Reklama

Reklama

Nepokoje v L.A.

VOD (1)

Obsahy(1)

Největší nepokoje v dějinách USA nastaly poté, co byli čtyři bílí policisté zproštěni viny za zbití černého řidiče Rodneyho Kinga. (National Geographic)

Recenze (18)

kiddo 

všechny recenze uživatele

Kdo viděl aspoň první dvě epizody O.J.: Made in America, tomu tahle přípravná složka archivních záběrů, z nichž se nějaký film teprve bude skládat, nemůže nic dát. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Ďalší z rady dokumentov, ktorý sa venujem téme rasizmu, akurát že v tomto prípade divák nahliadne aj na následky po zlých rozhodnutiach (ne)kompetentných, ktorí v “modernom svete” stále nepochopili, že predsudky voči ľuďom inej farby pleti, už dávno nemajú žiadny priestor. Veľmi emotívne najmä z dôvodu, že samotný snímok hneď od počiatku autenticky zachytáva demonštráciu, ktorá sa nakomplet vymkla spod kontroly. Drsné, choré, pričom samotné zábery usvedčujú z rasizmu doslova všetkých, bez ohľadu na farbu pleti, vrátane toho kokotka čo bol na čele USA v danom období .. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"NO JUSTICE, NO PEACE!" --------------- Ako spomenul kiddo, pre tých, ktorí už zhliadli opus od Ezra Edelmana, je tento dokument od Nat Geo prakticky neprínosný, no ako samostatná záležitosť je to viac než schopné poskytnúť všetky potrebné informácie a nie len to. Možno sa jedná aj o jeden z najlepších doku na danú tému. Z úplne iného pohľadu ju dopodrobna a veľmi kvalitne preberá aj hudobný dokument o N.W.A., ale čo do komplexnosti, LA 92 jednoznačne nad väčšinou vedie. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument bez názoru a odvahy pojmenovat tři kontroverzní témata jako kořeny zla, o kterých pojednává. Narůstajícímu rozdílu mezi tzv. pracujícími chudými a bohatými kvůli rentě (úroku) a to, jestli myšlenka multikulturalismu ještě funguje. Můžou spolu žít zcela odlišné kultury? Mají se mají na zemi smísit všechny rasy do jedné univerzální? Je základní lidské právo přestěhovat se a žít tam, kde se mi to líbí nejvíce? Proč potom třeba například v Austrálii dlouhodobě přijímají Korejce a odmítají žadatele o občanství z Evropy? ()

ChArLeNe 

všechny recenze uživatele

Pobavil vojak, čo sa rozreval, že vo Vietname mohli niečo robiť ale tu sa mohli len prizerať xD posratý! na malých aziatov si vie dovoliť, ale nasratých černochov sa bojí xD ()

raimi 

všechny recenze uživatele

Naprosto manipulativní dokument, který spoustu věcí zamlčuje. To si pak člověk zagoogluje, a nestačí se divit. Už jenom počtení o osobě Rodneyho Kinga na wikipedii je poučné. Stejně tak byly zbanalizovány okolnosti zastavení jeho auta policií. Krásná ukázka manipulace je také zobrazovánÍ politiků George W. Bushe (republikán- takže ten zlý) a Billa Clintona (demokrat- takže ten hodný). O obětech ani zmínka, jen suchá bilanční statistika a pár šokujících záběrů. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Jedna tajná nahrávka rouzpoutala nepokoje v Los Angeles v roce 1992. Obě strany mají máslo na hlavě. Bílá většina se bere jako nedotknutelná a černá menšina z chudých čtvrtí zase plačtivě přehrává a požaduje spravedlnost za každou cenu. Dokument jasně ukazuje, že tady nešlo o spravedlnost, ale povstání lůzy a rabovaní, na kterém se podíleli všichni bez ohledu pleti, vyznání či národnosti. Je zajímavé jak plebs okamžitě vycítí, že začne bezpráví a z lidí se stávají zvířata. Najednou je všechno všech a beztrestnost dává nickám křídla. Můžu si nakrást, můžu se pomstít sousedovi ve jménu něčeho. Nevzděláná sorta lidí, která mohla překovat okamžik v politickou sílu a zastání do budoucna, si jen nakradla a zničila celé okolí. Místo mírového politického pochodu jako s M. L. Kingem zvolili cestu brutality. A nakonec brečí jako první ve frontě, že nemají potraviny, hezké prostředí a jejich děti trpí. A je to stále dokola. Ti hodní prostě pomohou jakémukoliv zraněnému a zametou ulici. To jsou hrdinové. A konec je mrazivý, tohle se bude stále opakovat. Pocit nadřazenosti, pocit viny, pocit odplaty a je jedno, jaká barva kůže to bude. Sílu dokumentu vidím v autentických záběrech. Na začátku je ukázána jen strana poškozených černochů a zlých bílých mužů. Tím se hází do jednoho pytle. Nikdo už neukáže širší záběr problému. Všichni bílí policisté jsou automaticky rasisti, kteří uzurpují černochy. To samé na druhé straně, všichni chudí a černí jsou oběti. Ten problém není černobílý, je tu určitá historie, staré historické křivdy a svalování vlastních chyb a neschopnost na ty ostatní. Frustrace exploduje v lynč a rabování. ()

Marrdaa 

všechny recenze uživatele

Když se na tenhle dokument podíváte po roce 2020, musí Vám dojít, že se lidstvo stále nedokáže poučit z vlastních chyb. Stále narážíme o tu samou stěnu. Když se k člověku konstantně chováte jako ke zvířeti, zvířetem se stane. Záběry z momentů těsně po rozsudku o nevinně policistů, kteří brutálně zbili Rodneyho Kinga jsou ještě mnohem více brutální něž akt samotný. Vraždy bílých kolemjdoucích, zapálená auta a domy. Pohled na Číňanku, která pak vlastníma rukama brání svůj obchod nebo Korejku, které ten její do poslední věci vyrabovali lidi z ulice, mi rvali srdce. Těžko v tomhle případě hledat jednoho viníka, pokud jím však nenazveme systém, který se ve Spojených Státech drží už staletí. Za policejní brutalitu Státy zaplatily mnohokrát více než kdy získaly. Protestům BLM v roce 2020 se nemůže nikdo divit. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Keď vydržíte ten nezáživný úvod, príde "live" rabovačka a brutalita nasratých ekvatoriálnych afroameričanov, ktorí si urobili z práva to, čo predtým europoidi pri rozsudku s Kingom- trhací kalendár... ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

The Watts Riots, 1965: "What would make the rioting stop?" "I don't think it'd ever stop, really." Večer 3. marca 1991 bol v Los Angeles štvoricou policajtov brutálne zmlátený Rodney King, vodič tmavej pleti. O trinásť dní neskôr bola v jednom z obchodov v Los Angeles kórejskou predavačkou zozadu do hlavy zastrelená Latasha Harlins, 15-ročná študentka strednej školy, takisto tmavej pleti. Verdikt súdu v prípade vraždy poslal kórejskú predavačku Soon Ja Du s pokutou na 400 hodín verejnoprospešných prác. Černošská komunita po rozhodnutí ostala šokovaná. Skutočný šok však prišiel 29. apríla 1992, keď súd oslobodil aj štvoricu policajtov, ktorí zmlátili Rodneyho Kinga. V ten deň sa v Los Angeles rozpútalo skutočné peklo na Zemi. Dokument z dielne televíznej stanice National Geographic z roku 2017 mapuje po štvrťstoročí všetky dôležité udalosti takzvaných "LA Riots". Skladba dokumentu stavia iba na čisto archívnych záberoch, či už amatérskych alebo profesionálnych televíznych, ktoré miestami dopĺňa krátkym vysvetľujúcim textom. Tie divákovi ozrejmujú a približujú, čo konkrétne predchádzalo desivým obrazom, ktoré má možnosť v dokumente sledovať. Tvorcom sa darí skvelo zachytávať viac než rok trvajúci sled udalostí, ktorý spájajú dohromady do jedného prehľadného a komplexného celku. Na ploche necelých dvoch hodín divák sleduje pohľad na celý problém "LA Riots", aj obdobie a udalosti, ktoré im predchádzali z viacerých uhlov. Dokument sa vracia aj hlbšie do minulosti a poukazuje na podobnosti nepokojov z roku 1992 s takzvanými "Watts Riots" v roku 1965. Všeobecná nespokojnosť s vládou, utláčanie a rasové napätie. Divák si aj bez obšírneho vysvetľovania ľahko spojí dve a dve, a vidí, že vražda Latashe Harlins a prípad Rodneyho Kinga boli pre komunitu z chudých častí Los Angeles nielen povestnou poslednou kvapkou, ale aj dobrou zámienkou k občianskym nepokojom. A ako ukazuje dokument, zďaleka tu nešlo iba o boj bohatého bieleho muža proti chudobnému čiernemu mužovi. To, koniec koncov, dokazuje najmä pohľad na postavenie amerických Kórejcov v týchto šiestich dňoch podpaľačstva, deštrukcie a smrti. Nielen zábery na nich ako s automatickými puškami bránia svoje obchody, ale aj mnohé iné, ktoré sa v dokumente objavujú, len ťažko poriadne opísať slovami. LA 92 je dokumentom, ktorý svoju silu skrýva vo vizuále. Bez jediného slova rozprávača alebo účinkujúcich iba s riadkami textu a dobovými zábermi buduje takmer dvojhodinové desivo eskalujúce predstavenie, ktoré plačúci policajt v prilbe s ochranným štítom označuje za "horšie, než vojnu vo Vietname". Kto neuvidí, neuverí. Kto uvidí, zistí, že rasové napätie v Spojených štátoch zďaleka nevymizlo a zdanlivo skryté nenápadne bublá pod povrchom, pričom môže kedykoľvek znovu explodovať a premeniť najväčšie mesto v Kalifornii na vojnovú zónu. Skvelý dokument National Geographic, ktorý z viacerých dôvodov stojí za to vidieť. ()

Víteček 

všechny recenze uživatele

Ještě štěstí, že se z toho všichni poučili a nic podobného už se nikdy neopakovalo a určitě se už ani opakovat nebude. ()

oskiii

všechny recenze uživatele

Ten vztekající se černoch, kterému jiní černoši vyrabovali obchod, je nejvýmluvnějším okamžikem celého dokumentu. Násilí, demolování, fyzické útoky, rabování, žhářství…a to i nepochopitelně proti vlastním. Nemělo to nic společného se zbitím R.Kinga. Ten posloužil pouze jako záminka. Tohle byla esence nejnižších lidských pudů v podání části černošského a hispánského obyvatelstva LA. V dnešní zvrácené době BLM by nebylo překvapením, kdyby to celé bylo považováno za hrdinský čin ()

lahvi 

všechny recenze uživatele

Todle je materiál! Studijní materiál. Todle by měli lidi vidět. Místo toho nám jsou na školách cpány hodiny chujovin, který k ničemu nejsou. Úžasná studie do křehkosti společnosti, lidských pudech a vlastností. Samozřejmě tím se Amerika nechlubí. O takovédle věci bysme se měli zajímat my sami. ()

Reklama

Reklama