Reklama

Reklama

Strašidelný dům

  • USA The Haunted House (více)

Obsahy(1)

Buster pracuje v bance za přepážkou. Převrácené lepidlo mu pěkně rozveselí pracovní den a tím spíš bankovní přepadení, které se náhle udá. Lupiči jen tak někomu nesednou na lep, skrýš si připravili ve strašidelném domě, aby se tam za nimi nikdo neodvážil... (Morien)

Recenze (21)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Tento film má dvě roviny, první se odehrává v bance, kde se Buster trochu zalepí, no vlastně trochu víc. A těch peněz slepenejch, no hrůza na to koukat. Pak dojde k loupeži, která vyvrcholí ukrytím Bustera ve strašidelném domě, to je rovina druhá. A tady dochází k množství dalších komických situací, zejména se schodama, které nakonec povedou až do nebe ... aby Buster skončil v pekle. Není to špatný film, ale natočil jistě mnoho lepších. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Herec Buster Keaton, vlastným menom Joseph Francis Keaton, je jedným z najvýznamnejších priekopníkov americkej kreatívnej kinematografie. Je to legenda z čias čiernobielej grotesky. Počas svojej kariéry sa objavil v mnohých snímkoch, s ktorých sa postupom času stali klasické, dá sa povedať, že až kultové filmové diela. Ja ako obdivovateľ širokospektrálnej horrorovej tvorby som si asi najviac obľúbil jeho titul "Frigo v strašidelnom dome" (The Haunted House), ktorý mal premiéru v roku 1921. V ňom si Buster Keaton nie len že zahral hlavnú úlohu, ale taktiež sa podieľal aj na réžii a scenári. Štylizoval sa do postavy bankového úradníka z Wall Street, ktorý sa pripletie do lúpeže a nakoniec sa ocitne v strašidelnom dome. Pri tejto silent krátkometrážnej groteske som sa fakt pobavil. **** ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Řadě lidí se více líbí první polovina odehrávající se v bance, mě však doopravdy nadchl až ten zmatek ve strašidelném domě, při nemž Buster Keaton metal strachy kozelce a po vzoru dopravních policistů řídil přízraky courající chodbou. ()

classic 

všechny recenze uživatele

KEATON je v prvom rade geniálny kvôli tomu, že zakaždým disponuje „esami v rukáve” , a to je na nezaplatenie, keď sa hneď nevyžmýka, ako dajaká špongia, stále sa to stupňuje, zlepšuje, graduje. Už v záberoch z banky sa jedná o absolútnu špičku, keď vôbec po prvýkrát vstupuje do tejto finančnej inštitúcie, tak to má neuveriteľný štýl, a onedlho na to prichádza na scénu - extrémne lepiace sa LEPIDLO, na ktoré sa peniaze priťahujú, ako včely na med, a ako naznačuje názov tejto brilantnej grotesky, Frigo taktiež zavíta na pôdu „strašidelného domu” , kam ho de - facto donútili okolnosti, a tam budú k dispozícii i vystrašení umelci z divadla, ktorých naháňa rozzúrený dav, či aj duchovia, kostlivci a iné prízraky. Zažil na chvíľu pocit NEBA i PEKLA, alebo aj výnimočné schody, ktoré zo seba dokážu spraviť hotovú kĺzačku. Toto hovorí samo za seba, že doslova sršal množstvami bravúrnych režisérskych a hereckých myšlienok, nápadov, a následných realizácii. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

První část v bance je výborná, ale naprosto absurdní groteska ve strašidelném domě nemá nejmenší chybičku. Opakující se fóry se schodištěm, duchové, kostlivci, Buster jim dělá dopravního policajta, umělej člověk, oživlé křeslo, prostě všechno. Právě tímto filmečkem jsem objevil úžasný svět grotesky. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Tyto staré černobílé „grotesky“ říznuté trochou toho tajemna mám velice rád. Georges Méliès patří mezi moje velké oblíbence a tento kousek mi jej velice připomínal. Zvláště pak druhá polovina odehrávající se ve strašidelném domě. Úvodní pasáž v bance je vskutku bravurní a to po všech stránkách. Buster Keaton coby nešikovný pracovník banky byl přímo excelentní. Není na škodu si ráno zpříjemnit podobnou chuťovkou a zlepšit si hned náladu. Novodobí tvůrci krátkometrážních snímků by se měli povinně dívat (samozřejmě ne všichni) jak má vypadat kvalitní short a ne ta záplava sraček, kterými každoročně pohlcují internet. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Buster je trochu nešikovný bankovní úředník a jedno nešťastné hmátnutí do lepidla mu pořádně zkomplikuje jeho práci - vydávání bankovek. Nešťastnou náhodou se připlete do bankovní loupeže a musí se ukrýt ve strašidelném domě. V něm vlastně tak úplně nestraší, ale o zábavu v něm není nouze. Záludné schodiště, propadla, bezhlaví rytíři, kostlivci a duchové, ale také vypískaní divadelní herci z Fausta jsou zárukou spousta komických situací. Buster nakonec všechno zvládne a po krátkém bezvědomí (skvělá sekvence, v níž se mu zdá, že stoupá do nebe a následně sklouzává do pekla) získá i dívku svého srdce, dceru ředitele banky. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Nakonec musím dát plný počet, hlavně za ten závěr ve strašidelným domě. Ty schody prostě nezklamaly, i když to byl několikrát opakovanej vtip a dostaly mě ty dva kostlivci sestavující člověka :-) ()

Toj 

všechny recenze uživatele

Jak mě unavují grotesky, tak tahle mile překvapila.. Nápaditá, zajímavá a hlavně Keaton mě baví mnohem víc než kdokoliv jiný. Škoda závěrečné části ve strašidelném domě, která je zbytečně natahovaná a postrádá genialitu scény z banky... ()

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

Keaton natočil lepší kousky, ale vůbec to není špatné. Ale šlo by to zkrátit na polovinu. Lepidla i zrádných schodů tam bylo zbytečně moc. Ale nápad s nebem a peklem byl zábavný. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku tu nie je veľa gagov, ktoré by ma dokázali rozveseliť (ako napr. ten s otváraním dverí do banky otváračom na fľaše). Ten dlhotrvajúci vtip s lepkavými bankovkami dokonca začína byť postupom času až otravný. A nechápem ani tú stereotypnú situáciu, v ktorej žena zbadá cez roztrhané nohavice nejakého chlapa presvitať bielu látku a okamžite omdlie. To bolo pred 100 rokmi až také šokujúce, alebo to ľuďom pripadalo také vtipné? Od momentu, keď sa dej presunie do strašidelného domu, kvalita grotesky ale výrazne narastie a konečne sa začína tá pravá zábava. Výborné sú tie fóry s objavovaním sa rôznych strašidelných postáv, skvelé je to riadenie premávky strašidiel a vrcholom sú "schody do neba". Videná reštaurovaná verzia z roku 2015, s celkom dobrou hudbou Neila Branda (v takom klasicko-groteskovom štýle). ()

albionlady 

všechny recenze uživatele

Skvelá groteska, nebudem písať to, čo už napísali iní, ale nedá mi nespomenúť, že trezor s "Burglar Proof Time Lock" je na nezaplatenie :D. Neviem, či by niekde také trezory vydržali dlho plné. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Druhá polovina filmu připomíná styl Georgese Méliese. Dohromady se stylem Bustera Keatona je to celkem zajímavá kombinace. ()

Infalín 

všechny recenze uživatele

Buster Keaton si to umí ve všech svých groteskách parádně polepit, ale tentokrát dojde na lepidlo opravdové. Jako polepený bankovní úředník předvede scénu, která by se při bezhotovostním bankovním styku rozhodně nemohla stát. A protože se mu kromě bankovek lepí na paty i smůla, hodí mu na krk bankovní loupež a musí se schovat ve strašidelném domě, který ve skutečnosti strašidelný vůbec není. Na 20 minut rozhodně veliká porce legrace. ()

Reklama

Reklama