Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Zatím nejosobnější projekt oscarového režiséra a scenáristy Alfonsa Cuaróna (Gravitace, Potomci lidí, Mexická jízda), film Roma, sleduje dívku Cleo (Yalitza Aparicio), která pracuje v domácnosti středostavovské rodiny ve čtvrti Roma v Mexico City. Jako v propracovaném psaníčku ženám, které ho vychovaly, vzpomíná Cuarón na vlastní dětství a vytváří živý a procítěný portrét domácích konfliktů a společenské hierarchie v politickém chaosu 70. let. (Netflix)

(více)

Recenze (371)

Marze 

všechny recenze uživatele

Roma považuje za film takřka bez děje, mapující chod jedné rodiny v Mexico City 70. let včetně běžných denních úkonů. Člověk nejprve přihlíží rozumově, zvenčí, až náhle zjistí, že už je citově připoután. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Alfonso Cuarón a jeho Amarcord. Vzpomínka na těžké časy v Mexiku 70. let minulého století. Po vizuální a herecké stránce, mistrovské dílo, kde nechybí strhující scény. Zároveň jsem se v mnoha ohledech nemohl ubránit dojmu, že se nudím a očekávám, kdy přijde další zajímavá scéna, nebo konec. ()

classic 

všechny recenze uživatele

« To som čakal päť rokov kvôli tomuto, to snáď ani nemyslí vážne, a vôbec, koho to v konečnom dôsledku zaujíma, sakra, pre akú sortu divákov to vlastne je ? » Pre mňa už vonkoncom nie, keď som sa de-facto ani nemal o čo poriadne oprieť, spoľahnúť sa napríklad na kvalitné herecké výkony, a namiesto toho sa mi dostal jeden dlhočizný, typický výraz tváre predstaviteľky slúžky Cleo v podaní Yalitzy Aparicio, ktorá je stále rovnaká, a tak teraz už konečne napoviem, že od oscarového mexického režiséra Alfonsa Cuaróna, tvorcu bravúrnej Gravitácie, som po pravde očakával viac, s čím príde nabudúce, a zároveň som taktiež zistil, že extrémne pozitívne reakcie rôznych tzv. filmových kritikov sú v skutočnosti - nadhodnotené, fabulované, ktoré sa nezakladajú na pravde ! _ Najhoršie na tom je to, keď sa necháte strhnúť davom... 『 Mexičan si spomenul na svoje detské časy, čiže si o tomto životnom období zatúžil nakrútiť svoj doteraz najosobnejší, úplne autorský film, a trebárs ešte, jeden z tých chlapcov z bezmennej filmovej rodiny, je on sám... Môže byť, však ? Ale inak, je to „strašná nuda” , že som sa nudil skoro, ako pes, a mimochodom filmový pes Borras kadil všade, kde uznal za vhodné, humus ! Bolo tu tých najlepších priateľov človeka akosi moc. 』 _ Režisér, scenárista, producent, kameraman a strihač = ALFONSO C. _ To už mi pripadá, akoby som videl niekdajšieho Roberta Rodrigueza, ktorý sa stihol venovať viacerým filmovým profesiám súčasne. Cuarónova veľmi silná stránka je : réžia, strih, a teraz i kamera, keď CHIVO bol “to BUSY” . Už úvodný záber lietadla, ktoré vidieť z odrazu dlažby má niečo do seba, a vôbec tento populárny dopravný prrostriedok sa tu objavuje pomerne často, čiže skrýva v sebe daný význam. Strhujúce sekvencie sú tieto vybrané štyri : požiar, demonštrácia, pôrodnica a more. Viac-menej, si po celý čas tieto tri technické filmové zložky udržiavajú veľmi vysokú úroveň, a za každú som udelil po jednej hviezdičke, čiže 3 = 60 % = PRIEMER = DOBRÝ. Ale v žiadnom prípade nie výborný, či vynikajúci, to by som musel vidieť v hercoch trochu väčšiu snahu, možno iné obsadenie a cetera. Alfonso Cuarón je určite veľkým vizuálnym a profesionálnym režisérom, ktorého uznávam za spomínanú Gravitáciu, či ešte dopĺňam o Potomkoch ľudí, tu sa celkom precenil, ale nevravím, že nevie, ako režírovať, kde postaviť kameru, a čo nechať, či čo vystrihnúť... «Len natočil film, ktorý je o ničom a o nikde, síce má čo ponúknuť niektorým jedincom, ale mňa takmer na celej čiare sklamal» ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Nekonečné cosi o psích exkrementech a bez hudby. Bych chtěla vidět ty recenze, kdyby to natočil nějaký Pedro Del Toro z Pabellón de Arteaga... Mě tedy nadšení míjí. Já ignorant, který nelíbá zemi po níž Mexičan chodí, poplavu proti proudu, neboť mě Roma připomněla akorát tak dávné představení ostravského alternativního Bílého divadla, kdy se jeden z nahých aktérů, zřejmě rozjíven z pozornosti několika letitých přátel v publiku, na pódiu vykálel. To byla také věc, o které se sáhodlouze hovořilo ... Takže já osobně film nedoporučuji nikomu a jdu si spravit náladu Sedmou pečetí. Proti tomuhle martýriu, co mi tady už třetí hodinu otravuje život, je to junda jako blázen. Jedna za pěknou černobílou. ()

Hortensia 

všechny recenze uživatele

Kamera onanie a humanistický art house film. Netflix a Oscary. Otázkou je, zda ale ty postavy opravdu někoho z tvúrcú zajímali. Zdálo sa mi, že velko-komparzové mizanscény byli pro zúčastené hlavní motivací... ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Roma zpočátku velmi pozvolným, místy až dokumentaristickým způsobem nahlíží do všedního života služebné a rodiny, u níž pracuje, přičemž v polovině se atmosféra filmu jakoby zlomí, nabírá na gradaci a emociálních a vypjatých scénách, aby se opět na konci v poklidu uzavřela. Osobně bych první polovinu filmu trochu prostříhal, protože mi některé záběry a výjevy přišly pocitově dlouhé, nicméně chápu, že pro Cuaróna šlo o velice osobní a esenciální součást filmu, díky které mohl na diváka ze všech stran sálat typický kolorit 70. let v Mexiku. Hlavní hrdinka Cleo to nemá v životě jednoduché, ale snaží se s nepřízní osudu poprat ze všech sil jako lvice a působí velice silným dojmem - Yalitza Aparicio se své role zhostila opravdu přesvědčivým dojmem. Dětští herci, respektive jejich charaktery mi neskutečně pily krev a postava Fermína vyhrává cenu za nejsobečtějšího zbabělce a ****** století. Nesmím opomenout pochválit práci s kamerou a výpravou - a sice množství velice plastických scén, jež pracovaly s více plány najednou. Roma i přes divácky hůře stravitelný začátek nabízí nejednu silnou scénu - viz "požár na Nový rok", "porod" či "lapení ve vlnách" - a z filmu je cítít velké režisérské zapálení. Ve výsledku se pohybuji mezi třemi a čtyřmi hvězdami, avšak v tomto případě přidám. P. S. Cuarón má očividně rád záběry letadel! ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Čistý, ľudský film, osobný projekt režiséra, ktorý už dávno potvrdil svoj talent. Alfonso Cuarón natočil pôsobivú drámu zo štvrte Roma v Mexico City, kde na jednej rodine a ich slúžky sleduje spoločenské a politické udalosti začiatku 70-tych rokov. Tie sú však len rámcom, dôraz je kladený na rodinné zázemie a mikropríbehy hlavne ženského osadenstva. Ústrednou postavou je slúžka Cleo, keď po uspávankovom úvode je divák konfrontovaný hlavne s jej osudom. Oslava žien a matiek je hlavným motívom filmu, ten je silný a nádherne rozpísaný a zobrazený, muži sa v tomto Cuarónovom svete neukázali v najlepšom svete. Čiernobiely formát dokresľuje dobu príbehu, kompozične statické či pomalé jazdy kamerou po scénach sú ozdobou snímku, nehovoriac o pohľadnicových záberoch. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Zástupce toho druhu filmů, kde se vám na pozadí lidských osudů nenápadně odvíjí i příběh jedné země. Nevyzpytatelná příroda, vyhrocená politická situace a sociální rozdíly. A to vše jen tak mimochodem, jako součást obyčejného každodenního života. Formálně dokonalé, a přitom obyčejně dojemné a hezké... Roma by v devadesátých letech působila jako klasický film z filmového klubu. Dnes je to neuvěřitelné zjevení, které nám připomíná, proč má kinematografie smysl. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Dlouho si nepamatuji, že bych od premiéry filmu slyšel ze všech stran takové neutuchající ódy. Zákonitě jsem tak očekával něco velkého a výjimečného, zvlášť když je autorem Alfonso Cuarón, jehož Potomci lidí jsou pro mě osobně jedním z nejlepších filmů historie. Roma tak zcela logicky zůstala poněkud za očekáváním, ač nemůžu říct, že by pro mě byla tak velkým zklamáním, jako pro řadu lidí okolo mě. Cuarón nevypráví příběh, naopak se snaží zachytit životní okamžiky a momenty a za pomoci několika pojících linek dává dohromady dílo, které je především o pocitech a emocích. Je cítit, jak moc osobním snímkem Roma pro Cuaróna je. V mnoha scénách díky tomu dokáže zachytit vše, co zachytit jde, jindy ho naopak citová zainteresovanost trochu podráží a dělá z Romy větší bizar art, než by se asi slušelo. V několika momentech jsem se i docela nudil, jindy jsem byl naopak stržen vizuální obratností a Cuarónovou schopností manipulace s předkamerovým prostorem. Událostí roku pro mě Roma rozhodně není, výjimečným filmem ale bezpochyby je a bude. 7/10 ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Intimnost je něco, co tu převažuje na plné čáře, přestože se film odehrává na pozadí válečného konfliktu. Vizuální symfonie neuvěřitelně nádherně následující postavy všemi událostmi a vykreslující dokonalý dvouhodinový epos. Yalitza i Marina výborně ztvárňují životem zkoušené ženy. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Roma je hluboce osobním dílem režiséra Alfonsa Cuaróna, jehož struktura a poklidný příběh, který je zde jakoby "mimochodem", nebude pravděpodobně pro každého. Snímek se mimo tyto atributy může pochlubit i skvělými a překvapivě civilními hereckými výkony, jež místy bravurně balancují na úrovni špičkového filmového počinu a dokumentárního díla. Příběhová struktura, u níž jsem na začátku avizoval, že je zde vlastně "jen tak", nemá potřebu něco přikrášlovat, veškeré konfrontace a dramata mají reálné a zcela uvěřitelné podhoubí života jedné rozvrácené mexické rodiny a její služebné – Clei. Režisér je zde jen tedy jakousi mimořádně přidanou hodnotou, jenž zaznamenává nezaznamenané a ukazuje nám to v podání brilantní kamery, která se svou černobílou kompozicí až snově lícuje s dobovým soundtrackem. Za zmínku rovněž stojí fakt, že Alfonso Cuarón se až s neuvěřitelnou citlivostí noří do nitra svých postav, k nimž si již téměř od začátku vypěstujete velmi blízký vztah. Co tedy dodat na závěr? Roma na moderním filmovém poli působí jako blesk z čistého nebe. Už dlouho tady totiž nebylo tak krásné komorní drama, které by mne tak moc chytlo za srdce. A za to patří REŽISÉROVI Alfonsu Cuarónovi velký dík. Skvělá práce! PS: Mám dojem, že jsem právě viděl jednoho z nejžhavějších kandidátů na Oscara v kategorii "Nejlepší film!! „We are alone. No matter what they tell you, we women are always alone.“ ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

V zásade jeden z tých filmov, ktoré sa systematicky dostávajú pod kožu. Začína to, ako všedná sociálna dráma a postupne to prechádza do vyhrotenej štúdie ľudských charakterov a vzťahov, ktoré môžu pôsobiť ako obyčajné, ale o to viac diváka zasiahnu. Kamera je neustále v pohybe. Žiadny záber nie je úplne statický. Všetko na obraze žije, dýcha a existuje. Cuarón dostal svojho času oscara za Gravity. Toto je niekde na úplne inej planéte. Hodnotovo aj technicky. Veľmi príjemný film - v zmysle, že prekvapí a zasiahne jednoduchosťou a zároveň komplexnosťou a farbistým vykreslením charakterov - zároveň značne nepríjemný, kvôli dvojici scén - nemocnica a pláž, ktoré budú rezonovať vo mne ešte dlho. Mám pocit, že mexický režiséri sú na vzostupe. A oceňujem každý film, ktorý sa nesnaží dať vode nejakú podobu. ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Od prvních reakcí a výborných upoutávkách jsem se na tento snímek neskutečně těšil a možná jsem čekal až příliš velká očekávání. Z perspektivy hlavní hrdinky Cleo se snaží Cuarôn vykreslit mnoho motivu jedné rodiny, okolí a výborně se mu daří vše zachytit podmanivým vizuálem a kamerou. Film obsahuje mnoho silných scén, ale neměl na mě ten tížený efekt a postrádal jsem zde větší komplexnost a vyváženost. Roma je určitě originální v mnoha směrech a nelze upřít kvalitu. Ale……..7/10 ()

mirekem 

všechny recenze uživatele

Nejsilnější filmový zážitek roku, nadějeplný příběh o životě se závěrečnou katarzí, žádná divácká atrakce, snímek, který vyžaduje pozornost a zapnutý emoční intelekt diváka. Nevím co jiného by mělo získat Oscara. Roma. ()

ALIENka_ 

všechny recenze uživatele

Jednou za čas se mi poštěstí najít skrytej poklad, kterej mi připomene, proč tak miluju kinematografii. Tohle je jeden z nich. Nebyl perfektní, ale rozhodně ve mě zanechal silnej dojem. Začnu asi vizuálem, protože ten funguje krásně. Celej film máte pocit, že nesledujete někoho ve středu pozornosti, ale v pozadí, kdo není vůbec vidět a lehce se přehlídne. A přesně o těch lidech tenhle film je. V tomhle případě je hlavní postava Cleo, služebná jedný bohatý rodiny. Všeho je součástí, ale zároveň není součástí ničeho, všude s rodinou jezdí, ale nijak neovlivňuje, co se stane, jenom přihlíží bez toho, aby zasahovala. Vyobrazení protagonisty, kterej je vedlejší postava ve vlastním příběhu, se opravdu povedlo. Nepřeháním, když řeknu, že nic podobnýho jsem ještě neviděla. Postupně sledujete rozklad rodiny stejně jako Cleo a jste stejně bezmocný. Jste svědkem událostí, na který se stejně jako Cleo jenom díváte a sledujete, jak se svět kolem mění. Což mě přivádí k další věci. Připravte se, že uvidíte tvrdou realitu, žádná procházka růžovým sadem, ale surovej život, ve kterým nikdy nevíte, co se stane, ale přesto vám nezbývá nic jinýho, než to překousnout. Roma určitě není pro všechny, ale bejt váma, dám tomu aspoň šanci, protože je to při nejmenším originální zážitek. Hodnocení: Art filmy mají nějak v oblibě naháče. Ano, uvidíte zde i bratwursty/10 ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Nebolo to vyslovene nudné, no ani nijako extra zaujímavé, obyčajný príbeh slúžky s pár dramatickými momentami, aby diváci nezaspali. Neviem, čím sa tento príbeh líši od miliónov iných príbehov obyčajných ľudí a prečo práve tento stál za sfilmovanie. Nepomáha tomu ani nezúčastnená kamera, ktorá sa celý čas otáča zľava do prava a naopak ako nejaká priemyselná kamera a presne také pocity som z filmu mal aj ja - nezúčastnene, nedokázal ma vtiahnuť ani zaujať. A ten Cuaronov priehľadný pokus o natočenie artového filmu, na ktorý ako každý vie, stačí splniť dve podmienky - natočiť ho čiernobielo a ukázať nejakú nahotu, v tomto prípade žiaľ mužskú, pričom bez oboch týchto podmienok by film pôsobil minimálne rovnako, ak nie lepšie. Umeleckú hodnotu filmu uznávam, ale myslím, že na neho celkom rýchlo zabudnem. ()

joehot 

všechny recenze uživatele

Tyvole. Tak trochu mexický, trochu italský, trochu český (!), tak trochu pomalejší, ale sakra skvělý film, který ve vás bude rezonovat ještě dlouho. Cuarón jasně deklaruje, že tohle téma je mu bližší než jiné, a proto k němu bude i jinak přistupovat. Pomaleji. S citem. Kamera zase naprosto dokonalá, režie parádní. Jestli tohle nebudou Oscary, tak už nevim kde. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Otevřeně přiznávám, že mi trvalo, než jsem se dokázala ponořit a vcítit.. Nicméně úchvatný vizuál, krásná kamera, černobílá magie na mne přece jen zafungovala, zejména tedy v druhé polovině snímku.. Vnímám jej jako smeknutí klobouku, jako poctu, jako poděkování ženám, které dokážou bezvýhradně milovat, chránit své blízké, pracovat a plnit si své povinnosti bez ohledu na zlomená křídla.. Pozoruhodná záležitost, stojí za to vidět a zamyslet se.. ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

Překrásný film. Ne nadarmo mám Cuaróna v kolonce nejoblíbenějších režisérů všech dob. Ten chlap prostě umí točit filmy. A řekl bych, že dokonce líp, než většina dnešních aktivních režisérů. Roma si na nic nehraje. Nic divákovi nevnucuje, nepatetizuje. Je to velice osobitý skromný snímek, který diváka okouzlí naprosto úchvatnou atmosférou, uvěřitelnými dialogy, plus podmanivým stylem vyprávění, který se člověku rychle dostane pod kůži. Snímek stojí za pozornost už jen pro jeho technickou preciznost. Vynikající kamera (Cuarón ty dlouhé záběry bez střihu prostě miluje, no bodéjť. Dyt je v nich mistrem.) a zvuk absolutně dominují, spolu s hudbou podkreslují citlivý a dojemný pohled na život v místě, kde není jednoduché žít. A fakt klobouk dolů, že diváka zcela levou zadní dostane po emocionální stránce, aniž by se musel uchýlit k nějakým přes příliš sentimentálním metodám. Kdyby tohle vyšlo pod americkou produkcí, převálcovalo by to na Oscarech jakýkoliv film minulého roku. Jednoznačně. Ale můžu být rád, že Roma bude nominovaná v kategorii nejlepší zahraniční film, o které jsem si víc než jistý, že na tuta vyhraje. Z tohoto snímku bude jednoho dne klasika. A naprosto zaslouženě. Průměrných 5* ()

Související novinky

PF 2020

PF 2020

31.12.2019

Tak Le Mans ’66 nakonec v celkovém hodnocení uživatelů ČSFD.cz porazil i oceňovaného Jokera. Není to zas až tak překvapivé, jedná se přeci jen o pozitivnější film, a to máme rádi. Což dokazuje i… (více)

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Netflix už se připravuje na příští Oscary

Netflix už se připravuje na příští Oscary

12.09.2019

Loni to byl snímek Roma, letos pak bude Netflix zkoušet štěstí na Oscarech nejen s Irishmanem Martina Scorseseho, ale taky filmy Stevena Soderbergha (The Laundromat) či Noaha Baumbacha (Marriage… (více)

Kino Světozor slaví Patnáct let

Kino Světozor slaví Patnáct let

14.05.2019

Čeká vás velká nádhera a trochu i melancholie. Kino Světozor dostane občanku a oslaví to filmovou přehlídkou Patnáct. Během týdne od 24. do 30. května uvede 15 největších hitů i srdcovek týmu, který… (více)

Reklama

Reklama