Reklama

Reklama

Parazit

  • Jižní Korea Gisaengchung (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Černá komedie režiséra Bong Joon-hoa (SnowpiercerOkja) sleduje chudou, ale mazanou čtyřčlennou rodinu, která se rozhodne infiltrovat do bohaté domácnosti byznysmena Parka. Co se může stát, když se setkají dva tak odlišné světy? Originální dílo mistrovsky pracuje s prvky thrilleru, dramatu i satiry a přináší vtipný a nepředvídatelný divácký zážitek. Parazit byl oceněný Zlatou palmou a podle mnohých ohlasů se tak stal nejzábavnějším vítězem festivalu v Cannes od dob Pulp Fiction. (Aerofilms)

(více)

Recenze (899)

Marsik 

všechny recenze uživatele

KINO BENEŠOV - Jo, tak tohle se hodně povedlo. Drama, komedie, thriller - ano, všechny tyto žánry jsou zde obsaženy a funguje to skvěle. Brzy zhlédnu zas. 82% ()

Philippa 

všechny recenze uživatele

Když potkáte ve sprše švába, tak vás asi trochu šokuje, možná pocítíte pocit hnusu, ale druhý den už o něm nevíte...tak nějak. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Neskutečným způsobem přehajpovaný film. Zase jednou stačilo aby se na snobských festivalech pár kritiků (kteří evidentně moc nakoukáno nemají) nepatřičně rozvášnilo a už se valí lavina nesmyslného obdivu.. Parazit je v rámci jihokorejské filmařiny naprostý průměr.. Nesoudně rozvleklý, překombinovaný (a přesto z velké části předvídatelný), z velké části nudný.. První cca čtvrtinka je ale příjemná a občas tam zavibruje nějaký fajn fór, takže teda dejmetomu za 3 ()

Adasin 

všechny recenze uživatele

Naprostý úžas. To je to, co se jako první dostavilo po skončení Parazita. Něco tak skvělého jsem neviděla už hooodně dlouho. Nic kromě zdejšího oficiálního krátkého obsahu jsem si o filmu nezjišťovala (neviděla ani jedinou ukázku z filmu). Jen jsem slyšela, že je to prý nejzábavnější vítěz festivalu v Cannes od dob Pulp Fiction. A když nějaký film vyhraje Cannes, s*ačka to být nemůže. Očekávání tedy nebyla malá, ale Parazit je nejen, že naplnil, on je mnohonásobně překonal, vlastně je rozdrtil. ----- Takhle skvělá kombinace žánrů se jen tak nevidí! Ano, Parazit je zábavný, přesně jak lákají upoutávky a plakáty, ale pak se to najednou zlomí, a i když jsem jistý zlom čekala už od začátku, stejně mě naprosto dostal. Všechny mé odhady a predikce, kam by se děj filmu s takovýmto námětem mohl ubírat, byla rozmetána a já se nestačila divit. Po zlomu už to není komedie ani trochu, stane se z toho drsné drama, vlastně spíš thriller, nechybí tu napětí a brutalita, za jaké by se dle mého (nepříliš mnoha zhlédnutými horory ovlivněného názoru) nestyděly ani horory. ----- Aby nedošlo k omylu – Parazit není jen komedie, co se zvrhne v thriller. Pokud totiž hledáte chytré filmy s přesahem, tady jste správně. Nejvíc viditelné jsou v tomto směru asi srovnání + střet dvou hodně odlišných společenských vrstev, které nejvíc ovlivňují chování postav. A na mě rozhodně zapůsobily tak, jak nejspíš měly – ti z horní bohaté vrstvy mi připadali jako ti špatní – snobové, kteří si nevšímají těch dole a odmítají s nimi vůbec jednat, a ti ze spodní vrstvy jako ti „dobří.“ Úvozovky proto, co byli ochotni udělat, ale nechci spoilerovat. Pak je tu např. i motiv odhodlání a vůle vydržet a překonávat utrpení. Osobně mě potěšila i ukázka rodiny, která spolu dovede takhle držet. ----- Ústřední rodina je skvěle napsaná, fakt jsem jim fandila a herce musím pochválit. Já jsem teda neměla problém rozeznat, kdo je kdo, a to od samého začátku. Pokud s tím budete mít problém, tak si myslím, že po chvíli si také zvyknete, ono i když se to na první pohled nezdá, jednotliví herci jsou celkem dost odlišní. Mimochodem představitel pana Parka mi připomínal herce Gabriela Lunu (Ghost Rider z Agentů S.H.I.E.L.D.u nebo nový Terminátor). ------ Zdá se, že technická stránka tu nehraje až takovou roli, ale všimněte si např. rozdílů nasvícení mezi bytem ústřední rodiny a luxusním domem rodiny pana Parka. Soundtrack vynikající, občas skoro jak z akčního filmu. ----- Zasloužený vítěz Cannes, běžte na Parazita do kina! 10/10 ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších korejských kinematografických počinů za poslední roky. Smíchejte černohumorné filmy Coenů a přimíchejte trochu šílenost jako od W. Andersona a vyjde vám tento finální koktejl bezměrné zábavy. Samotný nápad mě svou jedinečností přímo nadchl, ten námět považuji za brilantní tah. A že se to povedlo tak scénáristicky ve výsledku zmáknout, to už je jen pomyslná třešnička na dortu. Zejména tomu všemu kladnému, co jsem doposud ohledně toho majstrštyku vyřkl, přispívá úžasné herecké obsazení všech zúčastněných. Fakticky zde nikdo z hereckého ansámblu není jen jako páté kolo u vozu, každý svou troškou přispívá ke kompaktnosti v tomto směru. Dialogově bezchybná záležitost, film dokáže potrhat slušně bránici, aby vám v následujícím momentu připravil něco, u čeho spíše budete přemýšlet a jen smutně sledovat dění na obrazovce. Závěr......co k tomu dodat......asi by nikdo takové ukončení nečekal, Tarantinovi se to prostě a jednoduše muselo líbit. A ten samotný epilog ve mě vyvolal opravdu silné emoce, tak perfektně a precizně uzavřený příběh jedné rodiny a jejich plánu mě přesvědčil, že změním svou TOP 3 za minulý rok. Plnotučné hodnocení. Za mě dávám 90 % ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Parádní ujetost, která nezná mezí. Začne to jako vcelku rozumná a místy vtipná komedie, a skončí to teda v děsivých turbulencích s nádechem thrilleru. 90% ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Výborný film, který začíná jako poměrně nevinná komedie místy tragikomedie pozvolna přechází do dramatu, pokračuje do thrilleru a končí téměř jako horor a noční můra. Dotýká se závažných témat dnešní doby: lichva, dluhy, chudoba, téměř nulová střední vrstva tudíž propast mezi chudými a bohatými. Očekávám nějaká další ocenění pro tento film. ()

Bordoshut 

všechny recenze uživatele

Recenze na film Parazit: Jeden z nejkvalitnějších filmů za poslední roky a troufám si říct nejlepší a pro Evropana nejstravitelnější film z Koreje. Pokud si právě říkáte, že jste možná ještě nikdy žádný film z Koreje neviděli, buďte v klidu – stejně jsem na tom i já. Korejské filmy u nás zkrátka tak úplně neprorážejí. Na vině je pravděpodobně fakt, že je mezi námi obrovská kulturní propast, kvůli které nám jejich filmy mohou připadat zvláštní či nelogické, např. skrz různé jednání postav. Každopádně Parazit je film, kterému se víceméně povedlo od zajetých stereotypů oprostit a přináší nám fascinující podívanou s vhledem do života chudé rodinky, které se naskytne příležitost na lepší život a oni ji chytnou za pačesy a poradí si s čímkoliv, co jim stojí v cestě. Zvlášť si tvůrci zaslouží uznání za to, jak zdařile a přitom zčistajasna film zhruba v polovině překlopí, jako by někdo cvaknul vypínačem, a ze sociálního dramatu s komediálními prvky se stává až fascinující thriller. Tuhle korejskou záležitost by si rozhodně nikdo neměl nechat ujít. ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Proti gustu... Parazit je super. Až do určitého momentu. Osobně mám totiž velký problém s tím, když se film celou dobu drží jednoho žánru a pak zničeho nic skočí do žánru jinýho. Parazit to udělal dvakrát, a i když se s tím popasoval docela slušně, pořád mě ten veletoč sere. Přijde mi laciný, mimo mísu a ano, i mimo charakter, i když to je asi sporné. Jinak ale musím pochválit ty nelaciné sociální komentáře, které se tu povedlo přilepit na příběhovou kostru o čtyřech sympatických sviních a jejich vygumovaných bohatých "mecenáších". PS: Je fascinující, že v Cannes vyhrály dva roky po sobě dost podobné filmy. A ne, nemluvím jen o tom, že jsou oba z Asie. :-) ()

filmsim 

všechny recenze uživatele

Parazit není jen ryze festivalový film, který nemá mainstreamovému divákovi co nabídnout. Díky originálnímu propojení několika různorodých žánrů do jednoho hutného filmového spektáklu, je Parazit nevšední podívaná, která momentálně jasně převyšuje dosavadní snímky letošního roku. Snímek je navíc mnohem zábavnější, svižnější, krvavější a vizuálně vypilovanější, než se na první pohled z trailerů zdá, což z něj dělá úžasnou podívanou na velkém plátně. 9/10 Kompletní recenze zde. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Kvalitni Korejske zradlo. Rozjezd slape jako hodinky, od sklepa to zacne byt uz trosku pritazene za vlasy, ale stale kvalitni, Blade Runnerovske nocni zabery, vubec skvele prostredi a to, ze to vymetlo Oscary je vec vskutku zajmava. 8/10 ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Jak u něčeho asijského nevydržím, tak Parazit mě zabavil. V plní půlce jsem si dokonce absurdní komedii v netypickém prostředí  o chuďasech mazaně se cpoucích do domu zbohatliny hodně užíval, přistihl jsem se, jak se na to dívám s otevřenou pusou (:D) a ten bohatý dům vypadá vážně dobře. Uznavám, že je zajímavé, jak neotřelý film dokázal neotřele najednou přepnout mezi náladami a žánry, možná to tím byla ještě zajímavější hříčka,  ještě odlišnější od toho, co jsem kdy viděl. Bývalá rozchechtaná služka zvonící uprostřed noci - úúúú, děsivé.:D A co dál? Najdou zbohatlící mrtvou služku? Bude zvonit ještě někdo?:D Když si paní domu stěžovala do telefonu, že kvůli pršení museli změnit kempování na zahradní párty, zatímco ostatní déšť připravil o střechu nad hlavou, už jsem vtom jasně vnímal i nějaký ten vážnější sociální rozměr, i když se přiznám, že jsem film předtím bral možná hlavně jako zábavu (:D). Přidávám se ale k těm, co  vyvravďovačku na rodinné oslavě berou jako velké wtf. Nekoukalo se mi na to fakt dobře, ale ani to tam vlastně nemuselo být.   Blbej tah, no.  Doufal jsem alespoň, že alespoň  nevrthne mezi ty lidi na zahradu a ono, ou. Emotivní dovětek s otcem potom měl, co zachraňovat a po jeho vyznění jsem zase, když se objevily titulky, civěl na obrazovku s otevřenou pusou. Jestli si ji chcete taky pořádně otevřít, a zrovna není v okolí nic k jídlu, koukněte taky na Parazita. Do té doby se opatruj. Uvidíme se později.  ()

Tony.cs 

všechny recenze uživatele

Natočené je to dobře, námět je dobrej a posledních dvacet minut šokujících... Ale tvl jak já se nudil. Jak moc já se nudil. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Slovo absurdita asi nejvíc vystihuje tenhle korejský mišmaš. Funguje jako komediální satira, i jako napínavý thriller. Škoda, že se ve finále přimíchal patos, který degradoval pointu hloupým infantilním závěrem. ()

Flipnic-RE 

všechny recenze uživatele

Mám tady tu klasickou, tradiční větu: "Asi jsem viděl jiný film!!" ... Jako nevím, nechápu. Nechápu hlavně to celkový hodnocení tady. Kvůli tomu jsem něco čekal, strašně moc, čekal a těšil se. A ono se nic nedostavilo. Film jsem ne že ani taky nepochopil, ale spíš nechtěl pochopit. Celkově mě to nudilo, až unavovalo. Každá další a další dějová "fáze" mi přišla nudnější a únavnější až posledních 10 minut už jsem nevěděl, co mám nudou dělat a jen jsem chtěl, ať to skončí. Vtip ? ... naprosto nevýraznej a už jsem se u korejských filmů řezal smíchy podstatně víc. Drama?! no taky vůbec nefungovalo. Jednak se tam řeší ujetý, iracionální zápletky. Herci hrajou tak nějak celkově laxně a taky znuděně, že jsem ty emoce musel cucat očima a spíš si je představovat. "No ono se nám to děje všechno no. uděláme jim tohle no ... jo " Ty vole!! Teď se vlastně divím, že jsem tomu dal ty 3*** ... Nevím, co na tom bylo tak oceňovaný a dobrý. Jestli tohle byl nejzábavnější titul v Cannes, tak si nechci a nedovedu představit ty kraviny, co tam asi ještě pouští... Asi jsem na to příliš malej intelektuál ... Nebo jsou ostatní příliš lehce ovlivnitelní ... ovečky ... bééé! ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Brilantní jihokorejský počin, který se s neotřelou grácií strefuje do třídních problémů a zároveň si zachovává nesmírně vtipný nadhled. Všechny narážky a fóry na KLDR jsou v tomto ohledu mimořádně povedené a cool. Navíc je to po filmařské stránce opravdu hodně profesionální a v něčem ještě o chlup progresivnější než hollywoodský mainstream. Sebevědomé střídání žánrů je pak takovou třešničkou na dortu, která připomíná dřívější světlé období jihokorejské produkce. Mezinárodní úspěch je zcela zasloužený, protože se skutečně jedná o jeden z nejlepších filmů roku 2019. ()

Související novinky

Džun-ho Pong chystá sci-fi spektákl

Džun-ho Pong chystá sci-fi spektákl

20.01.2022

Jihokorejský režisér a scenárista Džun-ho Pong (Pečeť vraha, Ledová archa), jenž se svým posledním snímkem Parazit před dvěma lety ve velkém zabodoval na předávání Oscarů, chystá svůj další projekt u… (více)

Na západní frontě klid v nové adaptaci

Na západní frontě klid v nové adaptaci

15.02.2020

Přestože pacifistické literární dílo Na západní frontě klid pochází od německého spisovatele E. M. Remarquea, kniha se dodnes nedočkala adaptace v domácí němčině. To se ale brzy změní. Režisér Edward… (více)

Našel seriálový Parazit hlavní hvězdu?

Našel seriálový Parazit hlavní hvězdu?

12.02.2020

Parazit zaznamenal na Oscarech bezprecedentní úspěch, když jako první cizojazyčný film vyhrál nejlepší film roku. Ještě předtím však bylo jasné, že se producenti pokusí oceňovaný film přiblížit taky… (více)

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

10.02.2020

Před pár desítkami minut skončilo vyhlašování výsledků 92. ročníku Oscarů a letos se zase jednou psala historie. Cenu pro nejlepší film si totiž odneslo vůbec poprvé v historii cizojazyčné drama… (více)

Reklama

Reklama