Reklama

Reklama

V šestnácti není snadné přiznat sobě a natož svému okolí, že jste gay. Simon Spier (Nick Robinson) začne po e-mailech flirtovat s neznámým spolužákem, který si říká Blue. Ale když se nešťastnou náhodou jejich korespondence dostane do cizích rukou, hrozí jim odhalení. Simona totiž začne vydírat jeho sociálně trochu podivný, ale jinak velmi sebejistý spolužák Martin (Logan Miller). Ten věří, že by mu Simon mohl domluvit rande s krásnou Abby (Alexandra Shipp). A pokud mu nepomůže… tak se jeho sexuální orientace stane věcí veřejnou. A co hůř, zveřejní i to, kdo se skrývá pod přezdívkou Blue. Simon se dostává do úzkých. Musí najít způsob, jak se z toho dostat dříve, než k tomu bude donucen. (CinemArt)

(více)

Recenze (307)

Matty 

všechny recenze uživatele

Když chcete vypovědět o životní zkušenosti nevyoutovaného středoškoláka, měli byste si pohlídat, aby se polovina vyprávění nesoustředila na jeho straight kamarády, kteří jsou navíc lépe prokreslení (a hrají je zkušenější herci). S láskou, Simon je modelová gay romance pro bílé heterosexuální publikum (zvlášť pak pro všechny fag hags), snící o ultratolerantním světě, ve kterém může být každý sám sebou, pokud k tomu najde dost odvahy. Pro homosexualitu ve fikčním světě filmu, připomínajícím sociální bublinu, ve které mnozí liberálové žijí, nemají pochopení pouze dva hloupější spolužáci, kteří jsou ovšem promptně pokáráni a další potíže nedělají. Ostatní projevy nepochopení pak nesouvisejí s tím, kým Simon je (s jeho identitou), nýbrž s tím, jak se chová (jeho charakter). Linie s Martinem působí jako vykonstruovaná záminka k alespoň nějakému konfliktu v jinak pohádkově bezkonfliktním a dramaturgicky monotónním filmu. Většina zápletky je založená na obtížně přijatelné premise, že se mladý muž dělí o intimní detaily ze svého života s člověkem, kterého vůbec nezná (a přesto je do něj zamilovaný). Přesvědčivější je druhá rovina příběhu, ukazující, jak kvůli nezdravé fixaci na člověka, kterého mylně považujeme za jedinou spřízněnou duši, jež nám rozumí, můžeme ztratit přízeň mnoha jiných lidí, kterým na nás skutečně záleží. Já, Simon je sice vítaným obohacením subžánru středoškolských filmů pro široké publikum, jenom jde ve srovnání s jinými teenagerskými romancemi z posledních let (Lady Bird, Hořkých sedmnáct), natož ve srovnání s vyhraněnějšími queer filmy (Call Me By Your Name, Na konci světa), o hru na jistotu s až příliš obroušenými hranami. 65% ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Roztomilá nekonfliktní teenage vztahovka, v níž i "záporák" je pojatý jako vcelku fajn týpek. Film dělaný tak, aby se líbil v podstatě všem, a to na úkor nějaké výpovědní hodnoty. Je to vlastně pohádka se vším všudy - bez doteku reality, ale s chvályhodným záměrem předat cílovce liberální hodnoty. Trochu mě nicméně sere, jak při tom tvůrci dokážou být pokrytečtí. Na odiv dávaná tolerance a pochopení všech vůči všemu je sice pěkná věc, na druhou stranu je zde štěstí přístupné jen pro kluky, kteří by z fleku mohli dělat modely pro Calvina Kleina. Kdyby si tam na konci k Simonovi přisedl jeden z těch, na které se hrdina s úšklebkem díval ve scéně, když hledal někoho, kdo má v oblibě Hru o trůny, tak by z toho taková velká lovestory nebyla, si myslím. Hodnocení nechám na čtyřech hvězdách, protože se na film kouká fakt dobře, odsýpá, má vtip a slušné tempo. Zároveň je to ale prostě taková mainstreamová sračička, o které když začnete uvažovat, tak se rozpadne. Takže pokud chcete gay film k rozebírání a uměleckému zážitku, sáhněte po Call Me by Your Name. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Těch věcí co mě tady sedli je víc, ale naprosto mě dostala ta lehkost, která z filmu jde. Já, SImon je vysíláč pozitivní energe Skvěle napsaný postavy hlavním hrdinou počínaje přes tátu a učitelky divadla konče u ní co scéna to luxus.Tleskám i za to, že se konečně podařilo natočit homo film naprosto na pohodu. Vždycky když je ve filmu sestava mladých herců pečlivě si všimám hereckých výkonů a hledám s pro sebe budoucí hvězdy a tady to bylo hodně dobrý. Nick skvělý a celá jeho parta včetně toho nešťastníka, který si libuje ve veřejném vyznávání lásky převedla naprosto přirozený suverení herecký výkony. Je to na hraně mezi 4-5* , ale hodně nápadů, zábavy, vážnějších momentů, lásky a neskutečný pohody to vše v jednom balení mě dokoplo k pětce. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Důkaz, že gay tématika může být natočena s opravdovým citem, zábavně, humorně, nápaditě a s chutí pro detaily. Stačí jen dobrý námět, sympatické herce a o půlku úspěchu máte zaděláno... ()

Toren 

všechny recenze uživatele

5/10. Já asi žiju v jeskyni (a během středoškolských a vysokoškolských let měl zřejmě... kliku?) ale proč se z coming out dělá v tomhle filmu taková věda? Přišlo mi, že postavy řeší dramatické oblouky v bodech, které jsou šíleně přitažené za vlasy a díky tomu jsem se ne a ne ponořit do centra dění. Obsazení je moc fajn, je to celé dost feel-good (což já rád) a má to pár pěkně natočených scén (mimo závěr u ruského kola - to bylo mega cringe), ale po celou dobu snímku jsem si říkal, že se tu dělá z komára velbloud - což i závěrečná katarze vlastně potvrdila. Nevím no. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $17miliónovTržby USA $40,823,927 Tržby Celosvetovo $58,101,015▐ Jeden z mála normálnejších "stráviteľnejších" filmoch o teplošoch, kde z nich nerobia úplne nevinné obete, zbytočne necukrujú. Dejovo sa to hrá z otvorenou predstavivosťou diváka a ponúka v rôznych smeroch viac dejových alternatív. Dokonca to pritlačí aj na dramatickú notu. Prekvapia mladý neznámi herci na čele so sympatickou Alexandrou Shipp, známe tváre ako Josh Duhamel a Jennifer Garner skôr len do počtu. /60%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nemám aktivistické filmy příliš v lásce, ale tohle se celkem dalo snést. Škoda že celý děj byl vlastně tak bezproblémový a Simonův coming out okolím, rodinou i spolužáky tak dobře přijat (opravdu by se v celé škole veřejně posmívali jen dva spolužáci?!), že snímek zůstal jen v idealistické rovině hodnotového rámce tzv. ,,nové levice", s realitou neměl (asi) moc společného. Na celém projektu je vlastně nejsmutnější sám fakt, že se něco takového dnes ještě musí točit. PS: Tipoval jsem, že na závěrečné rande na ruské kolo musí podle logiky hodnot tvůrců přijít nějaký černoch - a taky že jo...tiakhle vypadá ideální multikulturní svět podle liberálů z USA - běloši, černoši a židé pěkně vedle sebe. Je tedy ale dost divné, že v celém filmu, na celé střední škole se nemihne ani jeden Asiat a dokonce ani jeden Hispánec...a to je přesně ta past, kterou aktivistické filmy vytváří... ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Feel good coming of age žánrovka s gay tématikou, ale naštěstí to není nijak oplzlé či nevhodné, naopak v pohodě strávitelné. Hlavní hrdina je sympaťák i jeho kamarádi všichni hrají skvěle, má to fajn tempo, hezky se na to kouká a ke konci režisér i slzy dokáže z diváka vydojit, takže nečekaná spokojenost. Fajn film. 75% ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Skvěle napsaný a zrežírovaný film z pozitivního fantasy světa pro teenagery, ve kterém je vše skvělé, od rodičů, kamarádů až po učitele. Zkrátka svět, na který se dá narazit jen ve filmech. K tomu je to ještě zatraceně fungující romantický film, při kterém se i čistokrevný heterák jako já přistihl u toho, že tomu klukovi tu "lásku" přeje. Pokud dokáže režisér podat gay romanci ze střední takovým způsobem, že se i heterosexuální cynik přistihne při slabší chvilce, je to zatraceně dobře odvedená práce. Nemluvě o tom, že zde fungovaly i komediální scény, které prokládaly děj. A ty dohromady poskládaly asi nejvtipnější komedii, kterou jsem za dlouhou dobu viděl (to zmiňuji jako kritiku těch ostatních "komedií"), ačkoliv je ten film čistokrevné drama a jeho primárním cílem není dostat diváka do inkontinence. Docela by mě zajímal pohled gayů, kteří tu niternost hlavní postavy musely prožívat přece jen jinak než třeba já. Jestli se tohle pro ně stane takovou teplou Láskou nebeskou, nebo jestli je to zcela mine a ten film bude perfektní romantika o gayích pro heteráky, ne pro gaye. 90 % ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Navzdory debilnímu americkému konci, kdy Simonovu chvíli musí prožívat všichni kolem (kniha je v tomhle mnohem lepší, citlivější a intimnější) je to hezký film a především Nick Robinson je famózní Simon. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Jediný milý a zajímavý film s homosexuální tématikou který znám a neváhal bych si pustit ještě jednou. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Víc těchhle naivních gay romantických komedií se šťastným koncem! Klidně i s obroušenými hranami. Filmů s těmi ostrými už bylo až příliš! ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Podobných dramat ze střední, minimálně těch, kteté za to stojí, už příliš není a pak se objeví zničehošnic podobný klenot a vypráší kožich na všech festivalech. Hlavní sebranku tvůrci pobrali jednak v 13 Reasons Why, jednak ve Flashovi nebo I am in the band. Ale i to možná pomůže ke ztotožnění s postavami. Love, Simon je výborně napsaná, zrežírovaná a zahraná dramedie, která v člověku (pokud není úplný pařez) probudí mnoho emocí a na konci vykouzlí úsměv na tváři. A gay tématika je jen přívěsek dnešní doby, funguje to samo o sobě. PS : Josh Duhamel tu dostal asi nejvděčnější roli kariéry. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Love, Simon je až překvapivě příjemným snímkem, který v rámci teen romancí staví na poměrně komplexních postavách i zajímavém příběhu. Jistě, je to z pohledu gaye, ale to prakticky ani trochu nevadí. Nick Robinson se role zhostil skvěle a scénář navíc funguje. Prakticky tedy nemáte žádný důvod k tomu se nudit, nebo přemýšlet nad faktem, že je takřka nemožné, aby na jedné škole pracovali dvě tak excentrické osoby (zástupce a učitelka zpěvu). Film má spád, povedený humor a velmi funkční emoční stránku příběhu. Odhalení, či konec vám sice nijak závratně nevyrazí dech, ale ani neurazí. Jelikož to nikdo "nezbabral" půjdu tentokrát bez jakéhokoliv problému i na 5 hvězdiček. V rámci žánru je Simon totiž parádní záležitostí. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Uběhlo dvacet minut a po všech těch náznacích a narážkách jsem si říkal, že tvůrci asi mají něco proti Donaldu Trumpovi. A hle, o pár desítek minut později i jméno šéfa Bílého domu zaznělo. Neřeší se pouze jiná sexuální orientace, ale i Židé nebo černoši, střílí se tu do stereotypů, do všudypřítomných mobilů, dospívající hledají místo v životě, identitu. Jsme nicméně na půdě optimisticky stylizovaného světa americké střední školy, kde jsou všichni krásní a vzdělaní, mají se rádi a nikdo z nich v žádném případě nenosí v batohu automatickou zbraň. A poté, co někdo napíše na školních stránkách anonymní doznání, že je gay, začne se ústřední hrdina dotyčnému rovněž anonymně svěřovat, že je na tom stejně. Hoši si píší o svých pocitech, postupně jsou otevřenější a vzájemně si dodávají odvahu svěřit se nejbližším. Jenže ke komunikaci se dostane třetí osoba, hlavní postava navíc začne manipulovat se svými přáteli ve prospěch svého cíle. A na problém je zaděláno. K žádnému zásadnímu ostření ale nedojde. Prostě se tu fandí lásce bez ohledu na rasové, náboženské a homosexuální předsudky, navrch nechybí teatrální gesta (vyznání před fotbalovým zápasem, ruské kolo) a fajn vedlejší postavy v podobě režisérky školního představení nebo zástupce ředitele. Herci jsou slušní, tvůrci měli šťastnou ruku při výběru věrohodného Nicka Robinsona. Snímek oslovuje méně náročné diváky, neznamená to ovšem, že je to špatně. Výsledek potěší svou lehkostí, tempem i humorem, který samozřejmě potřebuje optimistické vyznění, ač té hřejivosti je místy přespříliš. Jenže tohle prostě Američané potřebují a milují. ()

MM_Ramone odpad!

všechny recenze uživatele

Už je to hotový, dneska v noci se k nim rovnou dám. Už je to hotový, já rande s bukanýrem u něj mám. Velká šance, konta v bance a stačí dobrej styk. Růžovou lobby znám a chci k ni patřit i já, i já sám. Měkký sevření, už se nepustim a stoupám dál. Trochu pozmění věci, kterejch jsem se děsil, bál. Tajný chvíle. Blízký cíle. A stačí dobrej styk. Růžovou lobby znám a chci k ní patřit i já, i já sám. Návštěvník klubů, který jen z filmů a vtipů znáš. Vzpomínky na korunkách zubů, na věcí víc než ty šanci zažít máš. Věcí se značkou homo! Tajný sdružení, spiklenecký pocit prožívám. Divný vzrušení, důvod, chuť je moci proč jít mám. Když se ptáte, mám dost přátel a stačil dobrej styk. Růžovou lobby znám a už k ní patřím i já, i já sám. Já už chci být jen homosexuál... Fuck off!!! LGBTIXYZ fuck scum! Hnusný homosexual lobby odpad! ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemný, sympatický malý filmík a veľký ašpirant na feel good pecku roku. Veľmi silných 8/10 ()

juta 

všechny recenze uživatele

Gejovské ani lesbické filmy moc nemusím ani nevyhledávám, ale film Já, Simon je odvyprávěný a podaný celkem v pohodě a docela se na to dobře kouká. Přiznání jiné orientace není rozhodně jednoduché a tady to je pěkně nastíněno, jako to je pro danou osobu se s něčím takovým svěřit a hlavně rodině a přátelům. ()

Související novinky

Disney zavřelo první divizi Foxů

Disney zavřelo první divizi Foxů

22.03.2019

Uběhl necelý den od oficiálního dokončení fúze mezi studii Disney a 20th Century Fox a slavný myšák už se rozhodl učinit první zásadní krok v rámci nově nabyté moci. Zrušil filmovou divizi Fox 2000.… (více)

Reklama

Reklama