Reklama

Reklama

Nepokoje v L.A.

VOD (1)

Obsahy(1)

Největší nepokoje v dějinách USA nastaly poté, co byli čtyři bílí policisté zproštěni viny za zbití černého řidiče Rodneyho Kinga. (National Geographic)

Recenze (18)

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument bez názoru a odvahy pojmenovat tři kontroverzní témata jako kořeny zla, o kterých pojednává. Narůstajícímu rozdílu mezi tzv. pracujícími chudými a bohatými kvůli rentě (úroku) a to, jestli myšlenka multikulturalismu ještě funguje. Můžou spolu žít zcela odlišné kultury? Mají se mají na zemi smísit všechny rasy do jedné univerzální? Je základní lidské právo přestěhovat se a žít tam, kde se mi to líbí nejvíce? Proč potom třeba například v Austrálii dlouhodobě přijímají Korejce a odmítají žadatele o občanství z Evropy? ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"NO JUSTICE, NO PEACE!" --------------- Ako spomenul kiddo, pre tých, ktorí už zhliadli opus od Ezra Edelmana, je tento dokument od Nat Geo prakticky neprínosný, no ako samostatná záležitosť je to viac než schopné poskytnúť všetky potrebné informácie a nie len to. Možno sa jedná aj o jeden z najlepších doku na danú tému. Z úplne iného pohľadu ju dopodrobna a veľmi kvalitne preberá aj hudobný dokument o N.W.A., ale čo do komplexnosti, LA 92 jednoznačne nad väčšinou vedie. ()

Reklama

oskiii

všechny recenze uživatele

Ten vztekající se černoch, kterému jiní černoši vyrabovali obchod, je nejvýmluvnějším okamžikem celého dokumentu. Násilí, demolování, fyzické útoky, rabování, žhářství…a to i nepochopitelně proti vlastním. Nemělo to nic společného se zbitím R.Kinga. Ten posloužil pouze jako záminka. Tohle byla esence nejnižších lidských pudů v podání části černošského a hispánského obyvatelstva LA. V dnešní zvrácené době BLM by nebylo překvapením, kdyby to celé bylo považováno za hrdinský čin ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Jedna tajná nahrávka rouzpoutala nepokoje v Los Angeles v roce 1992. Obě strany mají máslo na hlavě. Bílá většina se bere jako nedotknutelná a černá menšina z chudých čtvrtí zase plačtivě přehrává a požaduje spravedlnost za každou cenu. Dokument jasně ukazuje, že tady nešlo o spravedlnost, ale povstání lůzy a rabovaní, na kterém se podíleli všichni bez ohledu pleti, vyznání či národnosti. Je zajímavé jak plebs okamžitě vycítí, že začne bezpráví a z lidí se stávají zvířata. Najednou je všechno všech a beztrestnost dává nickám křídla. Můžu si nakrást, můžu se pomstít sousedovi ve jménu něčeho. Nevzděláná sorta lidí, která mohla překovat okamžik v politickou sílu a zastání do budoucna, si jen nakradla a zničila celé okolí. Místo mírového politického pochodu jako s M. L. Kingem zvolili cestu brutality. A nakonec brečí jako první ve frontě, že nemají potraviny, hezké prostředí a jejich děti trpí. A je to stále dokola. Ti hodní prostě pomohou jakémukoliv zraněnému a zametou ulici. To jsou hrdinové. A konec je mrazivý, tohle se bude stále opakovat. Pocit nadřazenosti, pocit viny, pocit odplaty a je jedno, jaká barva kůže to bude. Sílu dokumentu vidím v autentických záběrech. Na začátku je ukázána jen strana poškozených černochů a zlých bílých mužů. Tím se hází do jednoho pytle. Nikdo už neukáže širší záběr problému. Všichni bílí policisté jsou automaticky rasisti, kteří uzurpují černochy. To samé na druhé straně, všichni chudí a černí jsou oběti. Ten problém není černobílý, je tu určitá historie, staré historické křivdy a svalování vlastních chyb a neschopnost na ty ostatní. Frustrace exploduje v lynč a rabování. ()

Marrdaa 

všechny recenze uživatele

Když se na tenhle dokument podíváte po roce 2020, musí Vám dojít, že se lidstvo stále nedokáže poučit z vlastních chyb. Stále narážíme o tu samou stěnu. Když se k člověku konstantně chováte jako ke zvířeti, zvířetem se stane. Záběry z momentů těsně po rozsudku o nevinně policistů, kteří brutálně zbili Rodneyho Kinga jsou ještě mnohem více brutální něž akt samotný. Vraždy bílých kolemjdoucích, zapálená auta a domy. Pohled na Číňanku, která pak vlastníma rukama brání svůj obchod nebo Korejku, které ten její do poslední věci vyrabovali lidi z ulice, mi rvali srdce. Těžko v tomhle případě hledat jednoho viníka, pokud jím však nenazveme systém, který se ve Spojených Státech drží už staletí. Za policejní brutalitu Státy zaplatily mnohokrát více než kdy získaly. Protestům BLM v roce 2020 se nemůže nikdo divit. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama