Reklama

Reklama

Otevřená

Trailer 1

Obsahy(1)

Sáru, samotářskou dívku žíjící s matkou v neutěšeném prostředí, trápí nevyřčená sexuální touha po její nejlepší kamarádce Alise. Když se konečně svěří, je jí odmítnuta. Se ztrátou přátelství dochází i ke zveřejnění Sářiny orientace. Náhlá samota a existenciální tíseň v ní vzbudí nejasné, ale stále děsivější představy a vize, u nichž se postupně stírá hranice mezi snem a skutečností. Elegantně nasnímaný černobílý psychologický horor se odehrává někdy koncem devadesátých let a na pozadí příběhu ukazuje nejistoty jedné ztracené generace. (Balkanfilm)

(více)

Recenze (6)

Othello 

všechny recenze uživatele

Přesně takové by filmové debuty mladých umělců měly být. Radikální, neutěšené, nespokojené a formálně vynalézavé. Proto film pocitově připomíná prvotiny Davida Lynche, Panose Cosmatose, film Nachtmahr od AKIZe či videoklipovou práci Chrise Cunninghama pro Aphex Twina. Narozdíl od dříve jmenovaných, se kterými má zejména společného to, že se nesnaží zprostředkovat příběh, nýbrž pocit, má Otvorená určitou rezervu, která by se dala shrnout slovy "balancuje na hraně nudy k posrání." ()

dzira 

všechny recenze uživatele

tagy: lesbický film, horor, bělehradské sídliště, Mazací hlava.... Doporučuji všem milovníků filmových bizrností... Bude v programu Vsetínského filmového maratonu v termínu 20. - 22. 4. 2018 ()

InTerrre$ 

všechny recenze uživatele

Debut "srbského" režiséra, jehož kraťasy získaly věhlas v jeho domovině, která mu nefinancuje jeho filmy a on sám neví, nakolik své filmy i sebe považovat za součást Srbské kinematografie... Jako student na London Film Academy získal věhlas svými krátkými filmy natáčenými v jeho domovině. S Otevřenou se rozhodl vytvořit film o - na Srbsko kontroverzním - milostném vztahu dvou středoškolaček Alise a Sáře. Jejich vzájemná nenaplněnost a deprese přerůstají z psychického mučení (drama) do fyzického (horor). Z drama se tak stává horor připomínající Eraserhead Davida Lynche a Cronenbergovy hororové prvotiny. Vizuální složka je díky černobílé kameře Ivany Rajic intimní stínohrou, díky které se divák vzdaluje realitě a pohružuje se do vnitřních stavů Sáry. Pro Ivanu Rajic, je to první práce na filmu, do nedávna studovala klasickou fotografii v Bělehradě a s natáčením neměla do této doby zkušenost. Koncepčně je to dílo precizně uchopeno a vedeno. Otevřená neschází z cesty, kterou si předsevzali její tvůrci. Ivana Rajic zabírá kamerou jen Alisu a Sáru, ostatní charaktery jsou mimo rám, nebo těla bez hlavy, jsou rozostřené, ajn. - Vše tak vnímáme perspektivou asociální, uzavřené a zmatené Alis. Do toho hra se stíny, symbolika prstů, a co vše dokáží divákovi říct. Ryzí film, krásná kinematografie - tohle je filmová poezie. Možná je to velmi troufalé, ale Tarkovskij by z tohoto malého filmu mě, dost možná, radost. PS: Duchovní, to jest významná věc, je "významná" právě tím, že ukazuje nad sebe, že je vyjádřením a exponentem čehosi duchovně obecnějšího, celého světa cítění a myšlení, který v ní nalézá svůj více nebo méně dokonalý symbol - a tím měříme stupeň její významnosti. Thomas Mann ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Srbská artová záležitost, která mi nedávala moc smysl, ale musím hvězdičkama ocenit, že se mi po velmi dlouhé době líbila ta vymazlená černobílá kamera. ()

korok 

všechny recenze uživatele

Půvabná Milena Durovič, představitelka Sáry, velmi pomohla k tomu, že jsem film dokoukal do konce. Jinak opravdu bizarní artová záležitost, která ne každému sedne. ()

Reklama

Reklama