Reklama

Reklama

Tehdy spolu

  • angličtina That Time Together (festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh vypráví o mladé Židovce Terezce Zágorové, která se na Valašsku ukrývá před hrozbou deportace v období II. světové války. Terezka přijíždí na Valašsko z Plzně ke své tetě na vesnici. Snaží se zapadnout do nového prostředí, poznává tradiční řemesla, tradice, domácí zvířata a také zde prožívá svoji první dětskou lásku. Avšak tíha válečné doby doléhá i na venkov a dívka si musí dávat pozor, aby její tajemství nikdo neodhalil. (A-Company CZ)

(více)

Recenze (6)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Když chcete udělat sugestivní dramatickou esej a necháte voiceover namluvit Balzerovou, tak fakt nevím, co čekáte, že se stane. I když skoro jakýkoliv voiceover je tu zločin a dělá z toho polopatickou vraždu jakékoliv poetiky. Je mi líto kameramana. I když koukám, že je uváděný i jako režisér... tak asi není ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Sháněl jsem ten film hodně dlouho, ale sláva, nakonec mi ho někdo našel a já mu za to děkuju. Tohle mohl být jeden z nejlepších českých filmů posledního desetiletí, ten potenciál tu fakt byl, jenže je tady řada faktorů, a to poměrně dost důležitých, co to sráží dolů. Jako klady bych rozhodně vyzdvihl kameru a hudbu, hlavně teda tu hudbu, ta je tady úžasná, jenže ten film trpí především tím, že neví, co chce říct. Je 2. světová válka a malá Židovka se schovává ve vesnici na Valašsku, která ale vypadá, jako bychom se vrátili v čase tak o jedno nebo dvě století. Vždyť za 2. světové už na vesnicích nebyly jenom dřevěné chaty, nebo snad jo? Každopádně tu dobu mi to rozhodně neevokovalo, byť ty stavby vypadají strašně hezky. Celý děj jsem rozepsal o pár vět zpátky (a jak to celé dopadne je nám jasné celkem brzo), jenže o čem to celé vlastně bylo? Většinu filmu sledujeme vesnický život a všemožné valašské tradice (ačkoli, tohle se dělalo podle mě po celé republice, ani se nejedná o nic neobvyklého a neznámého) a v pozadí je válka, jenže tu skoro vůbec není znát, jenom na začátku a na konci. Ano, je to natočené docela poeticky, to oceňuji fakt hodně, jelikož v Česku je poetický žánr téměř vymřelý druh, ale prostě tam chybí nějaká jasnější autorská výpověď. Taky mi vadilo, že některé scény jsou dost natahované, až pak začnou lézt na nervy (třeba samotné finále, které moc emočně nefunguje) - a to jenom kvůli tomu, aby ten film měl aspoň něco málo přes hodinu. Snaha to je pěkná, ale potenciál tady byl mnohem, mnohem větší. A je mi líto, že nebyl naplněn. Zapadnout si to ale rozhodně nezaslouží, je mnohem víc horších českých filmů, tenhle se snaží aspoň trochu zachránit poetický žánr v naší zemi. 2* ()

ZHODNOTITEL 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu ano, poetické, historické. Na druhou stranu je to takový vrabčí hnízdo poskládané z různých větývek a sesmoleného bahýnka. Čas od času pěkná kamera a pak najednou spíš amatérština. Také si nejsem moc jistý tou dobou a kostýmy. Na jedné straně poslouchám příběh z období 2. sv. války ale na straně druhé mám pocit, že sleduji obrázky z 19. st. Nevím do jaké míry byl tento film míněn jako opravdu profesionální nebo spíš jak je dnes v oblibě, nezávislý. Každopádně to asi úplně nebude film, na který by se chtělo větší množství lidí podívat znovu. ()

Prubner 

všechny recenze uživatele

Autoři asi zjistili, že u předchozího filmu Děda se jim nejvíc povedly polodokumentární sekvence o starých valašských tradicích a zvycích, a tak tentokrát poskládali z takových sekvencí celý film. Což bylo určitě dobré rozhodnutí. Filmařsky se jedná o zdařilejší počin než Děda, hudba, kamera i komentář zaslouží pochvalu. Autorům se daří vyvolat u diváka nostalgii po starých časech, kdy lidé žili úplně jinak než dnes. K záporům filmu patří místy zmatený střih a amatérské výkony neherců. To zasazení děje do doby druhé světové války a připomenutí holokaustu paradoxně ve filmu působí nadbytečně a rušivě, přestože je na tom příběh postaven. Suma sumárum: Pokud na sobě autoři budou pracovat, mohli by časem vytvořit pozoruhodné dílo. Zatím na to ještě nemají. ()

Alden_Larson 

všechny recenze uživatele

Je to biografcký dokument převlečený za hraný film. Vlastně bych to ani nenazval biografickým dokumentem, protože jeko předchozí film Marty S. Gerlíkové "Děda", mi i tento film přijde jako pouhá záminka k natočení dokumentu o Valašsku. A přijde mi to jako velká škoda, protože příběh protagonistky tohoto filmu je celkem zajímavý a kdyby byl natočený klasicky jako film a ne jako biografický dokument, tak mohl být tisíckrát lepší. Kromě děje a hereckých výkonů na tomto filmu není nic, co by se mi líbilo. Prezentace byla otřesná, film neustále používá slow-motion, která v 99% případů není ničím motivována, akorát ve mně vyvolávala pocit vlivu marihuany. Hudba byla nesmírně kýčovitá a místy dokonce otravná. Tvůrci tohoto filmu měli určitě dobré úmysly, ale možná tento příběh přenechat někomu jinému, někomu zkušenějšímu. 2/10 ()

Reklama

Reklama