Reklama

Reklama

1922

Trailer

VOD (1)

Nebraský farmár Wilfred James (Thomas Jane) sa v roku 1922 rozhodne s pomocou svojho syna Henryho, čisto z finančných pohnútok, zniesť zo sveta manželku Arlette. Krátko po tom, čo spoločne jej zúbožené telo zakopú do starej studne, začne rančer čeliť desivým vidinám a podivným útokom agresívnych potkanov. Jeho život sa začne rúcať a Wilfred nadobudne dojem, že brutálne zavraždená manželka ho po smrti prenasleduje. (Karamanlis)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Když to všechno děláte pro druhé, někdy si ani nestačíte všimnout, kolik za tím stojí egoismu.. Trademark autora literární předlohy (nadpřirozené prvky jako mocnitel útrap lidského svědomí) tady docela funguje a přesvědčivě stvrdí, že nemožnost „deratizace“ mysli farmáře Wilfreda Jamese bude tím nejvyšším trestem.. Držení těla, zpustlý vzhled, barva hlasu, mluva (vypadalo to na srolovaný kukuřičný list mezi spodním rtem a dolní dásní). Tím vším se Thomas Jane, jakožto nebraský balík, co se češe, čistí zuby i utírá zadek klasem kukuřice, ponořil do role vskutku ukázkově. S adaptacemi Kinga se v posledních měsících roztrhl pytel kostí a ta od Hilditche rozhodně patří k těm zdařilejším.. ()

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

King je teď v kurzu, o tom žádná a 1922 je zajímavé a napínavé, psychologické trýznění. Vynikající Thomas Jane, který na farmě maká, tomu nelze upřít a rád by makal dál, ale žena je proti, takže se synem se rozhodne jednat a od té chvíle se rozjede dost mrazivé ničení, otce a syna. Je tedy fakt, že King dost okatě vykrádá Lovecrafta, (Krysy ve zdech) ale efektivní to je, takže mu to lze i prominout, ale fakt ať King napíše něco sám za sebe a né že bude vykrádat hororového velikána. Největší svízel, tohle filmu je, že se to všechno neodehrává na farmě a v okolí, která je přitom v zimě perfektně strašidelné a film tak začne sledovat i druhou příběhovou rovinu, což působí zmatečně a rozvlekle. A však, ty lahůdkové masky a gore scény, ty to bohatě vynahradí. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

I přesto, že je tenhle film skvěle natočený a celkem dobře zahraný, dokonce se i celkem zdatně vyvíjí, i tak mi připadá nepovedený, a to hlavně z hlediska atmosféry. Tu 1922 nemá naprosto žádnou. Přitom ten námět je pro ni jako stvořený, dal by se pojmout fakt strašně dobře a snad i řádné psycho by z toho mohlo být. No jo, jenže to by to musel režírovat někdo zručný. Tady jsem se dočkal neskutečně nudného dramatu s postavami, které mi byly ukradené a aby to nějak vypadalo, je tady pár hororových prvků, bohužel zrovna ty nejlacinější z nejlacinějších. A jak se mi pak takový film má líbit, když mě tak strašně nudí? A ten konec se taky zrovna moc nepovedl. Prostě ten film má svoje klady, ale šel by zpracovat mnohem, mnohem líp. 2* ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Horor říznutý thrillerem s notnou dávkou přímo až nechutných momentů plných krve (ale nejen, ty scény s krysami, u těch i na toho nejotrlejšího člověka půjdou menší mdloby, prostě hnus.). Tíživý soundtrack plný hutných tonů, které se na vás sypou ze všech stran a vám přijde, že na vás někdo hodil tunovou deku jako slušné závažíčko. A k tomu všemu musím přiznat, že Jane mě svým výkonem jednoduše ohromil a zároveň uhranul (možná to z 90 % zajistil ten skvělý buranský jižanský přízvuk). Jinak film nenabídne nic strhujícího. Napínavosti jsem se dočkal skoro až přespříliš, ale ta samotná zápletka mě jaksi minula. Pár momentů se snažilo zacílit i na emoční stránku, no a holt se vždy nevydařilo (dobře, scéna se smrtí syna i ženy dost drsná, tam emoce zaplály). Ke konci filmu docházel dech, bylo vidět, že tvůrci se snaží film natahovat jako nějakou gumičku, ale spíše už začali vařit z vody. Viděl jsem mnoho horších snímků na podobné téma, ale taktéž se musím přiznat, že i lepší existujou, a není jich málo. Když ne kvůli ničemu jinému, podívejte se na 1922 z důvodu výkonu Janea. Ten vás nenechá chladným. Za mě dávám 64 % ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Je fascinující, jak si Thomas Jane naučil tu svojí roli absolutního amerického vidláka včetně toho hezky poslouchatelného, ale těžce srozumitelného dialektu. Opravdu fascinující. Škoda, ale že ač se jedná o povídku z Kingovy kapsy, což je na kvalitě námětu rozhodně znát, tak zpracování bylo značně ponuré a nekonečně pomalé. Na to, že film má 101 minut se v něm totiž nic zásadního nestane, až vlastně na jednu explicitní scénu. Všechno ostatní schramstne atmosféra a ta se opravdu nezapře s rokem 1922. Jednoznačně zajímavý kousek, který má svoje pro a proti, ale rozhodně stojí za shlédnutí. Navíc nelze si nevšimnout řady momentů, které odkazovaly na legendární Osvícení. Myslím si, že pro fanoušky Stephena Kinga je tento film jednoznačně povinnost. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama