Reklama

Reklama

Whitney: Úžasný hlas, smutný příběh

  • Česko Whitney: Být sama sebou (festivalový název) (více)
Trailer
Velká Británie / USA, 2017, 90 min (Alternativní 101 min)

Scénář:

Nick Broomfield

Hrají:

Whitney Houston (a.z.), Johnny Carson (a.z.), Serge Gainsbourg (a.z.), Mike Tyson (a.z.), Oprah Winfrey (a.z.), Bobbi Kristina Brown (a.z.) (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Životní příběh americké zpěvačky, který z hvězdných výšin dospěl k tragickému rozuzlení... Dobývala hitparády po celém světě, svou krásou si podmanila i filmové plátno, vydělávala miliony dolarů. Přesto americká zpěvačka Whitney Houston nikdy nenašla to, co hledala – osobní svobodu a rodinné štěstí. Uznávaným režisérům Nicku Broomfieldovi a Rudi Dolezalovi se podařilo najít a zpracovat velké množství dosud neviděných záběrů a exkluzivních nahrávek, tak aby ve spojení s exkluzivními výpověďmi členů nejbližší rodiny a spolupracovníků nabídli bez příkras pravdivý obraz zářivé hvězdy. Dokument tak zachycuje kariérní růst mladé zpěvačky a její cestu na vrchol světové populární hudby, ale i soukromý život plný pochybností a nezvládnutých závislostí. Všechny kroky a životní rozhodnutí Whitney Houston nezadržitelně směřovaly k 11. únoru 2012, kdy její život tragicky skončil v pouhých 48 letech. (Česká televize)

(více)

Recenze (21)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Když jste viděli jeden film o předčasně zemřelé slavné zpěvačce, jako byste viděli všechny. Stejné fráze, jen jiné tváře a jiná jména. Jsou tu nahodile roztroušené záběry z evropského turné v roce 1999, ale moc o hudbě to není. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Pohled na život superstar , která žila před vznikem sociálních médií. Myslím, že se úplně nepodařilo odhalit, jak velmi tato sympatická zpěvačka byla anomální bytost s disfunkčnímu vztahy a závislostí na drogách. Jsou zde nikde zatím nevidělé rozhovory a koncerty včetně svérázného manželství s Bobby Brownem. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Vyloženě klika na příbuzný, viď, Whitney?! ---- Dokument se spoustou archivních záběrů a rozhovorů soustředí svoji plnou pozornost na příčiny, které vedly ke zbytečně předčasnému zpěvaččinu skonu. Měla toho naloženo tedy dost. Podle autorů dokumentu, i mnohých respondentů, se na ní podepsala převážně rodina – fetující bráchové, žárlivá zneuznaná matka a milující tatínek, který však nezaváhal svou milující a milovanou dcerušku zažalovat o sto mega. Tak dlouho třásli se svým Oslíčkem otřes se, až se jim oslíček zlomil. Jde o temné vyprávění, kdy všichni rozumní lidi okolo museli vidět, kam Whitney míří, ale zastavit ji nikdo nedokázal. ____ Rodina prý byla silně věřící, v praktické rovině jsem však nepostřehla, že by se nějak moc řídili písmem a vedli bohabojné životy. Spíš spoustu keců a nějaké to zpívání v kostele a některé Whitneyny nábožensky laděné projevy zněly až nepříjemně hystericky, falešně a přehnaně. Jestli opravdu věřila, tak jí to možná i uškodilo – s takovou rodinou ctít otce svého a matku svou je vyloženě o zdraví a neopouštět destruktivního manžela taky člověku nepřidá. SHRNUTÍ: Talent, peníze a úspěch opravdu neznamenají i štěstí….. Jejich nedostatek ale také ne. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Docela upřímný dokument, který se sice nevyhne tomu, aby zpěvačku adoroval, ale stejně tak dobře ukazuje její slabé stránky a to, že v podstatě dlouhodobě směřovala k něčemu tragickému, jako kdyby sama neměla na výběr, jako kdyby si nedokázala vybrat to správné, co by ji ještě mohlo před koncem zachránit. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Takový ten klasický dokument co nenadchne ani neurazí. Zpěvačka jistě vynikající a hodnotit jen toto, bylo by to na max. Ovšem já od těchto počinů očekávám, že se dostanou někam dál, tak říkajíc pod kůži. V tomhle směru zaujme informace o zřejmě neujasněné sexuální orientaci v protikladu ke křesťanské výchově... Ovšem třeba téma drog, který měla v rodině hooodně brzo nijak hlouběji rozebraný není. ( 52. KVIFF ) ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Heartbreaking...Musim dat 5*, kedze mi tento fantasticky dokument viackrat sposobil zimomriavky...Wow!!! Naozaj skoda takej spevacky...Je az neuveritelne, ake mala Whitney nizke sebavedomie!!! Je velmi smutne, ze jej dievcatko skoncilo rovnako...tomuto svetu zanechala nadherne skladby...Naozaj pravda, hoci kruta, ze ked taka celebrita zaraba na zivobytie ostatnych clenov stabu, tak jednoducho nechcu, aby s karierou prestala...hoci vidia, ze nevladze...Este sa mi pacilo, ako Whitney v jednom rozhovore povedala, ze peniaze ta neurobia nikdy stastnym...Pozoruhodny dokument o tom, ako drogy postupne znicili Whitney...a aj jej hlas...dost podobne ako ten o Amy Winehouse, ani jedna a ani druha zena nezvladla slavu, tlak, obidve si vybrali nespravneho muza a nedokazali odolat drogam...a pritom mali taky nenahraditelny hlas!!! Keby aspon mladucka Bobbi Kristina si bola zvolila inu cestu...ach jaj. Moja najoblubenejsia skladba I Will Always Love You. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Upřímný dokument, plný nezveřejněných záběrů, nejen z koncertů ale také ze zákulisí. Whitney byla skvělý člověk a hodně bláznivý, je to vidět i v těch videích jak moc si užívala zábavy a smíchu. Myslím si, ale, že neměla štěstí v lásce a to jí podrazilo nohy a spadla až na dno. Bohužel zřejmě i sláva na ní byla příliš a možná proto se uchýlila k drogám. Takového talentu je škoda a ke konci dokumentu jsem měla slzy v očích. Bylo tam hodně záběrů, kdy na ní vyloženě bylo vidět, že je sjetá, u takových momentů jsem měla až husí kůži. Hodně dobře zpracovaný dokument. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Nijak objevný dokument, který se zaměřoval hlavně na vychválení Whitney Houston. Určitě by to bylo o dost zajímavější, kdyby se pustili víc do rozebírání těch temnějších věcí. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Houston mala problém. A nie malý. Najhoršie na tom bolo, že zhodou okolností z jej blízkosti odstránili všetkých ľudí, ktorí jej mohli pomôcť, vrátane dlhoročného ochrankára a najlepšej priateľky Robyn. Dokument ukazuje hlavne tú problematickú časť života a ako k tomu dospela. Hudbe sa vôbec nevenuje okrem toho, že zaznejú útržky najvýznamnejších skladieb. Dozvedel som sa pomerne dosť, takže spokojnosť. ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Najradšej počúvam metal. Tvrdý, mäkký, rýchly, pomalý, ťažký, ľahký, melodický, nemelodický.. ale keď niekde v rádiu začujem spievať Whitney Houston, okamžite úplne zmäknem. Ja ju jednoducho mám rád. A myslím že už  len kvôli jej jedinej by som asi nikdy nemohol byť....trebárs taký rasista. Hociaké tendencie by som k tomu mal. Dokument je veľmi podrobný, ale nie čo sa týka hudby. Mňa skôr zaujímali úplne iné veci, ako tie, aké brala drogy (to stačilo povedať raz, alebo hoci dvakrát). Tiež sa nemuselo zachádzať až do takých podrobností ako sú domáce videá s Bobby Brownom.  Ale budiš. "Sláva a peniaze vás nikdy neurobia šťastnými, šťastie musíte nájsť v sebe". Ona, chudák stále uplakaná, to šťastie žiaľ nenašla. Alebo asi len na pár okamihov. 71,5%. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[3,5*]     "Boby ju stiahol dolu, lebo sa chcel dostať hore. A ona sa znížila, aby bola na jeho úrovni."     Veľmi zručne nakrútený i zaujímavo podaný životný príbeh veľkej osobnosti populárnej hudby, ktorá to napriek obrovskému talentu a aj mimoriadnemu dosiahnutému úspechu nemala v živote ani trochu ľahké. Neustále sa ju totiž niekto snažil pretvoriť na niečo, čo nie je (napr. producenti v počiatkoch jej kariéry na bielu popovú hviezdu), takže zvádzala celoživotný boj o svoje vlastné "ja" (o čom hovorí aj titul "Can I Be Me"). Film mapuje jej životnú dráhu (konečne chronologicky!) od detstva v gete, cez spievanie gospelov v kostole a žiarivú kariéru speváčky až po jej úpadok a trpký koniec. Viac než na jej spevácku kariéru sa pritom zameriava na jej súkromný život (je tam veľa veci zo zákulisia), na ľudí z jej okolia, ktorí ju najviac formovali a hlavne na jej cestu skazy a faktory, ktoré ju určili (zrejme nedostatok sebavedomia a ľahká ovplyvniteľnosť). ()

Brylin 

všechny recenze uživatele

Mnohovrstevný a poctivě natočený dokument o popovém fenoménu 90. let minulého století, o Whitney Houston. Velké množství svědectví z řad jejích blízkých a některé dosud neodvysílané záběry odhalují zákulisí zpěvaččiny kariéry se všemi vrcholy i drogovými pády. Dokument jde do hloubky a ukazuje ženu s pěveckým talentem od Boha, ale neschopnou odolat tlaku okolí - rodiny, manažera či manžela. Ženu, která neměla sílu se vzepřít a být sama sebou. Hodnotím čtyřmi hvězdičkami. ()

Deleatur 

všechny recenze uživatele

Plusy: Houstonová - ten hlas, ten zjev. Soukromé záběry, které ji zlidšťují, a to i ty nelichotivé. Vyjádření doprovodných hudebníků, které potvrzují teorie, že nakonec ztratila hlas spíš jeho vyčerpáváním na nekonečných turné (a letitým kouřením) než drogovýma závislostma. Mínusy: Ke konci se dokument zabýval více jejím soukromím než kariérou. I když se snažili dát slovo každému zúčastněnému a poskytnout tak nezaujatý pohled, výsledný dojem byl lehce bulvární a hlavně v kontrastu s pranýřovanou skandalizací vztahů a závislostí Houstonové. Hodnocení: 72%. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Zemřela, když jí bylo o pár let víc jako je teď mně. Jednoduše by se dalo říct, že je to jedna z těch mega star, jejíž život vyhasl předčasně kvůli drogám a vztahu s toxickým partnerem. Jeeenže, a to jsem nevěděl, asi jsem málo četl to Bravíčko, ona byla pravděpodobně bi a žila v jakémsi trojvztahu ještě se svou letitou kamarádkou Robyn Crawford. A když ji manžel Boby vypudil z jejich domu, prostě už ho srala, protože si připadal jako ten třetí, tak tím vlastně způsobil začátek konce Whitney. A že měla Whithey třeba i bipolární poruchu, o tom tu není ani zmínka, přitom s krekem je to fakt smrtící kombinace. Jako dokument je to ale příliš příliš dlouhé a místy utahané. Kdo chce kouknout spíš na její hudební tvorbu, třeba na olympijskou One Moment in Time, tak koukněte na díl dokumentu Příběhy písní (2020) Whitney Houston (E04). ()

kockodan 

všechny recenze uživatele

Depresivní hnus o fetujících negrech. Jedna z nich uměla jakš takš zpívat. Takovýt typ dokumentu úplně nesnáším, nezáživná onanie pro skalní fanoušky, kteří by čumeli i na to jak si vytírá zadek, nebo bleje. A veškerá footage je tu strašně rozklepaná na hand cameru jakože je strašně "exkluzivní" a "never seen before" a jakože "ze zákulisí", takže to můžeme natáhnout skoro až na 2 hodiny dokumentární nudy. Všechny ty záběry z dovolených a různých drogových párty a z hotelových pokojů jsou ve výsledku nudnější a trapnější než kdyby po celou dobu tohoto veledíla pouštěli její clipy. Navíc jsme se nedozvěděli nic co už nebylo dávno stokrát přetřeseno v bulváru. 40% ()

Dupac 

všechny recenze uživatele

Dokument sestavený hlavně z archivních (a někdy poprvé zveřejněných záběrů) ocení spíše ti, které víc zajímá Whitney s fajfkou cracku než s mikrofonem. Čili bulvár sice citlivý, ale stále bulvár. Že se dá najít rovnováha mezi zobrazením umělecké stránky a destrukcí fyzické schránky, víme například z AMY. "Can I Be Me" vychází z tohohle srovnání jako zajímavý, ale částečně promarněný pokus zobrazit zajímavý, ale částečně promarněný život Whitney Houston. 70 % ()

Kivis 

všechny recenze uživatele

Jsem pozapomněl ohodnotit, takže napravuji asi po čtyřech měsících, nicméně ten pocit po zhlédnutí si pořád dobře pamatuji. Byl to pocit drobátko promarněné příležitosti. Je to "jen" dobře odvedená práce s archivem a kvalitní výběr mluvících hlav. Charakterově takový hodinový dokument do televize, jen s delší stopáží. Amy, Senna a podobné modernější dokumenty zkrátka nastavily laťku trochu výš a já doufal, že i Whitney se mi pod kůži zaryje podobně. Nestalo se. ()

Nataniel73 

všechny recenze uživatele

Whitney Houston už navždy zostane výnimočnou ženou s famóznym hlasom. Tento smutný príbeh pojednáva o jej búrlivom živote a náhlej smrti. Je tu množstvo archívnych záberov zo zákulisia a divák má možnosť spoznať skutočnú Whitney Houston. Od mladej sympatickej a nadanej speváčky až po ľudskú trosku, ktorou sa stala pod tlakom ohromnej popularity aj nepríjemných udalostí v jej živote. V ňom spravila dve zásadné chyby. Tou prvou bolo manželstvo s pošahaným "umelcom" Bobbym Brownom, ktorý ju zatiahol do alkoholovej a drogovej závislosti a tou druhou, že odstrihla od seba jedinú osobu, ktorá mala na ňu aspoň aký taký vplyv. Výsledkom bol zničený život s tragickým koncom. Aj keď nie som fanúšik jej tvorby tak tento dokument má pre mňa vysokú výpovednú hodnotu. ()

Evan7 

všechny recenze uživatele

Tento dokument sa mi páčil oveľa viac, ako ten "Whitney". Ide viac do hĺbky, viac sa rozoberajú jej negatíva a pády, vzťahy s rodinou a blízkymi a samozrejme aj ju ospevujú, ale tak čo majú klamať, keď bola dobrá? ()

Reklama

Reklama