Reklama

Reklama

Dáma a Král

(seriál)
  • Česko Druhá šance (pracovní název) (více)
Česko, (2017–2022)

Hrají:

Tereza Hofová, Matěj Hádek, Miroslav Donutil, Jan Cina, Anna Kameníková, Miloš Vávra, Markéta Hrubešová, Ivana Chýlková, Petr Šmíd, David Punčochář (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(44)

Obsahy(1)

Advokátní kancelář přibere do svého týmu soukromého vyšetřovatele, který má za úkol odhalovat skutečné viníky trestných činů, ze kterých jsou obviněni klienti kanceláře. Hlavními hrdiny jsou trochu podivínský vyšetřovatel Prokop Král (Matěj Hádek) a schopná a úspěšná advokátka Lenka Braunová (Tereza Hofová). Společně tvoří protikladnou a jiskřivou dvojici, která však výborně funguje. Pod taktovkou šéfa kanceláře Rudolfa Černého (Miroslav Donutil) a s pomocí začínajícího právníka Jiřího Mladého (Jan Cina) vyšetřují různorodé případy a pomáhají lidem, kteří nemohou nebo nechtějí jít na policii. Žádný zločin, žádná záhada pro ně není neřešitelná. Nejsou policisté, proto musí případy klientů řešit bez kriminalistického zázemí - důvtipem, překvapivou akcí, novým, nečekaným pohledem na zločin nebo jeho pachatele. (TV Nova)

(více)

Recenze uživatele rakovnik k tomuto seriálu (33)

Série 1 (2017) (S01) 

Velká očekávání, jež nakonec přinesla průměrný seriál amerického střihu. Případy nebyly zcela marné, ale autoři úplně rezignovali na hlavní linii příběhu. Model, kdy zaměstnanci advokátní kanceláře suplují nedostatečnou práci policie u mě přestal brzy fungovat. ()

Návrat Krále (2017) (S01E01) 

První "seznamovací" epizoda mě vtáhla do děje hned od začátku. Pěkně natočené, inteligentní, s velice zajímavou postavou Krále, jejž Hádek hraje skvěle. Zdá se, že se mám na co těšit. ()

Smrtelné vyhlídky (2017) (S01E02) 

Matěj Hádek herecky vyniká, jeho vzhled homelessa a chování podivína mě zaujalo. Ovšem dnešní případ, jenž se tvářil vysoce sofistikovaně, kazí dojem z vyšetřování, nestandardního získávání důkazů a indicií, až nelogičností. Shrnutí případu, včetně policie ex machina, působí spíše úsměvně. Příběh působí skvělým dojmem na pohled, nicméně trpí v detailech. Snad nepůjde kvalita dále dolů. ()

Ve víně je vražda (2017) (S01E03) 

Třetí epizoda ukázala asi definitivně směr "Mentalista". Originál prvního dílu vyšuměl. Příběh nebyl úplně špatný, ale stal se průměrnou ukecanou televizní detektivkou. Pryč je napětí, drama. Prokop se hezky oblékl a vše, čím mě začátek seriálu potěšil a nalákal, se již vytratilo. ()

Milenci a vrazi (2017) (S01E04) 

Podivínství Prokopa Krále mi trochu vadilo, jeho postřehy a vševědoucnost se zdají být až neuvěřitelné. Případ byl zajímavý, poutavě natočený, s pěknou pointou. Ale asi bych více uvítal klasickou detektivku, nikoli asistenta advokáta. ()

Fajn víkend (2017) (S01E05) 

Zajímavě natočený, moderní a poutavý případ našeho geniálního mentalisty, jenž vyřešil i s pomocí černé kočky. Dnes bez Donutila, Ciny a dcery (takže zase bez diamantů), v prostředí moderního hotelu, kam láká zákazníky "guru". Opakuji se, ale standardní policejní vyšetřování bych spíše ocenil, do našich končin se detektivní činnost právní kanceláře moc nehodí a policii nesupluje. Navíc vyšetřování je postaveno na nestandardním až nereálném skládání důkazů. ()

Krvavá svatba (2017) (S01E06) 

Stále mi vadí, jak právník a jeho pomahač supluje práci policie. Zahraniční formát seriálu mi nesedí. Shánění indicií je stále stejně mlhavé, ale tento případ "zamčeného pokoje" probíhal i dopadl uspokojivě. Ale kde jsou diamanty? A co na to Jan Tleskač? ()

Smrt v jezerní kotlině (2017) (S01E07) 

Nevím, proč si autoři vypůjčili jméno tábora od Foglara - snad proto, že byl na Sázavě? Prostředí bylo příjemné a milé, případ zajímavý, s napínavou zápletkou, ale jeho řešení opět těžko uvěřitelné. Začínám mít pocit, že se mi líbí, jak je seriál natočený, ale samotný obsah mi moc nesedí. ()

Vražedné známosti (2017) (S01E08) 

Hezky natočený, zajímavý případ. Ale opět mi vadilo (byť Policii ne) nezákonné získávání důkazů. Největší zklamání ale přišlo poté co jsem zjistil, že toto byl poslední díl. Konečně si postavy všimly, jak vlastně seriál začal, ale tvůrci nám to jen připomněli a aniž by se cokoli stalo, seriál skončil. ()

Vražda a vykoupení (2018) (S02E01) 

Supl policie opět zasahuje. Drama na konci mi přišlo úsměvné, stejně jako návštěva v kanceláři, byť téma bylo navýsost vážné. ()

Tóny smrti (2018) (S02E02) 

Dnes se poprvé naplno projevilo, že dceři Krále viditelně není 15 let. Stejně jako nebylo patrné, na jakou školu vlastně chodí - to měli být deváťáci? Nestandardní získávání důkazů, navíc nezletilou mládeží mě trvale iritovalo. Jinak ale byl případ zajímavý, stejně jako jeho rozuzlení, dokonce byla jednou větou připomenuta Prokopova minulost. ()

Jak ukrást Rembrandta (2018) (S02E03) 

Způsob vyšetřování zdál se mi poněkud neuvěřitelný, nicméně jsem jej shledal poutavým. Jen škoda, že minulost hlavní postavy je odbývána dvěma třemi větami. Navíc pozadí zločinu není rozhodně originální - viz Nahá pastýřka. ()

Smrt na dlouhých vlnách (2018) (S02E04) 

Vyšetřování je klasicky nestandardní, ale na duo H - H se dá dívat. Případ byl opět zajímavý a prostředí vsi svým způsobem atraktivní, byť na omezené ploše. Ale chyby ve scénáři a přehnaný závěr sráží tu lepší stránku seriálu. ()

Zapomenutá vražda (2018) (S02E05) 

Policisté mohli mít radost z jasného případu, přistoupili ale na hypotézu o odlišném pachateli. Hra o čas byla ale pohodovým vyšetřováním, byť opět hezky zamotaným. Umím si představit tento zločin i bez zapojení Krále na straně obviněných. ()

Smrt favorita (2018) (S02E06) 

Prostředí boxerů mi bylo stejně blízké, jako Královi. Snad proto mě tento díl příliš nebavil. Rozuzlení případu byla více náhoda, či neuvěřitelná smyšlenka. Navíc celé pozadí případu bylo až moc přitažené za vlasy. Asistence policie jen dokresluje jakousi šroubovanost cizího rámce vyšetřování do našeho prostředí. ()

Diamanty jsou věčné (2018) (S02E07) 

Po třinácti dílech, kdy Král řešil cizí případy, si scénárista vzpomněl, že sám byl v jednom namočený. Já jsem skoro marně pátral v paměti, kdo je kdo a kde je co. Seriál mohl být vlastně trilogie o loupeži století. Připadá mi, že ve velice chytře se tvářící kriminálce se většina postav chová dost hloupě. Navíc odhalení, kdo v pozadí tahá geniálně za nitky, mi přišlo už přehnané a neuvěřitelné. ()

Není kouře bez ohýnku (2018) (S02E08) 

Žádný bombastický závěr se nekonal. Příběh byl uzavřen uspokojivě, ale přesto cítím určitou pachuť. Tvůrci se nevyvarovali chyb, ani nevyjasnili všechny okolnosti. Taktéž nevíme, jak dopadne Král sám. Jinak je seriál hezky natočen, nicméně k dokonalosti jiných mu ještě kus chybí. ()

Série 3 (2018) (S03) 

Tato série by se měla jmenovat "šašek a královna", "čekání na Krále", "návrat Krále", či podobně, když už si tvůrci tedy vybrali parodické názvy epizod. Ostatně, celá série působí jako parodie. Už jen proto, že titulní hrdina se zde prostě nevyskytuje a byl nahrazen komickou figurkou. To je v našem prostředí snad unikát. Kdybych se občas nepobavil, hodnotil bych tuto sérii níže, protože s původním seriálem má pramálo společného. ()

Král je mrtev (2018) (S03E01) 

Stavět napětí a práci Braunové v prvním dílu nové série na tom, kdo zavraždil Krále, nebylo nejrozumnější. Není přece tajemstvím, že žije (Viz také název druhého dílu). Navíc nahradit ho komickou figurkou se podle mého nepovedlo. Odhalení na konci (obě) byla tedy předem známá. Uvidíme. ()

Ať žije král (2018) (S03E02) 

Komediální rovina funguje dobře, případ také dostal zajímavé rozměry. Ale Král nikde, navíc se vyšetřování táhne již druhým dílem bez konce. Očekával jsem klasický krimiseriál. Co díl, to případ. Uvidíme, kam se pohneme. ()

Související novinky

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

Reklama

Reklama