utíkají za lepším. Filmově průměr, občas nuda, efekty po chvíli přestanou bavit. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Drsná alegória používajúca utečeneckú krízu v Maďarsku ako kulisu pre fantaskný príbeh utečenca Aryana Dashniho, ktorý nadobudne nadprirodzené schopnosti. Pre svoje okolie sa tak stáva anjelom. Kritický pohľad na korupciu, zneužívanie právomocí a neľudské zaobchádzanie s utečencami rozšírené o teologickú rovinu, Aryan je braný ako boží vyslanec a mení tak zmýšľanie doktora Sterna, ateistu, trpiaceho výčitkami svedomia. Profesionálna produkcia, výborné herecké výkony sú samozrejmosťou. Film však ozvláštňuje magická kamera, dodávajúca záberom fantaskný beztiažový rozmer. ()

navel 

všechny recenze uživatele

Úvodní scéna točená na jediný záběr je dech beroucí a automobilová honička patří k nejlepším od dob Francouzské spojky. ()

Reklama

Reklama