Reklama

Reklama

Vyléčení

  • Irsko The Cured (více)
Trailer

Obsahy(1)

Zombíci, dříve pojídající lidské maso, jsou vyléčeni, ale jejich začleňování zpátky do společnosti nevítají všichni s otevřenou náručí. Musejí se potýkat s postavením vyvrženců a s důsledky hrůzných činů, které coby "živí mrtví" spáchali. Co se stane, když se "živí mrtví" vrátí zpátky do života? V zemi pustošené po mnoho let virem, který nakažené měnil v zombíky pojídající lidské maso, se konečně podaří najít vhodnou léčbu a započne proces opětovného začleňování přeživších zpátky do společnosti. Mezi ně patří i Senan (Sam Keeley), mladík pronásledovaný hrůznými činy, které coby nakažený napáchal. Vrací se do rodiny své ovdovělé švagrové (Ellen Pageová), aby se pokusil začít nový život. Je však společnost připravená odpustit lidem jako je on? Nebo svět opět rozpoltí strach a předsudky? Snímek "Vyléčení", který prostřednictvím provokativních paralel poukazuje na problémy dnešní společnosti, vypráví chytrý, děsivý a hluboce lidský příběh o vině a vykoupení. (Cinemax)

(více)

Recenze (42)

POMO 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý zombie príspevok o “vyliečených” a ich nemožnosti zaradiť sa späť do spoločnosti. Čo môže viesť k ich sympatizovaniu s väznenými, ešte nevyliečenými... Britské prostredie pripomína boyleovku 28 Days Later a írsky revolučný duch a vôbec psychologická rovina filmu naznačuje veľkú žánrovú udalosť. Vyústenie filmu ale nenaplní priebežne tvorené očakávania - fanúšikom žánru nebude tak málo zombie-akcie po toľkom kecaní stačiť. [Sitges FF] ()

tron 

všechny recenze uživatele

Írsky skorohoror vychádzajúci zo zaujímavej myšlienky (existencia vyliečených zombies v „zdravej“ spoločnosti). Herecké výkony (Ellen Page to aj produkovala) ani atmosféra nie sú na zahodenie, ale je to strašná nuda. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Po tom, čo sa podarilo nájsť liek na infekciu, ktorá menila nakazených na krvilačné beštie, vláda rozhodne, že je čas vrátiť vyliečených do normálneho života. To sa samozrejme nepáči širokej verejnosti, pretože obyvatelia považujú tieto osoby za nebezpečné. Je len na nich, aby verejnosť presvedčili o tom, že nie sú hrozbou. – Trochu netradičný pohlad na Zombie subžáner, ktorý ma ale osobne velmi nenadchol. Niektoré veci fungujú špičkovo a niektoré zase nefungujú takmer vôbec, takže to je vo výsledku len priemerný, ale aspoň ambiciózny horor. Bolo to na mňa fakt hoodně pomalé a herci sa mi vôbec nepáčili. Tvorcom sa ale výborne podarilo zladiť to do velmi negatívnej a depresívnej nálady, ktorá z toho nehorázne srší a tá beznádej a rozbitá spoločnosť sú spracované parádne. Je to taktiež velmi pekne natočené a kameraman využíva nádherné jesenné exteriéry Írska najviac ako sa dá. Gore takmer žiadne, čo je škoda. V závere sa to ešte trochu rozprúdi, ale už ma to nejako výrazne nenabudilo. Pre fanúšikov pomalších dramatických snímkov zrejme potešenie, ale ja som si už asi zvykol na tie Zombie naháňačky plné akcie. + herec z AfterDeath + herečka z Flatliners + herec z Invoked + herec z The Hallow + herec z Holidays ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

“Rómsku či prisťahovaleckú” problematiku “riešiaci” zombi snímok, ktorého pointa jasne preukazuje, že znovu zaradenie do mravnej, respektíve kultúrnej spoločnosti, ani zďaleka nemusí naplniť očakávania “verejnosti”. Moja “myšlienka” je samozrejme scestná, “mierne alebo viac” cez rámec, no čo sa vďaka určitým jednotlivcom deje za hranicami štátov, ktorých občania “dobrovoľne” podali pomocnú ruku, je s nadsázkou zobrazené v tomto ľahko nad priemernom, myšlienkovo zaujímavom počine. Dalo sa, za ten nápad sa to sledovať oplatí, no za tú vizuálnu a bohužiaľ takmer minimálnu snahu o využitie horor “efektu”, fanúšik žánru zrejme nadšený nebude. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

To už i posledni trapný sezóny ukecaných Živých mrtvých jsou stokrát "filmovější" než tohle nudný festivalový dílko o napravených zombících. Studený jak psí čumák. Kdepak drama - utrpení to je. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Alegorické drama o nenávisti, jinakosti, strachu. Čistokrevný horor, co uspokojí spíše menšinové diváky, protože tady nejde ani tak o krev, zuřivé zákusy a střeva ven, jako spíše o vztahy mezi hlavními aktéry, kteří stojí nedobrovolně na dvou stranách barikády, a ač by chtěli překážku odstranit, určité společenské síly to nejen nedovolí, nýbrž mají opačný zájem. Jedna z dojemných scén je věnována doktorce Lyonsové a mně její osud tak trochu připomněl doktora Galéna. Sam Keeley se na roli hodil výborně, protože celou dobu vypadal, jako by měl za sebou skutečně život zombíka, a já čekal, kdy se na někoho hladově vrhne. To Pageová je sice sympatická, leč svoji roli jen tak nějak odbyla, když po většinu času někam němě zírala. I když vyléčení mohou představovat jakoukoliv skupinu lidí, tak rozhodně ne tu, co se nedokáže začlenit do společnosti, jelikož zde je to právě většinová společnost, která přes jejich veškeré snahy začlenění odmítá. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Mám takovou zásadu a tou je, že když ve filmu hraje Ellen Page, chci ho vidět. Je to záruka kvality. Nejinak tomu bylo i zde a já se fakt musím poklonit jejímu herectví. Takhle prostě vypadá ženská, která si prošla peklem. Peklem, které nekončí. Vyléčení je svým způsobem film s geniálním scénářem. Zatímco většina postapo zombie filmů končí apokalypsou světa jaký jsme znali (pravda v těch blbějších na konci prezident USA a hasiči vytahují potrhanou americkou vlajku), tady na to šli z druhé strany. Film začíná ve chcilce když nákaza už skončila. Podobně jako v 28 týdnů poté. Lidé se dělí na nikdy nenakažené, vyléčené nakažené a imunní nakažené. Vyléčení jsou začleňováni zpět do společnosti zdravých. Pamatují si co dělali a pochopitelně zdraví z nich mají strach. Je to jako o tom košíku nádherných jablek v nichž jen jedno je jedovaté. Nabídli by jste si? Nebo by jste s díky odmítli? Jak jsem tak četl komenty, někdo má dojem, že film pod zombie maskou řeší Rómy, jiný myslí, že migranty atd... Myslím si, že tyto příměry selhávají. Proč? protože nakažení byli vlastní lidé. Často příbuzní nebo sousedé. Tedy nikoliv jiné etnikum, jiná kultura... Pokud bychom srovnávali tak je to podobné jako návrat občanů členských států EU poté co padl Islámský stát a oni jako jeho bojovníci žádají návrat. Prý už budou hodní... Začlení se do společnosti... Jako občané daných zemí žádají jen přijetí zpět. Ale to jen k těm příměrům. Já bych takto téma nestavěl. Vždyť lidstvo může opravdu řešit nějakou formu nákazy, nějaké pandemie a přežije-li jak se bude chovat k nemocným a vyléčeným? Budou mít stejná práva? Bude se jim důvěřovat? A co ti nemocní odolávající vakcínám. Jak dlouho bude trvat snaha je vyléčit, než někdo prohlásí, že eliminace je nejbezpečnější a také nejlevnější řešení? Tenhle film tu byl nepěkně strhán. Ale já mám zombi apokaliptické filmy rád a tohle byl opravdu netradiční pohled na téma navíc s perfektně vybranými herci. Jen ten úplný závěr mi nesedl. Ale tak jako tak dávám za 4 pořádné kousance! * * * * ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Nejdřiv bych rád upozornil, že nejde o čistokrevnej horor. Je to mix mezi hororem a psychologickým dramatem. Což by mi osobně nevadilo. Myšlenka filmu nebyla vůbec špatná. Jasně ale z filmu cítím promarněnej potenciál v podobě divácky neatraktivního zpracování, který nedává filmu moc šancí na to aby diváka víc zaujal. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Na "The Cured" som sa veľmi tešil. Osobne som zvedavý na každý film, kde sa objaví meno Ellen Page, no súčasne som mal pocit, že by sme mohli mať niečo nové do zombie žánru. Realita je však taká, že som z filmu maximálne sklamaný. Sklamaný, lebo namiesto zaujímavého hororu tu máme vyslovene politickú propagandu zo sveta vyliečených zombies. Neviem ako inak by som to popísal, lebo celý film pôsobí maximálne politicky. Od prvého momentu, kedy "vyliečení" vystúpia z autobusu a vrátia sa do "normálneho života". Všade samé nenávistné heslá, ľudia proti vyliečeným a tak podobne. A potom sa "vyliečení" spoja do aliancie, aby svet zmenili na svoj obraz a ukázali ľuďom, že sa budú môcť brániť, a že sú dôležití. Táto politika ma absolútne nezaujala a v mojich očiach z tohto filmu spravilo podpriemernú drámu, na ktorú by som sa inak asi vôbec nepozrel. Mám veľmi rád Ellen Page, no mám trošku pocit, že v tomto filme je veľmi nevyužitá. Viac by som jej chcel vidieť, poznať ju a vedieť ju pochopiť. Sam Keeley je podľa mňa celkom dobrý hlavný hrdina a páči sa mi, že je proti všetkému násiliu a chce len žiť svoj život ďalej. Tom Vaughan-Lawlor ako zloduch filmu nie je veľmi zaujímavý a jeho dôvody ešte oveľa menej. Čo viac o tom môžem povedať? Jednoducho mi tam skutočne nepasoval. Sú tam aj dobré nápady. Ako príbeh doktorky, ktorá chce zachrániť svoju priateľku alebo aj Ellen Page a jej syn a ich story. Možno by bolo super, keby aj celé tie scénky z minulosti môžeme viac vidieť. Keby to neboli len flashbacky. Osobne sa mi ešte aj páči nápad, že nakazení vyliečených neatakujú. Lebo už majú pocit, že sú ako oni. Takže sú tam dobré momentky, no málo sa na ne film sústredí a najmä tá jeho politická angažovanosť mi vôbec nepasuje. A iritovala ma. Znovu by som si to nepozrel a ani môj veľký rešpekt a úcta voči Ellen Page to nezmenia. Hodnotenie: D+ ()

SeBig odpad!

všechny recenze uživatele

Už samotný námět je totál fraška, ale jestli je v piči i zpracování tak už nemůže zafungovat vůbec nic. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem se nějak netajil, že zombie subžánr patří mezi moje nejméně oblíbené hororové témata (výjimkou jsou staré italské kousky, filmy od Romera či třeba démonická série REC a pár dalších…). Pár filmů už mě však dokázalo zaujmout a navíc Irsko bylo nějaký čas mým druhým domovem, kde jsem žil a pracoval. Takže taková srdcovka. I z toho důvodu jsem dal nakonec tomuto kousku šanci, přestože je v mé sbírce už docela dlouho. Nějak jsem si o něm dopředu nezjišťoval moc informací, takže jsem byl zpočátku celkem překvapený jeho netradičním pojetím. Tvůrčí myšlenka (nápad) o znovu začlenění nakažených (vyléčených) zpět do společnosti, nebyl vůbec marný. Musím souhlasit, že spíše než o horor se jedná o jakousi formou sociálního dramatu. A téma nepřizpůsobiví versus zbytek, či náhrada migrantů za zombie, předsudky, rizika – byla více než zjevná. To už ale ať si každý přebere, jak uzná sám za vhodné. K těmto žhavým tématům se raději moc nevyjadřuji, protože by to nemuselo dopadnout dobře.     Stejně jako k faktu, že jednu z hlavních rolí zde ztvárnila pěkná a nadějná herečka Ellen Page ještě v době kdy byla jakžtakž normální. I ona totiž zanedlouho poté začala o sobě prohlašovat, že se cítí býti jako muž a podstoupila svou „transgender přeměnu“. Další zvěrstvo, které se na nás za poslední roky/měsíce valí ze všech stran. Ani to mi však nezabrání, abych nepochválil její herecký výkon. Jako Elliot Page mě už nyní vůbec nezajímá…   Ale abych se vrátil k samotnému filmu. Myšlenka dobrá, provedení však místy dost pokulhávalo. Zvláště budete-li se na to dívat jako na hororový film. Přitvrdilo se až v samotném závěru, došlo i ke zlepšení celkové atmosféry, ale do té doby budete muset překousnout hromadu dialogů – z nichž velké množství zas tak záživných nebylo. Bylo cítit ono „morální poselství“ a hlavní hrdina se snažil, co to šlo, ale našla se tu i řada dosti chabých pasáží, při kterých jsem nervózně pokukoval po časomíře. I z toho důvodu tomu prostě nemůžu dát lepší ohodnocení než lehký podprůměr. 40% ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Ďalšia osobitá varianta hororu so zombie tematikou. Pohľad na dianie, súvisiace s prepuknutím zombie pandémie z perspektívy samotných nakazených sme tu už mali (Warm Bodies, Fido...), vyliečení ex-zombíci, majúci problémy začleniť sa späť do nepriateľsky naladenej ľudskej spoločnosti sú však nóvum. Ja som skôr fanúšikom akčnejšieho poňatia, ktorého sa mi v The Cured dostalo až v závere, zombíci ako téma sociálnej drámy však tiež neboli na zahodenie... ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Popravdě jsem měl trochu obavy, aby "vážnost" a "serióznost" ve filmu o kanibalské virové epidemii nebyla naškodu, prostě aby na tenhle fajn námět nějaký suchopárný intoš nevyrobil další moralizující humanistický sajrajt pro diváky s pravítkem v zadku. Tedy není to úplně nejhorší "apo" jaké jsem viděl, dokonce i slušné akčnosti se občas dočkáme, ale jeho look je spíš televizní než kinofilmový a psychologická rovina jednoduchá a šablonovitá jako v každém druhém béčku. A proto si myslím, že forma béčkového akčňáku by filmu slušela líp než rádoby psychologický vztahový drama, když to stejně není žádnej hlubokomyslnej art. Ani herecký obsazení mě nenadchlo - Page má děsně protivnej kukuč a mužský zbytek hlavního hereckýho pelotonu je šedivej a necharismatickej až běda. Ale dvě hvězdy mi zase přijdou tak nějak málo, takže dávám nepřesvědčivou třetí. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, na koho Freyne cílí. Pro hororovou komunitu je to málo zombie, pro fandy do psychologie je to právě díky tématice neatraktivní a mainstreamový divák o to nejspíš ani nezavadí. A je to škoda. Oproti ostatním si nemyslím, že by film participoval na současných společenských tématech. Zatímco za skutečnými problémy s asimilací stojí jak neochota většiny přijímat, tak nechuť menšin se přizpůsobovat, tak tady se řeší návrat lidí, kteří vám sežrali nebo nakazili rodiny či sousedy a v tom vidím velký rozdíl. Předsudky jsou tady do jisté míry opodstatněné a to vykreslení, jak se s tím vším snaží všichni přítomní porvat, působí věrně. Pokud bych měl ale srovnávat s realitou, tak nejvíc mi příběh připomínal tématiku IRA. Stejně jako se bouřili Irové coby občané druhé kategorie, tak i tady se organizují vyléčení do teroristických buněk za účelem zrovnoprávnění. Samozřejmě to podporují i reálie. Tím vším se vine příběh hlavního hrdiny, který stojí na obou stranách barikád. Celkový dobrý dojem podpořili i herci. Sam Keely zahrál parádně a Ellen Page roste film od filmu. Potěšil i konec, takže pro mě se jedná o zbytečně podhodnocené příjemné překvapení. 80% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Irsko-francouzský snímek „Vyléčení“ je tak pro mě jen zdlouhavou nudou, která v sobě sice něco měla, čím by mohla zaujmout, ale podáno je to způsobem, který nechává diváka chladným. A to je celkem škoda, protože synopse tohoto filmu se zdá jako krok správným směrem. Nakonec to byl ale jen úkrok stranou, po němž se celý nápad zřítil z útesu a byl zabit. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět v nepříliš atraktivním odtažitém provedení. 1) Celovečerní scenaristický a režijní debut se Davidu Freynovi moc nepovedl - snímek je studený a nepřívětivý jako Irsko za deště. Ale něco do sebe to mělo. 2) Ještěže tu je 26letý Sam Keeley (hlavní postava Senan) a 40letý Tom Vaughan-Lawlor (bývalý advokát Conor). ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

nápad je zajímavý a dala by se v něm najít paralela se současným děním,ale bohužel zpracování to sráží dolů.Na horor je ta málo hororové a na cokoliv jiného je to moc velká nuda....40% ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

SPOILERY Nápad skvělý, ale scénář je neskutečně odfláknutý a nepromyšlený. Původně jsem se obával, že půjde o další film o uprchlické krizi, ale režisér tím evidentně nechtěl nic říct, ačkoli to tak ze začátku vypadá. Takže tu máme drama jenom s nápadem vyléčených zombií, které ale společnost bere za vyvrehly. Ok, proč ne, líbilo se mi to víc než ta první možnost, ale ten film je prostě odfláknutý. Hodně věcí neřekne - Z jakého důvodu celé společnosti vyléčení vadí? Dobře, kdybyste takhle narazili na vyléčeného, co vám kdysi sežral/pokousal někoho blízkého, chápu to. Ale proč vadí všem? Není to narážka na současnost, na to si ten film ani nehraje, tak z jakého důvodu jsou vyvrheli? A jak ti normální lidé poznají rozdíl od těch vyléčených, když je zrovna nepřivezou autobusem? Nutno podotknout, že ty rozdíly jsou na skoro nepoznatelné, Senan třeba má jakousi skvrnu na oku pod očním víčkem - jinak nic. A Connor už se vůbec nedá od ostatních rozpoznat. Proč na některé zombie lék fungoval a na ostatní ne? A je toho i víc. Hlavně ten film úplně divně skáče od tématu k tématu. Nejprve sledujeme neúspěšné začleňování vyléčených do společnosti, které eskaluje ke stvoření jakéhosi odboje, ke kterému se Senan nejprve přidá, potom z něj odstoupí, po odhalení švagrové, co jako zombie udělal, se k němu přidá a pak ho zase opustí, aby zachránil její dítě. Nějaká psychologie postav zde neexistuje (hlavně postava doktory je odfláknutá - zjistíme o ní jen to, že je lesba, a to dokonce až při její smrti...), člověk pořádně nechápe jednání ani jedné strany (chtěli se vyléčení pomstít světu, nebo se zase spojit s nevyléčenými a být zase zombie jako dřív? Protože Connor zjevně chtěl...), prostě je to strašně nepromyšlené a je to škoda, jelikož ten nápad byl skvělý. A ve finále bych snad i byl radši, kdyby to byl další příspěvek do té vlny jednostranných filmů s tématem "chudáci uprchlíci", protože pak bych měl pocit, že režisérovi o něco šlo. Tady mu šlo jen o to téma a i to podělal. Přitom kameru to nemá špatnou a atmosféra tam místy je docela dobrá. Ale celkově to prostě je dost špatný film. Slabé 2* ()

majo0007 

všechny recenze uživatele

Chvalabohu to není pokračovanie TWD, z ktorého je mi už na grc. Bod dole za Ellen Page, ktorá v skutočnosti radšej líže female bobrov a mocno sa tu hrá na vzornú mamču. ()

Reklama

Reklama