Reklama

Reklama

VOD (1)

Přírodovědec, který v ponuré aljašské zimě loví vlky, je obviněn z vraždy místního chlapce. Brzy se však dozví mrazivé tajemství. (Netflix)

Recenze (231)

POMO 

všechny recenze uživatele

Závěr ne úplně smysluplný v kontextu k předchozím motivacím postav, ale po všem tom temném, racionálně nepochopitelném vlčím okultství aljašské divočiny to ani tak nevadí. Hlavně že průběh poměrně dlouhé kostry příběhu je kontinuálně napínavý, podmanivě atmosferický s neustále překvapující dějovými zvraty. Vtahlo mě to, podobně jako Wind River, ve které akorát mělo všechno logické místo a precizně to směrovalo k smysluplnějšímu a myšlenkovitějšímu finále. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Postupem času přicházím na to, že Netflix není jenom o dobrých filmech. Netflix rozhodně není jenom o dobrých filmech, spíš je mnohdy o průměrných a často i o až špatných. Hold the Dark nicméně patří do toho lepšího železa. Atmosféru má hodně solidní, a kdyby film neměl přes dvě hodiny, taky by divákovi možná nedal šanci nudit. Jsou totiž momenty, kdy se tu herci chovají jak z Jedličkova ústavu a to je ještě ta dobrá varianta. Ve druhé polovině filmu se to ale příjemně rozjede a závěr je vysloveně solidní. Akční závěr to popravdě vytáhl do solidního průměru, jinak bych začal pochybovat o tom, že se tu někdo pokoušel o plagiát Wind River. Po shlédnutí tohoto filmu jsem ale ještě netušil, že kopie je pro Netflix slovo více než blízké. ()

Toren 

všechny recenze uživatele

7/10. Neskutečná filmařina. Neskutečná. Po takřka celou stopáž jsem cítil strhující mrazivou atmosféru, kterou podtrhuje jedna z nejsilnějších policejních přestřelek, jakou jsem kdy v životě viděl. Šel bych zatraceně vysoko... nebejt toho konce. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Pokus o lehce mysteriózní Wind River, který nevyšel. Má to jakous takous atmosféru a příroda je hezká. Špatné je, že to vůbec nedává smysl. Scénář je opravdu velice chabý. Děj se k ničemu nedobere a navíc je to dlouhé. Jeremy Saulniera nebrat, protože po třetím zářezu dokázal, že nelogické dění a chování postav je v jeho filmech zajetým vzorcem. ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Zdlouhavé, nudné a ke všemu ten konec jsem nepochopil. Film o psychopatovi vojákovi a pošahané blondýně. Vlci to bohužel nezachránili. 30% ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Jeremy Saulnier po Blue Ruin a Green Roomu přichází s další Indie drsnou chlápackou filmařinou, která si určitě zaslouží pozornost. Srovnání s Wind River je na místě. Film se odehrává v drsném prostředí Aljašky a chlad s mrázem na diváka film doslova chrlí v každém záběru. Hlavní hrdina Jeffrey Wright ( hvězda z Westworldu) odborník přes vlky je povolán, aby vysledoval chlapce, kterého si odnesli vlci, ovšem brzy zjistí, že za tím stojí něco víc, než by se mohlo zdát. Mínusem jest poměrně pomalejší tempo, které mainstream divákům dost možná nesedne a taky fakt, že příběhově je film poměrně divně vykonstruovaný a na otázky, zde nenacházíme odpověďi, což já osobně taky vyloženě nemusím, ale pořád se jedná o film, který má co nabídnout. Kdo režiséra zná, tak ví, že násilí a gore mu rozhodně není cizí a v pár scénách servíruje moc pěkné záběry( 10 minutová přestřelka je definitivní filmový Highlight a také zde zařve nejvíc policistů v krátkém časovém úseku v historii vůbec!). Plusem jsou i skvělé herecké výkony, kde Alexander Skarsgård válí a ta Aljašská příroda s vlky je víc než atraktivní. Netradiční, ale slušné, kor na Netflix. 75% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Slová niekedy nič neznamenajú.“ Ja som to nepochopil. Na začiatku je to o vlkoch ľudožrútoch, ale veľmi rýchlo tému opustíme. Potom je to dlho o ničom. Potom je tam skvelá prestrelka, ktorá ale s hlavným dejom príliš nesúvisí. Potom je to zasa dlho dlho o ničom. Nuda. Okrem toho je tam psychopat, ktorý brutálne vraždí na počkanie každého človeka, ktorého stretne. Ku koncu sa to asi na 68 sekúnd prekvapivo vráti k vlkom a následne to začne pripomínať Štvanca s Tommy Lee Jonesom. Proste neviem no. Atmosféra ponurej Aljašky super, ale to nestačí. Toto rozhodne ani omylom nemá na skvelú pecku s Jeremym Rennerom Wind River (a určite to nemá nič spoločné ani s Medzi vlkmi s Liamom Neesonom, vlky sú tu skutočne len zopár desiatok sekúnd). Jeffrey Wright kvalitný v scéne večere, ale spadnúť z najbližšieho kopca pri sledovaní svorky, dole klobúk, ozaj odborník. ()

movie 

všechny recenze uživatele

70% Vynikající věc, která se možná díky tomu, že je z produkce Netflix, nedostalo k tomu správnému publiku. Pokud si ale umíte vychutnat film s naturalistickou tématikou, jakousi "chlapáckou" strohostí, s příběhem o životě v místech, kde už je všechno ohlodané na kost (osada Keelut na Aljašce) a to všechno zalité mírnou dávkou biblického mystéria, tak by vám HOLD THE DARK nemělo uniknout. Osobně doufám, že si tenhle film najde cestu ke svým divákům a další film Jeremyho Saulniera budou patřit mezi očekávané záležitosti, stejně jako je to dnes třeba s Taylorem Sheridanem. Saulnier pro mě patří do stejné sorty filmařů jako Andrew Dominik nebo Scott Cooper, žanrových tvůrců, o kterých bych chtěl slyšet častěji, bohužel se k realizaci svých filmů dostanou jen jednou za pár let. HOLD THE DARK bych si určitě chtěl někdy vychutnat na velkém plátně, má vynikající kameru (dán Magnus Nordenhof Jønck), která na obrazovce ani vetší televizi nevynikne v celé svoji kráse. Z ohlasů ostatních mi příjde, že se hodně hajpuje výkon ledového Alexandra Skarsgarda, nemám nic proti. Za mě však vede vedlejší postava šerifa James Badge Dalea a jeho rozhovor s Cheetem (Julian Black Antelope) těsně předtím než začně něco, co můžu s klidným svedomím označit za jednu z nejlepších přestřelek od HEAT ___ Pokud máte hodně rádi WIND RIVER, WINTER BONES anebo první (ale i druhou) řadu TRUE DETECTIVE (kde Saulnier režíroval několik dílů), HOLD THE DARK by měl přistát na vašem watch listu! ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

"Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky" (J. Stránský). Film o temnotě, kterou nezadrží železné dveře, sodíkové výboje a křemíkové obrazovky, o nesvatých rodinných poutech, která tak omamně škrtí, o šelmě v člověku a lidskosti v šelmách. Příběh, jaký můžeme číst nejrůznějšími způsoby, podmínkou je jen gramotnost. Vysoce funkčně negramotná Faidra k tomu má dvě poznámky. 1/ K Riley Keough se dá říci jen tolik, že Král je (možná) mrtev, ať žije Princezna, 2/ kdybych byla tím, koho jako prvního napadla myšlenka srovnávat to s Větrnou řekou a já se tomu napadení neubránila třebas i nepřiměřeně, skočila bych pod sněžný skútr. Kdybych byla tím, kdo to srovnání bezmyšlenkovitě opakuje, poprosila bych řidiče skútru, aby ještě pro jistotu couvl... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Stát se minulostí, je vždycky lepší, než ztratit budoucnost. Jako tenká nit se táhne myšlenka o vzletných rodičovských slovech, které se časem stávají jen lží ve větru.. Ač mlhavá pointa nezůstane pozorným skryta (vztah „vlčího“ vojáka a jeho šílené ženy), může to někomu přijít jako soubor více, či méně sugestivních scén, ze kterého nakonec nevzejde funkční celek. Já si to nemyslím. Saulnier chtěl natočit žánrový hybrid, jenž zavede diváka na zvláštní místo, ze kterého se sice nemusí vrátit se všemi odpověďmi, ale zůstane v něm zážitek, že tam byl a byl něčeho svědkem. Tohle se nebude líbit.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

You are Next smíchaný s Wind River a místama meditativní krajinářskou onanií Blade Runnera (jo, vím, že to zní zvráceně a divně!). 3,5*, protože Saulnier zjevně ví, co chce, a tenhle průzkum do animalistický duše, která se dá snadno zaměnit za PTSD, si vodí navzdory smrtelně pomalýmu tempu způsobem, který vás prostě nutí neodtrhnout oči. Doma to bude výrazně slabší, už jen kvůli mobilům po ruce a dalším rozptylovačům, kvůli kterým se do toho hodně lidí těžko ponoří. Vítěz letošního TIFF v kategorii "jsem zmaten, ale neustále na to myslím.". ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Na konci filmu jsem měl stále ještě řadu nezodpovězených otázek i když bych zde asi žádnou logičnost hledat neměl a měl bych se smířit s tím, že záporáci byli prostě naprostí psychopaté. Přestřelka jak z wind river a i celkově mi film hodně připomínal. Dávám 3 hvězdy, ale musím říct, že zde bylo hodně zdlouhavých a nudných pasáží. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Škoda tak ryzí a krásně vypiplané syrové survival pro takovýhle mind-fuck nic moc neříkající, rádoby mysteriozní scénář. Hlavní dějová linka mimo, všechny ostatní propriety (scénografie, atmosféra, akční sekvence) na maximu. Sice je už toho "Wind Riveru" poslední dobou trochu moc, ale je to zkrátka stále uhrančivá věc. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Po skončení mě pořádně zamrazilo. Alex Skarsgård ve své další psychedelické roli a opět mu to celkem sedne. Podle traileru jsem čekal něco úplně jiného (zimní tanec s vlky?), ale nakonec jsem dostal celkem fajn psycho-thriller. A na konci je hodně fajn přestřelka.. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Chlapácká záležitost, kterou bych ale s Wind River nesrovnával.. Ano, pár prvků je podobných, nicméně Taylor Sheridan to celé uchopil podstatně sebevědoměji a jistěji. Ticho, sníh, beznaděj. A stupňující se napětí, které hrozně chce zalézt pod nehty. Celoživotní „pozorovatel a obdivovatel“ vlků má vysledovat ostatky chlapce, kterého měly tyhle šelmy odvléct od domova. Brzy ale zjistí, že je všechno krapet jinak. Výsledkem je velmi pomalé tempo a poměrně netradiční mix žánrů. První housle hrají atmosféra a melancholie, párkrát jsem každopádně kroutil hlavou a nechápal, co tím chtějí tvůrci říct. Likvidace obléhajících policistů každopádně velmi solidní. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Mám rád tieto "malé" projekty od "Netflix-u", no za ten záver, by si podaktorí "umelci" zaslúžili celkom silne mierenú ranu na nos. Za takúto lacnú maškarádu, bez akejkoľvek výpovednej lehoty, ktorá celkom slušne, negatívne zarazila, iného druhu "odmeny" ani niet. Tretia s odretými ušami .. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Prešľap veľký ako sama Aljaška. Motivácia postáv a zároveň celého diania je nepreniknuteľná ako hmlový opar nad horou Denali. Niektoré momenty by sa iste dali nazvať prekvapivými, to by ich ale niekto musel aspoň čiastočne vysvetliť. Bohužiaľ, musím to hodnotiť ako dvojhodinovú stratu času. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Koukám, že už s předchozím režisérovým filmem jsem měl malý problém s několika ad absurdum (čti neuvěřitelně podanými) scénami, a i tentokrát se jedná o kaz na kráse. Všechno ostatní je ale od minula naštěstí lepší: atmoška, herci, odvážný mix žánrů... Hrozně snadno to pohltí a nutí skřípat zuby nad nejasným osudem všech zúčastněných postav. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Jedna dobrá přestřelka film nedělá. Vůbec jsem to nepochopil. To jako za to mohla ta maska? Neustále jsem se musel ptát, proč tohle, proč tamto? Proč to udělal? Proč to udělala? Postava Jeffreyho Wrighta se mě nakonec jevila docela zbytečně, protože mě bylo víceméně ve výsledku fuk co se s kým stane a kdo přežije. Škoda, zpočátku to vypadalo poměrně hodně slibně. 40% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Přes počáteční brilantně vystavěnou atmosféru zabředl snímek do větších a větších šíleností, až se etabloval do opravdové blbosti. Radost tak zůstala pouze z vizuálního zpracování, zmíněné atmosféry a zdařilé, krvavé přestřelky (dá-li se to vůbec nazývat přestřelkou, možná je vhodnější si vypůjčit několik anglických slovíček, které to vystihnou dostatečně "one man show with the machine gun"). ()

Související novinky

Netflix mění filmovou strategii

Netflix mění filmovou strategii

26.08.2018

Jestli Netflixu něco nelze upřít, je to způsob, jakým ovlivnil televizní výrobu na roky dopředu. Co se týče filmového formátu, tam to ovšem streamovacímu gigantovi poměrně drhne. Jediný opravdový… (více)

Reklama

Reklama