Reklama

Reklama

Dáma a Král

(seriál)
  • Česko Druhá šance (pracovní název) (více)
Česko, (2017–2022)

Hrají:

Tereza Hofová, Matěj Hádek, Miroslav Donutil, Jan Cina, Anna Kameníková, Miloš Vávra, Markéta Hrubešová, Ivana Chýlková, Petr Šmíd, David Punčochář (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(44)

Obsahy(1)

Advokátní kancelář přibere do svého týmu soukromého vyšetřovatele, který má za úkol odhalovat skutečné viníky trestných činů, ze kterých jsou obviněni klienti kanceláře. Hlavními hrdiny jsou trochu podivínský vyšetřovatel Prokop Král (Matěj Hádek) a schopná a úspěšná advokátka Lenka Braunová (Tereza Hofová). Společně tvoří protikladnou a jiskřivou dvojici, která však výborně funguje. Pod taktovkou šéfa kanceláře Rudolfa Černého (Miroslav Donutil) a s pomocí začínajícího právníka Jiřího Mladého (Jan Cina) vyšetřují různorodé případy a pomáhají lidem, kteří nemohou nebo nechtějí jít na policii. Žádný zločin, žádná záhada pro ně není neřešitelná. Nejsou policisté, proto musí případy klientů řešit bez kriminalistického zázemí - důvtipem, překvapivou akcí, novým, nečekaným pohledem na zločin nebo jeho pachatele. (TV Nova)

(více)

Recenze uživatele honajz k tomuto seriálu (6)

Návrat Krále (2017) (S01E01) 

Nemůžu si pomoct, ale pilotní díl by snad měl zaujmout, a ne uspat? Rozehraný námět by nemusel být špatný, kdyby Králova milenka zpřed 15 let nevypadala jako jeho matka, kdyby Král v současnosti nevypadal místo jako otec spíše jako bratr své údajné dcery, kdyby dceru nehrála Linhartová, která nejenže neumí hrát, ale ani vyslovovat, a vše se snaží "uhrát" jen kukadly a zrzavými vlasy... Hlavně jsem čekal, kdy se projeví genialita hlavního hrdiny, a ono nic, tedy kromě scénky z Číslo 5 žije, kdy si robot prolistoval encyklopedii a vše si zapamatoval. Hádkovi alias Králi stačí prolistovat spis a má jej naskenovaný v hlavě. A všechno nakonec vyřeší - bacha, těžký spoiler - světla na semaforu. Jako fakt? To je tak jasný důkaz? Navíc, při tom malém množství postav, kdo neuhodne vraha po první čtvrthodině, asi nikdy nečetl žádnou detektivku. Pro mne sice příjemný vizuál a zajímavý nápad, ale jinak to bylo ukecané a nudné až na půdu. ()

Ve víně je vražda (2017) (S01E03) 

Obrázky jsou krásné a pan kameraman by měl dostat Českého lva za krásně orámované scény, dovedné využití barev, skvělé nasvícení apod. Jenže jen kvůli hezkým obrázkům se na seriál člověk nedívá, že? Sice je hezké po letech vidět Hanku Vávrovou-Heřmánkovou, ač jí to hraní a zvláště intonace tolik nejde, ale děj a zápletka jsou tak jednoduché a prostinké, že by se Agatha Christie styděla něco takového pustit ven. Protože ono si to hraje třeba na poirotovky - už jenom tím, jak se všichni podezřelí shromáždí na jednom místě a náš génius vše skvěle odhadne a odhalí, většinou na základě intuice, nikoliv nezpochybnitelných fakt, a ještě mlží, stejně jako Poirot, kdo je vrah. Tak ne, milí tvůrci, fakt vám to nefunguje. Navíc v detektivce mají mít všechny náznaky nějaké využití, i kdyby šlo o falešnou stopu a zmatení diváka. Jenže tady nechá veledůležitě Prokop degustovat víno, jako by to mělo nějaký význam (nemá), veledůležitě sleduje kolem projíždějící vlaky (sice hezká poetika, ale který blbec by si postavil vinařství vedle frekventované vlakové trati? Navíc ani tohle není pro příběh nijak využito, fakt nijak!), a pak jsou vše jen takové odhady a dohady. Koneckonců, policie by prohledala nejen místo činu, ale i blízké okolí, tak se to totiž dělá, takže by i ty nedopalky našli oni, ne právní poradce. Fakt slaboučké, natahované, nudné, nepřesvědčivé a vlastně příběhem i hloupé. (Btw, Zedníčkovi by velkého podnikatele v jeho podání věřilo fakt jen asi dítě.) (Btw2, Prokop byl patnáct let bezdomovcem, ne v komatu jako jeho kolega z primáckého seriálu Polda. Tudíž by neměl být tak vykulený z YouTube a blogerů.) ()

Fajn víkend (2017) (S01E05) 

Opět dobrá kamera, ale jinak stupidní příběh, nevyužitý Hádek (ten mix Mentalisty a Castla prostě nefunguje, protože je to jako stý odvar, bez nápadu, ozvláštění a dokonce nějakých atributů - vlastně té postavě chybí i ta mladická radost z objevování a ze života u obou výše zmíněných vzorů) a atmosféra a děj na bodu mrazu. Jak došlo na zázračné otěhotnění, bylo jasno všem, ale museli jsme přetrpět ještě dvě reklamy, než si po vzoru Poirota pozvou všechny podezřelé na jedno místo, kde pak všichni deklamují hůř než rozuzlení neznalí herci při přímých přenosech Hříchů pro pátera Knoxe. Nejspíše to vznikalo strašně rychle, takže nebyl čas na dotažení tolik potřebných detailů, ozvláštňujících drobností i minipříběhů a podpříběhů, a tak je z toho skutečně jen tupá a nezajímavá nuda, navíc strašně, ale tak strašně hloupá. ()

Smrt v jezerní kotlině (2017) (S01E07) 

Tohleto poněkud vykrádá To. Jinak krajina hezká, noční scény docela slušně natočené, ale to rozuzlení, to si ze mě děláte legraci, ne? Klasika - postava, která se na začátku jen mihne... přitom se to dalo rozehrát vážně šikovněji, spleteněji, a ne, že z toho vyleze takový jednoduchý cajdák. ()

Vražedné známosti (2017) (S01E08) 

Tak nakonec docela solidní díl. Škoda jen, že advokátka nakonec vlastně nezhřešila, bylo by to zajímavější, kdyby ano. Ale jinak slušně natočené, zápletka docela zajímavá (i když šlo odhadnout, oč jde, hned, jakmile nám byla prozrazena minulost jedné z postav, a dokonce i kdo je v tom zapleten). Jen Dejdar hraje nějak pořád stejně, Jeníčková vypadá jak smrtka a ani Plodková mne tady moc herecky nezaujala. Hádek pořád vypadá jak Linhartové starší brácha, ne otec, a pokud jde o diamanty, dostali jsme malý, český, pitomoučký a nijak napínavý cliffhanger. ()

Dáma a kyvadlo (2022) (S05E12) 

Přišlo mi to jako klišé na klišé. Navíc Tereza Hofová žel vypadá o deset let starší, než kolik jí je, takže ty mladické vášně obou chlapců jim moc nevěřím. Jinak jsem doufal, že pátrání po pokladu bude víc, ne jenom pátrání po studni (i když ta záměna se povedla, na chvíli). Richter v podání Pavelky asi létá vzduchem a má telepatické myšlení, když přesně věděl, kde se ti dva vynoří z lesa. A pohřeb nezvěstné osoby myslím nemůže být, dokud neuplyne nějaká doba, tuším rok. A to vloupání do trezoru asi pinzetou, to už nemá smysl komentovat, Ale jinak zahrané je to pěkně, hezké lokace, slušná kamera. ()

Související novinky

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

Reklama

Reklama