Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Posledním dílem geniálního režiséra Elii Kazana se stala adaptace nedokončeného románu F. Scotta Fitzgeralda. Robert De Niro se v něm v roli filmového magnáta Monroea Stahra stává nepřímým průvodcem po Hollywoodu v éře 30. let, v době, kdy se ze „svatého háje“ postupně stávala opravdová továrna na sny… (oficiální text distributora)

Recenze (22)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Pátý - nedokončený - román Fitzgeralda jest samozřejmě vynikající předlohou. Je skvělou výzvou už pro ten konec, který si musí filmaři dotvořit sami a splatit tak dluh, který Hollywood vůči nesmrtelnému autorovi měl. Je jen logické, že krátce po nové adaptaci Velkého Gatsbyho s Redfordem přišel čas i na Posledního magnáta. Ale dnes už mám za sebou i seriálovou adaptaci z Amazon Studios a ta tento Kazanův film pokořila v každém ohledu. 70. léta si věru nelámala hlavu s autentickou výpravou, je proto problém uvěřit, že by se děj měl odehrávat ve 30. letech, navíc pokud je pointou všeho hollywoodský glamour touch. Ten tu věru nenajdeme. De Niro v hlavní roli není špatný a na svou dobu je to film přeplněný hvězdami, dnes oceňujeme každého od Nicholsona po Mitchuma a Millarda. Bohužel ženské role jsou obsazeny vysloveně neatraktivně, a je jedno, zda je hlavní dívčí neznámá Boultingová, nebo tou odkvétající Moreauová. Tempo je pomalé, čímž se utápí vše zajímavé. A samozřejmě český dabing je pouze za trest. Tomu se zcela jistě vyhněte. Čili jako první adaptace tento Magnát stojí za pozornost, mohu ho doporučit ale jen tam, kde máte raději Kazana a De Nira, než téma a předlohu, ale pokud chcete prožít skutečný příběh Monroe Stahra, zvolte nový seriál. V něm lépe funguje psychologie postav i výprava. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

To Fitzgeraldovo torzo som čítal. A ako to už uňho býva, človek ostane trochu zmätený v postavách, ale zároveň si s nimi užíva takú tu správne buržoáznu atomsféru. A premýšlal som, či sa adaptácia pokúsi dotvoriť podľa poznámok celý román, alebo spracuje len časť, ktorú ešte Fitzgerald stihol dokončiť. No a napokon teda Kazan zadaptoval nedokončený román. Čo je fajn, pretože sa mi na príbehu páčila najviac romanca, ktorá “úvodu” prevažuje. Zároveň nie je fajn, že ten príbeh je skrátka nedokončený, aj keď sa môžeme  tváriť, že sa jedná o celok. Asi by to s prižmúreným okom šlo brať ako povedzme štúdiu osobnosti, ale divácky je to, bez konca (a prostriedku) nevďačné. Tri a pol, možno slabšie 4*; hlavne za De Nira a Theresu Russell. ()

Dionysos 

všechny recenze uživatele

Předobrazem pro De Nirovu postavu byl dle Fitzgeraldovy předlohy slavný filmový producent Irving Thalberg (1899-1936), taktéž závratný mladý talent a spolubudovatel impéria MGM. To ale není jediná spojitost filmu s "filmem" jako takovým. Tedy nejen, že se odehrává v prostředí filmových studií, ale celá jeho struktura obsahuje mnoho, i když nijak okázalých (pro tento typ historizujícího filmu se to ostatně vcelku hodí), metafikčních prvků. Např. film (ve filmu), na němž De Niro právě pracuje, je krásnou ironickou připomínkou jak hollywoodských starých časů, tak ironickým balancováním o (falešné?) povaze filmu obecně. Těchto zároveň nostalgických i jízlivých odkazů je ve snímku více (fungování filmového průmyslu, scénáristé-komunisté, okrajově imigrace do USA), a stávají se tak i osobním ohlédnutím zpět Elii Kazana. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Predloha Fitzgerald, réžia Kazan, herci De Niro, Nicholson, k tomu Curtis, Mitchum a ďalší skvelí herci... podľa mien by to mal byť jeden z najlepších filmov všetkých čias, no všetci spomínaní boli v oveľa lepšej forme pri práci na iných filmoch, toto akosi žiadnemu z nich príliš nevyšlo. Hlavne u Kazana to je najviac viditeľné, v porovnaní s jeho ďalšími filmami to je veľmi slabé, pravdepodobne jeho najhorší film. Nicholson je tu všeho všudy 10 minút, takže nemá príliš priestor sa predviesť v obvyklej forme. De Niro má priestoru až až, no jeho postava mu toho tiež príliš nedovolí, väčšinu času len bloumá a naháňa svoj objekt túžby. Chýba tomu tempo a ťah na bránu. Vzhľadom na to, že to je príbeh z filmárskeho prostredia, tak je to zúfalo nezaujímavé a škoda nevyužitého potenciálu. To taká Truffautova La nuit americaine je úplne iné kafé. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Posledny film reziserkeho velikana Elia Kazana /Na vychod nod Raje, Viva Zapata, v Pristavu/ je len priemer. Tematicky ide o bohateho magnata, ale dej sa tu jaxi vyparil. Tempo je pomale, a veruze aj nudne, hlavne stredna cast filmu sa priserne vlecie. Dovod, preco som to pozeral, je, ze je to preplnene proflaklymi drzkami. Idem teda konkretne, Jack Nicholson /Prelet nad Kukaccim Hnizdem, Bezstarostna Jizda, Telesne Vztahy/, Robert Mitchum /El Dorado, Lovcova Noc, Nepritel pod Hladinou/, Tony Curtis /Rozbite Zrcadlo, Spartacus/, Jeanne Moreau /Brutalni Nikita, Falstaff, Zlutý Rolls Royce/. No a nesmiem zabudnut na mojho oblubenca Donalda Pleasence /Jestli se rozzlobime, budeme zli, Race for the Yankee Zephyr, bondovka You Olnly Live Twice/. No a este De Niro k tomu. 62 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Keď na začiatku sprievodca hollywoodskym štúdiom prezentuje pikošky zo zákulisia hviezd a fanúšišky vzdychajú záujmom, tak divák asi takto nebude vzdychať nad filmom pohrúžajúcim sa do zákulisia nemenovaného štúdia v 30. alebo 40. rokoch. Večierky, romanťárny, nejaké tie filmovačky, poťavania tvorcov či konflikty u šéfa štúdia. Chýbal mi nosnejší príbeh, resp. aspoň dejový zlom. Nad hladinou tak držia film hlavne niekdajšie herecké elity, ktorých je neúrekom, každá sice v drobných rolách, ale kde inde môžeme vidieť Roberta Mitchuma s Rayom Millandom alebo Dana Andrewsa s Jeanne Moreauovou? Len to zachraňuje celkovú nevýraznosť až nudu. Posledný film velikána Kazana dopadol slabo, podobne ako skoro všetky jeho posledné filmy. ()

