Reklama

Reklama

Frigo staví dům

  • USA One Week (více)
Krátkometrážní / Komedie
USA, 1920, 27 min

Obsahy(1)

Režijní debut Bustera Keatona, kterým si získal publikum v té době. Vypráví o novomanželích, kteří dostanou svatebním darem dům. Ten si však musí sami sestavit z dílů. Bývalý ctitel nevěsty jim ale stavbu ztíží a Frigo s manželkou pak postaví neobyčejný dům ve kterém se odehrává mnoho neobyčejných situací. (Rosana)

Recenze (48)

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Složte si sami dům z námi dodaných dílů! To by ovšem v pozadí nesměl být ohrdnutý nápadník, který přečísluje krabice. Pěkný film, 4*. Ještě víc než samotné stavění domu mě ale zaujala cesta ze svatby v úvodu filmu a originální přestupování mezi vozidly :). ■ P.S. Je mi sympatická frigova partnerka z tohoto filmu. Taková "nevěsta do nepohody". ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„The wedding bells have a such a sweet sound, but such a sour echo..“ Nápadité kaskadérské scény s promyšlenou realizací, vtipná cenzorská dlaň a disproporce interiéru jak u haciendy Oggyho a švábů. Poučením pro novomanžele je nikdy nekolaudovat prefabrikovaný svatební dar v pátek třináctého, protože pak budete mít ložnici s výhledem na všechny světové strany.. ()

Reklama

albionlady 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé je, že tieto skladacie veci (nie práve dom, ale napr. skriňa), sú u nás doma často spojené s podobnými ťažkosťami, s akými sa musel pasovať Frigo (hoci som si takmer istá, že nám nikto nikdy čísla nepremaľoval). Zábavná groteska s perfektnými momentmi, vtipnými "popismi" k scénam a s vlakmi! Toto je môj tretí film s Keatonom, a po tretíkrát sú v ňom parné lokomotívy. Mám pocit, že niekto miloval parné vlaky asi tak ako ja :). ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Mé první setkání s Frigem a hned takový náklep. Strašně se mi na tom líbí to, že Keaton sám o sobě není (oproti jiným komikům té doby) nijak extra komický, naopak, je to prostě obyčejný týpek s kamennou tváří, že ten humor nespočívá na něm a jeho taškařivém chování (jako je tomu např. u Chaplina nebo Lloyda), ale jde v podstatě o situační humor, kdy on jen jako by vystupuje v humorné situaci, kterých je tady požehnaně a místy člověk až zírá (padající dům apod.). A scéna s mýdlem, nádhera.... ()

Bogrant 

všechny recenze uživatele

Málokedy dám storočnému kúsku plné hodnotenie, navyše keď netrvá ani pol hodinku, ale pokiaľ by som si mal len zopár vybrať, jedným z nich by bol jednoznačne tento Frigo a jeho neposedný dom, ktorý s ním rozohrá neskutočne vtipnú, rozmanitú a vynaliezavú hru, pri ktorej sa to geniálnymi nápadmi len tak hýri. Vidno, že stavba domu nie je nič ľahké, no o to väčšia sranda to v Busterovom podaní je. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (3)

  • První Keatonův sólový film bez Fattyho Arbuckle. (Kulmon)

Reklama

Reklama