Reklama

Reklama

České zázraky - Série 2 (2021) (série)


Záchytka (S02E07)

(epizoda)
Česko, 2021, 26 min

Režie:

Roman Motyčka

Obsahy(1)

Psychiatr Jaroslav Skála založil první protialkoholní záchytnou stanici a celý život věnoval boji s alkoholismem... Rozpady rodin a společenských vztahů patří mezi nejčastější důsledky alkoholismu. Podle údajů z roku 2020 problém s alkoholem přiznává každý šestý Čech. Impulsem, začít problém s pitím řešit, často bývá nedobrovolný pobyt na záchytné stanici. Málokdo ale ví, že první záchytnou stanici tak, jak je známe dnes, založil český lékař-psychiatr a bojovník s alkoholismem Jaroslav Skála. Jeho cílem bylo lidi pod silným vlivem alkoholu, nejen v danou chvíli kvůli bezpečnosti izolovat, ale hlavně dlouhodobě léčit. Ke svým pacientům si vytvořil silný vztah a na rozdíl od zbytku společnosti, alkoholiky neodsuzoval, ale snažil se jim pomoci. S jeho myšlenkou pracují některé záchytné stanice dodnes. Právě poslední pobyt na záchytné stanici donutil pacientku Vlaďku začít problém s alkoholem řešit. Už 4 roky nepije a zřejmě si zachránila rodinu. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Některé věci mne nepřestávají překvapovat i na starý kolena. Já vždycky myslel, že záchytka slouží jen jako záchytka pro ožraly, aby nedělali bordel nebo někde neumrzli, ale ono to je geniální systém, kdy se odchytávají závislí a na tomto místě si můžou uvědomit poprvé svoji závislost a často to je to první moment, kdy se mohou rozhodnout pro léčbu. Tohle je opravdu famózní vynález českého psychiatra Skály, protože záchytky existovaly ve světě dřív, ale měli jen tu represivní formu často provozovanou přímo policií, ale on tomu dal nemocniční formu s doktorama a pojal alkoholismus jako nemoc, která se má léčit. Začínám cyklus České zázraky milovat. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Boj s alkoholizmom nie je v našich ani v českých zemiach nič nové. Až vtipné príde historické okienko, kedy pri čítaní diela Humanistická etnografia Čiech od muža menom Johannes Butzbach okolo roku 1500 narazíme na tieto riadky: „Muži v Čechách sú veľkých hrmotných postáv, majú obrovské bruchá a začervenalé nosy od nadmerného pitia piva... Ich ženy za nimi ale v pití vôbec nezaostávajú.“ Čo sa zmenilo za 500 rokov? Takže žiadna záchytka nám asi nepomôže... Ale všetka česť tým, ktorý sa snažia zmeniť. ()

Reklama

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama