Reklama

Reklama

Počátek a konec vesmíru

(TV film)
  • Velká Británie The Beginning and End of the Universe
Velká Británie, 2016, 2x59 min

Režie:

Nigel Paterson

Hrají:

Jim Al-Khalili

Obsahy(1)

Odkud jsme přišli a kam směřujeme? Profesor Jim Al-Khalili hledá odpověď na tuto otázku a snaží se v co největší možné míře probádat a prozkoumat univerzum. (TV Spektrum)

Recenze (7)

kotrlak 

všechny recenze uživatele

Tak nějak v kostce vysvětlená problematika hypotetického vzniku a konce vesmíru. Hawking to zabalil, tak Al-Khalili a další maj volnou stage. Na dnešní kosmologii nebo jak se ta věda nazývá je úžasný to že téměř veškeré výpočty jsou založeny na naměřeném příchozím elektromagnetickém vlnění (no, ono nám vlastně nic jinýho při naší primitivní cestovní technologii nezbejvá).. Na druhé straně, např. při výpočtech zmíněné 'critical density' tu máme mysteriózní 'dark matter' a 'dark energy', kterým by líp seděl termín "císařovy nové šaty". Takže se jednou možná ukáže že celou tu šarádu má na svědomí přece jen nějakej Stvořitel.... ()

subic 

všechny recenze uživatele

Bylo celkem zajímavé se dovědět, že Kassiopea, to roztažené M nebo chcete-li W, co je v Česku vidět celoročně, je v ní mlhovina, či-li galaxie, která se k nám přibližuje. To samo o sobě není žádná novinka, ale tady se divák dozví, jako se na to přišlo, jak se to vlastně měří. A tady o těch technických objevech, které umožňují vesmír zkoumat, je tento dokument. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Chtěl bych si umět přestavit vzdálenost několika miliard světelných let. Ty cifry, co zde létají vzduchem jsou naprosto šílené. Tím zdaleka nejlepším na celém dokumentu je to, že ústřední plešárd má mimořádný talent vysvětlovat relativně složité věci extrémně jednoduchým způsobem doplněným řadou konkrétních příkladů. Nejedná se o chrlení informací ve stylu "prostě to tak je", ale je zde opravdu srozumitelně vysvětleno, jak se na co přišlo a tyto samotné úvahy jednotlivých vědců už vám nepřipadají jako úvahy super inteligentních vědců přesahujících svým myšlením všechny ostatní, ale naopak vám připadají naprosto logické, teze je zpravidla naprosto jednoduchá a k jejímu pochopení vám stačí, když jste na střední škole dávali ve fyzice a chemii pozor. Divák se třeba naučí, že není zase tak těžké spočítat si rychlost, jakou se ve vesmíru objekty pohybují. Tento dokument je pojatý podstatně odlišným způsobem než většina dokumentů o vesmíru, které jsem viděl. Během relativně krátké stopáže dvou hodin dokáže velmi hezky a nečekaně důkladně zmapovat zásadní momenty na poli vědy, které vedly k pochopení počátku vesmíru. Hlavně zde zaznívá odpověď na otázku, proč něco tak je, objevují se zde důkazy. O predikci konce se toho dozvíme podstatně méně, ale zase tolik mi to nevadilo. Rozhodně dokument nesedne každému. Nečekejte nádherné záběry z vesmíru. Místo nich zde uvidíte všemožné teleskopy, výstupy z různých zařízení ve formě zdánlivě nesrozumitelných grafů. Dokument si nepouštějte, pokud se chcete dívat jak vesmírem plují různá vesmírná tělesa a u toho si pohoníte péro. Tento dokument je pro ty, které zajímá věda na pozadí. Chce to u dokumentu dávat pozor a relativně dost se soustředit, protože jinak jen promrdáte čas. [82 %] ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tedy to jsou měřítka, galaxie s miliardami hvězd 8 miliard světelných let od nás. Vše je zde poutavě vysvětlováno. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jsem čekal spíše zaměření se na skutečný počátek vesmíru a jeho možný konec. Místo toho přišla celá řada odborných teorií a možností, kterým sice běžný člověk nerozumí, ale kdyby se zaměřil pořádněji na výklad, asi by porozuměl alespoň částečně. Ze svého subjektivního dojmu musím říct, že mě ty dva díly místy nudily a přišly dost náročné na strávení. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama