Reklama

Reklama

Odborný dohled nad výkladem snu

  • angličtina Supervising the Meaning of Dreams
Trailer

Obsahy(1)

Tři staří kamarádi – Muzikant, Zloděj a Cirkusák, bývalí spoluvězni z bolševického kriminálu, spolu po ovdovění žijí v domě na česko-německém pomezí. Přivedla je sem potřeba vypořádat se s někým, kdo jim v minulosti ublížil. Jenže oním člověkem, bývalým estébákem, je současný hospodský, a tak pánové nemají kam chodit na točené pivo. Dokud Zloděj nezjistí, že kousek za hranicí na Polské straně je hospoda, kam se dá dojet autobusem. Jenže Cirkusák má nejprve obavy z polského piva, a pak mu nevoní, že hostinský má za ženu německou turkyni. Možnost točeného piva je náhle ohrožena. Navíc se v jejich domě objeví sudetská Němka. Právě tady totiž jako mladá bydlela a chce zde přespat, aby se jí zdál sen o muži, kterému jako členka hitlerjugend ublížila. Ráda by se dočkala odpuštění. V domě žije i Holka, bývalá prostitutka, toho času těhotná s některým z nich. Pánové si ji nastěhovali do domu „aby nemuseli stárnout spořádaně“. Holka jim ovšem nechce říct, s kým z nich to má. A pak se dovědí o „kouzelném čaji“, který před válkou „objevil“ zakladatel místní zahrádkářské kolonie. Po jeho vypití se člověku zdá, to nač myslel těsně před usnutím a o čem chtěl, aby se mu zdálo. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (28)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Asi už jsem si na tuhle Göblovu poetiku zvykl, takže mi to překvapivě nepřišlo slabší než předchozí film, i když už tady chybí Lábus. Asi není náhoda, že se ve filmu, který do značné míry stojí na hudbě, kromě Brabence objevil i Deczi. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Inteligentní film. Líbilo se mi hodně hlášek. A životní pravdy, bláznivost. Občas se sen letící v balonu prolíná s hospodskou realitou.Hrají zde neherci, což je trochu znát, ale i to zapadá do kouzla tohoto filmu. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Nezávislost, originalita a fajn Brabenec. To jsou věci, které zůstaly. A lhal bych, kdybych řekl, že jsem se ani jednou nezasmál nebo nepřemýšlel o vyšším hodnocení. Ale svérázný humor vystřídala vulgarita a vtipné dialogy trapné dlouhé kecy. A Lábus strašně chyběl. První díl byl o sedmimílový krok lepší. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Stejný případ jako u předchozího Göblova filmu Odborný dohled nad východem Slunce, jehož je tento snímek pokračováním. Nepřesvědčivé (ne)herecké výkony, strojené dialogy, podivné střihy. Plusy jsou opět černobílá kamera a hudba. O stupínek je tento díl přeci jen lepší a třetí hvězda patří Laco Deczimu, který si střihl roličku hospodského štamgasty. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Příběh se točil převážně ve městě Varnsdorf, dům v kterém čtveřice hlavních protagonistů bydlí, je na adrese Plzeňská 1261. Pro některé lokace se filmaři vydali ale přes hranice do Polska a Německa. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Až jsem se zastyděl, že tohle je první Pavlova věc, kterou vidím od časů Otevřené krajiny, i když mi byl svojí zemito-magicko-humanistickou poetikou v naší famácké generaci jeden z nejbližších a nejnadějnějších. Akorát mi přijde, že se za ty roky moc neposunul, pořád něco chybí, aby se půvabné, dobře myšlené jednotlivosti spojily do celku, který je přesáhne; nevím, jestli akademicky krásná černobílá širokoúhlá kamera, jaká by děsně slušela nějaké oduševnělé polské artovce, je to pravé i pro tenhle typ rozpustilého nehereckého undergroundu; Vráťa Brabenec sice udělá zábavnou hlášku z každé věty, kterou zavrčí, vitální bábrdle paní Langrové je zcela neodolatelná, příběh má své kouzlo i dobré poselství a takhle by se dalo pokračovat, ale hluchých míst a jakési nezralé rozpačitosti je tam na „dospělý“ biják pořád příliš. (Zcela privátní poznámka, kdyby to tu Pavel náhodou někdy čet': Nemůžu zapomenout na ten námět o cestě jistého amerického muzikanta s mrtvým Cikánem přes Slovensko; to bych jednou tak rád viděl natočené!) ()

Gekacuk 

všechny recenze uživatele

Opět velmi dobrý film, stejně jako jednička. Ovšem tentokrát lepší. Zejména herecké výkony filmu přidaly více šťávy. Film je uvolněnější a více komediální než jednička. Představitelka paní na návštěvě je neherečka a je jí 92 let. Režisér nevylučuje natočení 3. dílu. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

...a takhle my si tady žijeme... Je to pohodička, úplně jinej svět, než zbylých 99,99% filmů. Nezáludný, upřímný, milí, přátelští lidi, nikdo tady nekrade, nevraždí, čas vyplněnej láskou, přátelstvím, tlacháním, pivem, chytrejma knížkama a dobrou muzikou pomalu plyne... Za to jsou ty moje 3 hvězdy. Za to, že se Pavel Göbl ve svých filmech obejde bez obvyklýho nihilismu, marasmu, stresu, diagnóz, fóbií, závislostí a jiných otřepaných problémů. Kdyby přidal i silnější příběh, úplně bych si lebedil. ()

patrikus 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že jsem se po dlouhé době setkal s tvůrci, kteří mají smysl pro humor a dokážou vytvořit příjemnou atmosféru i nápadité situace s neherci, kteří zaujmou. Palec nahoru. Čistá kamera, inteligentní scénář, práce s herci i s lokacemi velmi profesionální. Nenásilná komedie plná životních pravd s krásnou hudbou. ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Míň undergroundové a o hodně šílenější než předchozí "Dohled". Poměrně častý výskyt smrtících hlášek. ()

Cuzan 

všechny recenze uživatele

Starouškové toho mají o poznání víc na práci, než v prvním filmu. Pomsta už je netrápí, hledají novou hospodu a vykládají sny. Odkazy a vysvětlování, co bylo minule na začátku filmu mi přišly trochu zbytečný, ale pak jsem to přehodnotila, protože takto to může stát jako samostatný film, a dává to smysl i bez toho, aby divák předchozí film viděl. Zajímavé bylo, že postavy nabyly pevnějších obrysů, přitom se autor nebál si pohrát se surrealnými prvky. Bavil me i soundtrack Byl pes a počítám, že interpretaci snů po houbovém čaji se dozvím z třetího pokračování. ()

Fifer 

všechny recenze uživatele

Něco tomu chybí, aby to nebyl jen dobrý film. Nicméně je skvělé, že tu vznikají takové filmy. Nezávislé, kašlající na střední proud a jak se mu co nejvíc zalíbit. Hlavní dějové línie jsou dobré: Sudeťačka, která se vrací do "svého" a tři páprdové, kteří se starají o mimino. Jen pak už to jen tak nějak plyne a moc se to nikam nevyvine. Černobílá kamera snímající oprýskané město s non-stopy je skvělá. ()

Kolssteyn 

všechny recenze uživatele

"A co se Ti tu nelíbí? Lepší už to nebude." "Neblbni, já mám dost práce sám se sebou." "Ten se nás našikoval. Kurva jedna StBácká. Pozitivní na jeho smrti je, že neumřel předčasně. Negativní, že nás neopustil navždy, jenom nás předběhnul." ()

pushover 

všechny recenze uživatele

O hodně lepší než "jednička". Menší underground, lepší scénář, lepší výkony neherců. Ty záměrně hluchý místa tomu dodávají tu správnou absurditu. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Film mi zpočátku připadal divný a zbytečně užvaněný, ale postupně jsem mu čím dál víc přicházel na chuť, až mě úplně okouzlil. Je v něm zvláštní poetika a naprosto se vymyká z pokleslé české filmové produkce posledních dekád. Nakusuje řadu závažných témat, ale nehodnotí, je na každém divákovi, jak si co přebere. Rovněž určitá mystičnost není ke škodě věci, to k atmosféře filmu, který končí ne do ztracena, ale laskavým nadhledem symbolizovaným letem vzhůru nad krajinu kamsi do nebe, patří. ()

Reklama

Reklama