Reklama

Reklama

Karbon

  • Francie Carbone (více)
Trailer 2

Podnikatel Antoine Roca se dostal do problémů a může přijít o rodinnou firmu. Rozhovor s účetním jej dovede až k myšlence daňového podvodu souvisejícího s evropskými uhlíkovými kvótami. Do akce se rozhodne zapojit parťáky z pokeru, bratry Erica a Simona Wizmanovy. Aby se však do riskantního plánu mohli pustit, musí zajistit potřebné financování. Volba padne na Kamela Dafriho, nechvalně známou osobnost kriminálního podsvětí. Antoinův pád do světa zločinu začíná. (Magic Box)

(více)

Recenze (57)

verbal 

všechny recenze uživatele

Typický EU situační napínač dle skutečných událostí. Žabožroutský Mrazekcroix, v podání galského klonu Šóna Pena s trochu méně pokrčeným xichtem, začne vymýšlet pitroviny, jak ojebat Babišona o DPH. Ten je k tomu celkem laxní, protože je sám kurva zlodějská, a tak s tou fintou lehkých topných emisních povolenek i tentokráte dojede na prima investory. Akorát těmi ve Francii nejsou Rusáci, nýbrž s láskou sluníčkářsky domestikované hadrové hlavy. Ovšem v rámci nediskriminace a zachováni rovnováhy na Blízkém východě jsou tu pěkné kurvy i židi, ztělesnění zejména solidně exhumovaným a dokonale mazlíčkovským Gepardem Žerardijé. Každopádně solidní, ucelený, odsejpající, zábavný a kulantně natočený L'histoire du parrain, rozhodně překračující průměrné limity CO2. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Mě se prostě ten filmařský rukopis Olivier Marchala nikdy nepřejí, temný, drsný, nekomprimisní místy až hodně depresivní, ale působící velmi realisticky. Jinak tomu není ani v případě Karbonu. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„KDYŽ JE TO TAK SNADNÝ, PROČ TO NIKOHO NENAPADLO …“   Byl trochu v píči s prachama, ale pak dostal nápad… okrást stát! Hele, tentokrát v tom nejede žádnej Čech (teda v tomhle filmu…). Sledujeme týpky, co maj koule, ale taky víme, že každá sranda jednou skončí. Postupně přituhuje na vícero frontách, takže z jednotvárnýho byznys plánu je celkem rozvětvená a slušná zápletka. Další film s ponaučením…   /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Mám miliony a (přesto mě) trápí emisní povolenky…                  PŘÍBĚH  ****  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Olivier Marchal zkušený Francouzský režisér, který má na svědomí třeba Válku Policajtů, MR 73 a Gang Story, to letos zkouší znova a za mne opět uspěl. Vynikající drsná a temná gangsterka, kde se hlavní hrdina s partou přátel dopustí daňového podvodu a příjdou si na pěkný balík,což se nelíbí místnímu gangsterovi a žádá o podíl. Cesta za slávou je rychlá, ale ten pád dolů ještě rychlejší a zde se vše žene do takových problémů, že je divákovi až nepříjemně. Skvěle zahrané, napínavé, drsné a nekompromisní, navíc založeno dle pravdy a z toho mrazí. Skvělá Gangsterka a potěší i Gérard Depardieu ve vedlejší roli. 80% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Podílet se na stínové ekonomice v oblasti drog, bílého masa či zbraní, to smrdí průserem, tak proč nezkusit karusel s emisními povolenkami.. Klasické story o vzestupu a pádu byznysmena za hranou zákona, u kterého se můžete dohadovat, jestli mimo vlivů závisti, osobních problémů a hloupých kolegů stojí za „úpadkem“ hamižnost nebo prostě jen pocit, že mám pořád málo. Ze všech Marchalových filmů nejméně čitelný rukopis není problémem, to spíš otravný francouzský rap, uspěchaná poslední půlhodina a obsazení postrádající charisma. Dát konec na začátek může být kontraproduktivní, ale tady to má své místo, abyste hádali, kdo stiskl spoušť. Troufám si tvrdit, že budete překvapení.. Apropo, Depardieu se s nedávnými rolemi obézního Gala natolik ztotožnil, že jeho pupek nyní zabere polovinu rozlohy Rudého náměstí. Úplně se děsím, že si vedle něj ještě stoupne Seagal a Vladimir se nebude mít kudy dostat do práce.. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Čím se film stává neuvěřitelnější, tím se příběh vypařuje jak dým. Ale základem je skutečná známá událost, když bylo z EU defraudováno 5 miliard euro, z toho z Francie 1,7 miliard. V roce 1997 Evropská komise zavedla emisní systém obchodování s emisními povolenkami (EU ETS) s cílem bojovat s klimatickými změnami snížením množství skleníkových plynů. Společnosti, které povolenky celé nevyužili, mohli jejich přebytek prodávat jiným společnostem na evropském trhu. Také bylo možné kupovat mezinárodní kredity. V roce 2008 burziáni v Paříži místo obchodování s povolenkami používali hotovost na budoucí obchody založením vzájemně obchodujících firem (kolotoč), použili trik s DPH a vyprané peníze znovu investovali nebo uložili v bankách v Číně. Z 12 obviněných stanulo před soudem jen pět, jeden byl zastřelen neznámým útočníkem na skůtru a zbytek pravděpodobně utekl do Izraele. Defraudované peníze se nikdy nenašly. Vidíme tak, že režisér Marchal stál před těžkým úkolem tak velkou defraudaci zfilmovat do epického příběhu. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Podnikatel, který je finančně na dně se rozhodne zapojit do akce, která ho nakonec může stát i život. Dokážu si představit, že v rukách zdatnějšího režiséra (přestože Marchal není žádný amatér) a s charismatičtějším hlavním hrdinou, se mohlo jednat o opravdovou pecku. Takhle pouze průměr, který neurazí, ale okamžitě vyprchá. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Benoît Magimel je francúzsky Sean Penn. Výzorom aj hraním. Bál som sa trochu tej ekonomickej témy, tá mi väčšinou neštimuje, ale nakoniec to dopadlo nadmieru dobre. O ekonomike sa hovorilo len krátko a film je viac thrillerom či gangsterkou. Škoda len takého zrýchleného záveru, ale aj tak dobre. A Depardieu je pánko aj v tomto veku a hoci aj vo vedľajšej úlohe. Super výrok: "Peniaze sú na nič, keď príde smrť." ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Řekněte někdo tomu Marchalovi, ať taky jednou natočí špatný film, protože se mu to nedaří....Ne, teď už vážně, tento chlapík z francouzských končin každou svou detektivkou dokáže předčit konkurenci ze západní polokoule, jeho filmy totiž vždy mají řízný a úderný tón, který já můžu kdykoli. Tentokrát se sice nejedná o plnohodnotnou gangsterku se vším všudy, ale i to zpočátku pomalejší tempo ke konci nabralo neskutečné grády. Sešly se zde samá herecká esa, Benoit Magimel (čtěte francouzský Sean Penn, ta podoba je v některých záběrech až mrazivá) opět předvedl luxusní výkon, potěšil i Depardieu v menší roli (ale i na malém prostoru naplno ukázal, že se s ním dá ještě počítat). Líbila se mi kvalitní režie (jak jinak) a docela promyšlený scénář, jenž chytře dávkoval různé zvraty. A ten konec (vlastně začátek) považuji osobně za precizní uzavření kapitoly jednoho člověka, který nevěděl, kdy přestat (zde se hodí legendární hláška z Mafie: Ten, kdo chce příliš moc, může ztratit úplně všechno). 8/10 ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nic zvláštního, nic, co bych už neviděl jinde. Chvílemi film působil spíše jako dokudrama. Tvůrci vynechali část děje, na který se tu jen odkazuje. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Strašné je to, že se to opravdu stalo. Strašné je to, že takhle odrbat Francii a EU zkrátka lze a když se dobrý ekonom zamyslí, napadne ho to taky, jen si to zkrátka nikdo nedovolí. Zase to vzniklo u chlapů a zase to musela dotáhnout ženská, tak už to chodí. Nebylo to špatné, ale po herecké stránce i režijní se mi daleko více líbily Smrtelné lži, kde byl Gere fenomenální. Tady jste ani nepoznali, co se v hlavě hlavního hrdiny děje, byl instantní jak čínská polévka že sáčku. Nezachrání to ani Depardieu, jeho role neměla tolik prostoru, což je škoda, že jeho linka bohatého podnikatele se filmem více netáhla. ()

Flipnic-RE 

všechny recenze uživatele

Parádní thriler o týpkovi, který kvůli tlaku okolností rozběhne s pochybnými kamarády šílenej plán na "výdělek" hromady peněz. No ale zapojí se do toho spousta šmejdů, pak jde po něm policie, a celý se mu to začne hroutit. V tom filmu je skvěle vyjádřenej a bod zlomu, kdy se všechno začne hnát do sraček a nejde to už zastavit ani před tím utýct. No a vlastně pak ještě informace, že film je podle skutečných událostí ... mráz po zádech jsem z toho měl... Taky pamatuju situaci, kdy šlo všechno v mým životě tak brutálně, nevyhnutelně a strmě z kopce .. eeehh, radši nevzpomínat... ;-))) ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Karbon čili uhlík, přesněji nejspíš kysličník uhličitý nebo oxidy uhlíku. Koncem roku 2009 vyšla tisková zpráva o tom, že daňové podvody s EUA (European Unit Allowances - evropské jednotkové kvóty) kysličníku uhličitého nebo ekvivalentních rozkladných produktů hoření stály evropské daňové poplatníky více než 5 miliard euro... Takže, když už mě to tolik stálo, tak bych se měl alespoň podívat, proč a jak jsem o svý prachy přišel... Přijít o prachy je ovšem jednoduché, obtížnější je pochopení pozadí celé kauzy, kterou dotyčná zpráva popísuje následovně: "Cílem EU je omezení globálního oteplování na 2 stupně Celsia nad úrovní hladiny před průmyslovou revolucí, snížení změn klimatu a splnění závazků z Kjótského protokolu. Každý členský stát povolil svým znečišťujícím zařízením určité množství práv na vyzařování prostřednictvím Přidělení národních kvót (či - ve filmu - povolenek). S těmito emisními kvótami je možno obchodovat na trhu jako s jakýmikoli jinými komoditami. Převod povolených kvót skleníkových plynů je zdanitelným plněním služeb."... Pozn. 1: Jinak je film možno považovat za rozšíření "Televizních novin". Pozn. 2: Pro Čechy by bylo rozhodně zajímavé, kdyby hlavní roli nehrál Benoît Magimel, ale..., ach ne, toho je beztak každý den plná česká veřejněprávní televize. Pozn. 3: Francouzi nás zase předběhli, kauzu "lehké topné oleje", kterou jsme také už více než před 20. lety zaplatili, mají čeští režiséři ještě před sebou. Pozn. 4: Na druhé straně, kam se Francouzi zašili, šlo o židovskou komunitu nebo by šlo o arabskou komunitu. Tyto dvě se sice nemají rády, ale pomocí freudovy doktríny "malých rozdílů" to jde snadno vysvětlit. ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších thrillerov, čo som v poslednej dobe videl. Herci zvládli svoje úlohy dobre, nechýbalo napätie a aj akcia. Brutalita a fanatické myslenie postáv bolo stvárnené podľa mňa vysoko realisticky. Film môžem len a len odporučiť. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nadrozmerny Gepard Zerardieu tomu suverenne vladne. Dokonca sa rozoberaju francuzske ci europske uhlikove kvoty, to ma potes. Magimel /Purpurove reky 2 - Andele Apokalypsy/ bo, len v uzadi : 77 % ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Film má pro mě jednu vadu,konec znám už na začátku.Jinak ale perfektně vygradovanej příběh podle skutečnýho případu.60%. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Skupina hlavních postav byla banda nesympatických kokotů, kterým člověk moc dobrého nepřeje, takže i zájem o celý film u mě nebyl kdovíjaký. Natočené to sice bylo skvěle a i příběh zajímavý, to jo, ale ty emoce propojující mě s dějem tam prostě chyběly. 65% ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Režisér Olivier Marchal dokazuje ,že to stále vie. Začiatok filmu sa pomalšie rozbieha ,ale po pol hodine sa film skvelo stupňuje. Posledných 20 minút je strhujúcich. Keby bol film celý taký ako posledných 20 minút bol by úžasný. 6/10 ()

Reklama

Reklama