Reklama

Reklama

Dvojitý milenec

  • Francie L'Amant double (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Chloé, mladá křehká žena se sklony k depresím, začne docházet na psychoterapii a bezhlavě se zamiluje do svého psychologa Paula. Poté, co se milenci sestěhují, začne Chloé zjišťovat, že v Paulově minulosti něco nehraje, až objeví existenci jeho jednovaječného dvojčete. Proč Paul přede všemi skrývá, že má bratra? Jaké dávné tajemství je spojuje a rozděluje? A jde skutečně o dvojče, nebo jen o promyšlenou lež, kterou se Paul snaží zakrýt druhý život svého temnějšího já? (Aerofilms)

(více)

Recenze (97)

castor 

všechny recenze uživatele

Myšlenka asi dobrá a nosná, první minuty rozhodně dokážou vtáhnout, druhá polovina ovšem působí uspěchaně a zmateně. Naposledy Marine Vacth (4 roky zpátky) balancovala na hranici dětství a dospělosti, nudila se a netušila, co s právě objevenou sexualitou. Francouzský „znalec žen“ François Ozon ji nyní znovu vrátil do hry, trpí depresemi i bolestmi břicha. O fyzický problém nejde, doporučenou má terapii. Sezení pomáhá, ovšem psychoterapeut k pacientce ucítil něco víc. Idylka dvojici ale příliš dlouho nevydrží. Dívka totiž řeší partnerovu záhadnou minulost i utajované dvojče. Bratr je rovněž odborníkem doprovázející klienty při řešení jejich obtíží, ovšem metody má podstatně výstřednější. Ozonova posedlost dvojicemi je velmi zajímavá, používá nejen dvojčata, ale i zdvojené záběry nebo opakované motivy. Svůj melancholický a zádumčivý portrét zbloudilé duše znovu staví tak, že umožňuje pochopení z různých úhlů pohledu. Odsoudit dívku nebude snadné. Pochopit také ne. S látkou Ozon pracuje obratně, umělecky, sexuálním jiskřením umí působit jako málokdo. Jen ten konflikt celkově tak nějak vyšuměl. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Zbytočne moc sa tu chce Ozon podobať De Palmovi s Cronenbergovými koreňmi (Dead Ringers). Cez psychologicky dobre rozohranú milostnú trojku s atraktívnym obrazom (tie zrkadlá sú proste super) sa totiž dopracuje iba do thrillerovej hračky s pointou, v ktorej vyšumí do prázdna rastúci konflikt medzi postavami - teda to, čo robilo film zaujímavým. Slabšie francúzske dvojča v tieni toho kultového, amerického. S divácky atraktívnou dávkou sexu. Úvodný záber kamery, vyliezajúcej z vagíny, si na kino plátne nemůžete nechat ujsť. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Frantíci se od pradávna sexu nebojí, takže i tady ten kousek co se sexu týká nebude patřit mezi filmy, který se stane v Saudský Arábii hitem číslo jedna. Pokud jde o jiné filmové složky než je erotika, tak musím vynadat Rombimu, protože jeho hudba až příliš napovídala vyznění scény. Herecky vše v pořádku, oba hlavní představitelé mají charisma a když už tam bylo tolik šuku tak byla i znát jistá chemie mezi nimi. Ospalý úvod, nahradí solidní thilerrový děj a mírně přehrocené finále, nutno říct že ke konci už jsem se v bratrech taky naprosto ztratil. Na závěr bylo solidní baf a pak hajdy do hajan a přemýšled nad tím, zda ještě někdy uvidím přes celý plátno vnitřek vagíny. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Víc De Palma než De Palma sám posledních dvacet, nebo spíš třicet let. Asi guilty, ale rozhodně pleasure. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Ozon si vcelku hezky hraje na Polanskiho či Cronenberga, jen mám takový pocit, že sám moc neví, k čemu chtěl dospět a vznikl mu jen multižánrový pelmel, který se na konci sice symbolicky požere, ale bez jakékoli rezonance.. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak tu sa na psychiatrov/psychológov/psychoterapeutov nehrá ani tak dvojča svojho brata ako samotný Ozon. Dvojitý milenec nie je ani tak psychologická dráma, ako dráma psychiatrická. Režisér sa snaží jednotlivé scény poňať ako akýsi vedecký obraz toho, čo sa deje v hlave niekoho s určitou psychickou poruchou. Nakoľko vychádza z nejakých reálnych predpokladov skutočne netuším a asi je to aj jedno. Okrem spomínaných De Palmu a Cronenberga ma napadlo pri tých "normálnejších " alebo erotických scénach viac meno Adrian Lyne. Chápem, že pre mnohých bude tento film zhmotnením pojmu pseudopsychologický, ale ja Dvojitého milenca vnímam skôr ako autorskú hru, takže mi to vôbec neprekáža. ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Dvojitý milenec vypráví o psychologických kořenech sexuálních fantazií psychicky komplikované mladé ženy a zároveň je to sofistikovaná pocta Sestrám Briana De Palmy, Cronenbergově Příliš dokonalé podobě a Rosemary má děťátko Romana Polanského, plná odkazů a dvojitých významů. V souvislosti s motivem dvojčat si Ozon zřejmě oblíbil i dělení obrazu, osově symetrické záběry a zejména pak zrcadla, která cpe do každého třetího záběru, aby dostatečně upozornil na iluzivní hru s divákem, jíž se dopouští od samého začátku. Hraje si s hranicí mezi realitou a fantazií, provrtává se do niterných pochodů v mysli hlavní hrdinky a sype z rukávu rekvizity i zbrklé dějové zvraty, které lze v některých případech lehce interpretovat, leckteré vyžadují k analýze dost pozornosti a přemýšlení a jiné pravděpodobně jen matou. Ve výsledku ale Ozon selhává ve vyprávění poslední třetiny, která působí překombinovaně a chaoticky, stírá se v ní napětí ve vztahu mezi postavami a závěrečná pointa psychologickou rovinu akorát ještě víc komplikuje. Béčkový námět původně knižního thrilleru s erotickými prvky se režisérovi sice podařilo povýšit na umělecké evropské psychologické drama, které vypadá jako Padesát odstínů šedi ve verzi pro náročné a přemýšlející diváky, ale i těm se beztak do paměti nejvíc zaryje jeden jediný záběr - a to hned z úvodu filmu. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Příběh super. Je to vymyšlené fakt skvěle. Herci jsou také dobří. Nicméně, to ztvárnění “porodu” mě vážně znechutilo. Už na základce nám pouštěli porod a to jsem si myslela, že je to nechutné až hrůza a od té doby nechci dítě. Ovšem tohle to překonalo. Normálně mi ani nechutné věci nevadí, ale tohle je moc i na mě. Takže úspěch. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Rozhodne pôsobivé. Aspoň pre mňa. "L'Amant double" v podstate ukazuje, čo mohli tvorcovia spraviť zo série "Fifty Shades Of Grey", keby sa z toho nerozhodli spracovať romantický bullshit s haldou debilných dialógov, ktoré človeka frustrujú do absolútne zúfalej miery. Ale čo už? Ak sú knihy mizerné, tak ako to môžu dobre spracovať vo filmoch? Osobne som mal pocit, že keby sa vyššie spomenutá séria skombinovala s jedným z mojich obľúbených filmov - "Enemy". Fascinujúce vizuály. Či už väčšina scénok so zrkadlami, alebo pohľad na okno, keď prší, alebo aj fantastické využívanie snov v tomto filme na mňa pôsobia nádherne. Často ma vôbec nenapadlo, že sme dostali do snových častí filmu. No ku koncu sa dozvieme ešte niečo ďalšie, no to by som už smeroval do spoilerov, takže to nebudem vysvetľovať. Každopádne platí, že je to spracované skvele. Herecké výkony? Podľa mňa skvelé. Jérémie Renier si skutočne užíva svoj rolu dvoch bratov Paula a Lewisa. Marine Vacth je rovnako vynikajúca a celý film je na nich postavený. A dávajú to skvele. A potom sú tu sex scénky. A tie poviem na rovinu, že vyzerajú bohovsky. Sú eroticky silné, zmyselné a mám pocit, že miestami vedia byť aj celkom desivé. A čo sa týka desivosti, tak tej je v tomto filme tiež dosť. A v tom najlepšom slova zmysle. Nevedel som, čo môžem čakať, no dočkal som sa, podľa mňa, skvelého filmu. A taktiež to dokazuje, že ak chce mať niekto sex scénky vo filme, nemôže na nich byť postavený celý film. Pointa musí byť niekde inde. Skvelá práca. Hodnotenie: A ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Dlouho tu bylo našlápnuto na solidní erotický psychothriller, ale na konci bohužel zbylo jen to psycho. Další Ozonova hříčka, která patří mezi ty méně zvládnuté. Ústřední herecké dvojici to dohromady funguje. A tolik zánovních škodovek v každém francouzském filmu také neuvidíte (50%). ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Ozon s nami rozohral celkom zaujímavú hru, ktorá ma bavila, len ten koniec tak nejak vyšumel do obyčajna. Herecky slušné a vizuál bol excelentný. Celé ma to tak nejak dávalo do kľudu, takže odo mňa 3,5*. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Divoké zbytečné dějové zvraty a upadající vyprávění ve druhé půlce filmu. Filmová řemesla ( kamera, stylizace, osvětlení) výborné. Je znát, že předloha filmu asi nebyla nic moc. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

I když je to můj pátý film od Ozona, byl to více než režisérovo jméno příslib nahé Marine Vacth, co mě přitáhl. Hned začátek to ale zazdí, teda ostříhá. Marine to tady nesluší, zestárla, je vyzáblá a vypadá jak Marta Vančurová v Jáchymovi. Je to správně psychologicky mysteriózní, a i když je jasné, že na první záběr spotřeboval pan režisér dublérku, Marine je nahá velmi často a ukazuje hodně. Ještě víc se mi ale líbil Jérémie Renier v dvojroli, byl správně mefistofelovský. Jo a nečtěte si předem obsah, přijdete o překvapení. Simply clever auta nejsou ve francouzském filmu moc často k vidění. Atmosféra fajn, na konci trochu lekačka. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Podoba s legendárním Cronenbergovým dílem "Příliš dokonalá podoba" je zřejmá, ale Ozon neumí moc napínat a spíše se snaží diváka dráždit, ale nedokáže příliš zaujmout a ani finální zvrat film neposune v hodnocení výše. Film zajímavý, ale tempo vyprávění příliš pomalé a herecky bohužel velice slabé. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

"Ženský režisér" François Ozon roztočil kolotoč psychologických hier medzi bizarným trojuholníkom. Mladá žena, so sklonmi k depresiám, sťažujúca sa na zdravotné problémy, svojimi mätúcimi a ľahkovážnymi krokmi pátra po minulosti svojho milenca, aby padla do osídiel aj druhému... Náročný príbeh je dokonale vystavaný, divák sleduje jej pátranie a režisér sa hrá. Využíva finty, odbočky, odvážne scény, zrkadlové dekorácie. Z tohto pohľadu oceňujem priamočiary záver a vysvetlenie. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Xtá variace na filmový archetyp Rosemary má děťátko a jeho různé variace. Zajímavé je, že typický zlomový moment, kdy si hlavní hrdinka ostříhá vlasy (Rosemary má děťátko, Ďáblův advokát, Zmizelá atd.) probíhá ihned na začátku a Ozon se tak o jeho sílu dobrovolně připravuje, ačkoliv ho do filmu zařadil a ctí ho tak jako jakýsi žánrový princip, který musí být přítomen. Marine Vacth celý film vizuálně táhne a díky tomu se asi nudit nebudete. Nicméně Ozon se postupně scenáristicky zaplétá víc a víc sám do sebe a vše zachraňuje nadměrnou přítomností sexuálních hrátek. Je tak celkem jasné, že Dvojitý milenec je jen taková křehká hříčka, kterou nelze moc podrobně zkoumat, jinak by se totiž mohla rozpadnout na kousky. Jako guilty pleasure thriller proč ne, nový Polanski to však rozhodně není. 6/10 ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Multižánrový Ozon tentokrát přichází s děsivým erotickým thrillerem a podruhé obsadil Marine Vacth. Vypadá to, že jej fascinuje stejně či podobně jako dříve Ludivine Sagnier. Já jsem opět velmi spokojen, přestože mám výhrady především k hlavní pointě a šílenému závěru, zdá se mi překombinovaný. Herecky jinak výtečné. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

S Ozonem si nevím rady. I po třetí měl jeho film něco do sebe, ale i po třetí to nebylo ono. V tomto případě sáhl po motivu dvojčat, přidal hodně erotiky, trochu zvrácenosti a celkem solidní thrillerové atmosféry. Navrch měl opět k ruce Marine Vacth, která byla i tady úchvatná. Jenže pořád mi tam chybělo něco, co nedokážu pojmenovat. Navíc závěr, který přišel s trochu fádním vysvětlením, mi vůbec neseděl k předcházejícímu ději. Nicméně i tak se jedná o lehký nadprůměr a budu doufat, že příště to z mého pohledu bude bez větších výhrad. 60% ()

Hoyt 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu je vizuálně oku lahodící a hlavně slibovala opravdu zajímavý a tajuplný příběh. Druhá půlka filmu rapidně ztrácí tempo a jediné co jsem si z ní odnesl byly dva znepokojivé záběry ze kterých mi naskočila husí kůže. ()

Reklama

Reklama