Reklama

Reklama

Frigo a strážníci

Krátkometrážní / Komedie / Rodinný
USA, 1922, 18 min

Obsahy(1)

Dcera starosty slíbí svojí ruku Frigovi poze pod podmínkou, že se Frigo stane bohatým obchodníkem. Frigo se tedy vydává do města, ale místo toho, aby získal bohatství, se zaplete se zákonem, konkrétně s několika sty strážníky. Tento film je známý jako největší policejní honička v tehdejší grotesce. (Rosana)

Recenze (30)

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Dávno tomu, co Buster Keaton dělal přemety, salta a stavěl se na hlavu. Lidi v dnešní době dělají psí kusy, aby byli originální. Piercing, modrý vlasy, kabala, ale Buster se věnoval tomu, co ho baví. Jeho geniální číslo na žebříku nebo na povozu s koněm, jsou brilantní. Prostě mě baví. Keaton má styl humoru, kterej není křečovitej a narozdíl od svého kolegy Harolda Lloyda, je sympatickej. Viděl jsem dost němých filmů, takže můžu porovnávat, ale v souboji Keaton vs. kdokoliv jiný, vždy bude tenhle ňoumy number one! ()

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Posledná 5minútovka veľmi výdatná... Pri tej by sa zadýchal aj Jackie Chan :). Ale inak si nemyslím, že mi to utkvie v pamäti ako ostatní Buster s ktorým som mal tú česť. Tu ešte beriem fascináciu dobového diváka "wow, koľko veľa ľudí v komparze" a "wow, ako dokázali, aby ten koník skackal kedy chcú" To mňa moc nebere... A tých scén, pri ktorých si poviem ja "wow, toto ako???" tam bolo naozaj len pár. Narozdiel od Sherlocka Jr., či Generala (ano, viem, že tie filmy boli 3x tak dlhé, ale frekvencia týchto scén bola podstatnejšia.) ()

Reklama

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

3,5     "I won't marry you until you become a big business man."     Buster Keaton dostane od svojej vyvolenej ultimátum a musí sa poriadne obracať, aby ho splnil. Lenže sa mu v tom veľmi nedarí a ešte k tomu sa zapletie do poriadnej mely, v ktorej sa to priam hmýri policajtmi. Táto, inak celkom vydarená groteska, nie až tak prepchatá výbornými gagmi ako v Keatonových vrcholných dielach, pár skvelých sa ich ale určite nájde (najlepšie sú: znamenie o zmene smeru a pes, boxerská rukavica a policajt, telefonát s koňom, akrobacia na rebríku). Videná reštaurovaná verzia z roku 2015 s veľmi zvláštnou "impresionistickou" hudbou Timothyho Brocka (2012), ktorá sa k filmu príliš nehodí (okrem výbornej hudby pri policajnej naháňačke). Po poslednom zhliadnutí znižujem zo 4 na 3 hviezdičky (ostáva 3,5).     "Get some cops to protect our policemen!" ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Aby se mohl Buster oženit se svou milou, musí jí nejdřív dokázat, že je schopným obchodníkem. Od podvodníka koupí veškerý nábytek z domu, který je na ulici připraven ke stěhování. Vrchovatě ho naloží na povoz s koněm a následuje několik gagů při jeho cestě městem (Buster si vyrobí zlepšovák k odbočování a taky jeho komunikace s koněm je rozhodně netradiční). Nakonec se přimotá do výroční přehlídky policistů a jak jinak než shodou okolností mu na kozlíku přistane bomba hozená teroristou. Buster tak vyhodí do povětří oddíl policistů a všichni účastníci přehlídky ho začnou pronásledovat. Následuje nejskvělejší a nejvelkolepější honička s policií (dokonce s celým regimentem), jakou ve svých groteskách Keaton předvedl, korunovaná povedeným závěrem. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Buster Keaton chce byť bohatým biznismenom, aby získal ženu. Ukradne peniaze, od zlodeja kupuje nábytok, čo nie je jeho a telefonuje koňovi, ktorého legálne kúpil, aby ho vozil a nestál len tak podaromnici. Nápadov na útek pred policajtami vo vtedajšom meste je tu neúrekom, pobaví aj Keatonov balans pri vyvažovaní horizontálne postaveného rebríka, ktorý sa snažia na svoju stranu nakloniť skupiny policajtov. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (2)

  • Film byl zvolen k zachování v národním filmovém registru v knihovně Kongresu, a to roku 1997. (HellFire)
  • Scéna, ve které si Buster zapaluje cigaretu pomocí atentátníkovy bomby, odráží (ať již schválně nebo nevědomky) temnou chvilku v životě Harolda Lloyda. 24. srpna 1919 si Harold vyzkoušel stejnou scénku s maketou bomby, která se však ukázala jako pravá. Harold tak ztratil palec a ukazováček na pravé ruce a 30% pravé dlaně. V důsledku výbuchu na tři měsíce kompletně oslepl a další tři měsíce bylo jeho vidění rozmazané. (HellFire)

Reklama

Reklama