Reklama

Reklama

Když skupina X-Menů vyrazí na celkem rutinní záchrannou misi na oběžné dráze k ohrožené posádce raketoplánu, zdá se, že mají vše pod kontrolou a operace probíhá zdárně. Ale zdání klame. Jean Grey (Sophie Turner) je zasažena neznámou a smrtící kosmickou silou, která ji promění v jednoho z nejsilnějších mutantů. I s podporou ostatních X-Menů Jean zápasí nejen se svou nově nabitou a nestabilní silou, ale i se svými osobními démony. Postupně se dostává do děsivé spirály a ztrácí nad sebou kontrolu. Navíc její myšlení začíná ovlivňovat tajemná postava (Jessica Chastain), která přichází s nebezpečnými návrhy na využití její ničivé síly. Grey se mění v Dark Phoenix a stává se hrozbou nejen pro své nyní již bývalé přátele z řad mutantů, ale pro celou planetu. X-Meni tak musí čelit svému nejbližšímu i nejničivějšímu nepříteli – jednomu z nich. (CinemArt)

(více)

Zajímavosti (31)

  • Podle původního scénáře se místo mimozemské rasy D’Bari měla ve filmu objevit rasa Skrullů, kteří mají v komiksech schopnost měnit svůj vzhled a podobu. Kvůli autorským právům a také kvůli přítomnosti Skrullů ve filmu Captain Marvel (2019) se od tohoto ale nakonec upustilo. (BaronMartin)
  • Výroba a autorizovaná distribuce filmu podpořila více než 15 000 pracovních míst. (BMW12)
  • V závěru filmu, kdy Charles (James McAvoy) s Magnetem (Michael Fassbender) začínají partii šachu a kamera odjíždí vzhůru, je na ceduli na domě možno zahlédnout, že se kavárna, ve které sedí, nachází na Pařížské ulici „Rue de la Paix“. Název ulice znamená „Ulice Míru“ či „Mírová ulice“. (Kam3L)
  • Ještě před premiérou bylo potvrzeno převzetí X-men série zpět pod Marvel Studios (díky převzetí studia Fox Disneym) a připojení ságy do MCU. (Kinofil)
  • Sophie Turner uvedla, že se scénář v podstatě konstantně přepisoval za pochodu. Jeden den se něco upravilo, Kinberg na základě změn celou noc přepisoval scénář a další den se jelo nanovo. [Zdroj: Fandimefilmu.cz] (Kinofil)
  • Podle serveru Deadline stál snímek po započtení nákladů na reklamu a přetáčky neuvěřitelných 350 milionů amerických dolarů. To z něj dělá jeden z nejdražších projektů a zároveň po slabých tržbách kolem 250 milionů dolarů i jeden z největších filmových propadáků. Ztráta tak mohla pro studio dosahovat až kolem 120 milionů dolarů. [Zdroj: Fandimefilmu.cz] (Kinofil)
  • Původně se plánovalo, aby byl závěrečný díl série X-Men dvoudílný podobně jako Avengers: Infinity War (2018) a Endgame (2019). Kvůli produkčním problémům se od nápadu upustilo. (Kinofil)
  • Závěr filmu byl výrazně přetočen z vesmíru na scénu ve vlaku, kvůli přílišné podobnosti se snímkem Captain Marvel (2019), která se v závěru odehrává ve vesmíru. (Kinofil)
  • Písnička, která hraje na začátku filmu v autě, je „By The Time I Get To Phoenix“ od Glena Campbella. (Duoscop)
  • Jedná se o první film z X-Menovského univerza, ke kterému složil hudbu proslulý Hans Zimmer. (honza.kuzel)
  • Vojáci ve filmu mají na uniformě zkratku MCU, tato zkratka v Marvelu znamená Marvel Cinematic Universe. (tyzmrde)
  • Ve filmu vidíme fiktivní vesmírnou rasu Shi'ar. V komiksu mají tito ektotermní humanoidi stejný původ jako naše ptactvo a na některých místech svého těla peří (ve filmu chybí). Shi'ar je jeden ze čtyř hlavních mimozemských druhů zobrazených v Marvel Universe. Shi'arská říše je obrovská sbírka cizích druhů, kultur a světů umístěných v blízkosti Skrullů a Impéria Kree. Poprvé se objevila v lednu 1976 v komiksu „X-Men #97“. (3T)
  • Phoenix Force, jenž vidíme ve filmu, vznikla Velkým třeskem. Jedná se o vesmírnou entitu, která je schopna manipulovat s životní sílou, hmotou, energií a vědomím. I když je schopna tvořit život, nejedná se však o nejsilnější entitu v Marvel Universe (tou je One-Above-All). Tato entita si často hledá hostitele a tak není divu, že ji v sobě mělo více komiksových postav (Rook'shir, Feron, Necrom, Madelyne Pryor, Selene atd.) nebo aspoň její část, fragment z celé síly (Lilandra, Veranke, Korvus, Captain Marvel či tým Phoenix Five). (3T)
  • Celosvětová premiéra proběhla 14. května 2019 v Mexico City. (Varan)
  • Producent Hutch Parker uvedl, že finále se údajně mělo původně odehrávat ve vesmíru, v přetáčkách se však přesunulo zpět na Zemi. Zbytek mutantské rodiny totiž nebyl v třetím aktu příběhu původně příliš významný. Tvůrci přitom chtěli, aby právě vliv ostatních motivoval Jean Grey (Sophie Turner), aby přijala svou identitu. [Zdroj: filmozrouti.cz] (CrypzzXD)

Související novinky

Noví mutanti mají požehnání Marvelu

Noví mutanti mají požehnání Marvelu

25.12.2019

Původní mutantí univerzum de facto skončilo s filmem X-Men: Dark Phoenix. Škarohlídi by dokonce mohli říct, že skončilo už s Loganem v roce 2017. Existuje však ještě jeden snímek z téhož světa, který… (více)

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

Netflix ukořistil sci-fi s Reese Witherspoon

Netflix ukořistil sci-fi s Reese Witherspoon

14.08.2019

Netflix podle čerstvých zpráv přeplatil šest dalších velkých studií a získal tak práva na nové sci-fi Pyros v hl. roli s Reese Witherspoon (Pravá blondýnka, Sedmilhářky). Snímek bude produkovat a… (více)

Smrtonosná past nebude, Disney šlape na brzdu

Smrtonosná past nebude, Disney šlape na brzdu

12.08.2019

Mohli jsme to předpokládat, teprve minulý týden se to však stalo oficiální. Po propadácích typu X-Men: Dark Phoenix se studio Disney rozhodlo zaříznout drtivou většinu chystaných snímků od studia… (více)

Reklama

Reklama