Reklama

Reklama

The Florida Project

  • Česko Florida Projekt (více)
Trailer 3

VOD (1)

Obsahy(1)

Nedaleko Disneylandu na Floridě stojí řada kdysi populárních pestrobarevných motelů. Okouzlující šestiletá Moonee (Brooklynn Prince) a její přátelé, kteří si naplno užívají léta, bydlí v jednom z nich. Radost ze svobody, potulování a neodolatelných kopečků zmrzliny nemá nudný a složitý svět dospělých šanci ohrozit. Co na tom, že její 22letá máma (Bria Vinaite) každý týden divoce shání peníze na činži a pozdními platbami dráždí starostlivého správce Bobbyho (Willem Dafoe). Je na čase seznámit se s novou sousedkou a naplánovat dalších pár průšvihů! Režisér Sean Baker přichází s neobyčejně silným snímkem, který se stal miláčkem kritiků i diváků ihned od svého uvedení na festivalu v Cannes. (Aerofilms)

(více)

Recenze (215)

pepo 

všechny recenze uživatele

Ten detsky pohlad bol super napad a tu malu babu by mohla cakat velka buducnost. Navyse uzasny Dafoe. Skoda, ze predstavitelka maminy obcas herecky nestihala. Poslednu stvrthodinu som si krasne poplakal. Neprijemne a krasne zaroven. 9/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Bria Vinaite může zfleku kandidovat na ocenění "Matka roku". S blížícím se koncem mě to začlo docela bavit. Divák samozřejmě tak nějak tuší že hlavní hrdince to celé nemůže beztrestně projít. Willem Dafoe zde hraje jakéhosi hrdinného správce, který celý děj drží pohromadě a nedopustí aby se to celé režisérovi rozpadlo. Milovníci rodinných dramat ze života socek by si film neměli nechat ujít a všichni ostatní vlastně taky, aby zjistili že si žijeme docela fajn. 65% ()

MISSha 

všechny recenze uživatele

Silný nezávislý film, o odvrácené straně Ameriky, kde lidé žijí v chudobě, beznaději s minimální šancí na změnu k lepšímu. Režisér zde ukazuje trochu jinou tvář, než jak je divák normálně zvyklý. Je celkem paradox, že je tento snímek zasazený do pastelového prostředí nedalekého floridského Disneylandu, kde ve stínu obřího mamonu, téměř utopicky žijí lidé kteří tolik štěstí neměly. Vizuálne působí snímek jako dokument, který se veze na vlně podobně laděných filmů typu American Honey, kde je stejně přirozená interakce neherců s herci. Neherečky Bria Vinaite a Brooklynn Prince, v rolích nezodpovědné mladé matky a její povedené dcerky, hrály více než skvěle a Willem Dafoe si střihl nesmírně sympatickou roli. The Florida Project je silný nezávislý snímek, který dokáže dojmout a nenechá diváka chladným. 83 % ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu pohodová letní feel-good oddechovka. Na stranu druhou výborná vizuálně podmanivá indie artovka, která je velmi subtilní, intimní a pestrobarevnou sondou do každodenního života obyvatel jednoho fialového floridského motelu, a která bravurně využívá kontrastu mezi nevinností dětského světa a krušnou dospěláckou realitou. Sean Baker je mistr sociálního dramatu. Jo a mimochodem: všechno nejlepší k 67. narozeninám pro Willdu Dafrienda! [#A24RULES!] 💜 ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Film plný kontrastov. V prvom rade tu na jednej strane máme drsnú realitu všedných dní dospelých a existenčné problémy, a na strane druhej zase hravú detskú bezstarostnosť a voľnosť v čase letných prázdnin. Tiež prostredie bolo zaujímavé. Sociálne bývanie pre chudobnejších a hneď vedľa toho Disneyland, plný atrakcií a bohatých turistov. Pohlcujúcu atmosféru, ktorá si zakladá na civilnosti a naturálneho snímania jednotlivých scén veľmi pekne dopĺňa aj farebnosť a celková pastelková vizáž. To všetko spolu vytvára veľmi zaujímavý dojem. Čo sa týka obsahovej stránky, tu to bolo trocha slabšie. V podstate išlo len o také všedné, ničím výnimočné pretĺkanie sa životom - starosti Bobbyho správcu s dobrým srdcom, finančné problémy matky a detské huncútstva. Avšak síce išlo o veci s dramatickým predpokladom, vo výsledku to na mňa nijak zvlášť emotívne nezapôsobilo, no našťastie ma to ani nenudilo. Emócie sa dostavili až v závere a tie mala na svedomí hlavne malá Moonee (Brooklynn Prince) a jej naprosto odzbrojujúci herecký výkon. Taký "živý" detský plač vo filme som snáď ešte ani nevidel. Klobúk dole. Celkovo to vidím na nadpriemer. Film si užijú predovšetkým skalní priaznivci civilne pôsobiacich drám. 75/100 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak že by bol Sean Baker americkým klonom bratov Dardennovcov? Pomalý, vyše hodinový "antidejový" rozjazd môže mnohých rozladiť, ale ako sa ukáže, je nesmierne dôležitý pre vnímanie nastávajúcich situácií a urobenie si vlastného názoru na to, čo bude nasledovať. Myslím, že Bakerovi išlo viac o to, aby nič divákovi nevnucoval, ale napriek tomu svoj názor nenútene a observačnou metódou podáva. Ako dokážeme odhadnúť, ako svoj život vníma dieťa? Je to čisto len o tom, čo je ukotvené v zákone, ktorý bezpochyby vznikol podľa najlepšieho svedomia a vedomia, ale predsa...? No na to tu máme film, podávajúci priebeh života jednej nekonformnej rozpadnutej rodinky (a nielen jej) predovšetkým pohľadom dieťaťa. A teraz súďme... ()

leila22 

všechny recenze uživatele

Pozitívne pastelové farby pulzujúce celým filmom v dokonalej harmónii s bezstarostným životom detí vyrastajúcich vo farebných moteloch. Na druhej strane veľký kontrast s každodennými drsnými životnými podmienkami ich rodičov. Detská milá naivita verzus “dospelácka” nevôľa skutočne dospieť a stať sa zodpovedným. A rozprávkový Dineyland iba na krok z malej plesnivej izby motela. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Nevedel som skoro vôbec čo môžem od "The Florida Project" očakávať. Ale nakoľko išlo o film, ktorý sa začal objavovať medzi odhadmi na tohtoročné oskary a zlaté glóbusy, bol som zvedavý a tak som si ho pozrel. A rozhodne som ostal po zhliadnutí filmu veľmi spokojný. Nemôžem povedať, že by to bol film, ktorý bol mojou absolútnou šálkou kávy a hlavne v prvej polke som mal pocit, že je to trošku od ničoho k ničomu, no v druhej polke filmu sa to pre mňa stáva skutočne veľmi zaujímavým filmom. Tie deti sú úžasné a priateľstvo medzi Moonee, Scootym a Jancey je veľmi dobre spracované. A možno niekomu môže vadiť, že deti sú spracované veľmi ostro a nemajú problém nadávať, tak podľa mňa to práve ukazuje, aké deti v skutočnosti sú. A film sa nebráni tomu, aby deti správne zobrazil. Pretože nie všetci žijeme svoj život vo svete Disney. A život je občas veľmi smutný. A tak by som tento film skutočne ohodnotil asi najlepšie. Je veľmi smutný. Je smutné sledovať Moonee, keď všetci vieme, že by mohla mať lepší život. Je smutné vidieť ju s jej mamou, keď si človek uvedomí, že jej čoskoro veľmi ublíži. Je smutné vidieť, ako môžu niektoré veci veľmi ovplyvniť život všetkých okolo nás. A o kom si je treba ešte niečo povedať je Willem Dafoe. Podľa mňa jedna z jeho najlepších rolí, kde som ho videl a v postave, ktorá je pre mňa asi najkomplexnejšia z celého filmu. Nie je jediná vec, ktorú by som na ňom skritizoval. Je to proste správny chlap. A takých už veľa na svete nie je. A musím mu dať za to veľmi vysoký kredit. Záver filmu do mňa dostal slzy. Alebo si povedzme, scénka pred posledným útekom. Nebudem spoilovať, no v súvise so všetkým, čo sme mali možnosť vidieť to vypáli absolútne elegantne a silno. Tento film je vynikajúci. Možno by som osobne bol radšej, keby som videl jeho smer už viac v prvej polke filmu, no druhá polka je veľmi silná. A hoci nemôžem povedať, že by som ju dokázal úplne odfiltrovať, je super, že film sa dokázal posunúť z momentiek, kde som mal v hlave otáznik do momentiek, kde všetko zapadlo. Rozhodne si myslím, že je to film, ktorý si stojí za to čeknúť. Hodnotenie: B+ ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Je fakt, že exteriéry těch floridských hotelů jsou tak neskutečné, že jsem si musel chvíli zvykat. Ani se nedivím, že Sean Baker zasadil svůj příběh právě sem. Nelehký život společenské spodiny je tu podáván z perspektivy šestileté Moonee, díky čemuž to vůbec nepůsobí depresivně. Vždyť pro ni svět takovýhle byl nejspíš vždycky, tak proč se tím trápit, když je léto, prázdniny a tolik možností tropit s kamarády rošťárny. Klobouk dolů před práci s neherečkami (a neherci), a tím nemyslím jen představitele dětí. Willem Dafoe využil možnost si zase jednou zahrát kladnou postavu a tenhle malý nezávislý filmeček trochu zviditelnit. Jeden z mála filmů, který vlastně nemá žádný pořádný děj, ale přesto ho chci vidět znovu. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

„Through the eyes of a child, the world seems magical“ je věta, kterou končil celovečerní South Park a která je vlastně nejdoslovnější a nejpřiléhavější popisek i k The Florida Project. Téměř žádná narativní struktura, jen záměrná repetitivní každodennost šmrncnutá dětskou rozjíveností, kde v pozadí nepříjemně bzučí pocit, že výlet na kraví safari a narozeniny s ohňostrojem jsou jen střípky celku kráčejícího jasně špatným směrem. The Florida Project není snímkem jednoho tématu a přes všechno smutný, je to hlavně krásný kousek o dětství. Nemám nejmenší problém na něj v kontextu celýho filmovýho roku 2017 plácnout nálepku „nejlepší“ a postavit ho tak záměrně hned vedle Zvjagincevových Nemilovaných, kam jsem tu nálepku dal taky. The Florida Project a Nemilované lze vnímat jako antiteze. Jako dva zcela odlišné pohledy na více než těžký a nejtěžší dětství. Zatímco ruský kus kráčí velmi pomalu a pracuje především s osudovostí a dusivou atmosférou, překypuje Florida energií, svěžestí, lehkostí a radostí. Platí již deklarované, je to hlavně krásná věc. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že si ten film len tak plynie, nič poriadne sa nedeje, skoro nuda a všetko to pomaly smeruje k takému koncu, aký aj bol (nemyslím ten disneylandový), ale pravda je aj to, že to bolo skvelo spracované, pôsobilo to veľmi prirodzene až skutočne. Malá Brooklynn si to musela užívať a Bria ... tak na tú nemám slov. ()

Pedestrian 

všechny recenze uživatele

Kissimmee - a place to visit. Netradiční a osvěžující prostředí barevných floridských motelů (Technicolor ♥) na pozadí sociálního dramatu. Nádherně nasnímané a úžasně zahrané a přirozené (některé monology / dialogy musely být snad výsledkem improvizace), ale chybí tomu rozsah American Honey. Závěrem monotónní. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Dospělé záležitosti, očima malých dětí v odpudivém prostředí zaplivaného motelu kousek od Disneylandu. Překvapivě kvalitní film, o nezodpovědné matce a její malé dceři, které sice mají hluboko do kapsy a každý den nový problém, ale přesto jsou spokojené a každý den si dokáží užít. Ale samozřejmě to nemůže mít dlouhého trvání. Film nemá pevně stavěný příběh a je to spíše sled na sebe navazujících epizod, kterými nás provází výborní herci v čele s úžasným Willemem Dafoe v jedné z jeho nejlepších rolí. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Šestiletá Brooklynn Prince ve vaně věčně poslouchající nadávajícího rapera to bylo nejhustější. Nedaleko floridského Disneylandu stojí pestrobarevné motely z jiných časů, dnes levné ubytovny. Pohádkový ráj je takřka za rohem, a přece nekonečně vzdálený, jako v oscarovém filmu Moonlight hrdina vyrůstající na periferii Miami dlouho neviděl moře. Tady, v poněkud lepším Chanově, kde v betonové džungli zašlé slávy děti soutěží, které dál doplivne, se odehrává The Florida Project, jenž přichází do našich kin. Největší zásluhou režiséra Seana Bakera zůstává, že zde našel neherce, kteří obrazu přežívání na pavlačích poskytují pocit dokumentární věrnosti. Že dal dohromady malé roztomilé raubíře a v jejich čele právě přirozenou Brooklynn Prince, hubatou, drzou, odzbrojující velitelku party, která své dětství vnímá jako jedno velké zábavné dobrodružství – včetně žebrání o drobné na zmrzlinu. Člověk má o ně věčně strach, třebaže by je občas přehnul přes koleno – a ještě spíše jejich matky chovající se neméně nezrale, které si potřebují hlavně „zahulit a zap..at“. Otců se nedostává, takže správci objektu, jehož hraje skvělý Willem Dafoe, není co závidět: musí udržovat jakýs takýs řád, opravovat zařízení, vymáhat dlužný nájem a současně střežit jak děti, tak vetřelce, kteří je ohrožují. V líné pustině letní bezstarostnosti mezi křiklavými fasádami v růžové, fialové a oranžové se hodí každé vzrušení, od polonahé stařenky po zbloudilé turisty. Když na pět minut vypadne proud, lidé hned chtějí slevu, a když dojdou peníze, podvodná sociální matka vláčí potomky s sebou na pouliční prodej asijských padělků. Nálada snímku je však silnější než reportážní stereotyp každodennosti, který sebesladším dětem dává jen pramálo šancí na lepší budoucnost. Nebýt vtipné i dojemné souhry Dafoa s jeho malými svěřenci, The Florida Projekt by skončil jako okatá socijální agitka. ()

marhoul odpad!

všechny recenze uživatele

Hovadina. Nerozumím nadšeným kritikám. Nešlo mi to dokoukat. Po pár dnech rozlady, měním z jedné hvězdy na odpad! Tak mě to rozčílilo. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Sú super bohatí ľudia, a taktiež sú super chudobní ľudia, a medzi týmito dvomi skupinami je extrémne priepastný rozdiel, a vtedy sa už udomácnil dávno zaužívaný pojem : „Sýty hladnému neverí” . A kde je vlastne stredná trieda, akosi sa začína vytrácať ? ! . Renomovaný expert na danú problematiku, nakrútil pozoruhodný a veľmi strhujúci snímok s mimoriadne pôsobivými OBRAZMI ( zábermi ), ktoré sa dotyčnému divákovi totálne zadrú pod kožu, a to mi verte, že je to tak, ako hovorím, totiž neudeľujem hodnotenia, pre nič, za nič. / Režisér, scenárista, producent a strihač v jednej osobe, čiže reč je o Seanovi Bakerovi, ktorý až by som povedal, dokumentárnym štýlom nasnímal jeden z floridských motelov, v ktorom žijú rôzni ľudia, ktorí si teda nemôžu dovoliť tvrdiť, že sa majú, ako prasce v žite ! Akurát sú letné prázdniny, a tak bezprízorné decká vymýšľajú, čo zase vyvedú, koho opäť naserú, alebo aj tak nie je nič na robote, tak poďme opľuť dole zaparkované autíčko. A takto spoznávam malú, unikátnu a svojskú Moonee, ktorá je šéfkou „detského gangu” . Jej mladučká mama Halley nemá stabilnú prácu, a tak máva pomerne častý problém zaplatiť nájom starostlivému manažérovi Bobbymu, ktorý je zároveň i takým údržbárom starajúcim sa o bezproblémový CHOD druhoradého motela, či napríklad dáva bacha na všelijakých okoloidúcich maniakov. Deň za dňom sa vytráca do prázdna, pretože pre týchto ľudí je najdôležitejšie doslova prežiť, je pravdepodobné, že žijú z výplaty do výplaty, a ak má takýto jedinec stálu prácu, tak môže pomýšľať ďalej do budúcna. Ashley, ktorá býva rovno pod Halley, dobre vie, čo mám na mysli. Človek bez príjmu musí urobiť “čokoľvek” , aby prežil... Áno, bol som toho určitým svedkom. Absolútne vierohodne zachytená existencia nižšie jestvujúcich občanov, ktorých je po celej ZEMEGULI veľká časť. O tejto väčšine v takej INDII, nakrútil, mimochodom uznávaný anglický režisér Danny Boyle ukážkový film Milionár z Chatrče, pričom to nespomínam nadarmo, lebo obidva snímky majú fascinujúcu KAMERU, ktorá sprostredkováva optikou obyčajného decka, aké je to byť v takejto koži. Apropo, to dieťa si to ešte až tak úplne neuvedomuje... Aspoň zatiaľ, radšej má v hlavičke-makovičke, ako vymýšľať huncútstva... Perfektný herecký trojlístok, začnem od najmladšej Brooklynn Prince, cez Briu Vinaite, až po najstaršieho Willema Dafoea, ktorý je až prehnane rezervovaný, skrátka ide o všestranne nadaného herca. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý bol natočený len pre oscarové účely, avšak bežného diváka takéto príbehy veľmi nezaujímajú. Zobrazenie americkej socky pohľadmi detí chce citovo zaujať, účinok je však totálne suchý. Film neprekvapí ničím, ani koncom. Defoe to herecky zvládol veľmi dobre, ale i tak to nie je snímok, ktorý potrebujete vidieť. Skôr ho potrebujete nevidieť. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Nosnou myšlienkou ( a najsilnejšou ) je kontrast medzi detským svetom a tým dospelým. Detský svet prezentuje šesťročná Moonee ( talentovaná Brooklynn Prince ) a jej svet je zábavný, bezstarostný, nevychovaný a divoký. Jej mladá matka, zúfalá socka bez stáleho príjmu živiaca sa predajom pochybnej kozmetiky či sexom, je symbolom beznádejnosti, lebo to tak chce. Režisér tohto nezávislého snímku Sean Baker umne skladal scény a pomocou skvelej kamery mnohokrát "odchádzal" od zobrazovaných problémov a akoby z bezpečnej vzdialenosti ukazoval divákovi ich priebeh. Záver príbehu je logickým vyústením trochu dlhšieho filmu, ako by sa žiadalo, a záverečná scéna ma dostala do kolien. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Dost podobný zážitek jako z Fish Tanku. Když si totiž už po pár úvodních minutách přejete, aby hlavní postavy zahynuly co možná nejbolestivější smrtí, je těžké se jakkoliv s filmem emočně prolnout. Režisér navíc zvolil čistě observační záběrování, kdy hlavní postavy v podstatě nejsou klasickými hlavními postavami filmového vyprávění, ale pouhými náhodnými vzorky společnosti (samozřejmě chápu, proč tento přístup Baker zvolil a zvolil ho s ohledem na téma a zpracování správně), které divák pozoruje. Florida Project je tedy ten druh filmu, kdy naprosto uznávám jeho objektivní kvality, ale subjektivní odpor k hlavním hrdinkám je natolik silný, že mi brání v tom si ten snímek bez zábran po filmové stránce užít. 6/10 ()

Související novinky

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama