Reklama

Reklama

Prcek

(seriál)
Trailer
USA, (2017–2018), 25 h 13 min (Minutáž: 39–55 min)

Hrají:

Humberto Busto, Alejandro Aguilar, Mauricio Mejía, Dolores Heredia, Diego Mendieta, Laura Osma, Marco de la O, Rodrigo Abed, Luis Fernando Peña (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(34)

Jeho postava je možná malá, ale jeho plány jsou obrovské. Joaquín Guzmán, zvaný El Chapo, se hodlá vypracovat z bezvýznamného mafiánského poskoka v největšího narkobarona všech dob. Neštítí se ničeho - bude klidně vraždit, vydírat boháče nebo podplácet prezidenta... (TV Prima)

Recenze uživatele mira007 k tomuto seriálu (38)

Prcek (2017) 

S01:Život El Chapa je stejně filmově poutavý jako život Escobara, ale tenhle seriál na Narcos nemá. Zatímco v Narcosu byly perfektně namíchané do geniálna linky Medelínského kartelu, kolumbijských zástupců spravedlnosti, amerických agentů a prolínání skutečných záběrů té doby tak v tomto seriálu se jede jen El Chapo a druhá strana zákona je meziřádky hodnocena ještě hůř ( vraždy, korupce, - není tam žádný aspoň trochu kladný hrdina). Celkově se to odchyluje od reality a některé myšlenky jsou na hranici konspiračních teorií - vláda se dohodne s narkomafiány na regulaci obchodu s drogami . Možná to tak je, ale autoři Narcosu takhle hluboce bez nějakých dokázaných faktů nefantazírovali) Ačkoliv se na to kouká celkem dobře, blíží se to spíš běžné produkci v tv ( viz. problém se zobrazením byť jediné bradavky) S02: O třídu lepší, mexická drogová válka kartelů, která se daleko víc než S01 drží faktů a je pestřejší, už to není jen El Chapo, ale drogová scéna jako celek. ()

Série 1 (2017) (S01) 

S01 je období od osmdesátých let , kdy El Chapo pracoval pro Miguela Ángela Félixe Gallarda až do prvního zatčení a pobytu ve vězení v roce 1993. Během této doby se dokáže domluvit s Escobarem, osamostatnit se a stát se bossem, zažehnout válku s konkurenty a prchat jako hledaný zločinec do Guatemali. Má to rukopis Narcosu, ale mne S01 zklamala hlavně odkloněním se od reality nejen v životopise bosse, ale hlavně autorskou fantazií na straně postav reprezentující stát, kterým nedělá problém vraždit a kupčit mafiánama. Ne že bych si dělal nějaké iluze o policii, politicích , ale přeci jen prokázání, usvědčení se mi to zdá jako fabulace autorů životopisného seriálu přes čáru. Z vraždy biskupa na letišti udělali autoři úplně konspirační bramboračku. ()

Tunel (2017) (S01E01) 

El Chapo není Escobar, představitel hlavního hrdiny není Wagner Moura a tenhle seriál není Narcos, který je dokonalejší. Přesto námět je exkluzivní a první díl tohoto seriálu ukazuje začátek Guzmána ( poslední drogový boss uvedený Forbesem jako dolarový miliardář ), který není ještě boss, ale pracuje pro největšího tehdejšího kokainového bosse - Miguel Ángel Félix Gallardo. Ale malý Joaquim už vymýšlí tunely pro pašování do USA a navazuje kontakt s Escobarem. Oproti Narcosu je znát odstup od realističnosti a víc to jde stylem do běžné akční produkce. ()

Vzestup (2017) (S01E02) 

Přestřelka u právníka v obýváku vypadala jak z nějaký Nielsenovské parodie. Tyhle béčkové momenty vzdalují tento seriál od toho nejlepšího, co činilo Narcos famózní. Seriál jinak celkem šlape a v tomto díle se El Chapo stává bossem. ()

Oko za oko (2017) (S01E03) 

Přestřelka na discotéce se mi zdála kapku přestřelená.... ()

Podraz (2017) (S01E04) 

V tomto díle je zobrazena vražda kardinála Juan Jesús Posadas Ocampa z roku 1993. Tomuto dílu dám čtyři hvězdy, protože po filmařské stránce hodně vyspělé - tři dějové linie se skrz retrospektivu spojí v jeden časový bod dané vraždy. ()

Hon (2017) (S01E05) 

Na El Chapa je vládou vypsaní odměna o on musí prchat a on prchá, ale s menší elegancí a méně přehledně než Wagner Moura jako Escobar. ()

Nevyzvednutá zásilka (2017) (S01E06) 

El Chapo prchá do Guatemali, kde se chce kamarádit s tamnějším bossem, a odtud si chce dojít pro svých pět tun kokainu do San Saladoru, ale smolík. ()

Do vězení (2017) (S01E07) 

El Chapo v mexické věznici handluje svůj osud. je také představený veřejně jako protidrogový úlovek - hodně slavná scéna ze zpráv ( tady jsem si uvědomil, že v Narcosu bylo prolínání skutečných záběrů s filmovými jako skvělý doplněk, tady se nic takového nekoná krom úvodní znělky) Skutečná scéna byla následující https://www.youtube.com/watch?v=RgujG2gZF70 ()

Věznice Almoloya (2017) (S01E08) 

Ajaja ... hned na úvod představitel strany státu odkrágluje nepohodlnou novinářku ... přesně tyhle momenty posílají tento seriál životního příběhu do kytek - u Narcosu se drželi faktů a známých pravd daleko přesvědčivěji. ()

Izolace (2017) (S01E09) 

Tento díl je pro mne velkým zklamáním - z bosse El Chapa se dělá politický vězeň a ti záporáci jsou hlavně ti co představují stát a jeho systém a nejhorší je ta ředitelka věznice, která se se vyžívá v trýznění chudáčka Čapita, který se zastává i nevinného revolucionáře profesora. To skoro vypadá jakoby scénář k tomuto seriálu psal snad někdo z tiskového oddělení cartelu Sinaloa. ()

Série 2 (2017) (S02) 

Druhá série je o třídu lepší podívaná, zatímco S01 je jako béčkový akční dle scénáře fanouška El Chapa, druhá série ukazuje drogovou válku v Mexiku a a osoby a vztahy jsou sice zjednodušeně ale jako v Narcosu opřené o skutečné, všeobecně jako fakt přijímané potvrzené věci. Zmírnily se dvě negativa - fabulace dějů na straně osob státu a zmírnila se glorifikace El Chapa a ukazuje se víc negativa vlády drogových bossů - nejlepší díl byl ten, který se týkal civilistů žijících v prostředí, kde si kartely vyřizují účty nebo dobývají území konkurence (S02E08) ()

Nová identita (2017) (S02E01) 

Druhá série začíná retrospektivně tam, kde končila S01, čili ve vězení, kde se hlavní hrdina zabydluje do přijatelného luxusu. jenže zatímco v S01 se čapo ukázal jako div ne politický vězeň, v S02 už se projeví trochu blíže skutečnosti jako gauner - znásilní plačící spoluvězenkyni. ()

První kroky na svobodě (2017) (S02E02) 

Guzmán bere roha .... a obávám se že si scénáristé trochu zahráli na konspiraci víc než je zdrávo, protože i ten útěk je zfilmovaný jinak než se všeobecně soudí - komplikovaněji a s větším množství zkorumpovaných zástupců státní moci ( trochu nelogické korumpovat víc lidí, když si koupil všechny dozorce ) Myslím, že scénář píše nějaký anarchista bojovník proti systému. ()

Pomsta (2017) (S02E03) 

El Chapo chce být capo di tuti, ale musí eliminovat dva bratry Avendanos z Tijuany. Dávám pět hvězd , ne že by tento díl nějak filmařsky kvalitnější než předchozí, ale já jsem ožil, když jsem v 35. minutě uviděl Škodu Felicii s registrační značkou AGV 2496 ( že by podprahový productplacement od AVG?) což mne opravdu upřímně pobavilo. ( bratři Avendanos jsou předobrazem bratrů Ramon Arellano Félix (1964-2002) a Benjamín Arellano Félix - Ramon byl opravdu zabit v Mazatlánu, ale policistou při konfliktu při běžné kontrole, pravda je, že se předpokládá, že tam jel oddělat parťáka El Chapa Ismaela Zambadu Garciu, Benjamina zatkli pár týdnů později a dnes sedí v USA na pětadvacet let ) ()

Válka (2017) (S02E04) 

První setkání s Los Zetas zde pojmenované Emes ( Los Zetas asi nejbrutálnější a nejvycvičenější kartel vznikl jako ozbrojená složka kartelu ze zálivu ze členů vojenských speciálů - no a tahle parta kluků do pětadvaceti vyrostla do největšího konkurenta Silanoa El Chapa, jejich šéf je v tomto seriálu hodně podobný slutečnému H. Lazcanovi ) Tento díl je jinak jedna velká nepřehledná střílečka. Heriberto Lazcano Lazcano (1974 – 2012) původně člen speciálních jednotek najatý Cartelem del Golfo, ale po zatčení šéfa Juana Garcií Ábrego a eliminaci jeho bratra Humberto převzali jejich byznys a stali se hlavním konkurentem Sinaloa. Los zetas prosluli absolutní brutalitou a armádní organizací kartelů, nejlépe vycvičení a vyzbrojení rekrutovali bývalé vojáky. Lazcano zemřel při přestřelce s komandem námořnictva. Poslední tečkou bylo, když komando Los Zetas uneslo jeho tělo z márnice. ()

Bratr za bratra (2017) (S02E05) 

Rodina nadevše... dobrá pointa. Chente je postava inspirovaná šéfem Juaréz cartelu Vicente Carrillo Fuentes, kterému zabili ne jednoho bratra, i bratra Cipriana za neznámých okolností, ale jindy a jinde v osmdesátých letech. V roce 2004 byl zabit bratr Rodolfo, když vycházel z kina. Tak nějak se soudí, že to mělo něco s El Chapem a nato zemřel ve vězení Guzmánův bratr Pollo a tak nějak se soudí, že za to mohl Vicente, takže ta konstrukce v tomto dílu je tak nějak podle skutečnosti. Bratrů měl ještě víc a jeden z nich byl sám pán nebes, který zemřel při plastické operaci v roce 1997. ()

Prezidentské volby (2017) (S02E06) 

Více politický díl ( prezidentské volby) než gangsterka. El Chapo přivítá pod svými křídly náboženského fanatika, který kartel vede jako variaci církve inspirovaný Nazariem Moreno Gonzalezem (1970-2010?) šéf La familia. Prospěl krutostí, ale i charitou ve svém domovském Michoacánu. V roce 2010 zaútočilo 2000 vojáků na jeho "domek" a dva dny trvala přestřelka než ho dobyli, ale tělo bosse nenašli, ale předpokládá se, že umřel. 2014 byl prohlášen za mrtvého. ()

Všichni proti všem (2017) (S02E07) 

Federace vs. Emes a Chente - mexická drogová válka kartelů plus minus tak jak si o ní člověk četl v novinách. ()

Ti druzí (2017) (S02E08) 

Tenhle díl na dějových minilinkách ukázal jaké to je být civilistou v místech kde jede válka kartelů. Pokud jste chudý zemědělec můžete za otrockých podmínek dřít pod ozbrojenci na mákovém poli, když jste mladá holka můžete být unesena neznámo kam na území útočícího kartelu, když jste chlapec můžete skončit jako dětský zfetovaný voják svých únosců, když jste kdokoliv můžete zemřít při nějakém masakru. ( jak takový útok konkurenčního kartelu vypadá doopravdy https://www.youtube.com/watch?v=d_A6Ol7vuVM ) Tomuto dílu dám pět hvězd, protože těžištěm nebyli narkomagnáti ale civiilisté - hlavně linka zoufalé matky , která hledá nezvěstnou dceru po barech a kterou okradou policajti bylo hodně silný kafe. ()

Reklama

Reklama