Reklama

Reklama

Parazit

  • Jižní Korea Gisaengchung (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Černá komedie režiséra Bong Joon-hoa (SnowpiercerOkja) sleduje chudou, ale mazanou čtyřčlennou rodinu, která se rozhodne infiltrovat do bohaté domácnosti byznysmena Parka. Co se může stát, když se setkají dva tak odlišné světy? Originální dílo mistrovsky pracuje s prvky thrilleru, dramatu i satiry a přináší vtipný a nepředvídatelný divácký zážitek. Parazit byl oceněný Zlatou palmou a podle mnohých ohlasů se tak stal nejzábavnějším vítězem festivalu v Cannes od dob Pulp Fiction. (Aerofilms)

(více)

Recenze (899)

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Film jako takový jsem si užila a rozhodně byl zajímavý jeho náhlý skok z komedie do tragédie. Po zhlédnutí jsem však měla pocit, že filmu něco zásadního chybí. Čekala bych totiž, že půjde v rámci sociální tématiky více do hloubky. Jenže to bohužel doslova ustrnulo na myšlence "chudí bohatým smrdí" a nikam dál se to neposunulo. Přitom film měl velmi dobře našlápnuto a některé scény byly ztvárněné opravdu na výbornou. Za mě je proto škoda, že to jde nakonec pouze cestou šokující senzace na tarantinovský způsob. V určité chvíli (konkrétně od chvíle, kdy se v příběhu objeví sklep) se příběh úplně odkloní a překročí meze uvěřitelné reality. Najednou jde však o to diváka šokovat a pobavit extrémní situací, takže pro víc není už místo. Není pak divu, že film ve výsledku nepřináší žádné jasné sdělení ohledně sociálních rozdílů. Pouze vybublá v onen grandiózní a šokující konflikt. Vliv Tarantinovy tvorby je nepochybný. Něco mi říká, že nebýt to natočené podle tarantinovského vzoru, dost možná tento film ani nemá takové ohlasy a toho Oscara by nezískal. Za mě tedy sice výborně natočený a poutavý film, u kterého jsem se bavila, ale chybí mu jasné vyznění a hloubka (i v rámci vykreslení postav a vztahů mezi nimi, aby byl divák vůbec schopný s nimi soucítit). Za výjimečné dílo, které by si zasloužilo 5 hvězd, to nepovažuju. ~(4,1)~ ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dosť možno film roka, čo píšem s vedomím toho, že som nevidel napríklad Irishmana. Snáď by sa tu dala jemne skritizovať metafora tých hore a tých dole na princípe zobrazovania suterénu, pivnice a ďalších prostriedkov, ale aj jednotlivé scény, kde je tento princíp využitý, sú nakrútené väčšinou skvostne. To sa týka aj využitia jedla pri rôznych príležitostiach, viď scéna nočného prežierania sa tortou a objavenie sa "ducha" na scéne. Povedzme ale, že kontrapunkt preberania sa v šatníku s rozdávaním oblečenia v telocvični je trochu lacnejší. Film ale ponúka aj iné podnety na zamyslenie, predovšetkým plánovanie života verzus náhoda môže zaujať aj tých menej sociálne cítiacich divákov, ktorých sociálny aspekt Parazita až tak nezaujme. Ako komédia nesmierne vtipné, ako triler napínavé a s nečakanými zvratmi a ako... to už ale nechcem spoilerovať posledný akt, ale opäť dokonale presvedčivé. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

S radostí oznamuji, že už tento jihokorejský "klenot" viděl i nejúžasnější a nejváženější člen této databáze. Semeno se mi, na rozdíl od zdejších opěvovatelů, mým 20 čísel dlouhým tunelem rozhodně neprohnalo. Opravdu neexistuje nic, čím by tento snímek předčil a převýšil tradiční jihokorejskou tvorbu. Naopak jsem za svůj filmově košatý život viděl mraky zábavnějších, šílenějších a především zajímavějších snímků z této malebné krajiny. S výjimkou závěrečných 35 minut, je navíc snímek brutálně předvídatelný. Navíc, kdo už má Jižní Koreu malinko nakoukanou, tak toho nikterak nepřekvapí ani ujetý závěr. Humor nefunguje, postavy se chovají naprosto nedůvěryhodně. Otázkou tedy zůstává spíše to, čím se na festivalu v Cannes dochucuje popcorn, nežli to, co na této dvouhodinové zívačce obelstilo smysly nebohých diváků. Jako nápad určitě fajn, ale snímek je v mnoha aspektech zbytečně moc přizdisráčský. To mi vadilo určitě nejvíc. Prolíná se a volně na sebe navazuje několik žánrů a žádný z nich není vymazlen k dokonalosti, ba dokonce končí někde ve vlnách průměru. Ať už se jedná o zbytečné šetření s černým humorem, či o strašně uťápnuté finále. Korejci umí rozpoutat mnohem divočejší tempo. Tento snímek je brutálně nadhodnocený a jsem si jistý, že bude jeho pořadí v žebříčku s dalšími zhlédnutími prudce klesat. (k 18.9. tu svítí 86 %, takže se směle přesvědčte o mé úžasnosti). Slabší 2 kousky. ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Mně se osobně líbila spíše ta druhá polovina (od sklepa), i když ta první taky nebyla špatná. Ale celkově sem se při sledování nudil, herecky nezajímavé, nápad dobrý a finále smutné. Každopádně originální podívaná a jsem rád, že jsem tenhle film viděl. Lepší trojka. ()

leila22 

všechny recenze uživatele

Doposiaľ som asi nevidela film, v ktorom sa prelína toľko rôznych žánrov bez toho, aby z toho nevznikla chaotická zmes bez hlavy a päty. Naopak, v tomto prípade ide o veľmi hravé, prirodzené a očarujúce prechody z vtipnej scény do napínavej, ktoré sa v krátkom okamihu menia na romantickú chvíľku a tak to pokračuje celé dve hodiny. Divák netuší, čo bude nasledovať a iba sa necháva touto zábavnou kórejskou vlnou unášať. Charaktery postáv sú výborne namiešané. V príbehu sa stretávajú dva diametrálne odlišné svety (chudobná a bohatá rodina) v ktorej jeden je prefíkaný, druhý povyšujúci sa, ďalšia zas milá, ale hlúpa...no každá postava v sebe nesie niečo, čo vám príde naozaj sympatické. Vzácnosť tohto filmu tkvie aj v tom, že dokáže baviť a zaujať aj divákov zvyknutých na mainstream a zároveň veľmi potešiť tých viac artovo orientujúcich. Tí si ho dozaista zaradia medzi najlepšie tituly tohto roka. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Nevím, proč to bylo potřeba takhle zaříznout? Proč to nenechat plynout dál komediálním stylem a na konci jim třeba klidně nechat v tom ten rypák vymáchat, abychom měli morální vyznění díla, ale nějakým alespoň trochu normálním způsobem? Zcela se ztotožňuji s hirnlegem a Mr. Apachem. Od sklepa to jde do prdele. Ať si porota v Cannes říká, co chce... 60% ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Dost zvláštní korejský snímek. Ani se nedivím těm oscarovým úspěchům. Kombinuje to v sobě hned několik žánrů. Hlavní rodina tohoto snímku najde způsob, jak se přisát k bohaté rodině a zajistit si tak trvalý příběh. Vše funguje docela hladce a lež se jim daří. Pak ale přijde dost nečekaný zvrat a vše se změní. Film nabere úplně jiné obrátky a začne být temnější. Stane se tam pár šílených věcí a samotný konec je trochu divný. Ale oceňuji originalitu. "Nesmíte překročit hranici." ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Mistrná kombinace thrilleru, společenské satiry a absurdní černé komedie. Skvěle gradovaný, zpočátku hodně vtipný a později i překvapivě napínavý a mrazivý snímek je úžasně napsaný, vyvíjí se nečekanými směry napříč netušenými dějovými zvraty a perfektně se vyjadřuje ke třídním rozdílům ve společnosti i ke stylu života jejích dvou kontrastních vrstev. Inteligentní a bravurně režírovaná královská zábava od začátku do konce, režisér a scenárista Bong Joon-ho v nejlepší formě od Pečetě vraha. Rozhodně doporučuji nezjišťovat si o filmu nic dalšího a jít na něj, hned jak to bude možné. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nemôže byť zlé pozrieť si okrem starších filmov aj niečo súčasné. Nemôže byť zlé pozrieť si niečo z juhokórejskej produkcie, ktorú mnohí obdivujú. A tak som sa zahľadel do Parazita. Spočiatku mi evokoval starší slovenský film Utekajme, už ide. Neskôr som si uvedomil, že film je koncipovaný tak, aby divák nekriticky prijímal, čo mu je predkladané. Nebolo to príliš náročné, pretože tento film je po remeselnej stránke veľmi kvalitne urobený. Je pomerne zdĺhavý, ale u ázijských filmov som na to zvyknutý. Omnoho viac mi prekážalo, že v druhej polovicu už scenárista začal strácať vládu nad rozpracovaným príbehom a volil viacero nepravdepodobných skratiek, pomocou ktorých sa dotrepal k akému-takému záveru. Škoda, rád by som dal filmu aj viac hviezdičiek, ale určite nie iba preto, že aj ostatní. ()

