Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nepřekonatelný Buster Keaton v nejlepší formě v tomto komickém skvostu předvádí některá ze svých nejlepších čísel. Keaton hraje naivního mladého milionáře, který se poté, co dívka jeho snů odmítne nabídku k sňatku, rozhodne odplout na Havaj. V zápletce tak krásně neuvěřitelné, že mohla fungovat pouze v éře němého filmu, hlavní hrdina zůstane sám s dívkou na lodi, která je skupinou anarchistů vydána napospas moři. Přinucen se na širém moři spoléhat pouze na vlastní rozum, může své milované konečně dokázat své kvality. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

Morien 

všechny recenze uživatele

Jak já toho vychrtlíka zbožňuju. Kdo tohle ještě dokáže, aby jen tak běhal po lodi, a já se z toho mínila podělat smíchy? ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Lodní stolování, noční strašení, podvodní oprava šroubu, souboj s mečounem (s mečounem), záchrana před kanibaly, vylomeniny s ohňostrojem... Zkrátka nápad za nápadem a Buster Keaton ve vrcholné formě. Škoda pomalejšího rozjezdu. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Krasny priklad ako sa da na jednom priestore s dvomi hercami uhrat skvela zabava. Najmej zaujimave bolo nakoniec velke finale s kanibalmi. Komorna, vztahova linka ma bavila viac. Minimalne preto, ze Keaton takmer dokazal prekonat moje akrobaticke kusky v kuchyni. 9/10 ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Navigator sice nedosahuje kvalit Friga na mašině a je o poznání jednodušší groteskou, v níž se děj rozvíjí zhruba pět minut a ve zbytku jede uzavřená komediální show (tentokráte na lodi), ale pořád velká porce vynalézavé a nestárnoucí zábavy. Ať už je na pořadu dne prosté pobíhání po palubě, hledání bezpečného a pohodlného lůžka, vnější oprava lodi (která patří k vrcholům Busterovy komedie) nebo odrážení domorodých útoků, Keatonův herecký výkon a hlavně v závěru i velmi kreativní režie (křížový střih ve scéně, kdy Frigovi dochází pod vodou kyslík a na souši je jeho láska v zajetí kanibalů) nenechávají diváka ani na chvíli nudit. Závěr alá Deux Ex Machina slabší, ale dojem už příliš nekazí... ()

classic 

všechny recenze uživatele

Niekto sa narodí, keď začína zrod filmu do nemého filmu, kde vytvára klasické nemé počiny, ktoré vidieť po extrémne dlhom čase = rovná obnoviť si a posunúť sa dopredu, a Buster Keaton je čistý komik, ktorého inšpirácia nemá obdoby, až sa čudujem, čo moje oči vidia, že to vidieť je skvostné, čo umelec, ktorý sa narodil do doby, kde nenarodiť sa pre neho, by bola škoda, lebo nemé snímky by boli ukrátené o najlepšieho komika, aký kedy bol, ktorý sa zaraďuje k pár vyvoleným, ktorí držia toto prvenstvo. Nevidel som veľa Busterových filmov, no tento asi nepredčí už nič z jeho dielne. To, čo vyvádzajú na mori, na ktorom sa ocitnú po čistej náhode obidvaja, tak vážení, to je vynikajúci sled komika, a jeho snúbenice, ktorí sa predierajú sami na veľkej lodi, na ktorej budú o pár týždňov, ako doma, ale čaká ich súboj s domorodcami z blízkeho ostrova, ktorí sa ich snažia voľajako zneškodniť, ale sailor Keaton sa len tak nedá. Alebo scéna pod vodou v skafandri, nemám slov, to treba vidieť, čím viac nemých filmov uvidím, tým sa moje obzory zviacnásobia... ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Dědic velkého jmění Frigo a jeho milá se ocitnou sami na zaoceánské lodi, která pluje volně, kam ji vítr zavane, protože ji zlomyslní špióni odvázali, aby se rozříštila o skaliska. Musejí si sami obstarat jídlo a nocleh, zápolí s konzervami i s naklánějící se lodí. Po dlouhém, nemastném, neslaném a celkem nudném úvodu film (podobně jako třeba Steamboat Bill jr.) vyvrcholí soubojem Friga a jeho milé s kmenem kanibalů. Nezapomenutelná je scéna, kde Frigo pod vodou, ve starém potápěčském skafandru, šermuje s dorážejícím mečounem a to pomocí menšího mečouna, kterého předtím chytil. A také, když ho sluha veze autem za jeho milou, která bydlí jen přes ulici, ta ho odmítne a Frigo usoudí, že by mu prospěla dlouhá procházka a jde tedy přes ulici, celou tu dálku, pěšky. Spolu s Genrálem považoval Buster Keaton tenhle film za svůj nejlepší. Zároveň byl také jeho nejvýnosnějším. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Spolu se Sherlockem jr. (Frigo detektivem) to byl asi nejlepší Keatonův film. Neskutečná spousta bláznivých a hlavně originálních a promyšlených gagů - do kolen mě dostalo to s tím kývajícím se obrazem. Jenom jedno mi nešlo na rozum. Proč prostě neotočili kormidlem o 180 stupňů? No ale kdyby to udělali, přišli bysme o jednu z nejlepších němých grotesek. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Akýsi Keatonov predvoj pred jeho majstrovským dielom THE GENERAL, s podobným námetom, ale zato s menej bláznivými a krkolomnými gagmi. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Frigove dobrodružstvá už takýmito snímkami naberali na váženejších koincidentných udalostiach. Majster mizanscény sa rokom 1924 snažil upútať akýmsi rozšíreným (aj minutážnym klbkom) storytellingom, v ktorom jednotlivé charakterizujúce archetypy jednotlivcov, ich odzrkadlené osobnostné správanie preniesol do konkrétnejšej podoby. Nástrahy sa rozšírili, nápaditosť nevyprchala a docela dojemná dramatická línia dvoch milencov získala na nefalšovanom sentimente. Scéna s vajíčkami top a o akcindentálnej konfrontácii s domorodcami, trvajúcej bezmála cca 20 minút nehovoriac. ()

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Úžasně originální, velice vtipný a nepřekvapivě moc milý Keatonův film, který poprávu patří mezi nejlepší filmy Němé éry. 90%. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Suverenne najlepsie filmy tocil Buster Keaton este za nemej ery, po roku 1927 - ako nastupil zvukovy film - musel Keaton vypratat priestor a prepadol tazkemu alkoholizmu + byval sam v akejsi maringotke. Komedia presne taka, ak ma byt : 98 % ()

Babous 

všechny recenze uživatele

Skvělé využití staré lodi. Tolik nápadů nemůže mít nikdo jiný než Buster Keaton! Chechtal jsem se, když Frigo i slečna pobíhali po palubě a nemohli se najít i když se v noci loď začala kymácet, což přineslo další zajímavé zvraty. A když došlo na sestup pod vodu, aby mohl loď opravit, napadlo mě, že by v českých titulcích mohlo být "Musíme to opravit :(" ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Některé vtipy a kreace jsou vynikající a zasměje se i dnešní divák, ale na hodinovou stopáž jich tam zas tolik není. Zejména úvod měl být zkrácen. Bavil jsem se o něco více než průměrně, takže lepší 3 hvězdičky. (HDrip, orig.) ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Opäť Frigov film plný nápadov. Na tej lodi to je jedno veľké dobrodružstvo a množstvo výborných fórov (moje obľúbené sú napr. obraz za okienkom a "mečovanie" s mečúňom). ()

inutihar 

všechny recenze uživatele

Zajímalo by mě, jestli by v současné době nějaká pojišťovna a všemožné další podobné subjekty, které něco hlídají, umožnily americkému studiu natáčení, kde se hlavní hvězda málem utopí a kde se po statistech natvrdo střílí rachejtle. Výborné podvodní scény. ()

Reklama

Reklama