Reklama

Reklama

Zelená mlha

(festivalový název)
  • USA The Green Fog
Trailer
Experimentální / Mysteriózní
USA, 2017, 65 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Ze stovek filmových a televizních záběrů vytvořil Guy Maddin a jeho spolupracovníci Evan JohnsonGalen Johnson podmanivou poctu San Franciscu, ale také pravděpodobně nejznámějšímu filmu, který zde byl natočen: Vertigu Alfreda Hitchcocka. Jde o podobně obsesivně erotické, místopisné a cinefilní dílo jako tento předobraz. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

=woody= 

všechny recenze uživatele

Zdar starým časům! Co je na tomhle filmu fakt cool, z kolika starých vykopávek je poslepovaný. Úctyhodný přehled zásadních filmů, které byly v San Franciscu napříč staletím natočeny. Tři čtvrtě bijáku běží bez jediného slova. Jednotlivé scény tak dostávají s vystříhanými dialogy nový komický rozměr. Velká škoda, že nedrží pohromadě jako jeden celek. Když už si dal někdo tu práci, mohl to dotáhnout k dokonalosti a opravdové poctě městu, nebo Vertigu, nebo něčemu. Film ale bohužel nemá žádnou pointu, žádné poselství, žádný nosný příběh. Zmínky o zelené mlze nejsou uzavřené, na konci se vytrácejí jako ranní mlha nad jezerem. Přes to všechno, věřte nebo ne, jsem se měl docela filmově. Woo. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Během první třetiny filmu jsem měl docela nutkání odejít z kinosálu, protože mi tato kompilace scén ze San Francisca připadala naprosto nečitelná a chaotická. Pak jsem v tom začal rozpoznávat dějové prvky a napadlo mě, že Zelená mlha velmi volně vypráví příběh Hitchcockova Vertiga pomocí záběrů z jiných filmů, což se mi v průběhu několikrát potvrdilo. Nicméně i přes radost, že se mi povedlo tenhle snímek aspoň trochu rozklíčovat, mi připadal velmi nesourodý, rušivě sestříhaný a hlavně naprosto zbytečný. A co měla symbolizovat ta zelená mlha, se mi už rozluštit opravdu nepodařilo. [KVIFF 2018] ()

Reklama

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Film poslepovaný z úryvků z jiných filmů, odehrávajících se v San Franciscu. V podstatě jde o pokus rámcově odvyprávět příběh Hitchcockova Vertiga prostřednictvím narativně a střihově experimentální videomontáže, která má však souvislý děj vždy jen v rámci kratičkých a velmi izolovaných několikaminutových segmentů a nikoli napříč celým filmem, přičemž ono Vertigo to připomíná jen velmi vzdáleně. Tyto segmenty pak většinou rámují scény se třemi muži, kteří stříhají ve střižně film a průběžně si pouštějí různé jeho pasáže, což je docela vtipné meta-řešení, jak tomu celému prapodivnému tvaru dát nějaké zastřešení, nicméně poněkud laciné. Jinak z většiny ostatních scén jsou vystříhané všechny dialogy a do některých záběrů je trikově dodělaná buď zelená mlha, zelený přeliv nebo jiné zelené kouřové efekty, ale jen sporadicky a ne že by to mělo na pohled nějaký hlubší význam. Pár sekvencí je velmi dobrých a sestříhaných nápaditě, jiné jsou překvapivě nekonzistentní (hádka muže a ženy poslepovaná i ze scén, ve kterých se protagonisté nehádají) a celkově se ta hodina dá jakžtakž přežít coby vizuální zajímavost. ()

Zajímavosti (1)

  • Mezinárodní filmový festival v San Franciscu oslovil Guye Maddina a jeho spolupracovníky Evana JohnsonaGalena Johnsona, aby vytvořili městskou filmovou symfonii, jež by mohla festival slavnostně zakončit. Trojice svérázných uměleckých osobností k úkolu přistoupila se smělostí a originalitou pro ně vlastní. (Zdroj: MFF Karlovy Vary)

Reklama

Reklama