Reklama

Reklama

Clevelandský únos

(TV film)
  • USA Cleveland Abduction (více)
Trailer

Svobodná matka, která se stane první obětí únosce Ariela Castra, zůstane uvězněná v jeho domě skoro jedenáct let. Tam se stane přítelkyní a sestrou dvou dalších žen, které Castro zajme krátce po ní. Film je inspirován skutečnými událostmi... 22. srpna 2002 byla jednadvacetiletá svobodná matka Michelle Knightová v Clevelandu unesena Arielem Castrem a držena v jeho domě bezmála jedenáct let. Knightová, která v sobě nalezla nezměrnou sílu skrze víru v Boha a odhodlání znovu spatřit svého syna, se odmítla nechat zvráceným Castrem zlomit. Ten brzy po ní unesl dvě dospívající dívky, Amandu Berryovou a Ginu DeJesus, a uvěznil je společně s Michelle, která se svým spoluobětem stala přítelkyní a sestrou. Když Berryová s Castrem otěhotněla, byla to Knightová, kdo jí pomohl přivést děvčátko na svět. Následně musela provést i jeho resuscitaci, neboť jí Castro vyhrožoval slovy: "Pokud dítě zemře, ty zemřeš taky." Navzdory tomu, že byla více než deset let vystavena nepřetržité brutalitě, se Michelle nenechala srazit na kolena a její neotřesitelná víra tváří v tvář zdánlivě beznadějné situaci svědčí o síle lidského ducha. Dne 6. května 2013 byla Michelle z domu, který byl pro ni téměř jedenáct let vězením, konečně vysvobozena a dostala šanci získat zpátky svůj život. (Cinemax)

(více)

Recenze (52)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Velmi silný film, který má v podstatě dvě formy, první unosová, která má několik drsnějších scén a druhá psychologičtější, na kterou nebyl bohužel kladen takový důraz jaký měl být, protože minimálně z hlediska Michelle bylo co řešit, zkoumat a vyprávět, ať už vztah její vztah s matkou nebo vyrovnání se nejen s po únosovým stavem, ale i s psychologickým dopadem jejího osuduv době únosu v kontextu s dalšíma děma unesenýma. Zajímalo by mě, zda jsou dámy spolu v kontaktu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Televizní film s celou plejádou průměrností, u kterých vládnou herci, scénář a vlastně všechno, co se ve filmu děje...nebo neděje. Přitom příběh je to vysloveně na zfilmování a silně mi připomíná loňský oskarový kousek Room. Ten mě taky mimochodem nijak zvlášť neučaroval. Možná právě tím, že celý film je strašně neosobní a krutý. Raymond Cruz dělá všecko pro to, aby ho nesnášelo sto lidí ze sta. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"To jsi tak blbá, že jsi otěhotněla?" Někteří mládenci mají zkrátka problém seznámit se s dívkou a jiným zase vadí, když dívka nefunguje podle jejich představ. Pro všechny tyto "opravdové muže" je tu manuál Ariela Castra na to, jak si pořídit protějšek svých snů. Stačí si ho unést a pak mu několik let vštěpovat disciplínu za zatlučenými okny. Já jsem tedy dostal to, co jsem čekal, ale že by mě to nějak moc pobavilo, poučilo nebo alespoň inspirovalo, tak to nikoli. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Prvotná myšlienka, ktorá ma napadla pri sledovaní tohto filmu: “dokonalý” námet pre Netflix dokument. “Cleveland Abduction” vôbec nie je zle spracovaný, ani zahratý tv počin. Samozrejme, je to taká priemerná klasika, no okamihovo pomerne funkčná, ktorá napodiv baví počas celej dĺžky spracovania. Medzi 3-štyri. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Pomerne slušný film podľa skutočnej udalosti. Rozhodne chyby má, neviem či český dabing niektoré z nich zakryl alebo odkryl, ale zaujímavé to bolo. Je lepšie vopred nevedieť ako to skončí, no ťažko uveriť, že za tak dlhú dobu sa tri ženy nepokúsili takmer o nič. Niektoré situácie si doslova pýtali rozhodnosť, odvahu a aspoň snahu o útek. Možností bolo veľa, keďže im "domáci pán" občas dovolil pohyb po dome s rozviazanými rukami. V kuchyni je toho "harampádí" na útok až-až. Z filmu som mal jednoznačne pocit, že ženy sa báli čo i len pomyslieť na útek. Hlavná predstaviteľka v jednom kuse kecala o tom, že niečo vymyslíme. Roky ubiehali a ona nevymyslela nič!? Film by v tv okolo 20.00 určite zabodoval, ale k silnejšiemu zážitku chýba viac adrenalínu a vierohodnosti. Na pozretie fajn. 60%. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Film nabízí celkem silný téma. Je ale vidět, že jde o TV film a tomu odpovídá i zpracování. Herecký výkony jsou nevýrazný a tím trpí i samotnej film protože v divákovi nedokáže vyvolat potřebný emoce (alespoň u mě to tak bylo). Mučení, znásilňování, rána do břicha, porod, zabití psa i konec - všechno tohle by u diváka mělo vyvolat daleko horší pocity při sledování než tomu tak je. Na TV film je to ale koukatelný takže přimhouřím očko a ty 3 hvězdy dám. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tady je sice znát, že film nemá větší než televizní ambice, ale přesto si díky srdceryvnému příběhu uchovává svou sílu. Ono vědomí, že tohle se skutečně stalo, dělá v tomto případě strašně moc. Samotná únosová a věznitelská část, která zabírá víc než dvě třetiny stopáže, sice ničím nešokuje, ale spolehlivě umožňuje soucítit s obětmi a nenávidět jejich únosce. Pro mě ale nejsilnější momenty přicházejí teprve v závěru, kdy se osvobozená hlavní hrdinka musí vyrovnávat s dalšími fackami. Tohle by si zasloužilo víc prostoru a je škoda, že tvůrci nezvolili dvoudílný formát o hodinových epizodách. I tak to ale na mě udělalo dojem. 75% ()

Kamca_ 

všechny recenze uživatele

Dost mrazivý příběh podle skutečné události. Jen to ztvárnění už bylo horší a herecké výkony taky. Myslím, že je to docela škoda. Ale jedná se pouze o TV film, takže se průměr dal asi čekat. 55%. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Takto mizerne to dopadne, ked potencionalne silnu temu spracuju naivnym Hallmarkovskym spôsobom, ktory dokaze dojat maximalne domace panicky pri zehleni. Cely cas je to monotonne nudne bez akejkolvek hlbky. Zufalstvo, bolest, utrpenie tych troch obeti. Nic z toho sa tvorcom nepodarilo preniest na divaka. Dalsim problemom je, ze film dost neprehladne pracuje so zakladnymi faktami. Vôbec nemate prehlad ako dlho tam uz jednotlive obete su, ake udalosti sa kedy stali atd. Tento film by sa dal nazvat rovnako primitivnym ako bol ten unosca. Je az k neuvereniu, ze sa mu podarilo drzat tri zeny v zajati niekolko rokov. Jednu hviezdicku davam za Taryn Manning, ktora ako jedina predviedla celkom slusny vykon v tomto mizernom filme. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Průměrný televizní film o chlapíkovi odvedle, co má tak tak trochu problém sám se sebou (a s ženami a dětmi). Co mě na Clevelandském únosu naprosto šokovalo (POZOR MOŽNÝ SPOILER), bylo, jak Michelle Ariela znala. Tyhle filmy totiž většinou vyprávějí o anonymním chlapíkovi, který unáší děti cestou ze školy, jenže tenhle je jiný. To, že Michelle byla úplně mimo, je zas o něčem jiném a já jen doufám, že moje dvacetileté děti nenaletí nějakému podobnému Arielovi na to, že jim chce ukázat štěňata.(KONEC SPOILERU). Co byl ale největší kámen úrazu tohohle filmu, bylo herecké obsazení. Nesnášela jsem všechny tři ty holky a - paradoxně - fandila spíš chudákovi Arielovi, a to je bohužel trochu smutný. Holky byly do jedné úplně hloupoučké, naivní (ano, byly mladé, ale za tohle chování bych je taky nejradši propleskla) a všechno jim tak nějak bylo šumák. Škoda, čekala bych alespoň jednou sympatickou herečku, které budeme fandit, ale ono ne. Chybí tomu všemu hlubší pohled, čímž se Clevelandský únos stává úplně plochým snímkem na nedělní odpoledne. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Televízny exploitation, akurát bez zobrazenia tých exploitation scén. Spracovanie skutočnej udalosti, keď boli v Clevelande unesené tri dievčatá a väznené v dome iba pár kilometrov od ich skutočného domova, pričom tá prvá unesená bola v zajatí až neuveriteľných jedenásť rokov. A to je hlavný problém, ktorý som s Cleveland Abduction mal. Keďže mu v televízii bol vyhradený iba štandardný 90 minútový film, tak na mnohé udalosti sa pozerá iba z rýchlika. Tých dlhých jedenásť rokov tak vo filme vôbec nepôsobí ako útrpných jedenásť rokov, ktoré si musela Michelle Knight prežiť v zajatí a aký to muselo mať dopad na jej psychiku. Celý únos, väznenie, aj následné vyslobodenie (to nie je spoiler, keďže sa jedná o skutočné udalosti) v Cleveland Abduction pôsobí ako by sa odohral v priebehu pár týždňov. Zverstvá (znásilnenia, bitky), ktoré Ariel Castro na svojich obetiach vykonával nie sú prakticky vôbec zobrazené a celý film sú sústredí iba na podanie základných faktov o udalosti (únos prvej obete, únos druhej obete, pôrod, v ďalšom strihu už takmer 6-ročná dcéra, vyslobodenie, návrat do života). Nie je to vyslovene zle natočené, darí sa podať to puto ktoré si medzi sebou unesené za ten čas vytvorili, sprostredkovať pohľad na rodinné problémy unesených, akurát na to o akú tragédiu sa jedná je toto televízne podanie až priveľmi umiernené. V podstate je to prehnane povedané také „exploitation pre celú rodinu“. Pár scén je jemne znepokojivých, ale radšej by som podobnú látku videl na HBO alebo FX, kde tomu mohli dodať aj ten správny temný tón. CELKOVO: 2,5* (5/10) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že reportáže, které byly v televizi, udělali větší službu, než tenhle film. Tohle spíš chápu jako snahu trochu ještě události medializovat a možná i podpořit prodeje knihy jedné z obětí. I kdyby, nemám jí to za zlé. Byznys je možné udělat z čehokoli. Film by ale měl být rozhodně drsnější a explicitnější. Takhle je to opravdu jen televizní filmeček. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Clevelandský únos je zajímavé téma. Bohužel to dopadlo tak jak jsem čekal - katastrofou! Snímek se změnil v televizák jak vyšitý. 40% ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Priemerný film o skutočnej udalosti, únosu troch dievčat a ich zajatí. Príbeh nezachádzal do nejakých skutočných detailov a s veľmi malým vývojom postáv. Všetko to pôsobí veľmi polovičato a dokonca aj udalosti, o ktorých film hovorí, sú zobrazené bez skutočného presvedčenia. 5/10 ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

také nejaké divné televízne spracovanie skutočnej udalosti. Toľko rokov zavretí a susedia, polícia nic.. ... a dievčatá žiadny pokus o utek... ba dokonca telka a spev ci tanec v "čase volna" .. no .. neviem ...čo si mám o tom myslieť. Ešteže to dávala komerčná televízia, vidieť v kine tak nadávam za zbytočne vyhodené peniaze na lístok. ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Průměrný film, který se vleče stejně jako se Michelle vleklo těch 11 let. A vleče se občas poněkud nelogicky. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Najviac ma iritovalo to, že čajka mala mať 21 ale herečka, čo ju hrala, bola stará vyžitá 30tníčka. Hneď proste moment, ktorý dehonestuje celý film a potom ako sa mu dá veriť? Inak je to taky obyčajny tv film, s obyčajnou gradáciou. Asi len tá skutočná udalosť tomu dáva trochu iný pohľad. 2 z 5 ()

Reklama

Reklama