Reklama

Reklama

V přístavu

  • USA On the Waterfront (více)
Trailer

Bývalý boxer Terry Malloy (Marlon Brando) se klidně mohl stát šampiónem, místo toho ale dře pro Johnnyho Friendlyho (Lee J. Cobb), předáka ve zločinem prolezlých docích. Když Terry nevědomky zaviní smrt jednoho ze vzpurných dělníků, pronásleduje ho pocit viny. Ale až láska k Edie Doyle (Eva Marie Saint), sestře zabitého muže, Terrymu ukáže, jak hluboko padl. Pak násilnou smrtí umírá i Terryho bratr Charley (Rod Steiger), protože odmítal vlastního sourozence zavraždit, a Terry se rozhodne Friendlyho zločinecké impérium rozbít. Nezapomenutelné drama o Terryho vykoupení patří mezi nejuznávanější filmy všech dob. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (139)

diwoshka 

všechny recenze uživatele

Marlon Brando udělal z Terryho hodně komplexní postavu, plnou rozporu a vnitřního boje, zahrál to naprosto skvěle, bez něj by to byla jen další detektivka z prostředí mafie. ()

pollstro 

všechny recenze uživatele

Milník období nového realismu v americké kinematografii. Metodické herectví skrz Brandovo elektrizující výkon je situován do myšlenkovitě provokativního, až odborného melodramatu z prostředí přístavu, které svým vyzněním ovlivnilo budoucí herecké generace a jenž zároveň pozměnil veškeré možnosti a definite herectví, přičemž jeho roli lze dodnes považovat za jeden ze zlomových okamžiků historie kinematografie. Obraz každodenního pracovního života v realistických, skoro až v brutálně šerých obrazech, které vykreslují praktiky přístavních odborů, rozrůstající se mafie a zločineckého impéria. Víra a slušnost, jenž dokáží překonávat chudobu, nevědomost a pokrytectví. Sociální kritika společnosti v přístavním špinavém podtónu lodních doků a přilehlého města, ve kterém dobro svádí souboj s nespravedlností a mocností, za použití nejrozsáhlejšího způsobu techniky metodického herectví, ve kterém Brando doslova paralyzuje diváka a nekompromisně strhává veškerou pozornost i po tolika letech. S odstupem času se jedná o jednu z nejlepších provázaností mezi hercem a postavou, v takřka symfonickém propojení, kterého od té doby skutečně dokázalo dosáhnout jenom zlomek hereckého světa. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Podľa štatistík veľmi oceňovaný film, lenže neviem si pomôcť... nie je príliš záživný a to mám rád staré filmy. Snímok má svoje dobové čaro a príbeh, ale to je všetko. Ako kriminálna dráma však zlyháva, postrádam atmosféru a dynamiku. ()

RF 

všechny recenze uživatele

kromě zachycení reálijí pamní doby a překrásné herečky v hlavní roli mě tento filme vůbec neoslovil. ()

Sunwheel 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý vo svojej dobe krásne reflektoval súboj človeka so stádovitosťou. Marlon Brando sa pomaličky rozbieha od modelkovského predstierania herectva ku finálnemu dramatickému predstaveniu. Celkový postupný náboj graduje aj s pozornosťou diváka, ktorá hlavne v úvode vyžaduje trpezlivosť. Podobnosť s dneškom čisto náhodná? ()

xander 

všechny recenze uživatele

Pri kvalite niektorých dnešných komerčných filmov, je dobré, že sa niekedy objaví aj nejaký klasický snímok, ktorý bol vo svojej dobe hitom. Bohužial sa to nestáve tak často. V prístave je vynikajúci oscarový snímok, so skvelými hercami. Skvelý herci, atmosféra a hudba sú dôkazom skvelého fimu, ktorý je právom nestárnúcou klasikou. ()

hyde1987 

všechny recenze uživatele

Sociální drámy asi nejsou nic pro mne, asi mě to i bavilo a Brando zahrál famózně. Musím se mrknout ještě jednou..nebo klidně 2x a pak hvězdu přidám, nebo odeberu, uvídíme. ()

Bogrant 

všechny recenze uživatele

V prístave sa odohral výborný príbeh. Nielen že Brando je muž činu, ale Kazan je muž rôznorodosti, ktorý vedel čo má robiť. Strhujúca i keď pomaly sa rozvýjajúca snímka, ktorá dokáže chytiť za srdce (Marlon s holubmi na streche) a dokáže aj poriadne vystupňovať adrenalín tým úžasným záverom, ktorý celý film posúva ešte niekam vyššie. ()

Marcecek 

všechny recenze uživatele

Špičkový film z produkcie nového Hollywoodu, má presne to čo má mať kvalitný film, kvalitnú zápletku, postavy, napätie, proste všetko funguje a sakra dobre sa nato pozerá. Dej je priamočiarejší, jasne vymedzený, ale čo vyniká sú herecké výkony, tie sú na najvyššej možnej úrovni a sledovať Marlona Branda je niečo úžasné, asi jedna z jeho najlepších rolí, ktoré vám utkvejú v pamäti, samozrejme ocenené Oskarom, Lee J. Cobb sa na rolu hajzla a cholerika hodí na 100%. Takto by som mohol menovať takmer všetkých, zbytočné, treba pozrieť, poctivá filmarina o pomste, vykúpení a boji proti presile v podaní antihrdinu Marlona Branda, ktorá hrá drsne a zároveň citlivo, raz vyzerá ako taký ňouma, a potom zisťujete, že je to celkom borec, čo do toho ide pohlave. Film som hltal scénu po scéne, o nude sa nedá hovoriť, vyzdvihujem tu hlavne Marlona, ale nieje to tak, že by film stál len na ňom, ostatní mu viac ako skvelo sekundujú, veď Oskary aj nominácie sa rozdávali jedna za druhou, len on je z nich nejznámejší a bolo príjemné a poučné ho vidieť ako mladého herca a pochopiť prečo sa stal legendou akou ho poznáme. Takže za mňa určite 5*, výborný legendárny, jeden z must see titulov. ()

Kivis 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale do tohohle filmu se ten pověstný zub času zakousl docela pořádně. Bohužel nedokážu ani docenit v kontextu doby. Asi to řešilo docela aktuální téma a v hlavní roli nikdo menší než charismák Brando. Jenže pohledem dneška je to pro mě jen slabé plácnutí do vody. Je to film, který se zoufale snaží o emoce, ale moc jich nevyvolává. Tou nejsilnější je asi frustrace z chování anonymního davu, ale i tu jsem už u spousty filmů prožíval mnohem silněji. Zkrátka celý je to takový nějaký kostrbatý. ()

motyka52 

všechny recenze uživatele

Čistá práce. Poctivá filmařina o vzpouře a odvaze jednotlivce. Brando je bezmála dokonalý a nebýt některých trochu příliš idealistických (a zjednodušujících) pasáží, byl by dokonalý i celý film. ()

Reklama

Reklama