Reklama

Reklama

Frigo u kováře

  • USA The Blacksmith
Komedie / Krátkometrážní
USA, 1922, 21 min

Obsahy(1)

Poté, co se díky Frigovu přičinění dostal kovář k šerifovi do vazby, zbývá všechna práce právě na klaunovi s kamennou tváří... Frigo ková koně a opravuje auta, ale ne vždy se kýžený výsledek dostaví... (Morien)

Recenze (31)

Webb 

všechny recenze uživatele

Jako kovářův pomocník musí Frigo umět nejen vybrat správnou podkovu či pomoci dámě, která spadla z koně, ale též opravit auto, což není zrovna jeho předností a pomáhá si při tom, jak umí. Scéna z balónkem nahrazujicím hever nebo naprostá destrukce krásného bílého automobilu patří mezi perly Busterových grotesek. ()

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Další povedená Keatonova groteska, začátek filmu je sice slabší, závěrečné finále to ale vše vynahrazuje. Scénka kdy Buster doslova zdevastoval toho veterána, na to jen tak hned nezapomenu. Je zde i pár další vtipných situací, které stojí za shlédnutí. Celkově tedy asi trochu slabší Keatonova groteska, i když stále velice vtipná a nápaditá. 70%. ()

Reklama

Iggy 

všechny recenze uživatele

Asi nejvydařenější jsou v téhle grotesce vtip s velkým magnetem, balónek držící auto a scéna neúmyslné totální destrukce naleštěného auta, na kterém měl Frigo provést drobnou triviální opravu. Vůbec nejlepší je ale konec: Takhle končívají všechny líbánky. Detail na vlak řítící se z mostu do propasti. Když se ale kamera oddálí vidíme elektrický vláček a rodinnou idylu. Moc krásný happyend! ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Frigo u kováře je vedle Friga na mašině (The General) můj oblíbený kousek Bustera Keatona. Nechci srovnávat žánr komedie nebo grotesky dvacátých let a současné doby, ale vzledem k tomu, že jsem včera viděl Post Coitum, neodpustím si jízlivou poznámečku, že nafouknutý balónek použitý místo heveru při opravě auta je mnohem legračnější a inteligentnější než lascivní "humor" v některých novějších filmech... ()

classic 

všechny recenze uživatele

Predstavte si, že by som dal Frigovi vybrúsiť jeden hranol, tak z pôvodnej hrúbky 50 cm, by asi zostalo nakoniec 1 cm ? Keaton je cieľavedomý ANTI - KUTIL, čím si získava čoraz väčšie sympatie u publika, pretože čím horšie, tým lepšie, ako legendárni československí PAT a MAT. A týmto vizionárom sa všetci doteraz aj inšpirujú. Z môjho pohľadu trochu slabšie, že sa venuje podkovám a opravám áut naraz, na jednej strane úspešný, a na strane druhej - KAZISVET šiesty ! Ak to teraz spojím dohromady, tak vzniká niečo takéto... I napriek môjmu priemernému hodnoteniu, stále ide o nadštandard. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama