Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše sa polovica siedmeho storočia a legendárny čínsky cisár Tchaj-cung uprel svoj zrak na kórejský polostrov, presnejšie na ríšu Goguryeo. Otvorené meranie síl skončilo katastrofou pre kórejské vojsko a víťaznej dvestotisícovej čínskej armáde už takmer nič nestojí v ceste na hlavné mesto. Je tu len jedná malá prekážka, malá pevnosť Ansi, ktorú bráni veliteľ Yang Manchun (Jo In-sung) s oddielom 5000 vojakov. Prichádzajúca čínska armáda nie je jediným problémom veliteľa. Nadriadení si o ňom myslia, že je zradca, a tak z ich strany podporu čakať nemôže. Navyše generál Yeon (Yu Oh-seong) posiela do pevnosti z hlavného mesta mladého kadeta (Nam Joo-Hyuk), aby neposlušného veliteľa odstránil... (beso74)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (30)

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Ako je zvykom u Juznej Korei,opat kvalitne spracovany a natoceny film,historicka drama,ktorej by som viac-menej nemal co vytknut,dobri herci,vyprava,hudba,kostymy,bojove sceny a tak dalej,jedine minus je,ze takychto zalezitosti uz sikmooki natocili kopec a tak povediac je to stale to iste dookola,ale hodnotim pozitivne...:-) ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Veľkolepý východoázijský historický epos, s vynikajúcou kamerou, úchvatným vizuálom a spektakulárnymi bojovými scénami, ktoré nepostrádajú nápaditú choreografiu, ale aj drsnejšie či efektné "momentky". Občas síce hlavný hrdina predvádza kúsky, za ktoré by sa nehanbil ani Legolas, a pri plánovaní priebehu obliehania si tvorcovia až príliš okato brali inšpiráciu z Ridleyho Kráľovstva nebeského, ale rozhodne sa je na čo pozerať. Ako to obvykle pri podobných filmoch býva, ostatné scény vsadené medzi jednotlivé rúbanice sú naozaj len nezáživnou výplňou, kde sa miesi romantika, humor či povrchné načrtnutie medziľudských vzťahov. Ale kto má rád historico-vojnový žáner, bude nadšený. 80%. ()

Reklama

Jeremiasz 

všechny recenze uživatele

solidni Korejska rubacka, takove Korejske Alamo. Dej je jen velmi volne inspirovany skutecnou udalosti, zatimco nektere skutecnosti odpovidaji realite (doba oblehani 3 mesice, pocet obrancu, vysledek samotny vcetne temer neuveritelne story o vybudovani cinskeho naspu vyssiho nez hradby hned vedle hradeb korejske pevnosti pomoci nehoz chteli Cinani dobyt pevnost. Obranci Ansi nicmene na nasep zautocili, nikde jsem nenasel info o tom, ze by ho podkopali jako ve filmu, a 3 dny a noci ten nasep proti silne pocetni presile opravdu branili) jine uz je "jen" fikce, hlavne tedy velikost cinske armady ( realne se pravdepodobne jednalo cca o 30.000 cinskych vojaku, z toho jich behem celeho oblehani padlo podle ruznych odhadu 2-5000, to je asi tolik, co ve filmu behem prvni bitevni sceny). Ale co, nebudme hnidopisi. Film jsou remeslne natocena jatka, infantilni postuchovani dvou fojaku lze prominout, 2 idioty musi mit zrejme kazdej velkej bijak od prvnich Piratu z Karibiku a nebejt patetickeho natahovani luku v zaverecne scene, vesel by se i do 2 hodin. ale stejne - nejlepsi reznicina chladnyma zbranema je u me porad Ironclad ()

Sticks 

všechny recenze uživatele

90% filmu je čistokrevní akce na kterou je radost se dívat. Postavy jsou skvělé a 5 hvězd musím dát už jen za toho typického Barbariana :)) škoda, že nebylo víc času na postavy, klidně mohli tu akci ubrat. Mohlo se to víc přiblížit třeba k Pánovi prstenů. Věc s "násypem" mi přišlo trošilinku nelogická. ()

morlumak 

všechny recenze uživatele

Korejská odpověď na Chi Bi. Výtečný film, který má kromě dobře udělaných bitevních scén i pokus o příběh. Hlavní postavy jsou sympatické, jejich motivace dává smysl. Jako u většiny podobných filmů je délka trošku natažená, v některých pasážích se vytrácí tempo, ale není to nic zásadního. Korejci historické film prostě umí. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (2)

  • Když se prvního dne čtvrtého měsíce tehdy datovaného letopočtu 645 pokusila armáda čínské vládnoucí dynastie Tang (唐, 618 - 907) překročit hranice svého korejského souseda, vládnoucí korejské dynastie Goguryeo (고구려, 37 př. n. l. - 668 n.l.), nikdo, a to myslím opravdu vážně, nikdo z tehdejších přítomných, velkých či malých, mocných nebo slabých, si nedokázal byť jen ve své fantazii představit, jak hluboce se celá bitva dotkne nejenom obyvatelstva obou zemí, ale také samotné historie, která by v jiném případě mohla být o něco světlejší, teplejší a pro obyvatele třeba i příjemnější. Takhle byla opravdu temná, chladná a žalostně krvavá. Tehdy se totiž na jednom místě, u obranné výspy, střežené pevnosti Ansi (안시성), střetlo nad sto tisíc korejských obránců, v nichž nefigurovali jen vycvičení vojáci, ale také domobrana složená z obyčejných a naopak nevycvičených mužů, a nad tři milióny speciálně vycvičených čínských vojáků. A to je pěkně velký rozdíl. Čínská invazivní vojska, vedená tehdejším generálem Li Shiji (李世勣, (594 - 669), útočila na vše, co se jim postavilo do cesty; likvidovali obranné výspy, vesnice, města, ale i velké pevnosti, hrady a obranné komplexy; tehdejší město ležící při společných hranicích Shin, Geonan nebo tehdejší Gaemo. Když se ale dostali k pevnosti Ansi, dnešnímu čínskému městu Haicheng (海城市), a to s podporou samotného čínského císaře Taizong (唐太宗, 598 - 649), nečekali, že se jim pevnost postaví na odpor, ba na odpor tak masivní, protože z útoku se stalo obléhání, které trvalo tři měsíce. A to nikdo rozhodně nečekal. Korejský generál Yeon Gaesomun (연개소문, 603 - 666) sice vyslal dalších sto padesát tisíc vojáků, ale jak už to tak bývá, včas rozhodně nepřišli. Na své cestě byli napadeni a poraženi. Invazivní útok na korejskou říši započal tehdejší vzájemný válečný konflikt, který si vyžádal opravdu hodně krve. A proč to všechno vlastně vůbec začalo? Oni ti Korejci, oni si za to vlastně mohli sami. Yeon Gaesomun byl obávaný, tvrdohlavý tyran, toužící po krvi, slávě a absolutní moci, - ty seriály jsme všichni viděli, takže dobře víme -, zavraždil tehdejšího královského panovníka Yeongnyu (영류왕, ? - 642), zmocnil se královského trůnu i s tituly a zároveň vyhrožoval sousední zemi Silla (신라, 57 př. n. l. - 935 n. l.) vojenským konfliktem. A protože Silla byla spojencem čínského císařství Tang, požádali je o pomoc a ti jejich prosbu samozřejmě vyslyšeli. Vše bylo ve své podstatě o něco komplikovanější, proběhla tam spousta intrik, vražd a byrokratických úplatků, pro snadné pochopení celé situace takové vysvětlení ale postačí. Na závěr bych jen dodal, že vítězem celého konfliktu nebyl nikdo jiný, než houževnatí Korejci, kteří i přes početní deficit dokázali celou invazi potlačit a naživu ponechat snad jen několik tisíc čínských vojáků. To nezní špatně, když vezmeme v potaz, že jich zkraje bylo víc jak tři milióny. Pevnost Ansi nicméně padla, to je všem zřejmě jasné. (Conspi)
  • V prvopočátcích bylo s filmem spojováno dokonce i jméno Byeong-heon Lee. Dle odhadů se měl objevit v roli čínského invazivního uzurpátora, dobývajícího se svoji armádou přes obranný systém korejské pevnosti Ansi. Jak se ale později prostřednictvím jeho zastupující mediální agentury BH Entertainment ukázalo, herec nabídku z blíže nespecifikovaného důvodu odmítl. A podobně se zachoval i jiný herec, jihokorejský mladík Bo-geum Park. Ten se měl zase coby mladý a energický, kreativní a zbrklý voják, prahnoucí po výsledcích a uznání, objevit na opačné straně, tedy v roli obránce tehdejší korejské říše Čoson (전주이씨). (Conspi)

Reklama

Reklama