Reklama

Reklama

V přístavu

  • USA On the Waterfront (více)
Trailer

Bývalý boxer Terry Malloy (Marlon Brando) se klidně mohl stát šampiónem, místo toho ale dře pro Johnnyho Friendlyho (Lee J. Cobb), předáka ve zločinem prolezlých docích. Když Terry nevědomky zaviní smrt jednoho ze vzpurných dělníků, pronásleduje ho pocit viny. Ale až láska k Edie Doyle (Eva Marie Saint), sestře zabitého muže, Terrymu ukáže, jak hluboko padl. Pak násilnou smrtí umírá i Terryho bratr Charley (Rod Steiger), protože odmítal vlastního sourozence zavraždit, a Terry se rozhodne Friendlyho zločinecké impérium rozbít. Nezapomenutelné drama o Terryho vykoupení patří mezi nejuznávanější filmy všech dob. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (139)

jhrasko 

všechny recenze uživatele

55 rokov späť a takto skvelé výkony absolútne všetkých, nabitá atmosféra práve vďaka nim - silná vecička, ktoré vedel v tej dobe len pán Kazan. Alfréd Hitchcock bol majstrom strachu, pán Kazan majstrom psychológie. ()

murakamigirl 

všechny recenze uživatele

Muž, ktorý miloval holuby a nevedel počítať. Ex-boxer. Duchom prostý, cťou hotový Aragorn... Terry Malloney. Áno, správne, v srdci až do konca. 4,5* ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Měl jsem za to, že V přístavu je drama jednoho muže, který "mohl někým být". Ale rozhodně mě nenapadlo, že se závěr filmu promění v naivní levicovou báchorku o těch hodných dole, a těch zlých nahoře. Ono to vůbec celé působí dojmem, jako kdyby si Kazan zpytoval svědomí za tu slavnou bonzáckou aféru. Zde je výpověď Terryho Malloye brána jako statečný čin, díky kterému padne prohnilá, zkorumpovaná garnitura ovládající odbory a utlačovaní dělníci budou zase moci volně dýchat. Neříkám, že je to špatně, paralela s Kazanem samotným tomu ale dodává jiný rozměr. Nicméně po formální stránce film nepůsobí ani trochu zastarale, možná jenom ta burácivá Bernsteinova hudba mohla být o něco civilnější. A Brando, nejlepší herec své generace, podává další ze svých jedinečných výkonů, v Tramvaji do stanice Touha byl ale ještě o něco lepší. Oscara za hlavní herecký výkon měl dostat právě tehdy. ()

joehot 

všechny recenze uživatele

Ona improvizovaná scéna se spadlou sněhobílou rukavicí! Jen to dodatečné zjištění o její neplánovanosti trochu pokazilo veškeré bádání nad ní, nad jejím významem - těžko by mohla být plánovaným symbolem, když k ní došlo náhodou, že. Skvělý Brando, Lee J. Cobb, Kazan a kamera, skvělý zážitek. (Snad jen od Bernsteina jsem čekal víc.) Ve své době však muselo být V přístavu mnohem větším a silnějším filmem. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Skvělý realistický film ze špinavých newyorských doků. V hlavní roli skvělý Marlon Brando. Hodně dobrý příběh a hlavně v poslední půlhodině dost působivých scén. Přesto bylo moje očekávání od takto kultovního a vychvalovaného filmu trochu vyšší, takže nejdu až na pět. ()

berny2468 

všechny recenze uživatele

Dosti osobní film Elii Kazana, který vypraví příběh o bývalém boxerovi (Marlon Brando), který je svědkem vraždy jeho kamaráda, který má na svědomí místní mafián. Ten zaměstnává v docích půlku obyvatel města a tak je mlčení pro všechny životním údělem. Ale Marlonova láska k sestře zabitého a výčitky mu nedovolí tento teror nadále tolerovat. Vcelku jednoduchá zápletka, která však i tak dokáže překvapovat a svoji myšlenku má aktuální i dodnes. Je to snad první snímek, kdy velkého Kmotra - Marlona Branda vidím za mlada. A už tehdy to byl pan Herec, který ze své postavy dokáže vyždímat maximum. Film stojí především na něm a na skvělém konci. Přestože je to asi zatím nejslabší Kazanův snímek, který jsem zatím viděl (East of Eden jednoznačně vede), má i tak stále své kouzlo a stále má co říci. A minimálně kvůli tomu a samozřejmě Brandovi snímek za vidění stojí. 7/10. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Já vám nevím.. Brando byl určitě zajímavá osobnost a já bych rád naskočil na tu povídačku o tom, že je to nejlepší herec co kdy žil a tenhle film je prostě úžasný.. Ale zkrátka to tak nevidím.. Ten příběh je naivní, moralistická banalita a Brando-jakkoliv je dobej-nepředvádí nic z čeho by mi spadla brada.. Má to své momenty (např.dialog v taxíku, několik parádních obrazů a zajímavě řešených scén), ale jako celek je to spíše taková otravná, zubem času nahlodaná pohádka.. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Kazanův styl mi nikdy příliš neseděl, připadá mi moc patetický a přehnaný (přehraný). V V přístavu se to ale drží v mezích, a tak mě z jeho filmů zaujal zatím nejvíc. Skvělý Brando i Bernsteinova hudba, celý příběh je napínavý a má atmosféru. Jediné, co mi občas vadilo, byl přehnaně levicový pohled, jako z Křižníka Potěmkina. Pardon, nemůžu za to, ale mám to prostě tak, že jakmile se ve filmu objeví v jednom záběru velká spousta naštvaných dělníků, začínám couvat. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Je to tak uzasny film, ze si skutecne zaslouzi 8 Oscaru vcetne nejlepsiho filmu? Ani omylem! On The Waterfront ve skutecnosti neni ani dobry film. Krome nudy se zde vazne moc nenachazi a co ten hype okolo Marlona Branda? Jeden z nejlepsich hercu vsech dob? Come on, podle mdleho vykonu, ktery zde podal fakt ani ve snu (a opet oscarove ocenen). Ocividne dalsi rok, kdy akademici do jednoho jeli na houbickach. 2/10 ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Skvelá krimi-dráma z americkej produkcii, ktorej Kazanove ľudské hodnoty a prepracovanosť dali snímke neopísateľne dramatickú intenzitu. O New yorku samotnom a neprikrášlenom pred On the Waterfront snáď ani nevznikol presvedčivejší film. Vynikajúci herci (záporák Cobb, vrcholný Brando, Marie Saint, kňaz...) v jedinečnej chémii, odliatkami dušičiek, ich poranení a súperením o návrat. Veľký film s vôbec s jedným z tých najsilnejších dialógov v kinematografii (Charley-Terry)! ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale dívat se na Marlona Branda, jak hraje, to je prostě neskutečný zážitek. Pokaždé. Máte před sebou vždy jinou postavu. Víte, že je to jeden herec, ale jako kdyby nebyl. Tohle je skutečně úchvatné herectví, které vyráží dech. Nemluvě pak o tom, že tohle je film, kde jsou další výborní herci včetně krásné Evy Marie Saint. Navíc je to skvělé i režisérsky. Prostě nejde jinak než plný počet. ()

..Lucas.. 

všechny recenze uživatele

Film jsem si stáhl kvůli Eve Marie Saint a ani jsem netušil, o čem je. Příběh jako takový mě moc nezaujal a dokonce jsem se i trochu nudil. O to víc mě překvapilo, že film dostal tolik Oscarů. Ale musím uznat, že Marlon Brando svoji roli zvládl na jedničku. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

4/10 Co bych vam kecal, Branda nemam rad a ani jeden z jeho oskaru nebyl zaslouzeny. Prevedeni Shakespeara do americkeho pristavu, to je sice pekne, ale to tema je tak trochu postarsi, takze nemuze divaka svou jednoduchosti nijak dostat - jednoduche americany jeste mozna porad, jinak si nedokazu oduvodnit pritomnost tohoto filmu v top 250 na IMDB. Do pulky strasna nuda - jako u Sejkspira, pak se to aspon trochu otrepe, ale zadna slava. A ti oskari? Asi musel byt nejaky hodne spatny neurodny rok... Snad jen ten popijejici a kourici farar by si ho zaslouzil. ()

swed 

všechny recenze uživatele

Klíčový snímek pro pozdější směrování americké kinematografie. V 50. letech se Hollywood, otřesený pozvolným úpadkem studiového systému a politickým honem na čarodějnice, znovu snažil přilákat diváky a za pomoci velkolepých spektáklů a nových technik (barva, širokoúhlý film, 3D…) bojovat s televizí. Tento krok byl na začátku úspěšný, ale postupně se ukázalo, že ne každý velkorozpočtový film znamená finanční návratnost. Šance se proto chopili "nezávislí", kteří sázeli na realističnost a přiblížení se publiku. Kazan, jemuž trvalo poměrně dlouho scénář prosadit, byl jedním z prvních, kteří naplno využili potenciál "obyčejného filmu". Jeho snímek, podpořený neurotickým výkonem Marlona Branda, nastartoval trend, který pokračoval po následující čtvrt století (respektive do konce "Nového Hollywoodu") a dodnes neztratil nic ze své přesvědčivosti. 10/10 ()

Duotone28 

všechny recenze uživatele

Malá-velká "nenápadná" gangsterka z prístavu s dvesto percentným výkonom Marlona Branda...žeriem to a berem všetkými desiatimi...5* bez rozmýšlania! ()

Reklama

Reklama