Reklama

Reklama

Ve dvou věcech nemá Antti "Zombie" Autiomaa (Silu Seppälä) na světě pražádnou konkurenci. Tou první je hra na basovou kytaru, druhou pak pití. S jeho příběhem se divák setkává v okamžiku, kdy se po několika bezútěšných měsících povalování v přelidněných a špinavých ulicích Istanbulu Antti vrací zpět do finské metropole Helsinek, kde se hlásí k náboru do armády. Tam je ovšem po incidentu, kdy do důstojníkovy polévky přidává notnou dávku terpentýnového oleje, shledán jedincem duševně zaostalým a dostává se mu bezpodmínečného propuštění. Unavený a otráven bytím a pitím pobývá v bytě rodičů, kde mu je vyjma chorobně trpícího otce bez zaměstnání jediným společníkem samota. Vyhlídkou na lepší zítřky se zdá být nabídka přítele Harriho (Matti Pellonpää) v podobě bedňáka kapely "Harry And The Mulefukkers", s níž má později mít co dočinění jako plnohodnotný člen – basový kytarista. Otázkou ovšem zůstává, zdali mu to a fakt, že se k němu navrací jeho dívka Marjo (Marjo Leinonen), pomůže překonat chuť chopit se láhve alkoholu a propít se až ke dnu. (Conspi)

(více)

Recenze (15)

sochoking 

všechny recenze uživatele

Zombie je typický beatnik, lúzer a socka, ktorého ked' som videl šlapať v polobotkách v tej kose a vetru ten sneh, odrazu mi bolo lepšie na duši! Neviem, kto mal na koho vplyv, či starší brácho na mladšieho alebo naopak, ale scénku s autobusom a rockermi by snád' lepšie neurobil ani sám Aki, hahaha... Tento film mi bol hodne blízky i kôli skutočnosti, že hlavný hrdina mi veľmi pripomínal Filipa Topola zo Psých Vojákov ešte v časoch, kedy brutálne chlastal. ()

strougy 

všechny recenze uživatele

Chápu veškeré výtky na adresu filmu, chápu kde se berou. Pro jeho pochopení jsou veškeré teoretické škatulky vyčtené v odborných knihách zbytečné. K jeho pochopení se totiž jeden musí propít. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Zombie a vlak duchů. Neskutečná pecka. Ve všech směrech. Chytla mě, zakousla se a vypilvla až úplně na konci. Spokojeného, štastného, vrnícího blahem. Vůbec jsem to nečekal, o to bylo moje překvapení příjemnější. Nádherný, tragikomický příběh s troškou finské, lidové hudby, která to už jen celé završila. No neberte to, když to vidělo tak málo lidí. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Žádný průnik, žádná zábava, jen jedna velká prázdnota zahlcená mlhou, vlezlou zimou, nesympatickými troskami a mizernou hudbou - chyběl jen smrad a nějaký smysluplný důvod, z jakého byl Zombie všeobecně oblíben, dokonce až za hranicí Finska... A tak ani poprojekční potvrzení domněnky, že se v případě Mika Kaurismäkiho jedná o Akiho osobu blízkou, nepřekvapilo... patrně rodinný recept na nudu světa. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

U tohohle filmu mě vždycky fascinovalo spojení Kaurismäki-Pellonpää-muzikál. Muzikál to sice není, ale Mattiho Pellonpää zpívat uslyšíte a to jako frontmana countryové skupiny Harri & The Mulefukkers a rozhodně to stojí za to! Jinak je ale hlavní postavou filmu mladý Antti přezdívaný Zombie, který hraje dobře na basu, ale taky hodně pije, protože se absolutně nedokáže vyrovnat se světem, který ho obklopuje. Moc povedená je závěrečná scéna Zombieho mizejícího v ulicích Istanbulu. ()

ProNotor 

všechny recenze uživatele

Neobvykle natočený film, Zombie pozér a dost alternativní člověk, před problematikou běžného života utíká do světa chlastu a potulování. Když už se snaží napravit, tak si uvědomí, že to je na něj moc a znovu se navrátí tam kde začal. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé vidět, že Mika má podobný styl jako Aki, ale v některých prvcích je úplně jiný. Každopádně Aki mi přijde o dost talentovanější. Mika nedokáže vytvořit tak silnou poetiku jako on, sice se taky motá okolo totálního lůzra, ale tady s ním nijak nepracuje, Zombie se prostě všude možně potuluje, strašně chlastá a když už může ve svém životě něco změnit, vrátí se tam kde začal. A i kdyby šlo jen o komedii, i tak to není špatné, ale celkový dojem z toho mám prostě... průměrný. Pobaví to, nenadchne, ani neurazí, hudba v tom je fajn, kamera a herecké výkony taktéž, ale stejně mi v tom chybělo něco víc, co by z toho udělalo výraznější záležitost. 3* ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Mika K. oproti lehce překombinovanému Rossovi ubral na žánrovém experimentování a intelektuálních pózách a natočil modelový životopis kluka, co si nevěděl rady se sebou ani se světem, i když moc chtěl – snad každý muzikant s někým takovým hrál a měl ho přesně takhle absurdně rád (a spousta jich má kousek takového Zombieho dobře schovaného někde uvnitř). Natočil ho poeticky, s patřičnou dávkou bolestínství, ale bez uhýbání před špínou, s probleskující smutnou legrací (jiná, mnohem temnější rovnováha mezi melancholií a humorem, než by člověk při vyslovení jména Kaurismäki čekal, ale taky platná a funkční), s trošičkou mystiky – tak, jací tihle kluci doopravdy bývají. O zábavu se stará mj. Matti Pellonpää coby zpěvák finské countrybilly kapely, kulisy obstarávají šedivé Helsinky a v exulantském závěru stejně zimně šedivý Istanbul. A přece to není tak úplně depresivní kousek. Za mě čtyři palce nahoru. ()

werewolf69 

všechny recenze uživatele

Postava Zombieho by sa dala považovať za toho najväčšieho loosra, rebela, odpadlíka, rockera aj tragéda, ktorý kedy bol na filmovom platne zobrazený. Neskutočné som sa v ňom videl akoby som sa díval i na svoj život len cez nie aké čierne okuliare . Bol to jeden z najsilnejších zažitou za poslednú dobu. Od pána Mika K. to bolo prvé čo som zatiaľ videl a asi tým preštal aj svojho bračeka. ()

Pokryvac 

všechny recenze uživatele

Mika Kaurismäki so svojím bratom Akim, upriamili medzinárodnú pozornosť aj na fínsku kinematografiu. Ich štýl je chladný, strohý, avšak absolútne nezameniteľný. Zatiaľ čo Mika svojmu štýlu verný neostal, u Akiho sa akosi zakotvil a zdá sa, že ho už nezmení. Film Zombie ja Kummitusjuna je krásnou ukážkou, že pre zaujímavý film nie je potrebný vysoký rozpočet ani nadmerné pitvorenie hercov. Príbeh outsidera s netradičnou prezývkou Zombie sa odsýpa s ľahkým humorným nádychom, ktorý miestami odľahčuje smutný príbeh neprispôsobivého človeka. Zombie skrátka nie je pre tento svet stvorený... Narozdiel od Akiho dlhým a často aj nudným záberom, Mika poňal svoj film svižnejšie, takže som mal pocit, že je neustále v pohybe. Potešil aj hudobný doprovod v podobe piesne Solitude od Black Sabbath. ()

Sunwheel 

všechny recenze uživatele

Možný dôvod, prečo som sa nudil je ten, že takýchto "zombíkov" poznám vo svojom okolí moc na to aby som to vnímal ako niečo netradičné, umelecké a výnimočné. Popravde som celý čas čakal na nejaký zvrat v deji. Že sa pripojí ku kapele, čo je na turné a nikdy nehrala. Len pozvoľný pád do alkoholického dna bez nejakých výraznejších emócií. ()

Reklama

Reklama