Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Černá komedie režiséra Bong Joon-hoa (SnowpiercerOkja) sleduje chudou, ale mazanou čtyřčlennou rodinu, která se rozhodne infiltrovat do bohaté domácnosti byznysmena Parka. Co se může stát, když se setkají dva tak odlišné světy? Originální dílo mistrovsky pracuje s prvky thrilleru, dramatu i satiry a přináší vtipný a nepředvídatelný divácký zážitek. Parazit byl oceněný Zlatou palmou a podle mnohých ohlasů se tak stal nejzábavnějším vítězem festivalu v Cannes od dob Pulp Fiction. (Aerofilms)

(více)

Recenze (900)

Tet.Ew 

všechny recenze uživatele

Střídání žánrů kdy nevíte jestli se smát nebo se cítit trapně. Až po neuvěřitelný až Tarantinovský finále. Zvláštní film ale ani na chvilku jsem se nenudil. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Hezky natočené, dobré téma, ale já ty korejské filmy a jejich způsob hraní asi nikdy neocením. Až na pár momentů jsem se dost nudila. ()

phamphi 

všechny recenze uživatele

V tom filmu je jedna velká nekonzistence. Skill-set členů rodiny vůbec neodpovídá jejich zázemí a poměrům, ve kterých žijí. Když je otec tak zkušený řidič a umí předstírat vybrané chování, proč už dávno není VIP šoférem? Když syn umí dobře anglicky a má zámožné kamarády, proč již dávno někde min. nedoučuje? Když dcera tak skvěle manipuluje s lidmi a vyzná se v padělání dokladů, proč už dávno nemá úplně jiný job? Proč se celá rodina pachtí někde v podzemí a šmelí s krabicema od pizzy, když jsou to masters of arts? To prostě nedává smysl. ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

60% — Pozor, mírné spoilery. První polovina filmu je opravdu skvělá. Expozice šílené bezskrupulózní rodiny a jejich vynalézavý způsob, jak se vetřít do rodiny extrémně bohatých, ale jinak trochu simple lidí, to mě opravdu bavilo. Bylo mi však jasné, že u toho nemůže zůstat, tak přišlo překvápko s utajeným „podnájemníkem“ v bunkru. Tady ale tempo filmu začalo polevovat. Situace to byly určitě nečekané, ale na druhou stranu přemrštěné. Poslední půlhodina se pak neuvěřitelně táhla, hypnotizoval jsem hodinovou ručičku a při každé zatmívačce jsem se těšil, že už konečně vyjedou závěrečné titulky, a při každé následující roztmívačce jsem si jenom povzdechnul. Závěr byl totiž neskutečně natažený. Od dcery, která film viděla a která mě prakticky donutila se na něj podívat, jsem věděl, že to skončí masakrem. Jenže ten nejdřív dlouho nepřicházel, a když konečně přišel, ty důvody, proč k němu došlo, byly takové nemastné, neslané. U toho pošuka, který takovou dobu žil v podzemí, bych to i pochopil, ale aby se tatík zpovykal jenom kvůli tomu, že panu šéfovi nevoněl? A navíc film pokračoval ještě několik nekonečných minut i po masakru, kdy jsme čekali na pointu, která byla očekávatelná a na to, jak dlouho trvala, tak i taková nic moc. Moje výsledné hodnocení tak reflektuje především první polovinu filmu a také přece jenom neotřelý námět. ()

zahadum 

všechny recenze uživatele

Smrdíme im ? naozaj sme len zapáchajúci hmyz ? o kom to táram ? no o sebe, o vás ktorí nemali to šťastie a nenarodili sa v rodine zločincov, alebo sa nestali zločincami alebo politicky korektne - neboli v živote úspešný. Parazit je super kórejská scenáristická hračka ktorá má viacero rovín a všetky až na finálnu sú zábavné. Skoro sa to nedá ani opísať bez spoilerovania ale v skratke je to neuveriteľná zábavná hra na mačku a myš. Vtipné, úderné, originálne, zamestná vás neustále otázkou kto je teda parazitom, keďže si časom poviete, že aj parazit má parazita. Je to krásne znázornené ako je možný boj parazitov o svojho hostiteľa alebo kolobeh prírody kedy aj vrchol potravinového reťazca je vlastne začiatok. Chápeme sa ? nie však ? A to je dobre lebo tento film stojí za to aby vám pomohol zodpovedať niektoré otázky ohľadne parazitov. Čo nepotešilo tak bol záver ktorý sa chcel zrejme zapáčiť Tarantinovi a ten mi tak trošku nesedel do celej koncepcie tohto originálneho diela. Som zvedavý či sa zase objaví niečo podobné. Poriadne sa umyte lebo smrdíme. 80 % ()

ladno 

všechny recenze uživatele

Recenzie neklamali. Tento film je úžasnou kombináciou artového filmu a filmu pre široké publikum, ktorý je nepredvídateľný, pútavý, mrazivý aj strhujúci. Atmosféra filmu vás pohltí v prvých minútach a nepustí až o konca. Úžasná práca s kamerou, hudbou, prostredím a musím vyzdvihnúť aj výborné herecké výkony predstaviteľov. Absolútne zaslúžený Oscar za rok 2019. Hodnotenie: 100% ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Utekajme, už ide po kórejsky. Kde na to títo aziati chodia? Scenárista si zaslúži Oscara, to je bez debaty. Namiešať takýto kokteil dokáže už len asi Quentin.. ()

Wargoo 

všechny recenze uživatele

Ktoby to bol povedal, že najlepší film roka 2019 príde z krajiny, no.. ktorá susedí so Severnou Kóreou ?! Netradične čierna komédia s trhrillerovým záverom, kde sa neskutočne vychcaná 4 členná rodina infiltruje do života rodiny inej, z trošku odlišnou úrovňou života. So zatajeným dychom som sledoval, ako sa tvorcovia bravúrne pohrali s psychikou diváka, pričom najprv rodine a jednotlivým členom možno aj fandíte, až napokon sami seba pristihnete pri tom, že im vlastne nič dobré neželáte. Veľmi trúfalý a odvážny počin, no o to viac originálny s puncom geniality ! 5***** a 85,239% ()

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

Film roku. V podstatě jediné moje dvě výtky jsou, že je tu pasáž, kterou zvládla líp jedna (nejlepší) epizoda Inside No. 9, a že to mělo skončit o pět minut dřív – a to jsou nic moc výtky, že jo. Ale seriózně – jsou to tři filmy v jednom. Budete se smát, budete napnutí víc než u Mlčení jehňátek a budete dojatí. A nebude rozumět tomu, jak je možné, že to všechno dohromady funguje, ale fungovat to bude a vy se tím vším budete pekelně bavit. Takže nečtěte synopse a nekoukejte na trailery, všechno, co potřebujete vědět, je, že je to kurva skvělý a ano, máte na to jít do kina! Ten film si to zaslouží. A vy taky. ()

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Parazit je přes svůj korejský původ velmi přístupný evropskému divákovi, neztrácí přitom nic z originálního a specifického feelingu, který korejské filmy mají. Vynikající herecké výkony, precizní režie, ulítlý korejský humor a jako vždy temné tajemství v po korejsku vypointovaném závěru. Na tohle choďte do kina, protože tohle je ta skutečná cinema, narozdíl od těch Marveláckých opičáren :-). Bong Joon-Ho mě bavil už Snowpiercerem, kterému chybělo k absolutnímu zážitku malinko, Parazitem ale tuhle laťku doslova sestřelil. 100% ()

strikeman 

všechny recenze uživatele

Korejská černá komedie s pointou téměř "a la Tarantino". Kdo tu píše "náhle nepochopitelně přeskočí nejdříve synovi s kamenem a pak otci s nožem", měl by se na film možná podívat pozorněji a zamyslet se - a třeba mu to "docvakne" ;-) 80% ()

baiskon108 

všechny recenze uživatele

Film mě primárně nadchnul skrze hlavní nápad a to skvostný parazitismus celé rodinky, který se sice zdá být vtipný a bizarní, ale zároveň i chytrý a mazaný. Celé se to zlomí v osudném zazvonění na barák, kdy celá rodinka chlastá a užívá si cizího domu. A od té chvíle jsem na snímek nevěřícně civěl s obří husinou po těle. Konec se mi líbil ale nejméně, neboť ta závěrečná řežba mi přišla celkem zbytečná a kazila celé realistické pojetí příběhu. Ale i tak se jedná o velmi povedené dílo, nápadité, plné napětí a ještě teď se z něho vzpamatovávám. ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Juzna Korea zase trafila do cierneho ako sa povie,vyborny mix roznych filmovych zanrov,originalny namet,kvalitne natocene a zaver,ktory som absolutne necakal,jednoducho zabava ako sa patri a ten dom bol uzasny,parada...:-) ()

HH 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavé a neotřelé. Solidní thriller, ze kterého by se ale dalo vykřesat o něco víc...Ten konec tak trochu vyšuměl a ono postupně budované napětí se kamsi vytratilo. Ale za shlédnutí to stojí, není to promarněný čas. ()

issoumaila 

všechny recenze uživatele

Extrémna priepasť spoločenských vrstiev je ako dynamit naplnený frustráciou... aj takto by sa dal charakterizovať film režiséra Joon-ho Bonga, ktorý vykresľuje dnešnú dobu ako šialenstvo, v ktorom sme sa ocitli resp. Ty nám ukáž množstvo peňazí a majetku, ktorým disponuješ a my Ti ukážeme kto si a miesto kam patríš. Film Parazit nás tak nepriamo postavil pred otázku “kto je vlastne tým parazitom”?! Film o nepredvídateľnosti života z dvoch perspektív, ktorý získava a stráca na filozofii, že chaos je hlavným určovateľom smeru tohto sveta, a nie sme schopní ovládať všetko až do konca... hlavne nie vo svete stále väčšieho kapitalizmu, kde bohatí sú stále bohatší, a chudobní sú stále chudobnejší. ()

mi.sa 

všechny recenze uživatele

Tak jako každý rok v tuto dobu, se má zvědavost zvýší. Proč? Neb už známe výherce Zlatých Glóbů a nominace na Oscary už jsou venku! (Jo, furt to prožívám, i když už to není, co bejvalo.) Takže, pokud je to možné, chtěla bych shlédnout, co nejvíce nominovaných filmů za rok 2019. Film Parazit mě začal lákat už jen tím, že se o tomto filmu psalo a mluvilo velice kladně. Nejsem moc na ty cizácké filmy (což vlastně ani na české nejsem), no prostě na neanglicky mluvící. Už od samého začátku mi byla dost sympatická kamera, přesně ten styl, jaký má Míša ráda. Humor byl nenucený, postavy jsou nám hezky pomalu představeny. Děj je zpočátku předvídatelný, ale na kvalitě snímku tomu vůbec neublíží. Herci jsou krásně přirozený, žádní amatéři, nebo to aspoň umí dobře hrát, že jsou hercí. A pak to přichází, menší zvrat (panebože, co to mělo znamenat?), další překvapení (vážně se to děje?). Uvědomíte si, že ti Asiati jsou vážně prdlý a nebojí se toho. Jenže tady v tomto kousku uvidíte ten rozdíl. Natočit z počátku humorný film, který se najednou změní v menší šílenost a přitom si udržet tu kvalitu, bez toho, aby jste si s čímkoliv, co má ostré hrany, neublížili a vám najednou z hlavy tryská krev. Ne, nemohlo by se to stát, pokud nejste tedy až moc velkým fanouškem Tarantina. Počkej, to dění ve filmu, nebo vaše samopoškozování kvůli některým hloupým filmům? Tady vás musím uklidnit, tento scénář se konat nebude. Tady nad filmem nepřemýšleli jako o pračce peněz, mělo to šmrnc, moc hezky se na to koukalo. Dokázali ve vás najít i pár emocí, vcítíte se do postav, vše prožíváte s nimi. Jsem ráda, že v dnešní době, (opět se budu opakovat), vznikají filmy s propracovaným scénářem a bez CGI efektů. Tak šup na Parazita, díru v hlavě nemám! ()

GMVajgl 

všechny recenze uživatele

Prý komedie? Ten film v jednu chvíli skrze snad zatemnění smyslů členů ústřední rodiny nabere úplně zvrhlý směr. Problémy se přestanou řešit a už se jen kupí. V závěru zůstává rozum stát. Nevim, proč se to někomu tak líbí. Hodně nafouknutá bublina. ()

Folky 

všechny recenze uživatele

Stále se nemůžu rozhodnout mezi čtyřmi a pěti hvězdičkami. Funguje to přesně jak má, scénář je výborný, zvraty překvapivé a gradace perfektní. S tím hypem ale přeci jen čekal něco víc. Po rozležení v hlavě ale tu pátou hvězdičku přihodím. ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Ze začátku zajímavé, ke konci přehnané, divné a pro mě nepochopitelné ... ostatně jako většina podobných počinů z podobných zemí ... ()

Související novinky

Džun-ho Pong chystá sci-fi spektákl

Džun-ho Pong chystá sci-fi spektákl

20.01.2022

Jihokorejský režisér a scenárista Džun-ho Pong (Pečeť vraha, Ledová archa), jenž se svým posledním snímkem Parazit před dvěma lety ve velkém zabodoval na předávání Oscarů, chystá svůj další projekt u… (více)

Na západní frontě klid v nové adaptaci

Na západní frontě klid v nové adaptaci

15.02.2020

Přestože pacifistické literární dílo Na západní frontě klid pochází od německého spisovatele E. M. Remarquea, kniha se dodnes nedočkala adaptace v domácí němčině. To se ale brzy změní. Režisér Edward… (více)

Našel seriálový Parazit hlavní hvězdu?

Našel seriálový Parazit hlavní hvězdu?

12.02.2020

Parazit zaznamenal na Oscarech bezprecedentní úspěch, když jako první cizojazyčný film vyhrál nejlepší film roku. Ještě předtím však bylo jasné, že se producenti pokusí oceňovaný film přiblížit taky… (více)

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

10.02.2020

Před pár desítkami minut skončilo vyhlašování výsledků 92. ročníku Oscarů a letos se zase jednou psala historie. Cenu pro nejlepší film si totiž odneslo vůbec poprvé v historii cizojazyčné drama… (více)

Reklama

Reklama