Reklama

Reklama

The Florida Project

  • Česko Florida Projekt (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Nedaleko Disneylandu na Floridě stojí řada kdysi populárních pestrobarevných motelů. Okouzlující šestiletá Moonee (Brooklynn Prince) a její přátelé, kteří si naplno užívají léta, bydlí v jednom z nich. Radost ze svobody, potulování a neodolatelných kopečků zmrzliny nemá nudný a složitý svět dospělých šanci ohrozit. Co na tom, že její 22letá máma (Bria Vinaite) každý týden divoce shání peníze na činži a pozdními platbami dráždí starostlivého správce Bobbyho (Willem Dafoe). Je na čase seznámit se s novou sousedkou a naplánovat dalších pár průšvihů! Režisér Sean Baker přichází s neobyčejně silným snímkem, který se stal miláčkem kritiků i diváků ihned od svého uvedení na festivalu v Cannes. (Aerofilms)

(více)

Recenze (215)

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

[Kostelní poutač:] Bless our troops. Znáte ty vesele znějící písničky se strašně smutnými texty? The Florida Project je filmovým ekvivalentem songů od The Cure a Mňágy. V rozpětí ekvivalence je černá ještě černější. Je to chytré a asi to i věrně vykresluje situaci lidí, kterých se to týká. V případě filmu Seana Bakera jde o emerické socky živořící ve stínu amerického snu. Ten se veselými barvičkami natahuje až na vnější zdivo štěnicemi prolezlých ubytoven Futureland Inn a Purple Place, mezi nimiž pendlují podle toho, kde mají zrovna průšvih nebo (menší či větší) dluh. Uvnitř zoufalství až k prostituci, beznaděj, ignorance, vzdor. Z rozverného veselí dětských her po okolí [žebrání o drobné na zmrzku, flusání na auta, zapalování opuštěných nemovitostí, šmírování přestárlých kozatých šlapajznic] obchází diváka hrůza, přestože odhodlání nenechat si zničit život nouzí je inspirativní a sympatické. A naprosto marné: You know why this is my favorite tree? / Why? / 'Cause it's tipped over, and it's still growing. Těm, kteří považují film za povznášející, musí kapat na karbit. Filmová sestra American Honey . Geniálně zvládnutá kombinace práce s herci a neherci. ()

Lovely.Bones 

všechny recenze uživatele

Vynikající intimní portrét reality americké nižší třídy. Skutečným faktem, kterým se film inspiroval je, že více jak jedno procento Američanů žije jednu výplatu od vystěhování. Režisér Sean Baker mě odrovnal již svojí předešlou Transdarinkou a s The Florida Project rozhodně nezklamal. Příběh se odehrává v rodině, kterou tvoří matka s dcerou. Žijí v motelu na dohled od Disneylandu na Floridě (odtud název The Florida Project). Film pojednává o jejich životních obtížích, ale i o světlých momentech. Oprsklá dcerka žije volně v okolí motelu a matka dělá vše, co může, aby každý týden mohla manažerovi hotelu (William Dafoe, který za roli získal oscarovou nominaci) zaplatit 35 dolarů za ubytování. Nejkrásnější vyobrazení skutečného života a skutečných lidí. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Klobouk dolů před Bakerem, fakt parádní soc-drama, zároveň ale taky jeden z nejlepších dětských filmů. Navíc ten jeho čuch na neherce je tady neuvěřitelný. Bria Vinaite i Brooklyn Prince byly přímo trefou do černého. ()

geimz 

všechny recenze uživatele

Broklynn Prince je hviezdou filmu a jej posledná scéna je jeho emocionálnym vrcholom. Avšak zbytok filmu zúfalo postráda nejaký nosnejší príbeh. Je to náhľad do života nižšej vrstvy na pozadí americkej Floridy pohľadom detí, ktoré sú obeťami svojho prostredia. Je to preto zaujímavý snímok s dobrými hercami (aj Bria Vinaite), no po dejovej stránke by potreboval špetku pridať. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Americká nezávislost, která jakoby zamrzá ve svém světě. V tomto případě předměstí Orlanda s motely obydlenými sociálně slabší vrstvou nabízí každodenní rutinu zaměstnanců, né moc zodpovědných rodičů a vrtošivých dětí, které si tvoří vlastní hrací hřiště. Sem přijde mantinel a sem tam přijde i game over. Je to pohodový, barevně laděný film, který schovává tu nekonečnost závislosti na jiných za růžově natřenou fasádou. Chválím roli správce W. Dafoea, který konečně hrál normálně bez nějakého dojímavého pitvoření. Chválím i Brianu Vinaite, která se zhostila nesympatické matky a samozřejmě Brooklynn Prince, protože takhle dlouho působit na dítě přirozeně ve filmu vždycky ocením. Průšvih mi přišel až na konci, kdy se s ruční kamerou rozběhnou s dětmi za jejich snem a ve mě cuklo, že to tam absolutně nezapadá..vůbec. Těžko želím nemastnou pointu. PS: Mela Murder by byla ideální pro roli sexy kleopatry, ale to je příběh zase jinam. :) 70% ()

nonick1 

všechny recenze uživatele

Síla tohoto filmu tkví především v jeho autenticitě, se kterou ukazuje podobně bezútěšný život, jako v novodobém westernu "Za každou cenu". Sen o American Way Of Life končí a do nového rána se ve SKUTEČNÉM, nikoliv filmovém, fialovém motelu Magic Castle Inn probouzí (kromě omylem sem zabloudivších a zaskočených turistů), jeho stálí obyvatelé - tedy alespoň ti, kterým se podařilo zaplatit nájemné na další týden. Dny zarámované do permanentního rachotu přistávajících a startujících vrtulníků pro movité návštěvníky Disneylandu, musí nějak přetlouci obklopeni všudypřítomným kýčem, směrovkami k trpaslíkům a opuštěnými chátrajícími domy s růžovými fasádami. Prostředí, připomínající ze všeho nejvíce kulisy nějakého dystopického filmu, je bohužel smutnou floridskou realitou, ze které se (excelentně zahraná!) malá Moonee - a nejen ona - nemá nejmenší šanci sama vymanit. Nad každým obyvatelem motelu visí damoklův meč okamžitého vystěhování a jen díky rychlovce s kunčoftem má máma s Moonee dalších pár dní kde bydlet... Chtělo by se parafrázovat filmovou hlášku: dávám tomuhle systému rok, maximálně dva. Ale ono to asi potrvá o něco déle... ()

Muel 

všechny recenze uživatele

| A24 | Red Rocket bol ucelenejší, zábavnejší a vo vzťahoch fungoval lepšie. The Florida Project toto všetko síce má, ale nemyslím si, že to využíva najlepšie, nakoľko druhá tretina filmu sú len loopnuté udalosti, ktoré ma síce bavili, chcel som ale viac. Dafoe super, všetky deti hrali geniálne a tú autenticitu detskej nevinnosti a drzosti sa tu podarilo Bakerovi vyobraziť na maximum. Dobrý film, veľmi dobrý film a teším sa na ďalšie veci od neho, lebo má cit pre kameru a farby a to ja veľmi rád. Viac TU. | Hodnotenie: 8/10 | ()

JoSte 

všechny recenze uživatele

Máte-li zrovna averzi ke řvoucím spratkovitým dětem (a kdo by neměl), bude pro vás první polovina obzvlášť náročná. V druhé půli se pak akceleruje beznadějný pád ústřední dvojice až k neodvratnému konci. ()

xmy 

všechny recenze uživatele

Nezávslý film, v podstatě bez dějové linky, nabízející docela zajímavý náhled do života nižší vrstvy obyvatel na Floridě bydlících v motelech. Skvělý herecký výkon Willema Dafoea coby manažera motelu. 3*+ ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Film „The Florida Project“ sa snaží zobraziť neľahký život niekoľkých ľudí, ktorí povedzme zo sociálneho pohľadu nedosiahli dospelý vek. Škoda, že túto „chorobu“ musia „vidieť“ aj ich deti a tak aj práve oni sú s tým ovplyvnený. Tri hlavné postavy (B. Vinaite, B. Prince a W. Dafoe) hrajú parádne, trošku nechápem, že prečo len W. Dafoe dostal nomináciu na Oscara. Zase pravdou je, že práve W. Defoe, ktorý hrá jednoducho a efektívne, je tu tá tzv. tichá tajná zbraň. Zvažoval som tri hviezdy, ale kvôli hereckým výkonom 3+1. PS.: Malá scéna s intímnou vložkou nemá chybu. Osobné hodnotenie: 80% (****) ()

ink flo 

všechny recenze uživatele

I disnelyland má své černé svědomí - white trash periferie tvořená levnými motely určenými pro turisty, ale ve skutečnosti obývanými bezprizorními exitencemi, kterým velí dobrotivý správce Willem Dafoe. Film stojí na kontrastu nevinného dětského světa/pohledu a okolní "dospělé"reality, ze začátku je to spíš rošťácké a roztomilé dobrodružství, ale postupem času přituhuje. Už jen kvůli smutnému faktu, že až bude dětským hrdinům z tohoto filmu 20, tak v US o nich budou točit "American Honey" a v UK "Fish Tank". A až jim bude 40, tak v Kanadě "Trailer Park Boys". No a všichni do jednoho u toho poslouchají retard crap trap....motivace shlédnout další díla Seana Bakera. ()

skeptic 

všechny recenze uživatele

Tematicky síce nie úplné inovatívne, ale čo nového sa dá ešte čakať od indie scény na poli sociálnych drám? The Florida Project je hlavne film o deťoch a detstve. Sleduje ich bežné dni a aktivity počas prázdnin. Sociálne problematické motívy začínajú hrať väčšiu úlohu až v polovici filmu, dovtedy film v podstate úplne rezignuje na nejakú dramatickú výstavbu a všetko okrem „šantiacich“ detí ustupuje do pozadia (zjednodušene: až ohňom to začne ísť všetko do kelu). Je celkom nezvyklé, a zároveň zaujímavé pozerať sa na svet (na film) z pohľadu detí, lebo asi aj práve o to sa tvorci snažili držaním kamery „pri zemi“. Niekedy je kvôli tomu kamera naozaj nízko. V tomto smere, teda čo sa kamery týka, je odvádzaná veľmi slušná práca a síce netvrdím, že je kamera nonstop v nekonvenčných uhloch, vzdialenostiach a podobne, ale je tam zopár zaujímavých momentov (napr. rámovanie postáv vo veľkých celkoch na úplný spod). Herci odvádzajú dobrú prácu, aj keď si nemyslím, že by sa zato mali dostávať nejaké sošky. Dafoe (aj keď by si už toho Oscara konečne zaslúžil) podľa mňa jednoducho podáva štandardne dobrý výkon, ktorý by mali herci jeho kalibru zvládať stále. 85% ()

Související novinky

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama