Reklama

Reklama

V přístavu

  • USA On the Waterfront (více)
Trailer

Bývalý boxer Terry Malloy (Marlon Brando) se klidně mohl stát šampiónem, místo toho ale dře pro Johnnyho Friendlyho (Lee J. Cobb), předáka ve zločinem prolezlých docích. Když Terry nevědomky zaviní smrt jednoho ze vzpurných dělníků, pronásleduje ho pocit viny. Ale až láska k Edie Doyle (Eva Marie Saint), sestře zabitého muže, Terrymu ukáže, jak hluboko padl. Pak násilnou smrtí umírá i Terryho bratr Charley (Rod Steiger), protože odmítal vlastního sourozence zavraždit, a Terry se rozhodne Friendlyho zločinecké impérium rozbít. Nezapomenutelné drama o Terryho vykoupení patří mezi nejuznávanější filmy všech dob. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (140)

Scevola 

všechny recenze uživatele

Socialna drama odohravajuca sa v pristavnych dokoch New Yersey poukazujuca na problem vykoristovania odborarskou mafiou. Zaujimava bolo postava knaza ako buditela odboja co urcite prispelo k tomu ze Vatikan zaradil tento film na zoznam "najvyznamnejsich filmov" ktore su vyznamne svojou umeleckou hodnotou. I ked tam bolo par hluchych miest, pribeh prevazil 7/10 ()

Itar 

všechny recenze uživatele

Tenhle Brando mě trošku minul, zvlášť v prostřední části filmu. Stejně tak černější závěr by tomu slušel trošku víc. I tak jde ale o myšlenkově silný film, který je navíc velmi sebevědomě zrežirován i odehrán. Brando, J. Cobb a Steiger nejlepší. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"He was a canary!" "He could sing but he couldn't fly!"     Dráma z prostredia prístavu, kde rozhodujú odbory ovládané mafiou. Tá je tu stvárnená dokonalo tupými mafiánskymi ksichtmi a perfektnou hlavou mafie v podaní Lee J. Cobba. Jej dôležitým nástrojom je strach a jedným z hlavných motívov filmu je postavenie sa tomuto strachu a vzoprenie sa mafii. Film sa týmto odkazuje na vtedajšiu paranoju pri antikomunistickom ťažení a motív zradcovstva. Hlavným hrdinom príbehu je bývalý boxer, teraz miestny frajer a flákač (mumlajúci Marlon Brando, s komicky pôsobiacim umelým obočím a strašidelne napuchnutými viečkami), ktorý sa utápa v sebaľútosti nad tým, ako mohol niečo znamenať a aká je teraz nula ("You don't understand. I coulda had class. I coulda been a contender. I coulda been somebody, instead of a bum, which is what I am, let's face it."). Nemôžem spochybniť to, že je film nakrútený výborne (Eliu Kazana si veľmi vážim), ale ja jednoducho z výkonu Marlona Branda na zadok nepadám (z môjho pohľadu je ako herec značne preceňovaný), ten naivný príbeh jeho flákača ma veľmi nebavil, tá našroubovaná romantická linka zase pôsobí dosť nevierohodne (Eva Marie Saint je inak výborná) a to prostredie parazitov spoločnosti (mafia) ma odpudzuje ako rakovina. A do toho všetkého ešte trápne nábožensko-moralistické kázania akéhosi divného kňaza (Karl Malden). V celom filme akosi hapruje logika (čo by som dokázal odpustiť, ak by sa film netváril tak vážne), ale ten patetický záver je vyslovene postavený na hlavu. Zaradené v zozname 1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než umriete.     "Hey, you wanna hear my philosophy of life? Do it to him before he does it to you." ()

willis 

všechny recenze uživatele

Já jsem na tyhle sociální dramata asi nějaký alergický. Až příliš mi to zavání levicovou propagandou. Vím, že je to o něčem jiném, ale tu pachuť tam prostě cítím. ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Jestli se trochu blíž zajímáte o Eliu Kazana a znáte jeho životní příběh, tak asi pochopíte, o co se v " V přístavu" pokoušel. Ale teď vážně. V přístavu je skutečně mistrovské dílo, opravdový vrchol kariéry Marlona Branda, který tu předvádí jeden ze svých a možná i všeobecně nejlepších hereckých výkonů. Určitě si budu pamatovat hlavně naprosto brilantní scénu z taxíku. No a ten závěr, klasika. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 150 nejlepších filmů všech dob podle ankety (119 hlasujících, především filmových historiků, z více než 100 zemí světa), kterou v roce 1982 uspořádalo UNESCO z podnětu Mezinárodní federace filmových klubů. ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

O ten chloupek by to ještě mohlo být kratší. Jasně předvídatelný film avšak s pěkně gradujícím závěrem. V tu dobu možná převratný, do dnešních dnů však většina toho byla překonána či vyčpěla. Jsou staré černobílé filmy, které staále nemají konkurenci, tento mezi ně, i přes své kvality, nepatří. 7,5/10 ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Brandovi táto rola sadla fantasticky (nečudo, ona bola totižto "ušitá na mieru" práve jemu), Elia Kazan to zrežíroval rutinérsky (pozn.: kvalitne), ako sa na ostrieľaného mazáka sluší a patrí, no a čo viac k tomu dodať? Snáď len, na moju obhajobu ohľadom nepridania poslednej, piatej hviezdičky len toľko, že hoci mám pre filmy staršieho dáta istú vášeň (sú podľa môjho názoru neporovnateľne autentickejšie než tie dnešné predigitalizované "umeliny"), ono sa to u mňa všeobecne vzťahuje "až" na snímky od, cca, 1970+. Tieto staršie, nie veľmi farebné, ešte plnými dúškami doceniť nedokážem - a teda mi stopercentne nešmakujú -, ale verím, že jedného dňa sa to zlomí a začnem si ich vychutnávať taktiež (už tu totiž bolo viacero takých náznakov). Čiže na rekapituláciu - film nesporne kvalitný, profesionálne natočený a na svoju dobu dozaista progresívny, navyše obsahujúci pekné posolstvo, zopár silných momentov a už spomínané Marlonovo herecké majstrovstvo, no i tak sa našli chvíľky, kedy som sa čiastočne začínal nudiť, respektíve som netrpezlivo vyčkával na koniec zdĺhavých dialógov - ale len občas. 80% ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý na pleciach nesú herci. Je to cítiť a dokonca aj vidieť hneď od prvého momentu. M. Brando veľmi dobre vycítil charakter T. Malloneyema a zaslúžene získal Oscara. Ďalšou veľkou postavou bol K. Malden. Osobné hodnotenie: 80% (****) ()

JimiH 

všechny recenze uživatele

Příliš patetické a Marlon Brando se pro hlavní postavu nehodí, ale jinak dobrá režijní práce Elia Kazana zachraňuje i jednoduchý scénář. ()

mi-ib 

všechny recenze uživatele

"Víte, co je s naším přístavem v nepořádku? Je to láska k penězům a k pohodlí, která je silnejší než láska k člověku." Tahle myšlenka platí i v dnešní době, ale není to jen v jednom přístavu, ale je to na celém světě. Já chápu tenhle přístav jako skvělé připodobnění dnešního světa, kde vládne ten kdo má nejvíce peněz. Myšlenka je asi taková, že dokud se lidi nesjednotí a nezačnou proti tomu bojovat, tak se nic nezmění a budou stejně jako ti dělníci, žebrat o každý krejcar. Nevím jestli to tak bylo myšleno, ale já to tak pochopil a tenhle výklad se mi líbí. Filmu neschází i to ostatní co by měl mít - dobrý děj, sympatické i nesympatické postavy, pro někoho i ta trocha romantiky. Takže díky těmto faktorům, myšlence a posledních deset minut, které mě dokázali dojmout, dávám 5*. ()

HenryIvan 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že herci ako Marlon Brando sa rodia možno raz za generáciu. Možno ani nie tak často. Stačí jediná scéna a Brando si podmaní všetko a všetkých. Ľutujem iba tých, ktorí jeho genialitu nedokážu vidieť a doceniť. Našťastie takých nie je mnoho. Príbeh o spoločnosti, o istej triednej vrstve, o historickom období amerických dejín, o človeku ba či ľuďoch, ktorí dokážu v tých vážnych a podstatných okamihoch ukázať svoju pravú a správnu tvár. Ďalší skvost, ktorý si môžem odškrtnúť zo zoznamu. ()

bono22vox 

všechny recenze uživatele

Jo jo, tvrdí hoši z přístavu... díky tomuto snímku se stal Marlon Brando idolem ,,ztracené generace". Je to film především právě Marlona B., ikdyž stál před kamerou vedle dalších tak vynikajících herců. Brandova úsporná gesta, kamenný výraz na tváři a hluboce reflektovaná proměna z nezúčastněného pěšáka ve vůdce proti své vůli, ztělesňovaly ideál americké ,,ztracené generace". Je ostatně známo, že pro další hvězdu amerického filmového plátna, pro Jamese Deana, neexistoval větší vzor než Marlon Brando... ()

junxi91 

všechny recenze uživatele

Mně se tento film, a především jeho přístavní atmosféra, moc líbil. Ve filmu je ukázáno, jak mafiánské odbory ovládají přístav a jeho dělníky, kteří "se nesmí na nic ptát, ani odpovídat na otázky". Musí prostě jen makat a být rádi, že je nenavštíví někdo z gaunerů od mafiánského bosse a odborového předáka v jednom Johnnyho Friendlyho. Jedním z jeho mužů je také Terry Malloy, který na začátku filmu dostal za úkol vylákat svého kamaráda a přístavního dělníka Joeyho Doyla na střechu. Odboráři, tedy Friendlyho muži, jej zde mají původně jen vystrašit, aby nemluvil před Přístavní kriminální komisí, místo toho jej však shodí ze střechy. Ostatní dělníci proto raději mlčí a nechtějí o praktikách odborů mluvit. Terry se dá postupně dohromady s Joeyho sestrou Edie, která mu poví o místním knězi Barrym, který uspořádal setkání s dělníky v kostele. Barry se snaží přesvědčit Terryho, ať se k němu přidá, ale Terry má především za úkol svému šéfovu nahlásit, co Barry kázal. Terrymu se ostatní dělnící vysmívají, zatímco Friendlyho muži čekají u kostela a poté celé kázání přeruší nájezdem na kostel. Terry pomůže Barrymu utéct, zatímco Timothy "Kayo" Dugan je knězem přesvědčen k tomu, aby vypovídal. Boss poté oznámí Terrymu, že Dugan byl v přístavu zabit jeho muži, kteří na něj nechali "omylem" vysypat náklad se sudy s whisky. Otec Barry pronese vášnivou řeč a připomíná všem dělníkům, že Kristus chodí mezi nimi a káže, že každá vražda je ukřižováním. A že to, co dělají mafiáni jim, dělají také Kristovy. Kněz byl vskutku velcie odvážný a nebál jsem ukázat prstem na samotného Friendlyho, který to sledoval z ochozu. Terry neustále odmítá vypovídat i přesto, že byl předvolán před komisi. Terryho vina a lítost však rostou spolu s jeho city k Edie, když vidí její neúnavnou snahu o spravedlnost. Přizná svou roli v Joeyho smrti otci Barrymu, který ho přesvědčí, aby se k tomu přiznal také Edie. Ta právě přichází na molo a Terry jde za ní, aby jí to oznámil, ale jeho slova jsou přehlušena troubením lodí. Edie je z toho vyděšená a utíká pryč. Vyšetřovatel z komise připomíná Terrymu jeho poslední boxerský zápas a to, že Terry zápas z donucení "položil", protože si na jeho soupeře vsadil jeho boss a tím si tedy Terryho koupil. U Friendlyho dělá také Teddyho bratr Charley, vystudovaný a chytrý účetní, který na rozdíl od bráchy umí počítat dále, než do deseti. Friendly se snaží přesvědčit Charlyeho, aby naléhal na Terryho mlčenlivost výměnou za dobrou práci v přístavu, kde bude jen sedět a pobírat vysokou mzdu. Dokonce mu říká, že pokud nebude Terry souhlasit, tak se jej má zbavit - zavést jej k G.G. Bratři se sejdnou v taxíku a promluví si o tom. Terry odmítá lukrativní pracovní nabídku a říká, že si pořád není jist, na čí stranu se má přidat. Terry lituje svého prodaného zápasu a obviňuje Charleyho, že je to jeho vina, že to on mu řekl, ať prohraje, ačkoliv mohl svého soupeře zničit, a že mu tím zničil boxerskou kariéru. Terry je přesvědčen o tom, že se mohl stát šampionem, místo toho je jen obyčejná gangsterská nula. Charley vytahuje na Terryho pistoli, kterou Terry jemně odsune stranou, a poté jej brácha nechá odejít. Drama ovšem pokračuje a Charley je za neúspěch krutě potrestán. Jeho mrtvolu objeví Terry s Edie. Terry přikazuje Eddie, aby přivolala Barryho a ten ať dá bratra pohřbít, zatímco on sám si bere pistoli a chce se pomstít. Opije se a jde do baru, kde se často zdržuje Friendly a jeho muži. Chce se mstít, ale objeví se zde rozumný a odvážný Barry a rozmluví mu to - Terry nejlépe Friendlyho zničí, pokud proti němu bude svědčit u soudu. To se také stane a z Terryho se stává opovrhovaný práskač. Jeho dětští přátelé ze střechy mu zabijí holubi a dělníci z přístavu jej ignorují a nechtějí jej mezi sebe, stejně tak ho nechce nikdo zaměstnat. Terry to přesto nevzdává a vydává se vyřídit si to s Friendlym pomocí pěstí. Dostane sice pořádnou nakládačku, ale nakonec se z něj stane hrdina a jeho přístavní kolegové si uvědomí, že jim ve skutečnosti pomohl k práci a lepším podmínkám. Konec dobrý, všechno dobré a snad tento film pomohl Americe vypořádat se s mafiánskými odbory a jejich praktikami, které vykořisťovaly pracující a ztrpčovaly jejich životy. () (méně) (více)

Yakuza05 

všechny recenze uživatele

Zlatý glóbus - 4: Scénář, Režie, Film, Herec - Marlon Brando ........ Bafta - 1: Nejlepší zahraniční herec - Marlon Brando. Nominací - 2: Nejlepší Film, Objev - Eva Marie Saint. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Sociálně kritické drama z prostředí newyorské dělnické spodiny, která má díky útlaku vrchnosti (mafiánské podsvětí) velmi hluboko do kapsy. V hlavní roli opravdu nevídaně exceluje perfektní Marlon Brando, pro kterého byl tento film tím, který ho vynesl až do úplných hereckých nebes, do kterých už stejně dříve téměř nahlédl. Úžasně komplexní výkon a potvrzení toho, že v kombinaci s režisérským géniem své doby, Eliou Kazanem, byl Brando ještě dvojnásobně lepším a soustředěnějším hercem. O nesporných kvalitách, ať už zjevných na první pohled nebo po hlubším průzkumu, svědčí i fakt, že i Akademie si On the Waterfront nevídaně oblíbila, vždyť není moc filmů, které se můžou pochlubit osmi soškami a dalšími čtyřmi nominacemi. Z toho po herecké stránce z toho bylo rovnou pět nominací a po třech neproměněných šancích i první zlatý plešoun pro Branda. Kromě právě tohoto excelujícího fenoména své doby mě mile překvapila Eva Marie Saint, která se k němu perfektně hodila, a to i přes obtížnost svého charakteru. Prostě a jednoduše, komplexní dílo s mimořádným přesahem. ()

ilclassico 

všechny recenze uživatele

Lidé s extrémně negativním postojem k mluvení pravdy, no velice pozitivním postojem k vraždám. I když se to týká jejich vlastní krve. Dějiny se neustále opakují. V rámci žánru za 4. ()

Reklama

Reklama