Vencisak 

všechny recenze uživatele

Divím se, dívím, že Poslední magnát je tady poměrně podhodnocený. Řekl bych, že neprávem. Předlohu jsem tedy nečetl, ale že by film působil nudně? Toť zřejmě subjektivní pohled. Místy mi naopak přišel velmi vtipný. Možná to bude zálibou ve filmech o filmech, ve výpovědích režiséra o jeho řemeslu. Navíc De Niro hrající rozšafného, poměrně roztomilého ředitele opravdu stojí za shlédnutí. Stejně jako okouzlující postarší Jeanne Moreau, jejíž manýry starých hollywoodských hvězd dávají filmu zářivou gloriolu nostalgie té doby. Navíc nechybí Kazanovo tolik typické závěrečné odcházení ze scény. Kazan se s profesí rozloučil důstojně. ()

Brain-D 

všechny recenze uživatele

Nikdo mi nevytkne, že film je velmi pomalý. Při sledování filmu jsem měl neustále nutkání přemýšlet o úplně něčem jiném, než to abych se soustředil na film. I tak by mi nic moc neuniklo. Film nemá žádný děj, jen chce náhlédnout do života kolem filmu a konkrétně na člověka. Zde je to producent, kterého hraje De Niro a toho si budu asi jako jediného pamatovat. I když zde hrálo pár dalších velkých herců. Nejvíc z filmu se mi líbila romantika u nedostavěného letního domku a část s Jacken Nicholsonem, kde se De Niro opije. Jinak je to docela nepodstatný film. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Chvílemi opravdu zajímavý pohled do zákulisí filmových studií. Bohužel se více motáme kolem nudného a nezáživného milostného vztahu. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Poslední magnát je jediný film, kde se setkali velikáni De Niro a Nicholson a tomu plejáda dalších hvězd (Curtis, Mitchum, Pleasance, Milland, Moreau) takže jsem byl zvědavý. No a bylo to takové nijaké. Drama bez dramatu, děj bez pořádného příběhu, atmosféra 30. let nulová. Herci tu mají větší či menší štěky, což platí i pro Nicholsona, který je tu asi 10 minut (a rozbije De Nirovi hubu). Co zbylo? Přesný De Niro jako ledově chladný, strohý hollywoodský producent, pár okamžiku kdy ožívají staré černobílé filmy a celkem pěkná romance, která ovšem od začátku nikam nevede. Nebyla tu úplná kravina, 3* si to zaslouží, ale za pár hodin nebudu vědět o čem to bylo. ()

zahadum 

všechny recenze uživatele

Veľká škoda ....tak náročná a krásna výprava a padá to celé na primitívnej milostnej afére ktorá potopí film na celej čiare. ()

IdaHutt 

všechny recenze uživatele

Když jsem to viděla kdysi před lety, celkem mě snímek zaujal. Leč nyní už je to skutečně únavně rozvleklý film, který přešlapuje na místě, jako by nevěděl, kam má zamířit (a proč má vůbec někam mířit). Chyba není v literární předloze, jelikož F. Scott Fitzgerald zemřel, aniž román dopsal - zůstal pouze fragment textu a poznámky, jak by se děj měl dále vyvíjet. Také Robert De Niro zde na mě působí jaksi ospale a příliš lhostejně, takže jediným okamžikem, kdy jsem zpozorněla, byl až příchod Jacka Nicholsona, bohužel, pouze v epizodní roli. Určitě mnohem zajímavější je proto TV film Poslední volání, jenž zachycuje poslední měsíce Fitzgeraldova života, období, kdy pracoval právě na knize Poslední magnát. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 6/10 ... Vizuální stránka: 4/10 ... Soundtrack: 5/10 ... Didaktický potenciál: 5/10 ... Celkový dojem: 3/10. ()

Reklama

Reklama