Zodd 

všechny recenze uživatele

Film, který narozdíl od plytkého Jokera ukazuje realitu, jaká je, byť úplný závěr je trochu přetažený za vlasy (přestože má vlastní metaforu). Jinak se může stát, že se budete dlouho smát a vzápětí žaludek naruby, takže to asi není film pro každého. Parazit je však nakonec sympatičtější film z hlediska dramatického než komediálního. Jako sociologická sonda do dvou odlišných světů. Kdo má víc? Záleží na tom? Co se dá ztratit? P.S. Ono to bylo nyní holt těžké s oscarovými nominacemi, když je přemarvelováno, vykukuje na nás “seriózní drama” Joker a ani ten Pixar už není v nejlepších letech. Na druhou stranu nabízel se Tarantino, ale toho považují někteří za okoukaného, a potom ještě Le Mans ‘66, který by i dnešní mainstream politice pomohl. Nakonec jihokorejský film si získal přízeň porotců, protože bavit se o problému se sociální nerovností je dnes mainstream (a asi bude navždy, pokud nebude nějaká tichá revoluce). Odmítám názory, že Oscar byl rozdán jen díky rase, Asiati jsou v tomto aspektu až na druhé koleji, protože bílí lídři z nich mají tajně komplexy. Je ovšem možnost, že se do desetiletí dvou Oscar globalizuje (včetně Střední Evropy), to se nedá vyloučit. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Južná Kórea útočí na tohtoročnú nástenku. Bez debaty."Parasite" bude jeden z tohtoročných highlightov roku. Film divácky zábavný a súčasne poriadne odvážny. Vie ma pobaviť, no nebráni sa ísť ani do silnej drámy. A okrem toho to má ešte aj prvky silného thrilleru. Musím povedať, že ten záver asi len tak z hlavy nedostanem. A keď si to vezmem, tak všetko to dáva veľmi dobrý zmysel a funguje to veľmi dobre. Takže dávam v tomto scenáristom aj režisérovi veľké plus. Čo ďalej? Musím povedať, že sa mi veľmi páčili postavy. Postupne ako sa jedna za druhou budú posúvať vo svojom pláne to bude stále zaujímavejšie a zaujímavejšie. A okrem toho z toho vzniká skvelá komédia. Myslím si, že najlepšia bude analýza chlapcových obrázkov. To bola vynikajúca momentka. A nemôžem rovnako nespomenúť aj silné dramatické momentky. Ako keď si naši hrdinovia uvedomia situáciu po záplavách a podobne. No myslím si, že záverečných 10 minút to robí pre mňa absolútne fenomenálnym filmom. Je to veľmi dobré zakončenie inak vynikajúceho filmu. Nezmenil by som na tom absolútne nič. Skvele sa na to pozerá, kórejčina je krásne melodická a tie jednotlivé situácie ma skutočne dostali. Pre mňa je toto jeden z najlepších filmov roku. Nemám čo by som na ňom skritizoval. Vyzerá to skvele, znie to skvele, dramatické momentky sú silné, akčné momentky ma berú, komédia funguje a celé to vo mne vyvolalo silne pozitívne dojmy. Tak ako to vie len Južná Kórea. Tlieskam. Kvôli takýmto zážitkom mám filmy rád. Hodnotenie: A+ ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Svého času jsem ujížděl na jihokorejských sladkostech a podivnostech a tu a tam si nějakou střihnu i teď. Na oskarového Parazita jsem se tak vcelku i těšil, lákadlem pro mě pak byl i Kang-ho Song, jehož účast slibovala kvalitní úlet. Do příběhu soudržné rodinky vychcaných budižkničemů i snobských naivů jsem se pak vcelku v pohodě nechal vtáhnout, ale celou dobu mi něco chybělo. Z poklidného sledování filmových políček mě pak na chvíli vytrhla jen drobná geniální scénka s ležícím Songem, předvídatelné finále i postfinále pak pobavilo, ale ani jsem nezdvihl obočí. Což u rozbitých hlav obvykle dělám. A pak jsem na to přišel, ony mi chyběly ty korejské přepálené emoce, onen jiný šmrnc, který tak postrádám u západní kinematografie. Inu, možná i proto ten Oskar, pro našince holt uchopitelnější úchylárna, ale já mám tyhle very rare steaky rád i s omáčkou, no. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Další originální směsice žánrů, která ukazuje, že když se filmař nebojí, může být film divácký a přitom leccos důležitého povědět o světě, ve kterém žijeme. A ještě u toho stihne diváka nejen pobavit, ale i několikrát překvapit. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Hodně netradiční schéma příběhu filmu pojednávajícím o rodině, které se nedaří v životě prakticky nic krom drobných podvodů, dokud ale nenarazí na důvěřivou bohatou rodinu. Černá komedie, u které se moc nenasměje člověk, ale příběhem rozhodně upoutá, o zvraty není nouze. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Drsné sociální drama o střetu chudých a bohatých v jedném domě oplývá až neobyčejně stylizovanou nadsázkou. Všechny ty pravidelné sklony k napínavému thrilleru, kapky černému humoru a nápaditá hudební dramaturgie mají podíl na tom, že Parazit byl pro mě dost zajímavým zážitkem a dokázal jsem se na film dívat se zájmem bez potíží s udržení pozorností. Postavy jsou podány civilně, příběhu neschází myšlenka a všechny funkční prvky vytváří natolik osobitý celek, že bych asi jen stěží hledal, co bych nějak filmu mohl vytknout, kdybych chtěl. Závěr mi možná připadal trochu patetický a zbytečně prodloužený, zásadní „krvavé“ sekvence možná až příliš bizardní, ale rozhodně mě tolik nevyrušily, neboť při filmu ze zcela jiné kultury jsem byl zcela jiný styl ve všech směrech snad i očekával. Mnohem horší je v mém případě, že stejně tak marně jako nějaké nedostatky hledám i speciální důvod, proč bych měl být z tohoto filmu nadšen. Milovníci asijské kinematografie, skuteční cinefilové i akademici jásají, Academy Awards zažívají historický mílník, ale pro mě to skutečně byl zážitek spíše jen zajímavý, jiný... než nezapomenutelný... výjimečný v první řadě netradiční krajinou vzniku. V poslední třetině mi totiž začaly být osudy postav v tom nastylizovaném absurdním hávu ukradeny natolik, že mi bylo asi jedno, i kdyby protagonisti nožem probodli půlku filmového štábu. Přesto tento film jako ztrátu času nevnímám a tři hvězdičky považuji za dostatečné ocenění filmařských kvalit a smysluplného příběhu. 60% ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Aneb když nevíš, jak ze skvělé myšlenky udělat super film. Nápad zazděný wtf scénami, protože tahle scenáristická bezradnost by se mohla stát exemplární ukázkou, kudy nevést film. Po letmém přečtení synopse jsem čekal, že rodinka se prostě nakýbluje do domu pana Parka a postupně je odsud "legálně" vyštípe. Jenže, šlo to celé jinak a to už se mi nelíbilo. Když Rodriguez a Tarantino, tak od začátku! ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Královsky jsem se bavil. A teď už jen čekat, kdy se rozhodne hollywood tenhle film zprznit svou verzí :) ()

ainny 

všechny recenze uživatele

Ty kráso, tak tohle bylo dost těžký. Tak těžký jako ten balvan, co měl druhou hlavní roli. Ono by to bylo v podstatě vtipný, kdyby to nebylo tak hrozně smutný... Zábavný film (viz popisek) bych tomu asi neříkala. Spíš film hodný zamyšlení, který počáteční absurditu a lidskou naivitu dovedl k takovému konci, jaký má. A to je asi to, v čem je jeho síla. Titulky. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

V celku zábavné, vtipné však len na začiatku a potom už len párkrát za celé tie dve hodiny. Z pôvodného nádychu komédie sa to od polovice mení na trhiller s finále, ktoré bolo podľa mňa zbytočne a prehnane brutálne. Záver s malým prekvapením je však uspokojivý. Z korejskej tvorby som však videl už aj oveľa lepšie filmy (Nae meorisogui jiugae, Dogani, Gieokeui bam), preto si tento film zaslúži len priemerné hodnotenie. ()

Související novinky

Džun-ho Pong chystá sci-fi spektákl

Džun-ho Pong chystá sci-fi spektákl

20.01.2022

Jihokorejský režisér a scenárista Džun-ho Pong (Pečeť vraha, Ledová archa), jenž se svým posledním snímkem Parazit před dvěma lety ve velkém zabodoval na předávání Oscarů, chystá svůj další projekt u… (více)

Na západní frontě klid v nové adaptaci

Na západní frontě klid v nové adaptaci

15.02.2020

Přestože pacifistické literární dílo Na západní frontě klid pochází od německého spisovatele E. M. Remarquea, kniha se dodnes nedočkala adaptace v domácí němčině. To se ale brzy změní. Režisér Edward… (více)

Našel seriálový Parazit hlavní hvězdu?

Našel seriálový Parazit hlavní hvězdu?

12.02.2020

Parazit zaznamenal na Oscarech bezprecedentní úspěch, když jako první cizojazyčný film vyhrál nejlepší film roku. Ještě předtím však bylo jasné, že se producenti pokusí oceňovaný film přiblížit taky… (více)

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

10.02.2020

Před pár desítkami minut skončilo vyhlašování výsledků 92. ročníku Oscarů a letos se zase jednou psala historie. Cenu pro nejlepší film si totiž odneslo vůbec poprvé v historii cizojazyčné drama… (více)

Reklama

Reklama