Reklama

Reklama

13. komnata - Série 13 (2016) (série)


13. komnata Václava Kolouška (S13E26)

(epizoda)

Obsahy(1)

Fotbalista, dvojnásobný mistr republiky a bývalý reprezentant musel na vrcholu kariéry svést boj se zhoubnou nemocí. Václav Koloušek, český fotbalista, záložník a dvojnásobný mistr republiky, se narodil 13. 4. 1976 v Mladé Boleslavi, kde také začala v místních mládežnických klubech jeho fotbalová kariéra. Na vojenskou základní službu odešel z FK Mladá Boleslav do Dukly Praha, které pomohl postoupit z druhé ligy mezi elitu. Dukla se později sloučila s prvoligovým klubem v Příbrami, kde pokračoval. Ve svých jedenadvaceti letech se rozhodl zkusit zahraniční angažmá a přestoupil do jihoitalského klubu Salernitana Sport. Sezonu 1999/2000 odehrál ve 2. lize za klub Fermana Calcio a po sestupu klubu se vrátil hostovat do české nejvyšší soutěže. V létě 2000 jej na rok získala Sparta Praha, se kterou vyhrál mistrovský titul, a v následující sezoně hostoval v FC Slovan Liberec, kde strávil zřejmě svoje nejlepší období – jako největší hvězda pomohl mužstvu k postupu do čtvrtfinále Poháru UEFA a spolu s kamarádem Jiřím Štajnerem byli pod trenérem Josefem Csaplárem hlavními strůjci senzační liberecké jízdy za titulem, vůbec prvním v historii klubu. Rok 2003 strávil v Liberci a pak si jej Josef Csaplár vytáhl do Slavie Praha, kde podepsal smlouvu na tři a půl roku. Když v květnu 2004 odehrál ligový zápas v Uherském Hradišti na půdě 1. FC Synot, ve kterém vstřelil branku, netušil, co ho čeká v nejbližší době. Václav Koloušek měl po zisku dvou mistrovských titulů a prvních zápasech v reprezentaci nakročeno k velké sportovní kariéře.

Všechno se změnilo v roce 2004, kdy do jeho života zasáhla zhoubná nemoc. Lékaři u něj zjistili akutní leukémii. Ocitl se v nelehké životní situaci, kdy byl na vrcholu své slibné sportovní kariéry náhle postaven před skutečnost, že bude muset bojovat o vlastní život. Boj se zákeřnou nemocí nebyl lehký a trval půl roku. Absolvoval několik cyklů chemoterapie, než mohl v listopadu téhož roku na tiskové konferenci veřejně oznámit, že je vyléčený – s tím, že ho nadále budou sledovat lékaři. Ti mu totiž netajili, že na nemoc přišli „za pět minut dvanáct", a že měl mimořádné štěstí: v posledních zápasech i při trénincích před zjištěním nemoci se mu totiž vyhýbaly úrazy, neboť i u sebemenšího poranění tu bylo obrovské riziko, že se leukémie rozvine do stavu, který by už nemuseli zastavit. Václav Koloušek měl štěstí v neštěstí. V následující jarní sezoně pak už stihl nastoupit do osmi ligových zápasů, i když zatím většinou pouze jako střídající hráč. V roce 2005 se přesunul do rakouských klubů FC Wacker Tirol Innsbruck a FC Magna Wiener Neustadt. Domů se vrátil v roce 2011; hrál za Zbrojovku Brno, pak FC Vysočina Jihlava. V roce 2014 se rozhodl s vrcholovým fotbalem skončit a odešel do rakouského klubu SV Weitra. Jako záložník s výbornou kopací technikou se fotbalu stále věnuje profesionálně, i když rakouskou regionální soutěž hraje spíš pro radost. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi zajímavé a poutavé hlavně pro všechny milovníky fotbalu, kteří si Václava Kolouška pamatují z dob jeho vrcholné formy. V dokumentu vedle Václava promluví i jeho životní partnerka, maminka, doktor, kamarádka, trenér Josef Csaplár či bývalý spoluhráč ze Slávie Pavel Kuka. Rozhodně doporučuji všem fotbalovým fanouškům. Hudební režie: Zdeněk Gawlik ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama