Reklama

Reklama

Spider-Man: Daleko od domova

  • USA Spider-Man: Far from Home (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Peter Parker se vrací ve snímku Spider-Man: Daleko od domova, který je další kapitolou filmové série Spider-Man: Homecoming! Náš dobrý soused a superhrdina se vydá se svými kamarády Nedem, MJ a ostatními na prázdniny do Evropy. Petrův plán nechat na pár týdnů superhrdinství a užívat si vezme brzy za své, neboť Spider-Manovi zkříží cestu agent Nick Fury. Ten po Peterovi chce, aby mu pomohl vypátrat, proč na starý kontinent útočí obří elementálové. (Falcon)

(více)

Zajímavosti (108)

  • Tržby ze severoamerických kin činily 390,5 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových dosáhl 1131,9 mil. (NIRO)
  • Berlínské vlakové nádraží, kam Peter Parker (Tom Holland) přijíždí z pražského hlavního nádraží, je ve skutečnosti londýnská stanice West Silvertown nadzemní linky metra DLR. V pozadí můžeme vidět berlínskou vysílací věž a na stanici nápis DB. Obojí bylo přidáno digitálně. Štáb v Berlíně vůbec nenatáčel. (10milda)
  • Jake Gyllenhaal (Quentin Beck) vtipkoval, že se občas cítil jako T-Rex, když měl na sobě Mysteriovo brnění, ve kterém se mu špatně hýbalo s předloktím. (ČSFD)
  • Původní hrubý sestřih filmu měl skoro tři hodiny. Posléze byl zkrácen na necelé dvě a půl hodiny a nakonec na 130 minut. (Kinofil)
  • Z filmu bylo vystřiženo několik scén. První se týká Petera Parkera (Tom Holland) a jeho nové lásky MJ (Zendaya). Odehrává se v letadle během zpáteční cesty do Spojených států, kdy dvojice usne s hlavami opřenými o sebe. Následuje pak scéna s tetou May (Marisa Tomei), které Peter ukazuje brýle Tonyho Starka (Robert Downey Jr.), a May ho ubezpečí, že do nich doroste. Na webu Daily Bugle se pak objevilo video pořízené Flashem Thompsonem (Tony Revolori), v němž Peterův spolužák popisuje útok Elementálů živě přímo z místa. Doprovodný článek se pak pochopitelně nese v duchu nepřímého obviňování Spider-Mana a poukazuje na zmínky o přítomnosti dronů. Naopak padouch Mysterio (Jake Gyllenhaal) je titulován přídomkem velký. (Kinofil)
  • Krátce po premiéře filmu a jeho překonání miliardových tržeb studio Sony oznámilo, že postava Spider-Mana končí v sérii MCU z důvodu dohadů se studiem Disney o procenta ze zisku. Společnost Sony, která na něj vlastní filmová práva, se rozhodla, že si jej nechá pro svůj komiksový vesmír a plánované propojení s Venomem (2018). Situace se nakonec po měsíci obrátila a oblíbená postava zůstala jak v sérii MCU, tak i pod vedením Sony. (Kinofil)
  • V jedné z počátečních scén vidíme charitu May Parker (Marisa Tomei) pro oběti po událostech z Avengers: Endgame (2019). V komiksu se tato charita jmenuje „Food, Emergency Aid, Shelter and Training“ („Jídlo, pomoc při mimořádných událostech, přístřeší a výcvik“), zkráceně F.E.A.S.T. (3T)
  • Disney dostává od společnosti Sony 5 % ze zisku spider-manovských filmů. (Geralt z Rivie)
  • Film se pár týdnů po premiéře vrátil podruhé do kin v lehce prodloužené verzi, která přidává čtyři minuty nových scén, např. akční scénu v restauraci, jejíž části se předtím objevily pouze v traileru. (tyzmrde)
  • První film MCU, který se odehrává v České republice. (tyzmrde)
  • Ve scéně, kdy se objeví ohnivý Elementál v Praze, můžeme vidět, jak při útoku rozmlátí českou policejní Škodu Octavii. (UncleMorty)
  • Snímek během tří promítacích víkendů překonal hranici 1 miliardy amerických dolarů a stal se tak 8. filmem v rámci Marvel Cinematic Universe, kterému se na tuto metu příjmů z kin podařilo dosáhnout. Současně jde o první film se Spider-Manem (Tom Holland) v hlavní roli s tímto finančním úspěchem. (Tashi)
  • Ve druhé potitulkové scéně, kde jede Talos (Ben Mendelsohn) a jeho manželka autem, má auto poznávací značku HNM 2601 – to znamená „Hawkeye & Mockingbird #6 volume 1“, což je jediný komiks, kde se ukázal Nick Fury (Samuel L. Jackson) jako Scrull. (Hlubinix)
  • Místo, kde zastaví autobus cestou přes Rakousko, není žádná rakouská roubenka, ale Hospoda na Dobřeni na Kokořínsku. (Winster)
  • Ve scéně, kdy je Spider-Man (Tom Holland) v holandském vězení, tak telefonující policista je ve skutečnosti český komparzista Martin Čermák. Jediný on a Tom Holland měli onu masku v průběhu natáčení na sobě. (Zayoch)
  • V tomto snímku má Peter (Tom Holland) řadu obleků. Hlavní kostým známe z filmů Captain America: Občanská válka (2016) a Spider-Man: Homecoming (2019). Dalším je oblek Iron Spider, který si nakonec nechal v New Yorku (v nabíječce). Ten jsme mohli vidět už ve filmech Avengers: Infinity War (2018) a Avengers: Endgame (2019). Má několik podobných vlastností hned s několika obleky. Je podobný Anti-Dock Suit z videohry „Marvel's Spider-Man“ na PS4. Tvůrci jen zvolili jinou kombinaci barev (pavoučí logo je velice podobné). Ale ze všeho nejvíce se podobá klasickému obleku Iron Spider z komiksu. Prvně se objevil v komiksu „The Amazing Spider-Man #529“ z roku 2006 a známe ho i ze seriálu Ultimate Spider-Man (od r. 2012), ve kterém tvůrci pavoučích filmů (z MCU) častokrát našli inspiraci. Později ho nosila i Marry Jane, Aaron Davis či Michael van Patrick. Velice podobný oblek nosil také Otto Octavius v komiksech „The Amazing Spider-Man #698“ z roku 2012 (Superior Spider-Man Suit), „The Amazing Spider-Man Vol 4 #25“ z roku 2017 a „Superior Octopus Vol.1 #1“ z roku 2018 (Superior Octopus Suit). Dalšími obleky, které se ve filmu objeví, jsou černý („tajný“) kostým a nový vylepšený oblek, který si Parker obleče ke konci filmu. (3T)
  • Malé náměstí v Nizozemí bylo natáčeno na nádvoří jedné restaurace v centru Prahy. (maxmen)
  • Bojová scéna, odehrávající se na náměstí v Praze, měla být původně točena na Staroměstském náměstí. To ale nemohlo být kvůli turistickému ruchu zavřeno na dostatečnou dobu, a tak se scéna nakonec točila na náměstí Dr. E. Beneše v Liberci, kde byla kvůli natáčení zakryta historická socha a kde byl postaven lunapark. (maxmen)

Související novinky

Jake Gyllenhaal se upsal dalšímu komiksu

Jake Gyllenhaal se upsal dalšímu komiksu

30.08.2021

Přestože se roky držel v komorních a nezávislých filmech, v posledních letech se Jake Gyllenhaal přesunul do blockbusterové produkce. Ve Spider-Man: Daleko od domova ztvárnil záporáka Mysteria a brzy… (více)

Trailer na Spider-Mana porazil Avengers

Trailer na Spider-Mana porazil Avengers

26.08.2021

Myslím, že odpověď na otázku, kterého superhrdinu mají vlastně lidé nejradši, je díky posledním pár dnům už docela jasná. Fanoušci zkrátka milují Spider-Mana, nebo spíš – Spider-Many. Jakmile totiž… (více)

Oscarová Olivia Colman se připojuje k Marvelu

Oscarová Olivia Colman se připojuje k Marvelu

20.04.2021

Herečka Olivia Colman (Favoritka, The Father) se letos uchází o svého druhého Oscara, má za sebou taky čerstvě druhou sérii seriálu Koruna, v němž ztvárnila královnu Alžbětu II., a rovněž nadabovala… (více)

Alfred Molina by se mohl vrátit jako Dr. Octopus

Alfred Molina by se mohl vrátit jako Dr. Octopus

08.12.2020

Po dřívějších zprávách, že ve třetím samostatném filmu o Spider-Manovi s tváří Toma Hollanda se má objevit herec Jamie Foxx znovu jako Electro, tedy postava, již ztvárnil už v roce 2014 ve snímku… (více)

Reklama

Reklama