Reklama

Reklama

Voyager: Nejzazší hranice

  • Česko Voyager: Hranice vesmíru (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Tento celovečerní snímek zachycuje napínavé příběhy o lidech a významných událostech na pozadí jednoho z největších úspěchů lidstva: vesmírné mise Voyager, kterou agentura NASA spustila už před více než čtyřiceti lety. Dvojice kosmických sond, každá s menším výpočetním výkonem než mobilní telefon, využila rafinované gravitační manévry a postupně navštívila Jupiter, Saturn, Uran a Neptun. Díky tomu jsme získali jedinečné záběry a data, které převratným způsobem pozměnily způsob, jakým nahlížíme na tyto fascinující planety i nespočet jejich zvláštních měsíců. Dokonce i po čtyřech dekádách letí obě sondy dál. Každá má na palubě ikonickou zlatou desku s pozdravy, hudbou a obrázky ze Země – dar pro jakékoli mimozemšťany, kteří na Voyager možná jednoho dne narazí. Voyager 1 opustil naši sluneční soustavu v roce 2012, uvedl lidstvo do věku mezihvězdných výprav a je nejvzdálenějším lidským výtvorem od Země. Až za několik miliard let Slunce spálí naši planetu na prach, sondy Voyager budou pokračovat ve svém putování a stanou se možná jediným zbývajícím pozůstatkem existence lidstva. (TV Prima)

(více)

Recenze (12)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Dokumentární kronika vesmírného programu sond Voyager od přípravy, návrhu, cílů a nákladu na palubě přes start a úžasné záběry Jupitera, Saturnu, Uranu, Neptunu a jejich měsíců až po téměř současnost, kdy sonda Voyager 1 vstoupila do mezihvězdného prostoru, kde je jediným lidmi vytvořeným objektem (dokud se tak daleko nedostane i Voyager 2). Dvě hodiny plné slavných techniků i astrofyziků utekly jako voda. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Skvelé obrázky z odľahlých častí našej Slnečnej sústavy. Škoda len, že tam pár vedcov blábolí o mimozemských civilizáciách a že vraj tieto určite existujú, len ešte podobne ako my nemajú prostriedky na to, aby nás navštívili. To do takého dokumentu veľmi nepatrí, ani to neznie veľmi ako veda. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, který se pohledem jedné družice, jež se dávno dostala tam, kam se žádná jiná ještě nedostala, ukazuje život na planetě Zemi z pohledů specialistů, kteří zde prezentují svoje názory. Rozhodně je to film o tom, jak se vám mohou rozšířit obzory toho, co všechno chce a může člověk dokázat. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

na jednu stranu fascinující - záběry ze sondy a vůbec to co dokázali vědci stvořit v podmínkách sedmdesátých let a na druhou stranu bohužel trošku uspávající,protože toho vyprávění je tam opravdu hodně a ne vždy je to natolik záživné pro ty,kteří nejsou znalci/fanoušci vesmírného programu...60% ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Takhle poutavý dokument jsem už (spolu se Sama, ale to je o něčem úplně jiném) sakra dlouho neviděl. Ono je to hlavně tématem, ale tak kvůli němu jsem si tenhle dokument sháněl O to víc jsem potěšen, že ten film pro mě dopadl tak, jak dopadl. Bál jsem se dlouhé stopáže, ale celý ten film byl vytvořen tak poutavě a zajímavě, že jsem se za celou dobu nenudil ani na minutu, právě naopak, já si každou minutu užíval. Možná tam teda bylo moc úvah nad (ne)existencí mimozemšťanů, ale mě osobně to vůbec nevadilo, naopak všechny tyhle úvahy nejen nad existencí inteligentního života mimo naši planetu, ale i o neobjevených tajemství vesmíru obecně. A jako zdokumentování Voyageru od jeho vzniku po jeho zatím největší (a ještě celkem čerstvý) úspěch to je taky perfektní. Sice k úplnému nadšení u mě nedošlo, ale slabých 5* tomu dám rád. Pro ty, které téma zaujme, lze jen doporučit. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Veľmi poučný a veľmi zaujímavý film o dvoch asi najvýznamnejších vesmírnych sondách minulého storočia. Veľkú časť filmu tvoria hovoriace hlavy, ale sú to tak zaujímavé veci, že som hltal plnými dúškami. Veľká pozornosť sa venuje zlatej doske obsahujúcej hudobné nahrávky, ľudské hlasy a fotografie, aj keď tá nemá veľký vedecký význam pre súčasnosť. Je na nej aj detská nahrávka Sagana, syna Carla Sagana, jedného z vedúcich pracovníkov misie od jej počiatku. –––– Představte si, že žijete na planetě, která je tak žalostná, že vám může nabídnout jenom 90 minut dobré hudby. –––– Jako první jsme vypustili Voyager 2, což dovádělo novináře k šílenství. ()

Stružák 

všechny recenze uživatele

Dostal jsem od kamaráda doporučení na skvělej dokument. I zmýlil jsem se v důvěře. Pokud totiž řeknu, že to je skvělej dokument, tak si představuju něco o DOST lepšího! Tohle bylo udělaný veskrze průměrně, místy až podprůměrně... Strašně se tam skáče od jednoho tématu k druhýmu (příšerně ale), je tam málo vizuálních informací. A často, když tam jsou, tak jsou spíš jako takovej divnej dramatickej balast, taková rádoby výplň, aby z toho udělali dvouhodinovou záležitost. Kupodivu to je docela dobře střižený do hudby, tam nějaký nápady jako jsou no ale celkově je to příšerně ukecaný. Což jako jo, to dokumenty bejvaj 😀, ale tohle bylo ukecaný tak, že máš chuť si to pustit na pozadí, nekoukat u toho vůbec na obraz vůbec a asi bys o tolik nepřišel (ne vždycky, ale často). Krom toho je to ukecaný ne úplně důležitejma informacema, spíš takový emocionální zvracení dost často. Na řeči typu "no jo, chudák Uran, von nebyl tak fotogenickej, chudák Uran 😞 chudák Uran 😭" fakt zvědavej nejsem... Tematicky se mi to líbilo, něco jsem se dozvěděl, to jo, ale "skvělej dokument" to není ani omylem. ()

Evander 

všechny recenze uživatele

The Farthest je zajímavým dokumentem. Obsahuje velké množství známých i méně známých informací o cestě dvou vesmírných sond Voyager, co jejich cestě předcházelo, jaké byly jejich cíle atd. Možná nejzajímavější ale na celém dokumentu jsou osobní příběhy jednotlivých účastníků projektu. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o cestě dvou družic trvající už 40 let. Co předcházelo jejich vypuštění a co se dělo potom. A do toho spooousta žvanění a emočních výblitků těch, kteří se na tom podíleli, což z toho udělá docela nudný dokument. Škoda. ()

bagger95 

všechny recenze uživatele

Koukám, že se tu vesměs pějí superlativy. Myslím, že přidám něco z druhého pohledu. Film je spíš jen taková oslava, hrající na emoce, efekt. Funguje to docela dobře, ale je to čistá popcornovka. Chcete se o sondě něco skutečně dozvědět, tak tohle vážně ne. Pokud jste o té sondě kdykoliv za život přečetli jeden článek v jakémkoliv populárním časopise (dejme tomu v Ábíčku, když tedy ještě za něco stálo), víte dost, a tenhle film vám vůbec nic nedá. Hezké archivní záběry, pěkně udělané animace průletů sondy kolem planet a měsíců. Celé je to promíchané s příjemnou hudbou a kratšími vstupy lidí, co se podíleli na vývoji vlastní sondy, vyhodnocování přijatých dat atd. Jinak je polovina stopáže zabitá povídáním o Golden Record (ach jo). Bližší rozbor jednotlivých částí sondy, detailnější vysvětlení funkce jednotlivých zařízení, nějaké větší zajímavosti z průběhu vývoje, to tady víceméně úplně chybí. Já nevím, nebaví mě na každé téma pročítat relativně náročné články, to neexistuje film, který by šel skutečně trochu do hloubky a neobcházel všechno to skutečně zajímavé velkým obloukem? Film je dobrý pro dvě skupiny diváků: buď rádi koukáte na hezké dokumenty s tím, že si řeknete: "Hmm, zajímavé!", a ráno už nevíte, o čem to bylo. Druhou skupinou by bylo, že vás zaujme popis distributora, a film poslouží jako hezky podané první seznámení. Pro nikoho jiného to podle mě není. ()

Reklama

Reklama