Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Autoportrét kultovní švédské superskupiny, která svůj první singl vydala právě před 45 lety. Agnetha, Frida, Björn a Benny: to byla dnes už legendární švédská skupina ABBA. Benny s Björnem se znali od poloviny šedesátých let, a jejich začátky byly blíže folku než pop-music. V roce 1970 se Björn oženil se zpěvačkou Agnethou, a o tři roky později si Frida vzala Bennyho. Před Velkou cenou Eurovize, která se v roce 1974 konala v anglickém Brightonu si skupina vybrala jméno ABBA, a soutěž vyhrála písní Waterloo. Od poloviny sedmdesátých let začala ABBA svými melodickými písněmi pronikat do mezinárodních hitparád. Stačí si připomenout hity Dancing Queen, Money, Money, Knowing You, Knowing Me nebo Thank You For the Music. Typické písničky ABBY vycházejí z karnevalově refrénové melodiky, švédské národní hudby, vokální zvukomalebnosti a podmanivého tanečního rytmu. Ve světě pop music je množstvím svých hitů ABBA fenomén. (Česká televize)

(více)

Recenze (18)

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Ztráta času. Pár dobrých písniček, ale to je lepší pustit si klip. Rozhovory se členy kapely dost povrchní a snad jen styl skládání hudby někde v lesích na chajdě bez nahrávacích zařízení byl trochu zajímavý. Jinak informační hodnotou zabodoval v televizi následující americký dokument, který během jedné minuty přinesl více informací než tady celá hodina. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Když jsem si všiml na ČT Art dvojprogramu z dokumentů o skupině ABBA (prostě nedokážu napsat "o ABBĚ";)), na podrobnosti jsem nehleděl. A možná jsem měl, protože ABBA Dabba Doo mi po první (CELÉ) písničce přišlo nějaké podivné. Ne že by mě nezajímalo, jak se skupina dala dohromady - a docela mě to překvapilo, protože jsem tak nějak měl za to, že šlo o producentský projekt pro účely účasti v Eurovizi, a oni naopak jednotliví členové měli docela slušně rozjeté individuální kariéry. Každopádně dokument se věnuje dětství těch, jejichž iniciály vytvořily legendu, vlastnímu zformování kapely, a vedle příběhu o tom, jak dobyla svět, obsahuje i osobní rozhovory s hvězdami - POŘÍZENÉ V ROCE 1976 a předtím:) A celé je to takové nenápadité a rozvláčné. Je na tom skvěle vidět, jak se hudební dokument za ta desetiletí posunul, a taky tu zazní několik písní, které troufám si říct dnes znají jen opravdoví odborníci na tvorbu ABBA. Takže ano, není to ztracený čas, ale žádný super zážitek také ne. Ale dokážu si představit nadšené hodnocení, oceňující právě tu dnes už neviděnou formu, a dnes už vzácný vhled do začátků skupiny. Za mě je to 60%. ()

Reklama

subic 

všechny recenze uživatele

Dobový dokument z roku 1976, superkapela ABBA na vrcholu. Ještě mlaďoši. Vyhráli Eurovizi a už měli za sebou hity, které byly na vrcholu hitparád. Jsou tu i klipy z alba Arrival vydané 11. října 1976 k hitům Money, Money, Money, Dancing Queen a Knowing Me, Knowing You. Tohle jsou takové jako portréty všech 4 členů do té doby, když ještě vše bylo v podstatě zalité sluncem. ()

Tominni 

všechny recenze uživatele

ABBA je opravdu jedinečná. Přestože poslouchám jinou hudbu, znám písničky od ABBY velmi dobře, protože......kdo je vlastně nezná? Tak jsem si pustil i dokument na ČT, ale mimo klasické písničky s klipy, které jsou tak specifické pro ABBU, to zas taková sláva nebyla. Sice dokument nabídne řadu rozhovorů, objeví se několik (pro mě) novinek, ale celé to tak jen klouže po povrchu a neproniká trochu hlouběji, což je škoda. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dokument celkom zaujímavý hlavne svojím vekom a z toho vyplývajúcich odlišností od tých dnešných. Namiesto krátkych ukážok z piesní ich tu máme úplne celé, niektoré aj z koncertov odspievané naživo. Okrem toho je tu skrátený životopis každého člena a krátke rozhovory, v ktorých odznejú aj pomerne neznáme informácie. Za mňa fajn, lebo mám rád celé pesničky. –––– Nejsilnější životní zážitek. Složila jsem písničku a všichni muzikanti ji hráli. –––– ABBA? To jsou nějaké sardinky? – ABBA? To je nějaká úklidová firma? – Odpad. Naprostý odpad. – Nemají chybu. Jsou bezva. – To nejlepší, co Švédsko nabízí. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama