Reklama

Reklama

Když skupina X-Menů vyrazí na celkem rutinní záchrannou misi na oběžné dráze k ohrožené posádce raketoplánu, zdá se, že mají vše pod kontrolou a operace probíhá zdárně. Ale zdání klame. Jean Grey (Sophie Turner) je zasažena neznámou a smrtící kosmickou silou, která ji promění v jednoho z nejsilnějších mutantů. I s podporou ostatních X-Menů Jean zápasí nejen se svou nově nabitou a nestabilní silou, ale i se svými osobními démony. Postupně se dostává do děsivé spirály a ztrácí nad sebou kontrolu. Navíc její myšlení začíná ovlivňovat tajemná postava (Jessica Chastain), která přichází s nebezpečnými návrhy na využití její ničivé síly. Grey se mění v Dark Phoenix a stává se hrozbou nejen pro své nyní již bývalé přátele z řad mutantů, ale pro celou planetu. X-Meni tak musí čelit svému nejbližšímu i nejničivějšímu nepříteli – jednomu z nich. (CinemArt)

(více)

Recenze (601)

vurhor 

všechny recenze uživatele

Nejhorší X-Meni. Jednoznačně. Dokonce i takové nemastné neslané kusy jako X-Men Origins: Wolverine v sobě měly daleko větší kouzlo a švih, ze kterého byl stále cítit onen sympaticky typický duch celé série. Dark Phoenix je jak tělo bez duše. Studené, prázdné, bez emocí. S debilním příběhem, extrémně slabými a votravnými padouchy, plus s milovanými postavami, z jejichž předešlého šarmu nezbylo skoro nic. Nemluvě o často naprosto nelogickému chování, které vůbec neodpovídalo povaze jejich charakterů. Všechny ty cool sympatické postavy (charismatický Magneto, šarmatní Xavier,...) jsou už jen pouhými stíny své předešlé slávy. Jean získá své ničivé schopnosti díky nějakému vesmírnému tentononcu. Aha. Já si na základě předešlého filmu myslel, že je v sobě už dávno měla. Takže ne? Ok. K dobru mohu přičíst snad jen docela povedenou bojovou scénu v závěrečné fázi, na kterou se celkem hezky koukalo, jinak nesnesitelná bída. Neuvěřitelně bezduchej film. Bez kouzla, šarmu, elegance. A vzhledem k tomu, že filmy ze série X-Men vždy patřily k těm k nejlépe zadaptovaným komiksárnám, to je opravdu neuvěřitelná škoda. P.S. Jo, a ten film totálně zkurvil časovou linku celé série, která předtím dobře fungovala. Teď zase nedává vůbec smysl. Super. Lepší 2* ()

kleopetra 

všechny recenze uživatele

Hodně velké zklamání :-/ Plné kýčovitých rádoby dojemných scén a proslovů typu "ona by to tak chtěla" (kdyby žila), "my jsme tvoje rodina" apod. X-krát přežvýkané v jiných filmech nyní jen s postavičkami mých oblíbených komiksových hrdinů. Báječná hudba, jinak nic moc :-/ ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

Na to, že X-menov nemám veľmi v láske ma to prekvapivo bavilo. A možno najviac z celej série. Minimum filozofovania a maximum akcie. Scenár priamočiari, ale účel splnil. Z môjho pohľadu spokojnosť. Sophie Turner dobre zapadla do zvyšku mutantskej partie. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Nj, je to takové připitomělé.. Není to katastrofa typu Black Panther, ale je fakt, že to působí jakoby každý druhý motiv, scéna, gesto, myšlenka, šla jaksi mimo terč.. Jean je silný (takový až DCčkovsky temný) charakter a tady ten příběh v sobě v zásadě má obrovský potenciál, ale prodat se to prostě moc nepodařilo.. Mimoto mi přišlo, že celý tenhle x-menovský vesmír je už tak nějak unavený sám ze sebe.. A taky, že Sophie Turner umí zahrát vlastně jen asi jednu polohu..což se moc nehodí tady, kde by bylo potřeba mnohem širší herecký rozsah.... A má to dobrou hudbu.. nevím jestli vždy vhodně použitou, ale dobrou... ()

Adasin 

všechny recenze uživatele

Nejsem nadšená, naštvaná, ani zklamaná. Vlastně mám pocit, jako by mi to bylo skoro jedno, co se v tom filmu stalo. Neviděla jsem žádný výraznější posun ve vztazích postav (nejvíce mi chyběla již častokrát komentovaná nedokončená linka mezi Magnetem a Quicksilverem, kterého odklidili hned, jak to šlo) a co se charakterů týče, když už něco, tak hlavně posun k horšímu (kromě titulní postavy zejména u Profesora X a Beasta). "Stará" garda z První třídy je samozřejmě opět super a spolehlivě film drží nad vodou (i když Magneto mi tam přišel přidaný "na sílu" jak v Apokalypse), James McAvoy přesvědčivě uhrál cokoliv sebedivnějšího, jemu jsem věřila i ty pasáže velmi podobné Poslednímu vzdoru - v těch byla ostatně nejlepší i samotná Jean neboli Phoenix. Za ty a akci ve vlaku - jediná scéna, která mi utkví v paměti po delší dobu a ráda si ji kdykoliv pustím znova - bych klidně napálila pět hvězd, ale za to ostatní určitě ne. Jistě, je to remake, ale asi není úplně dobře, když nejlepší jsou ty téměř totožné pasáže s první verzí a to ostatní je jen nevýrazná šeď. Možná to s otcem Jean bylo trochu zajímavější oproti verzi s Famke Jansen. Tu podle mě Sophie Turner nepřekonala, a to ne, že bych ji nesnášela, ale velká herečka to podle mě asi nebude, většinu jejích úšklebků zde jsem jí nevěřila. Ani zbytek mladých mutantů není nijak oslňující, ale nijak mi nevadili. Záporačka rovněž neoslnila, Jessica Chastain mi přišla taková studená, slizká, jak duch, co se má každou chvíli vypařit. To, že tímhle dílem ještě víc podělali již tak pro mnoho lidí nepřehlednou časovou linii(e), je už v podstatě jen taková drobnost. To, co mě opravdu potěšilo, byl spolu se zmiňovanou scénou ve vlaku pouze soundtrack od Hanse Zimmera - asi to jediné, v čem letošní X-Meni překonali Avengers: Endgame. 6/10 ()

Vxxx 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nebyla velký fanda X-Menů. Před Dark Phoenix jsem si pustila všechny filmy (většinu z nich poprvé) a většinou jsem vnímala jen tak na půl, zatímco jsem dělala nějaké domácí práce, nebo byla na compu. Možná právě proto mě žádný z těch filmů nijak extra nezaujal. Dark Phoenix byl prvním X-Men filmem, kterému jsem věnovala všechnu svou pozornost a díky tomu se mi asi líbil nejvíce. Časová linka všech X-menů už je tak znetvořená, že o tom snad ani nemusím mluvit, příběhově to bylo velice přímočaré a herecké výkony nebyly úplně špatné. Asi by se mi to líbilo méně, kdybych do X-Menů byla zažraná. 4* ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Tohle je hrozné ždímání značky pro současná náctiletá děcka se zjevným pokusem o obnovení ansámblu vybitím postav. Navíc volba Turnerové nebyla nejvhodnější, protože i ve Hře o trůny platilo, že tahle hérečka má charismatu co by se za ohlodaný nehet vešlo. A tady se to nezměnilo. Jako film je to úplně prázdné, bez emocí, když někdo pojde, je vám to fuk. Hraje se hlavně na efekt a akci, protože byť ta není nic zvláštního, alespoň se něco děje. Film hlavně pro fandy nových X-Menů, kterým já holt už nejsem. Prosím, více už neždímat. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

V porovnání s ostatními filmy z Xmen univerza to bude asi patřit k těm slabším, na druhou stranu to i tak brát jako pochvalu, protože ono skoro všechny snímky s mutantní tématikou osobně považuji za velice zdařilé počiny. Samotný příběh byl označil za lehce nadprůměrnou záležitost, linka s mimozemšťany nedotáhnutá do zdárného konce, dále, Sophie Turner se snaží, ale utáhnout z pozice hlavní hrdinky ten film se jí nevydařilo na sto procent.......Ale v přítomnosti svých hereckých kolegů, zejména dua McAvoy a Fassbender, film nabírá jiné grády. Připočtěte k tomu excelentní triky (za ty peníze bych snad ani nic jiného nepřepokládal) a nadpozemskou hudbu Zimmera, jeho prvotní spolupráce s Xmeny dopadla fenomenálně. Velice hluboko mě zasáhlo, jak se film postavil ke Quicksilverovi.....na plátně asi 2 minuty a poté odhozen jako nějaký odpad, to si tato fanoušky milovaná postava fakticky nezasloužila. Závěrečná akční 20minutovka mě svou vytříbeností zvedala ze židle. Má to své neduhy, ale i tak mohu s čistým svědomím doporučit. Za mě dávám 75 % ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Tak jsme se konečně dočkali závěru novogenerační série, kterou božsky nastartoval Vaughn. A na jednu stranu to vlastně není ani tak marné - Kingberg se v určitých částech filmu snaží brnkat na nostalgickou strunu a někdy na emoční linku. Prostě netvrdím, že je to blbý film, to ani náhodou. Na to je tam docela dost akčních sekvencí, které nejsou vůbec marné - třeba ta ve vlaku má fakt grády a považuji za to nejlepší, co jsme z X-Men univerza dostali (ostatně ty přetáčky udělaly z Fénixe jeden z nejdražších filmů všech dob), ale jinak je to strašlivé mrhání talentů jako třeba McAvoye, Fassbendera nebo Chastain (která se opravdu stačila tvářit zle - dle mého názoru je to pod její úroveň,ale tak co, prachy nesmrdí). Turner nicméně opět potvrzuje roli kuního ksichtu, která by z Hollywoodu měla rychle vypadnout. Má to taky skvělou hudbu - Zimmer nezklame prakticky nikdy. Bohužel je tu ale mnoho ALE. Scénář je slabounký (zajímali vlastně vůbec někoho ti alieni?) a někteří herci dost nevýrazní. Prostě už to nikdy nebudou Singerovy X-Meni, kteří formovali moji mladou dospělost, už nikdy to nebudou X-Meni od Vaughna, kteří formovali moji starší dospělost... Tohle jsou prostě X-Meni, kteří zůstali někde napůl, které se studio snažilo za těžké prachy alespoň trochu polepit dohromady, aby to drželo u sebe a nestala se z toho definitivní fraška, jak to v určitých fázích vývoje filmu vypadalo. Jen to pozadí vzniku a vývoje filmu je prostě takový, takový, no takový smutný... 60% ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Nejhorší X-(wo)menovka? Bohužel ano. Určitě to není vina klasicky výtečného Zimmera a nejspíš to ani není vina skvělého Fassbendera (který tu má celkem 5 minut?). Jenže tam moje chvála nejspíš končí. Sophie v Apokalypse ušla, ale tady to relativně má stát na ní a to je problém. Neutáhne to. A i když má po boku řadu skvělých postav a výborných herců (McAvoy, Lawrence, Hoult, Peters, Sheridan, nebo už zmíněný Fassbender) - sakra, to je slušná partička, tak to nefunguje. Mutanti si poletují sem tam, jejich myšlenkový pochody si můžeme jen domýšlet a jednou jsou na té, podruhé zas na té straně. To, že se studio zbavilo postavy, jejíž herečka se pravděpodobně stala příliš drahou a nárokovala si nějaké ty výhody pro sebe, to také ničemu nepomohlo. O primárních padouších nevíme NIC. Odkud jsou, kdo jsou, mají i jiné schopnosti než ty 2, které byly ukázány? Příběh je neúplný, tohle téma si zasloužilo minimálně 2 celovečeráky, a ne to takhle šíleně osekat. Akce (vlak) je slušná, nápaditá a hlavně baví. A pak je tu do třetice zmíněný Fassbender, který srší charismatem a i když je tu úplně minimálně, krade si se svým Magnetem každou scénu jen pro sebe. Ale to nestačí a já jsem zklamaný. Buď Magnetův spinoff a nebo dlouho nic. Děkuju. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Za mě bezproblémových 3,5 a díky té kulervoucí music, které tento o něco lepší díl, než předchozí X film povyšuje minimálně o třídu výše,dávám tedy nakonec 4*. Překvapila mě délka, díky které jest tento díl spolu s prvním filmem (který to všechno začal a tím myslím opravdu vše) nejkratší ze série. Byť X3 je ještě o pár se(kund) kratší.;) Opět mi to připadá ironické, páč Apocalypse mohl míti klidně tuto délku a Dark Phoenix, tu jeho. Michala Erika Magneta,se dočkáte až po hodině děje, ale pak (kdykoli se objeví) provádí neskutečně nářezové akce se svým přirozeným magnetismem a též jsem zde zjistil, že jen v té parádní helmě v civilu, vypadá neskutečně (promiňte mi to nečeské slovo) cool! McAvoy zde byl opravdu nejméně výrazný (i v X6 mi přišlo, že dává do hraní více), ale jinak všichni mladí a relativně nový X meni, jsou ok. S.Turnerová mi přišla rozhodně lepší, než v předchozím počinu a pokaždé když se vznesla,jsem měl mrazení a věděl jsem, že bude zle..:) Samozřejmě, že k tomu přispěla/přispívá Zimmerova opět nadprůměrná hudba. Ta vůbec zachraňuje hodně scén. Též si už nemohu vzpomenouti, kam zmizel Quicksilver,páč II. ve druhé polovině snad ani nebyl. Postřehy : přišlo mi, že 1.polovina byla více psychologicky propracovaná (hrálo se tam více na mluvu, než na akci, což není výtka). 2. tento film mě opět přesvědčil, že nikdy prostě nepochopím, proč zbytečně zabíjeti 1 z hl. postav, když divák ví, že pokr. nebude na 99,9%. Stačilo by ji tam nedati a jen říci, proč tam není. 3. další nechápačka - proč se všichni najednou (když se rozhodnout, že ukončují kariéru) zblázní a jedou odpočívati zrovna do Paříze (viz.Dark Knight Rises, jehož konec je v podstatě totožný s koncem tohoto filmu, haha) ? Netuším. Suma sumárum, lepší než Apocalypse a v podstatě ještě pořád hodně slušné zakončení (ve smyslu,posl. X meni bez vlivu dementů z Disneyho korporace ZLA), této celkově,vysoce nadprůměrné série, která má (dle mého, jen 3 slabší články. Což při počtu 10 filmů,Deadpoola nepočítám,je squellý výsledek. Pro zvědavce: X3, 1.Wolverine a Apocalypse). P.s. J.Chastainová je zde úplně na pytel a její postava vám bude celý film totálně u prdele. Sorry, za ten vulgarismus. Snad si to své herectví nechala pro TO,kapitola 2, páč tam bude sakra třeba, aby byla duchem přítomna na 300%. P.p.s.též mě zamrzelo, že ty parádní uniformy alá Grant Morrison, jsem vlastně moc neviděl.:( Ost 300% Škoda, že si Zimmer takto nevyhrál i s Man of Steel. Ten totiž tak kulervoucí ost, nemá. I když je pořád na 4. ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Abychom nebyli vyloženě krutí, X-Men: Dark Phoenix nejsou tak příšerný film, jak o něm mnozí tvrdí. Jen jde o tuctový snímek, který je dost zábavný na to, abyste u něho neusnuli, ale zároveň je hloupý, líný, uspěchaný a plný postav, které v člověku nedokážou vzbudit žádné emoce – ani kladné, ani záporné. Vrcholem jsou pak nesnesitelně nepřirozené dialogy, které často vyloženě tahají za uši. Pokud ale nejste vyloženými fanoušky původního komiksu (nebo animovaného zpracování z 90. let), budete ho nejspíš brát jako nenáročnou jednorázovku, která nenadchne, ale ani neurazí. ()

Flipnic-RE 

všechny recenze uživatele

Tak já nevím už ... Dle ohlasů jsem čekal něco jako byla fakt příšerná a o hovně nudná Apokalypsa. Ale nakonec to bylo o poznání MNOHEM lepší ve všech ohledech! Fakt se mi to líbilo a chvílema jsem uvažoval nad pětkou, ale to bych zas tímto dílem zahanbil ještě lepší pecky. No každopádně se mi na to parádně dívalo díky fakt luxusnímu vizualu, zápletka nulanulaNIC sice, ale postavy fajn a akce pak taky. Ty efekty už byly tak dobře udělaný, že mi to připadlo, že se to fakt děje a že to nejsou jen cgi efekty. Magneto supr jako dycky. Finále krásně gradující. Určitě jsem se u toho BAVIL mnohem líp a víc, než u "nejzábavnějšího filmu z Cannes" Parazit ... (i když to je jinej žánr a země, ale bavil jsem se prostě víc!), kterej jsem viděl ten týž den... ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Není to taková trágédie, jak se z reakcí dalo čekat, nicméně je pravda, že při srovnání s ostatníma Xmenama bych se musel hodně snažit, abych tam tu 4. hvězdu někde našel. Je to prostě takový mdlý a nijaký, protože jakkoli by Kinberg nemusel bejt úplně špatnej režisér, jak vidno, na scénářiťistika mu tentokrát nějak nevyšla. ()

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

Když už Fox přišel s restartem X-Menů s mladými herci, museli se samozřejmě pokusit o nové ztvárnění příběhu o Dark Phoenix, které víceméně zprasili ve filmu Poslední vzdor. Z počátku snímek i docela funguje, X-Meni konečně ve světě fungují jako hrdinové a zachraňují svět, jenže pak to jde celé z kopce. Jako hlavního záporáka vybrali tvůrci náhodného mimozemšťana z komiksů, který se tam objevil jen párkrát, a celá jeho parta jsou jen bezejmenní pěšáci, které po celý film vidíme víceméně jen v převleku za obyčejné civily. Postavy ve filmu mění názory během minut jak se jim zlíbí, snímek postrádá zajímavé zvraty a dokonce ani finále není takové, jaké by mělo být. Co však mohu pochválit je soundtrack, jenž se Zimmerovi povedl, jinak na filmu není jinak co chválit. Jednoduše tu máme znovu Poslední vzdor a série tak byla ukončena bez emocí a fanfár. 65% ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Komentár filmového znalca z historického mesta v susednom okrese ťažko akokoľvek doplniť, snáď iba tým že liter cocacoly je pre dieťa na 2 hodiny priveľa a preto doslova mnohé z detí film doslova prešťali...Inak úvod slabší, záverečný fight vo vlaku výborný a aj preto za 4*... ()

halogenka 

všechny recenze uživatele

Standardně špatná X-menovka, tentokrát navíc okořeněná trochou militantního feminismu. Tahle série fakt nutně potřebuje reboot, v podstatě jediné, na co se tu dá ještě koukat, je McAvoy a Fassbender. ()

higuain 

všechny recenze uživatele

Zásadní problém téhle série je podle mě v tom, že se po skvělé První třídě přestala soustředit na partu z První třídy. Nejdřív crossover se starými X-Meny (byť veskrze povedený), pak další mladé verze z původní trilogie (které měl málokdo zapotřebí vidět) a nakonec jsme zase skončili u Jean Grey. Přitom to měli táhnout především Fassbender, McAvoy a Lawrence, jejich prostor byl však až příliš ukrajován na úkor výrazně slabších herců. Co se týče tohoto "finále", tak potěšila úvodní pasáž, která je nad očekávání povedená, postupně už to ale jde spíš z kopce, přičemž největší Kinbergovou slabinou je paradoxně scénář (s logikou se tady některý postavy fakt nepotkaly). Naštěstí to vyvažuje slušná akce a hlavně vynikající Hans Zimmer, to je prostě král a celý film si víceméně krade pro sebe. Celkově snesitelný průměr. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Asi mám zrovna období, kdy mám náladu na akční filmy, sci-fi a komiksové blockbustery. Filmu X-Men: Dark Phoenix jsem moc nevěřila, ale nakonec mě vlastně příjemně překvapil, nenudil a bavil. Na to, jakými porodními bolestmi si ten snímek při výrobě a poté prošel, to nedopadlo vůbec špatně. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že tu končí jeden komiksově- filmový flám. Dark Phoenix demonstruje, jak to dopadá, když námět je vyždímaný, tvůrci vyčerpaní, lepší herce váže k projektu už jen kdysi dávno podepsaná smlouva a do centra pozornosti jsou divákovi vnucována mladá, ale především zcela nezajímavá motovidla. Na jakýkoli další pokus dýchat do mrtvoly se značkou X- Men již nejsem zvědav. ()

Související novinky

Noví mutanti mají požehnání Marvelu

Noví mutanti mají požehnání Marvelu

25.12.2019

Původní mutantí univerzum de facto skončilo s filmem X-Men: Dark Phoenix. Škarohlídi by dokonce mohli říct, že skončilo už s Loganem v roce 2017. Existuje však ještě jeden snímek z téhož světa, který… (více)

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

Netflix ukořistil sci-fi s Reese Witherspoon

Netflix ukořistil sci-fi s Reese Witherspoon

14.08.2019

Netflix podle čerstvých zpráv přeplatil šest dalších velkých studií a získal tak práva na nové sci-fi Pyros v hl. roli s Reese Witherspoon (Pravá blondýnka, Sedmilhářky). Snímek bude produkovat a… (více)

Smrtonosná past nebude, Disney šlape na brzdu

Smrtonosná past nebude, Disney šlape na brzdu

12.08.2019

Mohli jsme to předpokládat, teprve minulý týden se to však stalo oficiální. Po propadácích typu X-Men: Dark Phoenix se studio Disney rozhodlo zaříznout drtivou většinu chystaných snímků od studia… (více)

Reklama

Reklama