Reklama

Reklama

Frigo u kováře

  • USA The Blacksmith
Komedie / Krátkometrážní
USA, 1922, 21 min

Obsahy(1)

Poté, co se díky Frigovu přičinění dostal kovář k šerifovi do vazby, zbývá všechna práce právě na klaunovi s kamennou tváří... Frigo ková koně a opravuje auta, ale ne vždy se kýžený výsledek dostaví... (Morien)

Recenze (31)

Webb 

všechny recenze uživatele

Jako kovářův pomocník musí Frigo umět nejen vybrat správnou podkovu či pomoci dámě, která spadla z koně, ale též opravit auto, což není zrovna jeho předností a pomáhá si při tom, jak umí. Scéna z balónkem nahrazujicím hever nebo naprostá destrukce krásného bílého automobilu patří mezi perly Busterových grotesek. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Moje úplně první setkání s Busterem. Naprosto to stačilo, aby se navždy zapsal v mém srdci. -> Sice to zní strašně, ale je to tak. Jo jo. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Oblíbený díl mojí mamky, se asi stal i mým oblíbeným. Komedie, která je stará přes osmdesát let a člověk z 21. století se ještě dokáže smát. Keaton nás přežije všechny. Skeče, které jsem doposud jetě neviděl v žádné komedii, takže můj úsměv byl jednoznačně od ucha k uchu. Scénka s opravou kola u auta se mi snad líbí ze všeho nejvíc. Takže zbývá jedniné: BRAVO, BUSTERE. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Frigo u kováře je vedle Friga na mašině (The General) můj oblíbený kousek Bustera Keatona. Nechci srovnávat žánr komedie nebo grotesky dvacátých let a současné doby, ale vzledem k tomu, že jsem včera viděl Post Coitum, neodpustím si jízlivou poznámečku, že nafouknutý balónek použitý místo heveru při opravě auta je mnohem legračnější a inteligentnější než lascivní "humor" v některých novějších filmech... ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nevedu polemiky, jestli byl Frigo lepší nebo horší než Chaplin, ale považuji tuto grotesku a jednu z nejlepších keatonovek a nejlepších grotesek vůbec. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Predstavte si, že by som dal Frigovi vybrúsiť jeden hranol, tak z pôvodnej hrúbky 50 cm, by asi zostalo nakoniec 1 cm ? Keaton je cieľavedomý ANTI - KUTIL, čím si získava čoraz väčšie sympatie u publika, pretože čím horšie, tým lepšie, ako legendárni československí PAT a MAT. A týmto vizionárom sa všetci doteraz aj inšpirujú. Z môjho pohľadu trochu slabšie, že sa venuje podkovám a opravám áut naraz, na jednej strane úspešný, a na strane druhej - KAZISVET šiesty ! Ak to teraz spojím dohromady, tak vzniká niečo takéto... I napriek môjmu priemernému hodnoteniu, stále ide o nadštandard. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Povedená svým způsobem demoliční komedie, ale k Frigovi bych si auto spravit nedal. Vychytaný vtípky (Frigův neposedný klobou, sedlo tlumící drncající jízdu na koni, magnet nad vchodem, nebo výběr podkov pro koně). Rozhodně stojí za shlédnutí, Buster Keaton má dobrý smysl pro humor a originalitu vtipu. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Asi nejvydařenější jsou v téhle grotesce vtip s velkým magnetem, balónek držící auto a scéna neúmyslné totální destrukce naleštěného auta, na kterém měl Frigo provést drobnou triviální opravu. Vůbec nejlepší je ale konec: Takhle končívají všechny líbánky. Detail na vlak řítící se z mostu do propasti. Když se ale kamera oddálí vidíme elektrický vláček a rodinnou idylu. Moc krásný happyend! ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Kovář Buster Keaton, poté, co omylem způsobí uvěznění svého šéfa se na krátkou chvíli ujímá podniku sám a voře na co přijde naprosto neskutečným způsobem. Nemůžu se ubránit dojmu, že Frigo se stal jednou z inspirací pro naší dvojku Pat a Mat, akorát, že Buster si na to stačil sám a zvoral všechno úplně stejně. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Buster Keaton síce hrával vo svojich filmoch väčšinou dobráckych babrákov, ale v skutočnosti to bol pán Majster vo filmovom umení. ()

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Další povedená Keatonova groteska, začátek filmu je sice slabší, závěrečné finále to ale vše vynahrazuje. Scénka kdy Buster doslova zdevastoval toho veterána, na to jen tak hned nezapomenu. Je zde i pár další vtipných situací, které stojí za shlédnutí. Celkově tedy asi trochu slabší Keatonova groteska, i když stále velice vtipná a nápaditá. 70%. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Frigo (Buster Keaton) jako nešikovný kovářův pomocník, který zkazí vše na co sáhne. Kováře (Joe Roberts) dostane ze hry a ze zákazníků kovárny a autoopravny se stávají oběti smutného pomocníka. Nakonec alespoň vyhraje jackpot v podobě jedné z jeho obětí (Virginia Fox). Nechybí honičky, pranice a občas velmi dobrý fórek. ()

Los 

všechny recenze uživatele

Jedna z Busterových prvních grotesek, které jsem měla tu čest vidět. Je zde mnoho vtipných scének, mnohé jsou sice předvídatelné, ale tohle mi nikdy nevadilo ani v některých Chaplinových groteskách. Je však zajímavé, že takovéhle vtípky dokáží pobavit i téměř 100 let po svém vzniku. 8/10 ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Naprosto fantastická záležitost, něco takového se jen tak nevidí. Originální gagy a vynikající na jedničku vychytané vtípky, fantastické nápady a další důkaz toho, že Keatonovy grotesky patří k nejlepším (alespoň tahle je rozhodně jedna z nejlepších vůbec). Sedlo tlumící drcavou jízdu, magnet nad vchodem, zašpinění koně, to jsou věci, které se v jiných groteskách opravdu nevidí. Samozřejmě nechybí nezbytná destrukce a happy end. Naprosto geniální záležitost, která po téměř stech letech ani trochu nezestárla. 100%. ()

Reklama

Reklama