Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velmi zajímavý projekt, ve kterém mladí ruští tvůrci díky podpoře studia Walta Disneyho dokazují, že opravdu mají co nabídnout, a to nejen svým krajanům, ale i lidem na celém světě. Vytvořili sedm doteků a inspirativních příběhů o lidském štěstí - někdy vtipných, chvílemi dramatických, ale i dojemných.

1/ Štěstí na Ladoni
Víťa si koupí nové kolo. A hned při první projížďce po městě se seznámí s krásnou Annou. Ta mu na ruku napíše své telefonní číslo. Při cestě domů ale Víťu přepadne zloděj, který mu chce kolo ukrást. Během rvačky se smažou dvě poslední číslice telefonního čísla. Platonicky zamilovaný Víťa zkouší všechny kombinace posledních dvou číslic. Dovolá se například neznámé ženě v autobuse, která mu řekne, že se jedná o omyl, ale díky tomu se ona seznámí s mužem, který stojí opodál. Mluví i s mladým tatínkem, který díky Víťově telefonátu pojmenuje svou čerstvě narozenou holčičku Anna. Nakonec se Víťovi podaří Annu najít.

2/ Šťastnou cestu
Věra přiletěla na návštěvu do Moskvy za svou mladší sestrou Mášou. A nyní se po třech dnech strávených u sestry vrací do Stockholmu. Věra je velmi nervózní, protože potřebuje zamluvit let a Máše přestal doma fungovat internet. Proto obě odejdou do nejbližší restaurace, kde mají však velmi pomalou Wi-Fi, takže se Věra nepřipojí ani tady. Nervozita stoupá natolik, že se obě sestry pohádají. Hádka pokračuje i v taxíku, který je má odvézt na letiště. Máša se pak naštve, řekne řidiči, aby zastavil, vystoupí naštvaně z auta a nechává sestru odjet na letiště samotnou. Po návratu domů poslouchá rádio, kde slyší mimořádnou zprávu o tom, že letadlo letící z Moskvy do Stockholmu se ztratilo z radarů a nejsou o něm žádné zprávy. Zdrcená Máša se rozpláče. Po chvíli jí zvoní telefon. Je to Věra, kterou taxík odvezl na jiné letiště, takže let do Stockholmu zmeškala. Věra, která neví o ztraceném letadle, nadává do telefonu Máše, že to je všechno její chyba. Ale Máša se slzami v očích a štěstím v srdci nadávající Věře říká, jak ji má hrozně ráda.

3/ Společně ve dvou
Mladý muž se od psychiatra dozví, že trpí depresemi a že by si měl koupit motorku a zamilovat se. Muž si tedy koupí motorku a jede na projížďku městem. Na křižovatce vedle něj zastaví jiná motorka, na které sedí chlapec s dívkou a hádají se. Dívka chlapci nadává, že je psycho a ať už ji nechá na pokoji, že už ho nechce nikdy vidět. Dívka poté rychle sedne na vedlejší motorku našeho hrdiny a řekne, ať jede pryč. Mladý muž poslechne a na první pohled se do této dívky zamiluje. Když jí na motorce sdělí, že navštěvuje psychiatra, dívka okamžitě řekne, ať zastaví, že jeden šílenec v jejím životě pro dnešní den stačil. Muž zastaví, dívka sesedne a jede raději autobusem. Mladý muž ale autobus pronásleduje a snaží se jí vysvětlit, že není žádný šílenec. Dívka s ním ale nechce mít nic společného a odchází pryč. Cestující z autobusu však muži prozradí, že dívka v autobuse mluvila s kamarádkou a že v pět odpoledne s ní má schůzku na náměstí. Mladý muž na náměstí v pět hodin čeká, aby dívku opět viděl. Když ji vidí, nadšeně jí mává, je rád, že ji našel, dívka se na něj nakonec usměje, protože pochopí, že o ni má opravdový zájem. Po roce přichází mladý muž za svým psychiatrem a radostně mu sděluje, že se mu narodil syn a že mu děkuje, že mu doporučil motorku.

4/ Dobrodružství začíná
Tři kamarádi si vyrazí autem do přírody. Mají v plánu najít hluboko v lesích ruiny starobylého chrámu, kde 50 let nikdo nebyl. Když už jedou lesem, dostanou se až k řece, přes kterou nevede žádný most. Proto se dál musí vydat pěšky. Nedaleko najdou starý člun, takže do něj vlezou a chtějí řeku přeplout. Uprostřed řeky se ale člun převrhne a všichni spadnou do vody. Je zima, všude sníh, jdou divočinou, aby našli zříceninu starého chrámu. Mají s sebou mobil s navigací, ale tomu už se vybíjí baterie. Pomalu se začíná stmívat a kamarádi stále bloudí lesem. Nakonec k rozvalinám chrámu dojdou a obdivují jejich velikost a krásu. Poté se baterie mobilu vybije úplně a oni jsou nuceni dojít k autu bez navigace. Opět promrzlí bloudí lesem. Nakonec se na ně štěstí usměje a auto najdou.

5/ Poslední bod
Muž jménem Serjoža sedí u jakéhosi lékaře, který s ním vyplňuje nějaký dotazník. První otázka: ʺJak vypadají vztahy v jeho rodině?ʺ Prostřihem se ocitáme u snídaně, kde Serjoža snídá s manželkou a synem. Serjoža je velmi nervózní, všechno mu vadí. Syn ho omylem postříká kečupem, za což mu Serjoža vynadá. Je nerudný, nerozloučí se s manželkou, odchází do práce a jen jí stroze oznámí, že večer přijde pozdě. Střihem jsme opět u lékaře. Další otázka v dotazníku: ʺJak vypadají vztahy v práci?ʺ Prostřihem jsme u Serjoži v práci, kde je také neustále nervózní, pořád pracuje, nebaví se s kolegy, navíc mu nadřízený dá výpověď. Prostřihem jsme opět u lékaře. Poslední bod dotazníku: ʺByl jste v životě šťastný?ʺ Serjoža se ptá, proč je v té otázce použit minulý čas. Následně mu dojde, že oním lékařem je bůh, který s ním vyplňuje dotazník a rozhoduje o tom, zda ho pošle do ráje, nebo do pekla. Proto se Serjoža prostřihem vrací na Zem a chce si užít život úplně jinak než doteď. U snídaně je veselý, hraje si se synem, vůbec mu nevadí, že ho syn postříká kečupem, a společně se tomu zasmějí. Poté Serjoža políbí manželku a řekne, že se už nemůže dočkat, až bude zase doma. V práci následně sám dá výpověď, aby měl více času na rodinu. Když se prostřihem ocitáme opět v boží ordinaci, Serjoža podepisuje dotazník a odchází. Následně slyší hlasy: "Tak dělej, snaž se, dělej..." Prostřihem se ocitáme ve skutečné realitě, kdy Serjoža uklouzl na mostě, spadl do řeky a málem se utopil. Muž, který ve snech v průběhu jeho bezvědomí představoval boha, mu ve skutečnosti masíruje srdce a snaží se ho oživit. Serjoža se probírá a má štěstí. Je naživu.

6/ Cirkusová princezna
Otec cirkusák se brzy ráno loučí s nejstarším ze sedmi synů, protože musí odjet do porodnice, kde jeho manželka a matka jeho synů rodí osmé dítě. Tentokrát to bude dívenka. Nejstarší syn dostane úkoly, co má všechno během dne udělat, než se rodiče z porodnice vrátí. Syn postupně vzbudí všechny ostatní bratry a celý den uklízejí a povídají si o tom, jaké jméno by jejich sestra měla dostat. Bratři postupně předvádějí svá cirkusová čísla a každý z nich trvá na tom, že jejich sestra bude vystupovat právě s ním, a proto musí být jméno sestry podobné jménu konkrétního bratra. Padají tedy jména jako Alessandra, Leopolda, Concordia atd. Když se pak rodiče večer vrátí z porodnice, nejstarší syn vykouzlí nejmladšímu synovi květinu a řekne, aby mamince popřál k narození osmého dítěte a tatínkovi popřál vše nejlepší k 23. únoru, což je státní svátek. Nejmladší syn to ale splete a popřeje mamince vše nejlepší k 8. březnu (v ruštině "vasmóvo márta"), což je MDŽ. Všichni se tomu zasmějí a dají dcerce jméno Marta.

7/ Anděl lásky první třídy
Oleg pracuje pro nebeské království jako Anděl lásky. Jeho úkolem je střílet šípy do lidí, kteří se do sebe mají zamilovat. Sám Oleg velice miluje zmrzliny, proto si každý den kupuje u stánku zmrzlinu. Je tu ale i další důvod, proč v tomto stánku nakupuje. Líbí se mu totiž prodavačka, která zmrzlinu prodává. Jeho city k ní však nejsou opětované. Jako Anděl lásky by mohl použít svůj šíp, aby ho prodavačka začala milovat, ale to by bylo hrubé porušení pracovní kázně. Služba už ho ale nebaví, a proto žádá, zda by mohl být ze služby uvolněn. To mu ale není umožněno, protože andělů lásky je málo a on patří k těm nejlepším, protože za celou dobu své služby ještě nikdy neminul cíl. Oleg je však z těch věčných zmrzlin nachlazený, a když má následující den opět vykonat svou službu a trefit šípem muže a ženu, kteří se do sebe mají zamilovat, v okamžiku výstřelu šípu kýchne a muže netrefí. V nebi má z toho velký problém, musí zasednout nebeská rada, která mu přidělí dalšího anděla a nejlepšího střelce šípů lásky. Oleg se vrací na Zem, aby napravil svou chybu, a pod dohledem zkušenějšího anděla trefil onoho muže, kterého předchozí den minul. Oleg chce ale zneužít tento šíp a trefit prodavačku, kterou miluje, aby se do něj zamilovala ona. V tom mu ale zkušenější anděl zabrání. Oleg poté trefí onoho muže, kterého předchozí den netrefil, a smiřuje se s tím, že prodavačka jeho city prostě nikdy opětovat nebude. V ten moment ale zkušenější anděl trefí svým šípem prodavačku a ta se do Olega nakonec zamiluje. Oleg je nevýslovně šťastný. (Nova Cinema)

(více)

Recenze (7)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Filmová globalizace ve zkratce. 1) Je to jako jídlo v hotelu pro byznysmeny. Nepoznáte, co jíte ani odkud to pochází. Pokrm je docela chutný a pečlivě zbavený jakékoli národní či jiné osobitosti. Kdyby film natočili Američani a příběhy se odehrávaly v New Yorku místo v Moskvě, ani bychom si toho nevšimli._____ 2) Nevalný dojem završil český dabing (Nova Cinema mi nedala možnost volby originálního znění)._____ 3) Ale posledních třicet minut je fajn._____ 4) Projekt "Štěstí - je..." měl za úkol pomoci mladým scénáristům, režisérům i hercům uskutečnit svou představu. Devítičlenná porota vybrala na konkursech 14 scenáristů, které angažovalo studio Disney, aby své návrhy zpracovali. Z nich americká produkce a ruská porota vybraly 7 k realizaci. Širšího výběru námětů se zúčastnila i laická veřejnost prostřednictvím hlasování na internetu. Dále bylo vybráno i 7 režisérů a uskutečněn i casting. Další zajímavosti k projektu. _____ 5) Nakonec se díla účastnilo 9 scenáristů, 7 režisérů (proč tu nejsou všichni uvedeni?), produkce od Disneyho a ruští herci._____ 6) Několik zajímavých mladých herců: 20letý Pavel Tabakov (cyklista Viktor - Štěstí na Ladoni), 18letý Vasilij Rakša (prodavač kol - Štěstí na Ladoni), 26letý Alexandr Petrov III (Arťom - Dobrodružství začíná), 28letý Dmitrij Savkin (Griša - Dobrodružství začíná), 22letý Fjodor Bavtrikov (Andrej - Cirkusová princezna), 18letý Arsenij Krakovskij (Alik - Anděl lásky první třídy). ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

První, druhý, pátý příběh se mi líbily nejvíce. Jeden se nedokáže zbavit dojmu, že ty etudy už někde v jiném zpracování proběhly. Ale jinak celkově docela zajímavý film... ()

kluzo 

všechny recenze uživatele

Perfektní projekt. Moc se mi to líbilo. Nic, co by tady už nebylo, ale řemeslně téměř dokonalé a nenudil jsem se. ()

Gagin 

všechny recenze uživatele

Něco je slabší, něco je docela příjemný. První, druhý a třetí příběh se mi velmi líbil, pak trochu horší střední pasáž a nakonec další docela příjemnej příběh. Celkově ale průměr. ()

Reklama

Reklama