Reklama

Reklama

Když skupina X-Menů vyrazí na celkem rutinní záchrannou misi na oběžné dráze k ohrožené posádce raketoplánu, zdá se, že mají vše pod kontrolou a operace probíhá zdárně. Ale zdání klame. Jean Grey (Sophie Turner) je zasažena neznámou a smrtící kosmickou silou, která ji promění v jednoho z nejsilnějších mutantů. I s podporou ostatních X-Menů Jean zápasí nejen se svou nově nabitou a nestabilní silou, ale i se svými osobními démony. Postupně se dostává do děsivé spirály a ztrácí nad sebou kontrolu. Navíc její myšlení začíná ovlivňovat tajemná postava (Jessica Chastain), která přichází s nebezpečnými návrhy na využití její ničivé síly. Grey se mění v Dark Phoenix a stává se hrozbou nejen pro své nyní již bývalé přátele z řad mutantů, ale pro celou planetu. X-Meni tak musí čelit svému nejbližšímu i nejničivějšímu nepříteli – jednomu z nich. (CinemArt)

(více)

Recenze (601)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Když si představím, s čím vším se tvůrci museli potýkat! Časové linie nedávají smysl už posledních asi pět filmů, Sophie Turner prostě nemá charisma (uvědomuju si, že silný, ale přitom ne over the top ženský archetyp to nemá snadné, ale ona to prostě nedává), Jennifer Lawrence zjevně odmítla trávit příliš mnoho času v maskérně kvůli tomu divnému make-upu a X-Meni už dlouho nikoho nezajímají. Plus ty přetáčky jsou dost zjevné a disonance některých částí filmu velmi patrné. Není toho málo. Takže nálepka za snahu. A teď už nechme X-Meny spát, dokud neztratí poslední špetku důstojnosti. ()

Morien odpad!

všechny recenze uživatele

Asi mě nikdy nepřestane fascinovat, že je možné natočit film, kde se nic neděje navzdory enormnímu snažení všech zúčastněných. (Pořád si stojím za tím, že Sophie není moc přesvědčivá herečka, ale je super vidět, že už není tak vyzáblá a že je snad třeba šťastná či šťastnější.) Jo a vlastně mám ještě potřebu vyjádřit se k hudbě, protože ačkoliv je kvalita "novodobých" x-meních filmů nijaká už od začátku, tak alespoň hudbu jsem si většinou doopravdy užila (ponejvíce od Henryho Jackmana k První třídě, drahoušek). Tady je ten Hans tak unavený, repetitivní a nevýrazný, že doufám, že si aspoň užil paycheck, ale že už tyhle práce nebude brát a nechá to třeba někomu inspirovanějšímu. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Stejně nefunkční, nezáživné a zbytečné jako minule. A tentokrát už to nezachrání ani Quicksilver. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Opuchlá Sansa, která by se v Xavierově edukačním zařízení spíše hodila do role školní kuchařky, sám pan profesor jako otloukánek s pleší od popela, do kterého se všichni navážejí a nejraději by mu propíchali gumy, prudce existenciální filozofování typu: „Myslíš, že někoho znáš a když ho poznáš, zjistíš, že si ho neznal.“ a vše prostupující pocit zbytečnosti a kreativní nouze. Jediné, co alespoň trošku fungovalo, byla germánská sekce Fassbender, Zimmer a akční finále, které překvapivě nebylo zas až tak velká digitální prasečina. Tohle si zaslouží zasypat v šest stop hluboké jámě vedle Logana, ale ten alespoň odešel se ctí a dobrovolně.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Bezpohlavní prefabrikát, ve kterém není nic, co by vás mohlo bavit, nebo iritovat. Prostě to jen konstantně nudí. Neexistujícím budováním postav, neexistujícím dějem, totálně plakátovými padouchy, kteří mají charisma asi jako lepra, a samozřejmě totální absencí emocí a charismatu kohokoli, kdo není Fassbender/McAvoy. Očividně stokrát přepsaný scénář režírovaný impotentem bez vize, nápadů a vůbec záchvěvů kreativity. V tomhle filmu není absolutně NIC. I ten Zimmer jen recykluje ostčka Andělů a démonů a Inception. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

| Rozpočet: 200 miliónov $ | Tržby: 252.4 miliónov $ | First Class kedysi nasadili laťku tak vysoko, že toto nám jednoducho nemôže stačiť. Už v roku 2016 som u Apocalypse napísal, že som komixami presýtený. Naviac, X-fakor premyslenosti, a filozofickej hĺbky, kôli ktorému som mal túto sériu rád, je definitívne preč. Smútim, pretože som mal túto skvadru hercov naozaj rád, a veru, je takmer isté, že to bol ich posledný kus... :( ()

Eliott odpad!

všechny recenze uživatele

Asi nejhorší x-meni vůbec (a pravděpodobně i marvel). Příběh je naprosté zoufalství a téměř každá scéna i dialog nevyzní moc dobře. Jako by už celou dobu vařili z vody. Také se často tvůrci pokouší o sentimentálnost a to působí spíš směšně. Všechny nejlepší scény byly už v traileru a Magneto, který zde snad jako jediný nepůsobí jako úplný debil a také jako jediný jednal ve své naprosté přirozenosti, bohužel také film nezachránil ( všechna čest také pro Quicksilver, ale ten bohužel neměl moc prostoru). Dále Sophie Turner byla nesympatická a podle mě, tahle herečka vážně nemá na hlavní roli. Nakonec bych řekl snad jen to, že jsem rád, jelikož jsem se nerozhodl shlédnout ono ,,dílo" v kině. 10-15% ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Já chápu, že jsou určité druhy filmů, které diváky táhnou a když už nejdou natočit další a další pokračování s původními herci, tak se sáhne alespoň po dětství hlavních hrdinů, kam mohou dosadit mlaďochy jim podobné. Nic omračujícího ale taky žádná nuda. Skvělý hudební doprovod výtečně podbarvoval dějovou linku. Vynikající vizuální efekty, které jsem si užívala do poslední minuty. Sophie Turner nezapřela svůj obrovský herecký talent a svýma ohnivýma očima mě naprosto dostala. Řekla bych, že je starší, než ve skutečnosti. Fajný film. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

X-Men: Dark Phoenix se točí okolo zápletky, která byla už nastíněná víceméně v Posledním vzdoru, takže tu máme znovu origin Jean Grey, který ale působí spíš jako příběh vystřižený z Fantastické Čtyřky. Počet špatných X-Men příběhů se začíná nebezpečně blížit počtu těch dobrých. O to víc zamrzí, že drtivá většina právě těch horších vzniká v posledních šesti letech. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Píše se rok 1992, raketoplán Endeavour to nasolil do kosmického chuchvalce na orbitě naší planety, X-meni mu letí na pomoc a něco se zvrtne. Vesmírná zápletka přivádí nemutantního/nelidského nepřítele, ale zároveň jde do kopru linie s GLBT/LGBT nesnášenlivostí, kterou si ty roky v sérii hýčkali. Patolízalské posluhovaní lidem některým členům už nevoní. Tým se pomalu rozpadá a z Jean je zase Fénix, ale tentokrát nemá sexy Famke Jannsen, aby to dokázala uhrát. Herecká omladina obecně na formáty typu McAvoy nebo Fassbender nemá a bohužel to na nich stojí zase o trochu více. Přesto Kinberg dokáže schopně vést příběh a nabízí dynamické akční scény a dobré nápady. Vlakové finále, kde se všichni utrhnou ze řetězu je plné památných scén. Do toho výtečně burací Hans. Nakonec docela solidní zakončení X-série. Byly to dobré roky. P.S: Konec je v rozporu s tím, co bylo naznačeno v Budoucí minulosti. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Klamal by som, ak poviem že som, sa nebavil. Ale dalo sa oveľa lepšie. X-Meni boli vždy o postavách a tie mám pocit, že zomreli už Apocalypse. Toto je taký nostalgický afterburn, kedy sa človek teší z Xaviera či Magneta len tak, že ich vôbec vidí a zbytok je tak nejak do počtu. Phoenix je čajová, Storm nafacku, zaujímavý Quicksilver je v polke stiahnutý z obehu. Akcia je fajn, záverečná priam super a príbehová vata je naozaj len vata. Nostalgických 70% ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Po těch všech rumorech, přetáčkách, nepřesvědčivých ohlasech, dojmech i recenzích jsem čekal ledacos, ale víte vy co, občas je lepší, když si člověk uvědomí, že má vlastní hlavu a vlastní názor a o kvalitách filmu se přesvědčí sám. Dark Phoenix není tak osudová jako Endgame, ačkoliv de facto uzavírá ještě o dekádu delší éru, nicméně je v ní prakticky všechno správně a navzdory produkčnímu vývoji se na to skvěle kouká. Těžko říci, kde vlastně začít. Tato druhá adaptace Phoenix ságy je čtvrtý díl soft-rebootované x-menovské série a já v době fascinace trilogiemi nevěřil, že se podaří upsat znovu všechny herce a plnohodnotný čtvrtý díl vznikne. Sice v malinko jiném provedení, než bylo původně v plánu (rozdělení na dva díly by bylo naprosto zbytečné), ale dle slov herců na tom má zásluhu hlavně Simon Kinberg. Dlouholetý scénárista a producent u Foxů, ovšem také papírově nezkušený režisér - který ale dokončoval hned několik nepovedených projektů (Fantastic Four) po nezbedných tvůrcích (Brian Singer). Ve štábu nicméně oblíbený a je to znát, jelikož i z nepopulárních tváří z převážně předchozího dílu (neoblíbená Apokalypsa a nová Jean, Storm a Nightcrawler) či pouze v mých očích neoblíbených (Nicholas Hoult) dokáže vymáčknout maximum a alespoň částečně tak skrýt jejich antipatie. Zbytek vyvažuje Michael Fassbender, který zůstává i nadále v mnohém smyslu neuvěřitelný a překvapilo mě, že se vrátila i JLaw, která z nového obsazení brblala zdaleka nejvíce. O Jessice Chastain a její low cost scrullské rase (těch paralel ke Captain Marvel je tu mnohem víc, než si v předprodukci zřejmě u TSG entertainment dokázali představit) toho chci říct ze všech nejméně (-> odborný názor, stojí za prd). Zkrátka, abych to zbytečně nenatahoval do obludných rozměrů a pouštěl se do rozborů, na které jsou zde mnohem kvalifikovanější, musím vyzdvihnout jednak naprosto epickou hudbu Hanse Zimmera (zjištění až zde), která skvěle podtrhuje výborně natočené akční scény a zejména vynikající finále ve vlaku (která mě u X-menů nikdy příliš nebavila), jež mě zarazilo do sedačky. Možná mě maličko překvapilo, že tu je celkem střídmý počet známých mutantů (Olivia Munn ostrouhala), ale možná je to tak i funkčnější a kompaktnější a jsem moc rád, že jsem se mohl s mutantskou sérií v této podobě rozloučit filmem, který mne moc bavil. PS : Sophie Turner se dá přežít, přece jen je tu mnoho postav. PPS : Za adaptování eventu House of M bych obětoval mnoho. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Veselohra pokračuje i v další epizodě. Materiál o ničem, ze kterého nejde vydojit absolutně nic. I kdyby se Fassbender a spol stavěli na hlavy. X-menům odzvonilo už dávno z mnoha důvodů. Příliš košatý příběh, skákání časem, klišovité scénáře. Není hitmaker, který by to dokázal pevně uchopit a vést. Poslední opravdu povedený díl tak zůstava s naprostým přehledem First Class, který byl svěží, originální a režijně nebývale zdatný. Zbytek po tom už je matlanina bez ladu a skladu. Možná samostatné spin-offy mají nějakou šanci, ale tahle parta hic je jinak těžce za zenitem. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

K sérii X-Men mám i po 20 letech určitý respekt. Sice koukám na všechny ty filmy a seriály na přeskáčku, průběžně dočítám různé výběry komiksů, ale to nebrání občasnému radostnému návratu ke starým známým. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Půjdu rovnou k věci. Příběh jako takový má sice několik zajímavě natočených scén, které se povedlo s vysokou mírou efektivity přenést na plátno, ale bohužel jich není moc. Ke všemu jste naprostou většinu z nich mohli vidět v trailerech. Jde o scénu s vlakem a úvod ve vesmíru. Tomu předchází již známá scéna z ukázek. Představitelka Jean je sympatická a dá se říct, že má daná situace mírný emocionální dopad. Malá rusovláska sice v některých scénách přednáší věty, které by sedmileté dítě nikdy neřeklo, ale jinak vše oplývá zajímavou atmosférou. Navíc se dočkáme i pěkné přednášky o tom, jak nakládat s darem mutantství. Hned na to celý úvod vyvrcholí v heroicky skvěle pojatou scénu ve vesmíru, kdy konečně přicházejí X-Meni. Není sice tak opojná jako „Avengers Assemble“, ale působí na diváka správným elektrizujícím dojmem. Můžete sice zaregistrovat menší logické lapsy, ale jinak si není na co stěžovat. Když se však vracíme na Zemi, začínají přicházet první problémy. Scénář totiž stojí na chatrných dialozích, u kterých máte pocit, že vypadly z nějaké tuctové telenovely. Největší hvězda James McAvoy má po většinu filmu na tváři úsměv uličníka, který se brání nařčení, že to okno vybil on. Není zrovna v pohodě, když má takový výraz v okamžicích, kdy umírají jeho blízcí. K tomu všemu je tady hlavní postava. Sophie Turner tady Jean přehrává, nebo má problém zahrát to, co se po ní chce. V kombinaci s tím, že je na první pohled trochu nesympatická se tak dočkáváme neskutečných výrazových kreací. Zachraňuje to aspoň duo Hoult a Fassbender, kteří působí věrohodně a přirozeně. U Magneta je největším problémem to, že v průběhu celé série létá jako hadrový panák ode zdi ke zdi mezi kladnou a zápornou stranu. Prostě tak, jak se to scénáristům zrovna hodí. Navíc jsme se nedočkali žádného vývoje mezi ním a Quicksilverem, který měl v tomto filmu vygradovat. Ač Peter opět nezklamal, jeho postava dostala minimální prostor na to, aby se nějak projevila. Záporná strana, o které jsme se z trailerů prakticky nic nedozvěděli vychází ze Skrullů. Stejně jako myšlenka filmu nemá špetku charismatu a je tady jen tak do počtu. Dozvíme se o ní jen takové minimum informací, které potřebujeme k tomu, abychom pochopili, že se jedná o „šiřitele zkázy“. Největším pozitivem je proto hudba Hanse Zimmera, která vytváří aspoň nějakou atmosféru, která zbytku filmu naprosto schází. V kině jsem se navíc nudil, a tak se asi nebudete divit, že jsem zklamaný... ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

X-Men se vrátili tam, kde začínali, a Dark Phoenix je super film hlavně díky tomu, že mu stejně jako prvním dvěma Singerovým snímkům tak záleží na postavách. Prim opět hrají dialogy a emoce a akční scény slouží hlavně jako efektní cesta vedoucí právě k tomu, co mutantí ságu kdysi odlišilo od ostatních komiksových filmů a udělalo z ní dospělou podívanou s prostorem pro zamyšlení. Kdyby se scénář Dark Phoenix podařilo napsat a natočit v roce 2006 namísto Posledního vzdoru, byl by to úžasný závěr trilogie. Takhle je to úžasný závěr trochu rozkolísané a zmatené ságy, která se sice postupně jaksi ztratila sama v sobě, ale vždy se dokázala najít. Po herecké stránce nemám co vytknout, z příběhu bych samozřejmě kromě Jean rád vyzdvihl chybujícího Profesora X, no a režijně mě Simon Kinberg potěšil stejně jako scenárista - teď nemluvím jen o božím vlakovém finále, ale hlavně o tom všudypřítomném napětí a oprávněném pocitu osudovosti, který se mu (i díky Zimmerově hudbě) podařilo vyvolat. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Strašně zvláštní pocit, když jsem odcházela z kina. Na jednu stranu se u toho člověk nenudil a rozhodně nemůžu napsat, že by šlo o vyloženě špatný film. Je tam i pár dobrých zvratů, akční stránka funguje a pořád jde vidět, že X-Meni rozhodně nechtějí jít cestou ostatních velkých marvelovek. Ale výsledný dojem byl takový, nijaký? Emocionálně to na mě nepůsobilo vůbec a za celou dobu jsem se vlastně vůbec nedokázala ponořit do příběhu, nebo postav. Je to obrovská škoda, že zrovna tohle byl závěr jedné éry x-menů. James McAvoy and Michael Fassbender mi budou v těchto rolích hodně chybět. ()

HOCKEYKA 

všechny recenze uživatele

Celá vynikajúca séria dostala týmto posledným dielom poriadne na p..u a vôbec nie v dobrom slova zmysle.Celé zle,okrem hudby a Fassbendera.Mal by sa natočiť taký malý vzdelávací dokument o tom,ako sa Sophie Turner podarilo vyhrať casting na hlavnú rolu a ako James McAvoy totálne skurvil jednu z najobľúbenejších filmových postáv. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Popcornová rychlovka a zdaleka nejpřímočařejší z dosavadních X-Menů. Nejméně ukecaný, s důrazem na fyzičtější akci. Důstojné zakončení jedné ságy po boku hrdinů, které divák již dvě dekády (skoro!) zná jako své boty. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Niekde som čítal, že noví x-meni finančne prepadli a že s novými časťami bude koniec. No neviem ako to dopadne, ale to neznamená, že film musí byť automaticky zlý. Tento film má takmer všetko čo mali aj predchádzajúce diely x menov, dobrá akcia i známe tváre, ktoré máme radi. Jediný problém som mal s tým, že film akosi prirýchlo skončil Pri X-menoch som bol zvyknutý na stopáž 120 minút a viac, ale tu som sa buď zažral a nevnímal čas, ale zdalo sa mi to prirýchlo ukončené. Na vzťahoch, prípadne nejakých pridaných scénach by sa oplatilo zapracovať, pretože si myslím, že to nebol márny pokus. Fandovia série X-men by nemali byť sklamaný. 80%. ()

Související novinky

Noví mutanti mají požehnání Marvelu

Noví mutanti mají požehnání Marvelu

25.12.2019

Původní mutantí univerzum de facto skončilo s filmem X-Men: Dark Phoenix. Škarohlídi by dokonce mohli říct, že skončilo už s Loganem v roce 2017. Existuje však ještě jeden snímek z téhož světa, který… (více)

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

Netflix ukořistil sci-fi s Reese Witherspoon

Netflix ukořistil sci-fi s Reese Witherspoon

14.08.2019

Netflix podle čerstvých zpráv přeplatil šest dalších velkých studií a získal tak práva na nové sci-fi Pyros v hl. roli s Reese Witherspoon (Pravá blondýnka, Sedmilhářky). Snímek bude produkovat a… (více)

Smrtonosná past nebude, Disney šlape na brzdu

Smrtonosná past nebude, Disney šlape na brzdu

12.08.2019

Mohli jsme to předpokládat, teprve minulý týden se to však stalo oficiální. Po propadácích typu X-Men: Dark Phoenix se studio Disney rozhodlo zaříznout drtivou většinu chystaných snímků od studia… (více)

Reklama

Reklama