Reklama

Reklama

1922

Trailer

VOD (1)

Nebraský farmár Wilfred James (Thomas Jane) sa v roku 1922 rozhodne s pomocou svojho syna Henryho, čisto z finančných pohnútok, zniesť zo sveta manželku Arlette. Krátko po tom, čo spoločne jej zúbožené telo zakopú do starej studne, začne rančer čeliť desivým vidinám a podivným útokom agresívnych potkanov. Jeho život sa začne rúcať a Wilfred nadobudne dojem, že brutálne zavraždená manželka ho po smrti prenasleduje. (Karamanlis)

(více)

Recenze (132)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Je fascinující, jak si Thomas Jane naučil tu svojí roli absolutního amerického vidláka včetně toho hezky poslouchatelného, ale těžce srozumitelného dialektu. Opravdu fascinující. Škoda, ale že ač se jedná o povídku z Kingovy kapsy, což je na kvalitě námětu rozhodně znát, tak zpracování bylo značně ponuré a nekonečně pomalé. Na to, že film má 101 minut se v něm totiž nic zásadního nestane, až vlastně na jednu explicitní scénu. Všechno ostatní schramstne atmosféra a ta se opravdu nezapře s rokem 1922. Jednoznačně zajímavý kousek, který má svoje pro a proti, ale rozhodně stojí za shlédnutí. Navíc nelze si nevšimnout řady momentů, které odkazovaly na legendární Osvícení. Myslím si, že pro fanoušky Stephena Kinga je tento film jednoznačně povinnost. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Vôbec žiadna lahoda od Stephena Kinga. Ide o slušnú psycho depku, doslova horor. Na škodu tu je hlavne dosť chladné, odťažité podanie, ktoré si proste nedokáže podmaniť diváka a ide úplne okolo neho. Surové to je a dosť, prvky hororu sú dosiahnuté a hlavne spracované s citom, len celková celistvosť tomu chýba. /50%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

1922 trpí syndromem celé řady kingovských adaptací. Autor používá paranormální a hororové prvky k prohloubení dilemat a duševních stavů postav, k umocnění dramatu, které má jinak "nehororový původ". 1922 je v jádru tvrdou baladou o vině a výčitkách, dramatem o lásce muže k synovi a zemi, která převáží nad láskou k matce. Navzdory skvělému vizuálu a dobrému obsazení je právě drama hodně kulhavé, vleče se a mocně si vypomáhá voice-overem Thomase Janea. Hlavně konflikt Wilfa se synem nevyzní zdaleka tak intenzivně, aby člověk prožil následné "sklepní zjevení" tak silně jak režisér plánoval. Krysy a přízraky prostě vyhlížejí spíš jako béčková proprieta a příliš okaté dořečení něčeho, co je jinak úzce spjaté s nitrem hlavní postavy. Thomas Jane je jako redneck dostatečně fotogenický, ale jeho výkon rozhodně nemá (a ani nemůže mít) parametry hlubšího dramatu. 1922 se drží v komfortní zóně a to platí i o soundtracku Mikea Pattona. Solidní práce, ale marginální výsledek. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Rok 1922 byl v nebraském kalendáři rok krysy! Baladický příběh natočený podle námětu Stephena Kinga, který měl zřejmě v sobě nést i další hlubší rozměr dramatu o zločinu, vině a trestu, ale to se moc nepovedlo...a tak namísto odvaru z Dostojevského Raskolnikova má v sobě nebraský farmář něco z Erbenovy Svatební košile... Tenhle film (i jeho idea) zůstaly někde na půli cesty... ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Taková pohádka, aneb "Zlo trestá zlo" No a Thomas Jane si už asi nezahraje gigola v HUNG sérii. Pohublý, vyschlý,vrásčitý a s nezdravou barvou ksichtu může tak hrát farmáře a bezdomovce. 50% ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

S Kingovými adaptacemi se letos roztrhl pytel a dnes je k mání další z jeho povídek, která mě sice na zadek neposadila, ale rozhodně je zajímavější než nedávná nuda Gerald´s Game. V Hlavní roli je můj oblíbenec Thomas Jane, který má po dlouhé době roli šitou na míru a bez něho by film definitivně ztratil kouzlo. Film se odehrává ve dvacátých letech kdesi na farmě uprostřed ničeho,což vytváří zajímavou atmosféru, ale hororových prvků zde bylo na můj vkus docela málo. Rozhodně zaujme intenzivní konspirační vražda v posteli a pár scén s krysama, kterých jsem očekával daleko více, ale bohužel se s nimi šetřilo, což je škoda, protože na povedený horor s krysama by jsme museli déle zavzpomínat. Jako Horor film příliš nezazáří, jako mysteriozní odvyprávěné drama se solidními hereckými výkony a slušnou kamerou už ano. Pomalejší tempo může být u někoho na škodu, já se překvapivě nenudil.65% ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Vzácný úkaz, kdy je předloha tesknou ponurou příhodou ze starých časů, kdy nouze dovede chlapa prostých hodnot k zoufalému činu, po kterém se vše začne kazit - a adaptace je tesknou ponurou příhodou ze starých časů, kdy se stane přesně to samé. Snad za to může fakt, že je Kingova novela relativně krátká, ale všechny nezapomenutelné obrazy, které jsem ani po letech nedostal z hlavy, jsou tu v totožné síle jako na papíře. Čin, kráva, trubka, vize, ruka, prozření i finále. V obou médiích tak balada o nebraské farmě trpí jenom tím, že těží hlavně z atmosféry a po dějové stránce nikdy docela nepřekvapí. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Verím, že v každom z nás žije ešte jeden človek. Cudzinec.“ Temné, nebezpečné a len pre dospelých. Dole klobúk pred Thomasom Janeom, že mal odvahu stvárniť takú „zlú“ postavu. Jeho sústredený herecký výkon a konzistentná retro atmosféra sú najväčšími plusmi 1922. K tomu pár nechutných scén s krysami. Rád by som si to pozrel aj ako divadelnú hru. Veľmi dobré a ponuré, na strane druhej nič výnimočné a neobsahujúce nič, čo by vás dostalo vyložene do kolien. Opatrných 70%? ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Už někdy v páté minutě filmu je jasně naznačeno, co se stane a o čem to pak asi všechno bude. Takže člověk doufá, že to bude jinak anebo když už to má být takhle, tak ať je to alespoň nějak sofistikované nebo v dalším vývoji něčím překvapivé. Jenže tůdle nůdle. Po marném čekání na spasení se objeví krysy, které překvapí jen tím, že si je King neodpustil. A ta návštěva ze záhrobí je pak překvapivá asi jako zima v lednu. Z tohohle námětu by těžko vykřesal něco víc i mnohem větší tvůrce než je Zak Hilditch (jehož These Final Hours přitom vůbec není marná záležitost). Výchozí materiál by možná stačil na půlhodinový kraťas - pak by z toho snad byl alespoň průměrný snímek. Ale 100 minut? Ti, kdo se nechali nalákat zjištěním, že muziku dělal Mike Patton, známý coby zpěvák Faith No More a člen různých avantgardních hudebních projektů jako Mr. Bungle nebo Fantomas, asi taky nebudou soundtrack k 1922 považovat za nějaké jeho zásadní dílo. Celkově je to jedna z nejslabších a nejzbytečnějších kingovin, jaké jsem kdy viděl. Na závěr si neodpustím dva vzkazy zdejším přidavačům žánrů: 1) Pochybuju, že takhle si někdo představuje "krimi". 2) Já vím, že na csfd musí být vše, co je "horor" zároveň automaticky i "thriller", ale co kdybyste s tím už šli konečně do prdele a nechali se nahradit někým, kdo umí používat vlastní mozek? ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

V roku 1922 sa oddaný farmár Wilfred James (Thomas Jane) musí vysporiadať s problémami, ktoré mu spôsobuje jeho žena. Tá zdedila obrovské množstvo úrodnej pôdy, ale namiesto toho, aby pomohla Wilfredovi a ich synovi Henrymu (Dylan Schmid) vybudovať prosperujúcu farmu, sa chce so synom presťahovať do mesta. Otcovi so synom je jasné, že matka chce zničiť všetko, na čom im záleží. Musia sa odhodlať k razantným krokom kvôli tomu, aby neprišli o všetko, čo ich stálo dlhé roky tvrdej driny. - Predlohy majstra Stephena Kinga tento rok v hororovom žánri bezkonkurenčne dominujú a 1922 je ďalším parádnym prípevkom z dielne Netflixu. Thomas Jane dokazuje, že je jeden z najvšestrannejších hororových hercov súčasnosti a podáva excelentný výkon. Viacmenej všetko tu funguje tak, ako má. Parádne kulisy, perfektne zahrané pasáže plné emócií a hlavne to, čo je u hororu najdôležitejšie. Strašidelné scény. Tie sa v niektorých miestach posúvajú až k hranici paranoie a už dlhšie ma žiaden horor v tejto oblasti tak nepotešil. A to som sa obával, či to vôbec bude hororové. S výsledkom som spokojný a nechcem zbytočne viac prezrádzať. Ak nepoznáte predlohu, radšej si o filme nič nezisťujte, pretože Vás v mnohých momentoch prekvapí. Kto nemá rád potkanov, tomu dôrazne odporúčam, aby sa tomuto hororu vyhol, pretože by uňho mohlo dôjsť k ťažkej psychickej ujme. + herec z The Mist, Endangered, The Veil a Before I Wake + herec z Nurse 3D a The Unspoken ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Když to všechno děláte pro druhé, někdy si ani nestačíte všimnout, kolik za tím stojí egoismu.. Trademark autora literární předlohy (nadpřirozené prvky jako mocnitel útrap lidského svědomí) tady docela funguje a přesvědčivě stvrdí, že nemožnost „deratizace“ mysli farmáře Wilfreda Jamese bude tím nejvyšším trestem.. Držení těla, zpustlý vzhled, barva hlasu, mluva (vypadalo to na srolovaný kukuřičný list mezi spodním rtem a dolní dásní). Tím vším se Thomas Jane, jakožto nebraský balík, co se češe, čistí zuby i utírá zadek klasem kukuřice, ponořil do role vskutku ukázkově. S adaptacemi Kinga se v posledních měsících roztrhl pytel kostí a ta od Hilditche rozhodně patří k těm zdařilejším.. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Typická Kingovina, kterou tentokrát pozvedá zejména perfektní a přesný balík Thomas Jane. Pro mě tady podal nejlepší výkon svého života, ač jižanský přízvuk byl mnohdy na pár facek a připomínal Forresta Gumpa. Příběh je takový obligátní, ale mě to bavilo, a co se týče Kinga, patří to k nadprůměru. Horor to moc není, ale tajemný, depresivní a zábavný film rozhodně ano. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

"Thomas Jane" má neskutočný hlas! Musím povedať, že doslova dokonalá "farba" jeho tónu, by bola ideálna voľba na "platňové" rozprávanie strašidelných príbehov najmenším ratolestiam niekde v horách počas opekačky. Strašná škoda, že to "Netflix" nedotiahol do konca, respektíve nevyťažil z tejto "Kingovky" viac, ako len občasne solídne hutnú atmosféru či pár záberov, vďaka ktorým si "1922" vydobyl pozíciu v horor žánri. Miestami sa to síce trošku vlečie, no vďaka mysterióznemu poňatiu, táto kvalitne natočená dráma, dokáže zahrať na city diváka. Sám za seba spokojný ... ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Drama o sebe sama požírajících výčitkách před 100 lety, které se postupně zvrhne v ukrutnej bordel hned několika filmových žánrů. Chtěl bych vidět gag reel z natáčení, páč ten jižanskej přízvuk Thomase Janea byl leckdy vážně vtipnej sám o sobě. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Povídková sbírka od Kinga Černočerná tma je výborná, nicméně tato povídka mi tam přišla nejslabší. A zlepšení se nekonalo ani ve filmu, spíše naopak. Toto se podle mě moc nepovedlo. Shrnul bych to jednoduše: zdlouhavá nezáživná nuda. Jediné, co mě tak zaujalo, byl přízvuk hlavní postavy, ten byl parádní. 45% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Velká škoda... Ačkoliv by si film spolehlivě vystačil s motivem ,,zločinu a trestu'' podobně jako ve slavném románu Dostojevského, kdy je hrdina sžírán svědomím (respektive hrdinové) - tvůrcům to nestačilo a zřejmě věrni předloze S. Kinga tomu dali hororový feeling, čímž to celé dost zazdili. Přitom atmosféra je skvělá, prostředí též. Amerika roku 1922 je zpracovaná perfektně. Oproti tomu přízraky a hlodavci působí ve filmu nepatřičně až směšně. Konec jsem očekával a dal tomu je poslední ťafku... Hlavní hrdina byl vybrán skvěle, jeho ,,vidlácký'' přízvuk byl prostě parádní a trochu mi připomněl Billy Bob Thorntona ve Sling Blade. Jak říkám , škoda. je to nevyvážené. Těšil jsem se na to, Netflix poslední dobou servíruje celkem lahůdky, ale tohle je jen za tři klasy kukuřice... * * * ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Napriek nie príliš konzistentnej kvalite, niekoľkým hluchým miestam a čas od času nevýraznému deju ide o slušnú žánrovú prácu, v ktorej si milovník thrillerov nájdete to svoje. V rámci nespočetného množstva knižných adaptácií Stephena Kinga sa 1922 môže bez pochýb radiť medzi kvalitnejšiu sortu, ktorá v žiadnom prípade nespraví literárnemu majstrovi žiadnu hanbu. Svojou temnou atmosférou a nepríjemne deprimujúcou hudobnou stránkou vám v tom najlepšom možnom slova zmysle pomätie myseľ a vďaka nesileným hororovým prvkom sa budete častokrát nachádzať niekde medzi napätím až strachom. 7/10 ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Snímok má síce svoje muchy - niektoré pasáže mierne nudili alebo v nich tempo, už aj tak dosť pomalé, ešte viac zlenivelo, no zato mnohé nedostatky vylepšuje samotná dejová linka na báze akejsi temnej karmy, kde vrahov pomaly a postupne dobieha ten hrozný skutok, ktorý vykonali a potom hlavne nádherne pochmúrna atmosféra, ktorá vydržala po celý čas. Na zahodenie nebola ani samotná koncepcia príbehu a jeho podanie divákovi cez vnútorný výborný hlas hlavnej postavy. Na slabší nadpriemer to bohato stačí. 70/100 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Nečetl jsem knižní předlohu S. Kinga takže nemůžu soudit jak moc se Z. Hilditch drží knihy, ale to co jsem viděl mě osobně celkem překvapilo. Mnohé sice asi odradí a možná i znechutí pomalý styl vyprávění. Ano i já jsem spíš zastáncem filmů kde má film rychlejší spád. Jenže tomuhle snímku pomalý tempo vyprávění vyloženě sedí. Film se podle mě povedl i po hudební stránce. Velký díl úspěchu na svých bedrech nese Thomas Jane, kterýmu tahle role neskutečně sedla. ()

Reklama

Reklama