Reklama

Reklama

Marie Terezie, Její Veličenstvo a matka

(TV film)
  • Rakousko Universum History: Maria Theresia - Majestät und Mutter (více)

Obsahy(1)

Byla rakouskou šlechtičnou, reformátorkou, bravurní diplomatkou a nejvýznamnější panovnicí českých zemí. Jen málokdo ji však skutečně znal. Historické dokudrama natočené ve spolupráci veřejnoprávních stanic ORF, ARTE, ZDF a České televize odhaluje soukromou tvář osvícené panovnice, jež si už za života vysloužila přezdívku „matka Evropy". Premiérou dokumentu připomínáme 300. výročí narození jedné z nejvýraznějších postav evropských dějin... Marie Terezie z rodu Habsburků, manželka císaře Františka Štěpána I. Lotrinského, se narodila 13. května roku 1717 ve Vídni. Porodila 16 dětí a na několika evropských trůnech (na českém v letech 1743–1780) seděla čtyřicet let. Díky objevení soukromé korespondence s její dvorní dámou Sophií Enzenbergovou máme unikátní možnost nahlédnout do zákulisí vídeňského dvora. Marii Terezii poznáme jako milující ženu a matku. Její dopisy doslova přetékají city, zejména při zmínkách o dětech a manželovi. Renomovaní historici nás srozumitelně provedou evropským děním v 18. století, dozvíme se o válkách s Pruskem a nahlédneme pod pokličku komplikovaných vztahů s Francií. Marie Terezie byla jediná žena své doby, která dokázala zvládnout tři role najednou: úlohu absolutistické panovnice, matky šestnácti dětí a milující manželky. Zemřela opuštěná 29. listopadu roku 1780, tedy ještě před vypuknutím francouzské revoluce. Zůstala tak ušetřena stětí své dcery Marie Antoinetty, manželky francouzského krále Ludvíka XVI., ostřím gilotiny. (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Dokument až příliš ženský, který o jejích reformách neříká vlastně nic stejně jako o vztazích k synům Josefovi a Leopoldovi, dvěma pozoruhodným osobnostem habsburskolotrinské dynastie. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

U nás sme jej zbúrali famózny pomník v Bratislave. Nastupovalo Československo, trebalo sa zbaviť Habsburgovcov vo všetkých podobách. Pritom táto panovníčka si určite sochu zaslúži. Dokument veľmi dobre odhaľuje jej osobnú stránku. Stala sa ženou, ktorá sa musela zmietať v politických bojoch a pritom sa stíhala starať o toľko detí, mala veľmi citlivú dušu a na prekvapenie aj super harmonické manželstvo. A kde to šlo, zavádzala reformy. Zaslúži si obdiv a nie búranie sôch. Veľmi ľudský dokument. ()

Reklama

majky19 

všechny recenze uživatele

Bezpochyby velmi zajímavé a poučné zpracování zásadních milníků v životě Marie Terezie. Ačkoliv se nám může zdát toto historické obodobí relativně neznámé a docela vzdálené, v kontextu evropských dějin hrála Marie Terezie velmi důležitou roli. Díky sňatkům potomků M. T. získali Habsburkové v rámci Evropy velmi významné postavení a hráli na evropském kontinentě pomyslný prim. Nutno také podotknout, což ve filmu uvedeno nebylo, že Marie Terezie kromě již uvedené povinné školní docházky nebo reformy státní správy a armády měla na svědomí např. i číslování a označování domů. Dle mého názoru se jednalo o povedený projekt, avšak na tak krátkou stopáž filmu si myslím, že to bylo příliš přehlcené informacemi a že by si tato tématika možná zasloužila i dvoudílný film, přičemž všechna fakta by mohla být více rovnoměrně rozdělena. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Výborné doplnění k letošnímu dvoudílnému tv filmu Maie Terezie. Postihuje delší období z jejího života doplněné o nově nalezenou korespondenci. Přimlouvala bych se k podrobnějšímu zpracování. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Čím více se o Marii Terezii dozvídám, tí více se jí musím obdivovat. Tenhle dokument měl následovat hned po seriálu ČT. Lecos by z života této panovnice jednoduše dovysvětlil. Čím dál více si myslím, že můžeme být nakonec rádi. Rádi, že jsme patřili do společenství zemí, kde vládli Habsburkové. Kvůli všem těm pantentům a nadčasovým a do praxe uvedeným myšlenkám týkajících se všech složek života i v našich zemích určitě. Dokument nám MT ukázal jako panovnici, milující manželku i matku v jedné osobě. A zvládnout to v bouřlivém období světového dění když jako mladá nastoupila na trůn je obdivuhodné. * * * * ()

Galerie (27)

Reklama

Reklama