Reklama

Reklama

Frigo kapitánem

  • USA The Love Nest
Krátkometrážní / Komedie
USA, 1923, 20 min

Frigova dívka se s Frigem rozejde a on se rozhodne vyplout na cestu kolem světa. Když už mu dochází voda a potraviny, zachytí jeho člun velká loď. Frigo se raduje, že je zachráněn a přijat na loď jako námořník... než zjistí, že despotický kapitán trestá sebemenší prohřešky vyhozením námořníka přes palubu, spolu se smutečním věncem, kterých je připraveno opravdu hodně. (Rosana)

(více)

Recenze (13)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Lodní paluba a podpalubí sice Keatonovým superakrobatickým vylomeninám neposkytuje velký prostor, nicméně to neznamená, že se tentokrát nezasmějeme. Naopak. A dojde dokonce na slovní hříčky (ano, slovní hříčky v němém filmu). ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale Chaplinovy filmy mám stále radši než Keatonovy. Asi proto, že Chaplin je často smutný. Líbí se mi, že proti Keatonovi má celou škálu grimas a gest, umí být daleko roztomilejší a snad i díky tomu na mě jeho grotesky působí vtipnějším a silnějším dojmem. The Love Nest má několik slušných momentů, ale celkově mne tento počin příliš nepotěšil. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Lepšia je prvá polovica, keď je Frigo s „kapitánom Ahabom” , ako keď je sólo, lebo vtedy to má perfektný šmrnc, hm... nápady sa ešte nevyčerpali, a taktiež bude v ponuke dňa - MENU, že bude lietať, ako špinavá bielizeň. Terč 1. Terč 2. A terč 3. Zase prásk, prásk a prásk... !!! Myslím, že môže byť, aj keď sa mu všetko prisnilo. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší Keatonova krátkometrážní groteska s geniálním závěrem a úchvatným rybařením na cvičném terči. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Poslední Keatonův krátký němý film. Buster, zhrzený láskou, se vydá na své lodičce Cupid na cestu kolem světa, aby zapomněl. Brzy však narazí na velrybářskou loď s milým názvem Love Nest, které velí už poněkud méně milý hromotlucký kapitán. Ten sebemenší přestupek trestá vyhozením přes palubu svého Hnízdečka lásky. Buster se stane jeho námořníkem a vyznamená se svérázným způsobem lovu ryb i velryb. Brzy se však kapitánovi znelíbí, zvlášť když na chvíli převezme velení. Jak se z téhle šlamastyky dostane uvidíte sami. Asi jediný film, kde je Keaton vousatý. Kdo ho máte rádi, musíte vidět jeho způsob rozhlížení se z lodi a taky pohled na Keatona rybařícího na cvičném terči námořnictva je prostě neopakovatelný. Záhadou pro mě zůstává, jak to, že kapitán na seznam námořníků ve verzi na dvd od firmy Network připíše Frigo (v jiné verzi připíše Buster), což bylo Keatonovo jméno pouze v českém prostředí. Že by spolupráce s NFA? ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Tak teda popravdě pro mě je to zatím úplně nejslabší Keatonův kus. Sem tam nějaký vtípek, ale jinak nic moc, no a pointa taky nic moc. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Tentokrát ma Frigo nedostal. Bolo to snáď nevýrazným námetom, alebo slabou kadenciou gagov ( a ešte k tomu priemerným )? Každý má slabé chvíľky. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Keby mám hodnotiť iba grotesknú časť a atleticizmus kariér Keatona-Chaplina, zvolím práve Bustera. Predsa len tie Charlieho špicaté topánky s širokým klobúkom ma nikdy nejak extra neťahali. Lenže ten, kto z grotesiek vytrieskal maximum a premenil ich na plnohodnotnejšie umenie, bol Chaplin. Keatonovho Friga si ešte dozaista užijem dosť, ale pochybujem, že v 5-tich hviezdičkách. Á tak, nikdy nehovor nikdy. ()

Ixbalanke 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale Keatonovy filmíky mám radši než Chaplinovi. Asi proto, že Chaplin je často smutný. Líbí se mi Keatonova akrobacie:) a velmi originální minivtípečky, které podle mě už v originalitě nikdo nepřekoná... ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[2,5*]     "P. S. If you do not receive this letter, write me."     Týmto dielkom Buster Keaton završuje jednu éru svojej kariéry (krátkometrážne nemé grotesky). Používa tu svoje typické triky, ako sú snové sekvencie, má tu aj pár celkom vydarených gagov (popravenie toho nesprávneho, nový kapitán, dorážanie ryby, target 3), celkovo sa to ale nesie v akejsi smutnej nálade (do istej miery to spôsobuje tá čudná posmutnelá hudba). Neviem prečo, ale tú záverečnú pointu som celý čas očakával. Zaujímavosťou je, že v zozname posádky figuruje Keatonova postava ako "Frigo", čo je prezývka používaná skôr v našich končinách (inak býva jeho postava nazývaná jednoducho Buster). Videná reštaurovaná verzia z roku 2015, so slabšou hudbou Neila Branda.     "Men, I am now your captain. I will raise your pay and get you an insurance policy!" ()

Infalín 

všechny recenze uživatele

Prakticky o všech groteskách Bustera Keatona se dá říct: vtipné, osobité, originální, vkusné, ale i trochu smutné. ()

Reklama

Reklama