Reklama

Reklama

Emocionálně působivý film vypráví příběh osamělého mladíka Cala (Dean) bojujícího o přízeň svého přísného otce (Raymond Massey) a oblíbenějšího bratra Arona (Richard Davalos). (Magic Box)

Recenze (218)

Pishin 

všechny recenze uživatele

Paradni drama ktere je skvele zahrano Jamesem Deanem. Na konci jsem uz byl z otce, ktery sveho syna prehlizel tak rozcileny ze jsem to zaverecne poznani, ktere braskovi ustedril vylozene pral to stejne i efekt jaky to melo na otce. Pribeh je skvely a pochopitlny a jeho sila a vypoved s roky nestarnou. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,PROSÍM VÁS, NAJPRV VÁM ODTRHNE RUKU A POTOM PALEC? SNÁĎ TO MÁ BYŤ NAOPAK." __Roky si pamätám, ako som v TV zastihol iba sugestívny záver s Calom pri otcovej posteli a veľmi som sa tešil na príležitosť pozrieť si toto slávne dielo celé. Niet sa čo čudovať Jamesovi Deanovi, že bol takým obrovským vzorom voľakedajšej mládeže, keď ešte i teraz vedia črty jeho postavy mladíka akosi tápajúceho kudy-kam osloviť aj mňa, predsa len staršieho. Hoci sa v uvažovaní vzďaľujem od témy, zaujímali by ma názory mládeže na toto dielo v období 60. rokov počas nástupu ,,novej generácie" bojujúcej proti konformizmu rodičov. Dean by sa vtedy z úlohy rebelanta zrejme už vymanil. Osobne som bol milo prekvapený slovenským dabingom vytvoreným niekedy v 60. alebo 70. rokoch minulého storočia. Dozaista znie už (trocha) archaicky a občas má kolísavú kvalitu zvuku, ale oceňujem výber dabérov (Dean mi znie ako mladý Dančiak) a prostý fakt, že si RTVS za poplatky koncesionárov dala prácu vyhľadať ho v archíve a ponúknuť divákom. Verzia s pôvodným znením je v súčasnosti pre každého dostupná. (3083. hodnotenie, 185. komentár k filmu) ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Tento film mi dlouho unikal, jaká škoda. Problematický vztah otce a jednoho ze synů, kteří nepoznali matku. Do toho snaha uživit se farmařením a rebelství mladého Jamese Deana. Opravdu skvělý psychologický film, který obzvláště zasáhne všechny, kdo měli nebo mají problémy s rodiči. ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Film si vzal na mušku poslední třetinu náročného románu, a tu si přizpůsobil, jak už to bývá. Spousta faktů je jinak a spousta jich chybí, stejně jako některé postavy a motivy. Přesto je to působivé dílo s okouzlujícím Jamesem Deanem, který zvládl tragickou postavu černé ovce Cala na jedničku - takovou jímavost, kterou jsem pocítila v závěru filmu, jsem nezažila ani při čtení knihy. Nemyslím si, že je nutné číst knihu, aby si lidé film užili, neznalost je tady spíše plusem. Film oproti knize působí hodně idealistickým dojmem a postavy jsou až příliš hodné a bodré, až na odpadlé charaktery samozřejmě. Kniha je paleta mnoha odstínů a hloubek, film jich obsahuje omezený počet, přesto (a možný právě proto) ve své dvouhodinové stopáži působí uceleným dojmem. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Na tomto filmu jsem byl se školou v kině a i když mi kvůli rozmazaným titulkám unikla asi polovina dialogů, byl jsem učarován. Největší devizou jsou bezesporu herecké výkony, které působí tak civilně a uvěřitelně, že jsem úplně zapomněl, že sleduji film z padesátých let. James Dean se svým projevem neuvěřitelně odlišoval od ostatních a jeho výkon byl prostě neuvěřitelný. Spolu s výtečnou Julií Harris tvoří hlavný klad tohoto filmu. Nádherná byla i moderně pojatá kamera a hudba. Škoda jen, že se režisér více nedržel předlohy, postava matky by si určitě zasloužila více prostoru. K plnému počtu scházelo jen málo... ()

aluna 

všechny recenze uživatele

Nezáleží, jak moc jsou naši staroušci spravedliví a milující, ani, kolik v sobě máme dobra, stejně se všichni někdy cítíme, a taky že jsme, jako kal. Každej někdy zůstává nepochopen, v rodině, společnosti, ve světě. A tak to má být, jelikož není nic děsivějšího než charakter Arona a dovolím si ocitovat slavnýho "filosofa" z cca 18. století: "...To na ty poctivý si musíš dávat pozor, u nich nikdy nevíš, kdy udělají nějakou děsnou blbost." Na chyby, který vzhledem k roku vzniku rozhodně má, Cálím, páč stejně strčí do kapsy spoustu filmů zrozených dávno po něm. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Kazan je asi jediný človek na svete, ktorý dokáže obdariť krehkou dušičkou drsného mladíka tak, že z neho ostane len krotký baránok. A Dean v tomto smere parádne nadväzuje na Brandov On the Waterfront. Toto sú proste diela na celý život, v jednej rovine sa prelínajú životné jazvy, neústupčivosť ako aj odpustenie, láska, ktoré vďaka rejžovej presvedčivej výpovedi, činia z tohto filmu niečo viac než iba film. Strhujúce. Najmä tou komplexnosťou a jemnučkým, neopakovateľným dotykom humanizmu, ktorý mi pripomína Fordove majstrovské schopnosti. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Pekny staromilsky Hollywood s prehravajicimi herci jako v divadle a Jamesem Deanem, ktery tomu vsemu prehravani dava korunu. 7/10 ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tohle je snímek, u něhož jsem si poprvé skutečně říkal, že James Dean byl skvělý herec a že je ho škoda. Vlastně je to film o tom, jak může také vypadat jedna nefunkční rodina a že to není jen tím, že jeden ze synů je rebel. Finále je hodně emotivní a dovede zasáhnout, ale překvapivě film zase až tak nedovede v dnešní době překvapit vývojem. ()

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelný film, nezapomenutelný především díky J.Deanovi. Alespoň touto cestou pocta k jeho vyjímečnému talentu který bohužel neměl možnost naplno projevit. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se chtěla podívat už dávno, ale kdysi ho kvůli tenisu zrušili. Dnes jej konečně dávali znovu, proto jsem ho už nemohla vynechat. Od světoznámého režiséra Elii Kazana jsem doposud neviděla žádný film, neviděla jsem ani žádný film s Jamesem Deanem, tady jsem to mohla vše napravit. Mám ráda Steinbecka jako spisovatele, tady můžu jedině chválit, jak hezky si s knihou dokázali tvůrci (tedy scenárista) poradit a co všechno z toho vykřesat. Taky musím pochválit samotného Kazana. Film má myšlenku, duši, to mám ráda. Ale ke konci mě to začalo docela zmáhat a málem jsem usla. Neříkám, že mě to nudilo, ale s takovými očekávanými filmy mám špatné zkušenosti. Jen málokterá filmová klasika mě dokáže nadchnout. Ano, líbilo se mi to, taky cítím, že bych tomu měla dát možná více hvězd, ale prostě nemůžu... ()

Tygrys 

všechny recenze uživatele

Zlehka věkem ošlehané Kazanovo drama kde některé situace u mně vyvolaly spíše pobavení a úsměv na rtech. James Dean bezchybný. East Of Eden - aneb jak nenápadně vyšachovat vlastního bratra, přebrat mu ženskou a ještě se chovat ubliženě jakoby se nechumelilo :) ()

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Z pohledu dnešní doby trošku přecitlivělý, ale beru na vědomí, že padesátá léta jsou době, kdy muži plakali a ženy omdlévaly přeci jen trošku blíž. James Dean je božskej. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Chyběl jen kousíček, abych dal plnej kotel. Film mě totiž hodně rychle vtáhl do děje a už nepustil. Až úplnej závěr mi trochu nesedl, ale je možný, že to ještě přehodnotim. Viděl jsem Jamese ve stejnym týdnu i v Rebelovi a tady se mi líbil víc. Vůbec herecky to je velmi dobrý, téma nosný a silný. A překvapuje i zajímavý styl snímání. Skvělej kousek!!! ()

Carlossss 

všechny recenze uživatele

Dva bratři... Kain a Ábel... Oheň a Voda... ale nic není tak, jak se zdá a nikdo není úplně bez viny. Ve své době to mohla být bomba, dnes to na mě působí vláčně a nudně. James Dean byl sice neoddiskutovatelně hvězda, ale sám snímek neutáhne... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

East from Eden, ktory reziroval Elia Kazan je vyborna drama z farmarskeho prostredia v USA z rokov 1917 -- 1918 a prakticky dokaz, ze James Dean bol vyborny herec. Filmu vladne vyborny pribeh, rozhovory, herecke vykony - tu fakt suverenne vedie samotny James Dean. K tomu vsetkemu genialny zaver, na ktory sa len tazko zabuda. A najviac sa mi pacilo, ze kazdy je niekedy ako Cal, nepochopeny ci uz rodicmi/kamaratmi. Opat prakticky dokaz, preco som milovnikom starych filmov. Tento film sa moze kludne zaradit do Zlateho fondu svetovej kinematografie. Nadhera : 100 % ()

Reklama

Reklama